Přejít na obsah

Doxa sub 300


huhu4d

Doporučené příspěvky

  • po měsících...
  • Odpovědi 112
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

V 19. 3. 2021 v 11:40, AndyAaron napsal:

Jaka je ta jejich guma? Trosku se vic o ni rozepis pls.

Ahoj, po necelých třech dnech na ruce:

Guma dobře přilne až k pouzdru a stylově posouvá tradiční vzhled hodinek na tahu do nové, moderní varianty. Myslím si, že kombinace vypadá kouzelně a rozhodně jsem originální gumu chtěl. Cena za její dokoupení by byla 440 EUR, takže jsem musel postupovat tak, že jsem si hodinky objednal na gumě a přikoupil jsem tah. Za tu cenu bych ji asi nedoporučil – jen v případě, pokud milujete ten nový ikonický vzhled s ní. Nápisy Doxa se strany jsou takový malý pěkný detail.

Kvalita materiálu mi přijde slušná, nesmrdí, je relativně pohodlná, byť spodní strana by mohla lépe větrat, každopádně celkový dojem razantně kazí spona. Ta má sice mikroregulaci, kterou naopak tah nemá?!, což je velké plus, ale jinak působí hodně lacině. Špatně se zapíná a navíc mě řeže do ruky (na fotce jsem se snažil zachytit její diskutabilní tvary). Kraje jsou ostré a přečnívají. To jsem snad u spony hodinek nikdy nezažil, takže za mě asi historicky zatím to nejhorší, co jsme měl na ruce (spona/nikoli guma samotná). Navíc se při zavíraní špatně chytá do pojistky, takže to budu muset vyřešit roztáhnutím drátků (což jsem u nových hodinek za tyto peníze úplně řešit nechtěl). 

Standardní stěžejky také působí spíš fórově, takže časem pro jistotu vyměním za nějaké bytelnější. Jak jsem již psal v prvním postu, hodinky přišly na můj vkus až na nepochopitelně dlouhé gumě, takže jsem ji zkrátil cca o polovinu z celkové délky. Spona je v pytlíčku volně se stěžejkami zvlášť, takže ji stěžejky při přepravě mohou škrábnout. Malý detail, ale trochu mě tato nedbalost zarmoutila. 

Tah jsem zatím nenasazoval, spona je tam menší a kvalitativně ještě horší (je vidět, že se v tomhle ohledu asi dost šetřilo a objednalo se to nejlevnější chrastítko). Naopak samotný tah paradoxně vypadá velmi pěkně a jemně. Zpracování je solidní, takže se těším, až ho vyzkouším.

Barevné sladění matné gumy, která má lehkou „pomerančovou” strukturu, s nádherným oranžovým číselníkem je za mě perfektní. Musím říct, že dojem z číselníku předčil moje očekávání. Je úžasný. Ručky vypadají naživo lépe než na fotkách. Velikost je prostě správná, obdelníček vteřinky pluje svým tempem. Černá barva je šťavnatá a lumi dobře ladí se zbylými barvami. Rámeček data krásně přechází v lumi tečku. Žádné okem viditelné nedokonalosti. Ačkoli je číselník poměrně maličký, což umocní ještě vypouklý safír, tak celkově funguje skvěle a čitelnost je příjemná. Navíc když se člověk koukne na ty oranžády, na tři kotouče tohoto legendárního „létajícího talíře”, zacvaká lunetou, tak se mu hned rozjasní den. Na ruce hodinky sedí parádně.

PS: jestli máte někdo nějaké návrhy, co udělat se sponou a jejími ostrými hranami, (zbrousit, aby se zahladila??) tak si rád nechám poradit. Už jsem to včera chtěl večer přezout na NATO. V určité poloze se konce toho spodku zapínání zařezávají do ruky.

IMG_8353.JPG

IMG_8354.JPG

IMG_8355.JPG

IMG_8356.JPG

IMG_8357.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Diky moc za postrehy. Za me rozhodne vede tah. Ta guma vypada perfektne a moderne, coz mi ale nejde moc dohromady s tim vintaznim vzhledem hodinek, vypouklym sklem atd. Ale k 300T nebo jinym modernejsim modelum sedne bajecne. Za sebe bych je asi hodil na tropic nebo neco podobneho.
Te spony je skoda. Vypada fajn, ale pokud reze do ruky, tak je to no go.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co mně teda překvapuje, je síla gumy. Přijde mi hrozně široká a taková dřevorubecká. To byl i důvod proč jsem na svoje třístovkový Searamblery vůbec nechtěl isofrane. Hlavní boční hrana pouzdra je zkrátka dost tenká na tak širokou gumu. Souhlasím s Ondrou, že mi to k "vintage" vzhledu 300 taky úplně nejde. Ale důležitý je, že se to líbí tobě. A co se týče spony, tak vzhledově vypadá dobře, ale hlavní je nositelnost. Celkově spony jsou největší slabinou moderních DOXA. Za mě jsou už trhací spony přežitkem, kór když kdejakej číňan umí udělat pěknou a kvalitní za pár kaček.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chlapi, díky za reakce, no, myslím, že by si kvalitu těch spon měli pohlídat. Ale jak píšu, vzhled na kaučuku mě chytil, protože považuji za úspěch, když se jim povedlo tenhle legendarní vzhled hodinek ukázat zase v jiném (třeba modernějším) světle. Takovéhle věci mě hodně baví a celé hodinkové hře to za mě pomáhá. Je to trošku jak když dá Rolex klasický model na oysterflex a hned je to svým způsobem nějak odlehčené a působí to svěžím dojmem.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...
Tahle kombinace mi nejak k sobe uplne nepasuje, popravde. Asi bych je spis hodil na tropic. Ale teda jestli jsi kupoval tu gumu se sponou jeste separatne, tak palec hore za odvahu za ty prachy

Heled, naživo je to barevně lepší, ale taky jsem si nebyl jistej. Rozhodně vypadají jinak:). Guma se sponou je nová od místního člena - za což děkuji! Ještě mám v plánu zkusit nějaké NATO a pak tam dát tah. Každopádně hodinky se od nákupu ještě nezastavily. Jsem z nich nadšenej.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Nevím, jestli jsem to měl dát do samostatného vlákna, ale vzhledem k tomu, že se to tady příspěvky zas tolik nehemží, tak si to dovolím přidat sem.

