Přejít na obsah

Konec mechanických hodinek?


Doporučené příspěvky

Taky jsem chtěl napsat, že mechaniky nejsou zastaralé. Jejich vývoj neustále probíhá, a to s využitím nejmodernějších technologií i materiálů. Mechaniky jsou prostě jeden z druhů hodinek.

Odesláno z mého SHT-W09 pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 188
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Raději bych si nechal prostřelit koleno, než nosit další mobil nonstop na ruce.. Asi jsem old school, ale nemusím být pořád online.. Šéf už je tak vytížený a teď už mimo telefon sleduje stále i hodinky, které mu pořád o něčem podávají hlášení. Normální peklo, z toho zákonitě musí člověku hrábnout.. :death:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jedna věc je že jako štamgasti Chronomagu máme mechaniky až nekriticky rádi - a proto se ani nedá očekávat že bychom si tu dokázali byť jen připustit eventualitu uvedenou v názvu vlákna. Pro nás mechaniky samozřejmě NIKDY neskončí - teda než nám je greténi se závistivýma progresivníma nefachčenkama v Nejvyšším sovětu zakážou, coby trestuhodný symbol agresivní dekadence bílého muže (tak jako kožichy, slonovinu, velrybí tuk, italské supersporty, střelné zbraně, určité typy nožů atd.). Pak si je budeme na srazech ukazovat na mobilech vyfocené v trezoru (tak jako taloši obsah svých garáží) - ale ani tak nezmizí a nepřestanou tikat.

Jestli má “mechaniky tak jak je známe“ něco potenciál zabít, je to kombinace zoufalé švýcarské neinovativnosti (započaté svého času Swatch monopolem na strojky, kdy evoluce 2824 na Powermatic 80 trvala 40 let, dtto Rolex a další) a nenažraného švýcarského obchodního modelu, protěžujícího “luxusní brandy” se stále rostoucími cenami - z jejichž masové produkce se tak stává jen bezduchá zaigelitovaná investiční komodita pro spekulanty, globálně obchodovaná ve zkurvených provizních systémech typu Chrono24. Fakt to takhle chceme - předevčírem ropa, včera bitcoiny z čínskýho uhlí, dneska Rolexky, zejtra pochybné vakcíny na COV19, pozítří GMO sója pro prasata...?

Sám jsem si včera jen tak z nudy po roce koupil (technicky vzato ještě pořád “luxusní”) nová tikadla s Etou za pár kaček, na kterých jsem i po letech dokázal najít něco nového a pozitivního - aniž bych si s nima musel dělat wristshot před Taj-Mahalem a nebo se pod dojmem grafů z Chrono24 prsit vidinou “resale value” (podmíněnou zachováním fólií pro příští generace). Pokud dnes někomu tutéž radost poskytnou Smartwatch, není to nic horšího než když si soused petrolheada pro své potřeby svobodně koupí elektromobil (a že i takových bude přibývat). V obou případech jde o technologie do kterých se v poslední dekádě brutálně investovalo (na rozdíl od spalováků i tikajících mechanik, kde už se investuje spíš do opulentních firemních sídel a zlatých padáků pro management - zatímco za “epochální inovaci” už se vydává i nová barva pigmentu do keramické lunety upečené v číně za dolar) - a bohatnoucí střední třída zmasírovaná chytrou reklamou na “ekosystém” si za novinky vždycky ráda připlatí. Notabene když v případě špičkových smartwatch (spotřební doba 2-5) let zaplatí 20-50x míň než za jisté “superlativni” mechaniky (u kterých z většiny úhlů nejde přelouskat datumka, po odložení mimo nabíječku=winder taky do 3 dnů chcípnou a co pár let se musí krvavě draho přetěsňovat/servisovat) - a nemusí se upisovat do pořadníku, jak na východní Němci na Trabanta. Konec klasiky to nebude - ale asi už se zase blíží doba, kdy budou Švýcarští hodináři potřebovat nějakého dalšího řezníka formátu Hayeka, který si uměl spočítat že růstový potenciál “luxusního segmentu” (což s prominutím vůbec není vysoká hodinařina) není nekonečný a bude mít koule na cenový restart...

