Přejít na obsah

Kožený řemen a odolnost stěžej


siwi

Doporučené příspěvky

Protože jsem celý život nosil jenom kovové náramky a hodinky na skutečném pořádném koženeém řemenu mám až teď, chci se obrátit na zkušenější o radu či spíš názor. Narozdíl od kovu mi u kůže víc vyhovuje, když jsou hodinky na zápěstí trochu víc utažené, aby neplandaly. Při jejich sundavání je pak musím na chvilku ještě krapet utáhnout, abych mohl vyvlíknout trn z dírky. Při tomhle úkonu mám dojem, že se musí dost namáhat stěžejky. Nemůže se po nějaké době stát, že se ohnou a vyvlíknou z otvorů v nožkách pouzdra? Nerad bych hodinky ztratil nebo nechal spodnout na zem. Jaké jsou vaše zkušenosti? Všimli jste si třeba při výměně řemenů na stěžejkách nějakých změn v tomto ohledu? Nebo se někomu stěžejka dokonce při nošení sama uvolnila? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jednou jsem při přehazování řemenu stěžejku vystřelil někam za skříň. Náhradní doma nebyla, tak jsem šel do blízského "hodinářství" kde mi za 70 Kč prodali stežejku pochybné kvality a velmi tenkou. A přesně jak píšeš, při asi šestém dotažení řemene mi ohnutá vyskočila. Takže doporučuji používat silnější stěžejky, žádnou lacnou čínu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja myslim, ze pokud budou stezejky dost silny a remen sirokej az k nozkam, tak ohnuti nehrozi.

 

V něco takového jsem doufal a jsem rád, že tu tenhle názor zazněl. 

 

Může se ti to stát podle mě jen třemi způsoby:

1 Dáš na např. 22mm jen 20mm řemen a jednou se ti to vystěžejkuje.

2 Tenká aliexpress stežejka, která se ohne.

3 Quick release stěžejky, o které človek nechtěně zavadí.

 

Zdá se tedy, že můžu být klidný. Nic z toho mé hodinky nesplňují. Řemen má správnou velikost a je opravdu robustní. Nepředpokládám, že by Laco používalo tenké nekvalitní stěžejky. A jsou klasické bez rychloupínání. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Omega a asi i ostatni znacky, ale tam nemuzu soudit, pouziva ruzne stezejky pro kovove tahy s pevnymi koncovkami a pro kozene remeny + NATO. Ty pro remeny jsou o neco delsi, pro tahy kratsi, tam je mimimalni vule a moznost aby stezejka vyklouzla. Ja osobne pro jistotu to dodrzuju a vzdy pouzivam spravne stezejky dle typu naramku. U AD 100Kc/ks.
Priklad:

68ST2209 - 22mm, 24,33 mm free lenght, shaft 18,6mm -  pro kovovy naramek
68ST2210 - 22mm, 25,22 mm free lenght, shaft 19,2mm -  pro kuzi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak já taky přidám svůj postřeh. Málem jsem přišel o svoje Steiny, když mi uletěly a žbluňkly na dno mořské. Po několikaminutovém potápění do 5 metrů v sílícím příboji pouze s dětskou potápěcí maskou přidržovanou jednou rukou jsem je našel a vylovil. A teď ke stěžejkám: byly to docela silné origo stěžejky dodávané se Steinharty (takže žádná čína - doufejme). Řemen byl ale gumový (správné šíře 22mm). Problém byl v tom, že při bočním tahu se o nožičku trochu sežvějknul - sesunul ke straně - ale stěžejka v něm neproklouzla a řemen ji vzal s sebou, tj. na jedné straně ji otevřel a vypadla. Dříve jsem používal jinou měkčí gumu a u té se mi to nikdy nestalo, ani když jsem simuloval popsanou událost. U různých kůží také ne. U tahů se to stát nemůže, nemá se kam posunout, jedině ji násilím vyrvat. Doporučuji si po nandání řemene vyzkoušet tahání přiměřenou silou všemi směry a pozorovat, co se děje se stěžejkou. A u kožených řemenů je s výhodou, když do očka v řemenu vložíš nějakou kovovou trubičku (třeba tuhu z propisky), ve které bude stěžejka fungovat. Zabráníš tím shrnutí řemene a síly na stěžejku budou rozložené rovnoměrněji.

Jinak rychlostěžejky a jejich nechtěné otevření - to mi přijde nepravděpodobné. Jestli chceš mít větší jistotu, dej si hodinky pro nějaké extrémnější akce na NATO, Tam i když ti jedna stěžejka prdne, tak hodinky nespadnou. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo, o těch Štajnech si tu už někde psal :D Hlavně, že se ti povedlo je najít. U řemene s nesprávnou šířkou u nožek nebo v případě tebou popisovaného shrnutí si vyvlečení stěžejky právě dovedu snadno představit. To by u toho mého nemělo připadat v úvahu. Je opravdu robustní a jeho šířka je přesná. Vystužení průvlaku kovovou trubičkou se mi jako nápad a pojistka hodně líbí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Osobně se toho nebojím. Na kůži nosím přes 10 let Longines a stěžejky původní drží.

Je ale fakt že jsem jednou stejně jak bylo popsáno dostal za 70 kč u měniče baterek stežejku co vypadala že praskne hned. Zkusil jsem to a hned se ohnula.

Jsou tři tloušťky obecně. Do některých tahů jdou jen ty tenčí.

Dobrý a kvalitní mají na Watchgecko.

Kdysi jsem zkoušel tahat co to dá Seiko stěžejky a nepraskly ani když jsem tahal řemen z hodinek až mne boleli prsty.

Tak to jsou moje zkušenosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...