Narazil jsem na tento (bohužel jen v angličtině) článek z Fratello watch. Jedná se o původní Beads of rice nerezový tah, který patří k vintážním Sub 300, 300T Professional, Sharkhunter, Searambler či Divingstar. Už jsem tady na fóru několikrát psal, že ho považuji za zřejmě nejlepší, nejpohodlnější a nejlépe řešený tah vůbec. 

1. první fičura (jak se dnes říká) vychází z podstaty BoR tahu. Ten se dokáže krásně přizpůsobit ruce nebo třeba natočit podle kloubu na zápěstí. Je to díky článkům, které jsou opravdu "beads of rice" tedy samostatná očka spojená čepem, narozdíl od novodobých Doxa Sub, které tak sice vypadají, ale jsou to pevné články. 

2. tah má ideální šířku 20 mm u pouzdra a 16 mm u spony - stejně jako třeba Rolex Submariner (kromě posledních 126610).

3. první článek na každé straně u spony je pružný - a je pružný tak akorát. To znamená, že se nevytahuje sám od sebe a přitom pruží, když to potřebujete. Zajistí, že hodinky jsou na ruce pevně, a přitom netlačí.

4. ovšem nejgeniálnější je překlápěcí spona s regulací. Klobouk dolů před tvůrci, kteří dokázali vyrobit tento tah "jen" z plechu a přitom je dostatečně pevný a věřím, že vydrží/ vydržel leccos i "v reálném provozu" při potápění. Mnoho kousků, které jsem na webu zahlédl má natolik otlučené a obroušené lunety, že je jisté, že jejich majitelé neprovozovali pouze "kancldajving" jako většina z nás dnes. Po otevření spony se rozjede posuvná část s regulací na plnou délku. Jakmile ale sponu zaklapnete, zbývá stlačit sponu mezi palcem a ukazovákem na potřebný obvod ruky a je posekáno. Nic víc, nic míň. Zubatice ve sponě zajistí, že se spona dá zkrátit, ale už ne prodloužit, dokud sponu opět nerozepnete. Tomu říkám super řešení. 

Když to srovnám například se sponou na keramických Rolex Submariner (116610), kde Glidelock je masivní, tlustá a těžká spona. Pokud mi nateče ruka a potřeboval bych sponu prodloužit mikroregulací, musím hodinky sundat, poslední článek sklopit, posnout do jiného zubu, zacvaknout a hodinky nasadit. To vše je pro mě tolik práce, že to raději vydržím 🙂

Tah vyráběla ve třech variantách tahu a čtyřech variantách spony firma Kiefer-Cadman

Pozdější varianty mají ještě pojistku z boku, což tah na mých Doxách nemá. Referenční číslo mého tahu je 7720-10 a spona má logo Synchronu bez kroužku okolo.

IMG_4204.thumb.JPG.41cddfc59b5fe6395cfcc68a25a23c2d.JPG

IMG_4202.thumb.JPG.a9abdacaddd56025222dbd7c57211626.JPG

IMG_4203.thumb.JPG.8c1aa02f114dcd0b5ac584ff7053cf30.JPG

IMG_4201.thumb.JPG.27f0b856fbbd982a5d3dbf3872696578.JPG

IMG_4198.JPGIMG_4200.thumb.JPG.1811be98f31d75cb9564f928caccf577.JPG

IMG_4197.thumb.JPG.832626cfea5deeb1464afb7681241f86.JPG

 

IMG_4170.thumb.JPG.bd2ac0e4618161c7d72ae8c521eba146.JPG

IMG_4171.thumb.JPG.f3de3f66ebf8eed7915918aa7b2b97d1.JPG

IMG_4169.thumb.JPG.9c9ac249d1b64ab017b4285b819831be.JPG

 

 

 

 

 

Upraveno uživatelem michalval
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky


1. první fičura (jak se dnes říká) vychází z podstaty BoR tahu. Ten se dokáže krásně přizpůsobit ruce nebo třeba natočit podle kloubu na zápěstí. Je to díky článkům, které jsou opravdu "beads of rice" tedy samostatná očka spojená čepem, narozdíl od novodobých Doxa Sub, které tak sice vypadají, ale jsou to pevné články. 



Tady bych te chtel poopravit, jelikoz to neni pravda. Uz nejakou dobu dela Doxa BoR presne takhle, tudiz skladany z jednotlivych dilku a ne “svarenych” do jednoho clanku. Nereknu ti, jak dlouho, ale uz s tim zacali za Ricka.

@exiztence Gratulace…trosku me mrzi, ze jsem pred vic jak ctyrmi lety prosvihl Aqualungy v Pro verzi, a to jsem mel prst na spousti hned co to oznamili
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 13 hodinami, sashator napsal:


@exiztence Gratulace…trosku me mrzi, ze jsem pred vic jak ctyrmi lety prosvihl Aqualungy v Pro verzi, a to jsem mel prst na spousti hned co to oznamili

 

Jo to asi mrzí všechny tady... Tyhle jsem kupoval na švédeském foru, nikde pořádně žádné US Divery nejsou

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...