(sorry za dlouhý elaborát, ale na tohle téma je těžké argumentovat stručně, pokud nemá jít jen o emotivní výkřik)

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já přidám jen takový malý postřeh...I kdyby nakrásně vymysleli hodinky s pohonem na 100 let, které se nepoškrábou, nic to nezmění.

Kolik lidí tady si kupuje nový hodinky protože ty současný se rozbily? 😄

AW a jim podobné jsou cca po 3-4 letech denního nošení na odpis - výkon už nestačí na nejnovější aktuailzace SW, o vytřískané baterii nemluvě.

Navic...Lidi si podle mě začinaj uvědomovat už teď, že mít všechny informace neustále u sebe a to ještě vícenásobně (mobil, tablet, smartwatch, chytrý trencle a kdo ví co ještě)...není až taková výhra.

Nééé, z tohodle fakt strach nemám.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Ondra

Obecne si myslim, ze pro tuhle diskusi je klicove, co by nam odpovedeli lidi ve veku 20-30 let, kteri uz vyrustali v dobe mobilu a internetu, a taky v dobe, kdy nemala cast populace hodinky nenosila (prave kvuli mobilum). Kdyz se zamyslim, tak siroko daleko okolo sebe (prace, rodina, znami...) neznam milovnika mechanickych hodinek, a to ani ve starsi generaci nez jsem ja.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@AdaMoss Štve mě že budu za ďáblova advokáta, ale počítej se mnou:  I když ty zavrženíhodné elektronické jebky co 3-4 roky nemilosrdně vymeteš do popelnice (místo prodeje za třetinu-čtvrtinu), tak za dnešní cenu jedněch vyžilých dojebaných Rolexek ze zdejší inzerce (inzerenta radši nebudu jmenovat, už tak mě nemá rád) máš v případě AW Ty i Tvoji dědicové na příštích 60-100 let (!) vystaráno o pravidelný přísun stále nových nových, aktuálních, nedomlácených a postupně vylepšovaných modelů (čínské jebky pro Android by i při roční frekvenci obměn a absenci záruky vyšly podobně, o kombinacích s AP/PP nemluvě). Ano, je to ta nejsprostší spotřební ekonomika - ale vypadá to že i přes neuvadající zájem "investorů" o (IMHO stejně bezduchou) "trezorovou" třídu hodinek už se to Swiss Made Perpetuum Mobile "donekonečna rostoucích cen" začíná fakt zadrhávat... :thumbsdown_anim:

 

@Ondra Ano, je nás málo - a bude nás ještě míň, až kvůli nízkému odbytu prokrachuje (a ve výprodejích dojede) i "střední třída" výrobců, na které jsme tu všichni nějakým způsobem vyrůstali. Kde jsou dnes modly z počátků Chronomagu - FORTIS, TAG HEUER nebo BREITLING?:shit:  Pokud bude relevantní second-hand základních plechových sportovních modelů s výběhovým strojkem dál atakovat základní ceny nových osobních aut, kdo (jiný než pár jeblých hipsterů s dědictvím po rodičích a nebo starých plešatících paznehtů, co už nevědí kam s prachama) by si chtěl v téhle hře na starosvětskou okázalost s tikajícma ručičkama něco začínat? 🤔

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 46 minutami, Ondra napsal:

Obecne si myslim, ze pro tuhle diskusi je klicove, co by nam odpovedeli lidi ve veku 20-30 let, kteri uz vyrustali v dobe mobilu a internetu, a taky v dobe, kdy nemala cast populace hodinky nenosila (prave kvuli mobilum). Kdyz se zamyslim, tak siroko daleko okolo sebe (prace, rodina, znami...) neznam milovnika mechanickych hodinek, a to ani ve starsi generaci nez jsem ja.

Já jsem přesně v této věkové kategorii, ač můj názor není irelevantní, protože jsem již příliš zainteresovaný. Tak v mém okolí, snad  nikdo nenosí mechanické hodinky. Setkávám se na fakultě se spoustou kolegů a hodinky nosí mizivá menšina a to především ty chytré, úplné minimum nosí baterkove. Když někdy přijde řeč na hodinky s kamošema u piva, tak někteří si dokáži připustit koupi mechanik ale pouze z nostagie. Většina řekne, že mechaniky měl jejich děda, nebo něco takového.. Realně si tu koupi moc představit nedokážu, protože po 5 pivech  přistoupi skoro ke všemu 😄. Většina nenosí nic a když už tak má AW, nebo jiné "Smart" hodinky. Z velké časti to připisuji i dostupnosti, momentálně se motám v kruhu studentů, takže pokud nejde o velké brandy, tak se dají sehnat relativně levně. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Covid celou krizi sveta mechanickych hodinek ocividne urychlil.. Dost znacek proste pokrachuje. Tech par nadsencu a starejch paprdu s plnou penezenkou, co tu zustane, to nevytrhne. Souhlasim v podstate s Radkem, taky to nevidim moc ruzove, jsme bohuzel dinosauri na vyhynuti.. Uz jen vyhlizime ten meteorit 😅 Bydlim na mensim meste a kolem to je vsude samej "smart" watch, digitalky, laciny quartz a zcela vyjimecne neco hodnotnejsiho.  

PS: kdyby mi chtel nekdo pustit novy Bondovky (vlastne jakekoli) neboSpeedy za 20-30 litru, tak se jich klidne ujmu.. Ať vás doma to harampádí nestraší 🤪 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Odlozim si tu par nesouvislych myslenek.

- Jsem uzivatel jak smart watch, tak samozrejme mechanik (ale i digin a kvarcu). Myslim si, ze jak smart watche, tak i mechaniky muzou zit bok po boku a jeden druhemu opravdu zasadne nekonkuruje. Kazdy ma uplne jinou cilovou skupinu uzivatelu.

- Budoucnost smart watchu navic spis vidim vice smerem lekarskemu vyuziti. Monitorovani stavu cloveka, privolani vcasne lekarske pomoci, ulevy na pojistnem a doplatcich za leky v pripade, ze o sebe clovek pecuje a cvici apod. SW spojene s mobilem sice mam, ale vypnul jsem veskere notifikace krome upozorneni na prichozi hovor, jinak bych se z toho zblaznil. SW spis pouzivam na sport a monitoring zdravotniho stavu nez na komunikaci.

- Soucasni mladosi jdou smerem SW, ale dost casto se stava, ze na nejake vyznamne jubileum (30, 40, 50 let) si chteji udelat radost poradnyma hodinkama. Nemale procento zdejsich chronobundem postizenych uzivatelu ostatne podobna situace dovedla na chronomag.

- Pokud jde o mechaniky, tak nejtezsi to bude mit podle me stredni trida vyrobcu. Levnejsi a drahe znacky si zakazniky vzdy najdou. Vyrobci budou muset prichazet s necim novym, co pritahne nove zakazniky, nebo upravit obchodni model. Ostatne je to business jako kazdej jinej. Treba automobilky se snazily adaptovat na situaci zavadenim downsizingu a turbomotoru. Toyota to dela jinak a jde cestou hybridu, Mazda to dela jinak a venovala se vyvoji atmosferickych motoru. Kazdy si tak sveho zakaznika nasel.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@AndyAaron analogie s autama mám taky rád - fór je že tady (stejně jako petrolheadi) lamentujeme nad soumrakem našich milovaných autíček na péro, ve prospěch levnějších blikajících asijských srágorek na (zatím) stejně mizernou baterku - ovšem se stále vymakanějším “infotainmentem” a “asistenty“, které by nás v případě mechanických komplikací stály možná víc než třípatrová jachta. A to je myslím ta věc, která nám “Troglodytům” uniká: Když pominu variantu že stále víc mamánků si dnes auto/řidičák nepořizuje vůbec (poskytnou rodiče, zavolá se kamarád a nebo “nasdílí” über?), tak ti zbývající už v drtivé většině taky dávno neřeší “mechanické vychytávky, zátah motoru a vítr ve vlasech”, ale jestli jim k tomu po nastartování automatické klimatizace půjde sesynchronizovat a dobíjet mobil se Spotify, kolik to má asistentů pro (pokud možno autonomní) parkováni, navigaci a popojíždění v koloně, jak dlouho na to budou aktualizace zdarma - a jestli na ten konfekční kakáč dostanou slevu na pojištění, silniční dani a do Kuncákových modrých zón... :thumbsdown_anim:

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Radku, to souhlasim, ze podil takovychto uzivatelu se zveda. Zaroven si ale myslim, ze (kdyz budu mluvit o autech) je stale velke procento kluku a chlapu, kteri jsou petrol head naladeni, a ktere zajima preci jen vic, nez je konektivita a asistencni systemy, i kdyz na zebricku vyberu tyto parametry splhaji vys a vys.

Ja jsem se na to snazil divat prave pohledem sirsim, nez je pohled chronomagora. Stejne tak se musi vzit v uvahu sirsi pohled, nez jen CR. Trh mechanickych hodinek je porad obrovskej.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ale jedině hodinky můžeš vlastnit s přesvědčením "tyhle nafurt". Ke smartwatchům přece nelze přilnout jako k příslovečným fešným strojkům. Jako vycházková hůl. Něco málo se dá vylepšovat ale princip je navěky.... A bez ní ani hodinek nevyrážím.  ;o)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 12 hodinami, Ondra napsal:

Obecne si myslim, ze pro tuhle diskusi je klicove, co by nam odpovedeli lidi ve veku 20-30 let, kteri uz vyrustali v dobe mobilu a internetu, a taky v dobe, kdy nemala cast populace hodinky nenosila (prave kvuli mobilum). Kdyz se zamyslim, tak siroko daleko okolo sebe (prace, rodina, znami...) neznam milovnika mechanickych hodinek, a to ani ve starsi generaci nez jsem ja.

Tak třeba mě je 33 a na chronomagu jsem nějakých 7 let. Přesto tvrdím, že mechanický hodinky jsou nenahraditelný. Podle mě nás tu bude víc :-). Beru to prostě jako standardní doplněk chlapa, stejně jako pásek nebo třeba nůž. To se prostě ničím nahradit nedá. SW se podle mě nikdy nestanou "šperkem"...diamanty na tom nic nezmění...Takový pokusy už tu byly s mobilama - pár geeků si to koupí, ale mobil , stejně jako SW navždy zůstane spotřební věc. Bych si myslel :-).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Ondra

@AdaMoss No jenomze podle nas na chronomagu se to posuzovat neda, my jsme jenom hodne mala cast populace, a urcite ne reprezentativni vzorek 😉 Ja jsem si treba az na jare poridil smartwatche (Suunto) na behani - pro me to nejsou a nikdy nebudou primarni hodinky, protoze jsem chronomagor. Ale vysvetluj nekomu, komu je 25, k mechanikam nikdy zadnou afinitu nemel, jak jsou treba ty Seika za 15k super, protoze XY... a vlastne vubec nevadi, ze se denne zpozdi nebo predebehnou o 25 vterin, takze za 14 dni ukazujou uplne blbej cas. Ve srovnani s jeho AW, ktery ukazujou cas vzdycky presne a navic maji milion funkci a jsou cool 😎

Upraveno uživatelem Ondra
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Heleď já ti nevím...já jsem se chronomagorem nenarodil a ani mě k tomu nikdo nepřivedl. Beru to tak nějak automaticky, že hodinky k chlapovi patří. Když jsem dostal svoji první výplatu, řekl jsem si, že bych si mohl koupit hodinky...došel jsem k tomu sám :-).

Byly to vtipný začátky...říkám si, koupím si Omegy, to znám a líbí se mi to logo. To, že bych těch výplat na Omegy potřeboval asi 10 jsem zjistil až na krámě :-D.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Ondra

Ke koupi hodinek asi driv nebo pozdeji dojde kazdej a otazka prave je, jaky si dneska koupi... No uvidime, jakej bude vyvoj 😉 Mechanika prezije urcite, ale bude to cim dal vic zalezitost pro fajnsmekry.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...