Přejít na obsah

Junghans Solar - čudný chod


Doporučené příspěvky

Zdravím všetkých hodinkových odborníkov,

 

na začiatku leta som si kúpil Jughans Milano Solar, bez digitálnej dátumovky, myslím, že najjednoduchší solárny model.

Bol som s nimi spokojný až do nedávneho posunu času. Hodinky totiž v prípade vybitia netikajú po sekundách, ale "počkajú" a ťuknú dve sekundy naraz. V takom prípade je potrebné dať ich nabiť najlepšie na slnko.

Keďže slnka teraz moc nie je, predsa som ich na pár krát dal k oknu, na cca 4-5 hodín. Je zvláštne to, že napriek poldňovému nabíjaniu + večernému svieteniu umelým svetlom cca 4 hod. hodinky zase na druhý deň ráno tikali po 2 sekundách. Mal som ich schované pod sakom. Na chvíľu som ich držal vonku a prebrali sa do normálneho chodu, ale cca po 1 hod som ich zase pristihol ako si tikajú v úspornom režime.

 

Toto sa opakuje, skúšal som ich aj trošku poštelovať, pokrútiť korunkou a prenastaviť čas, ale veľmi nepomohlo. Stále ich prichytím, ako si tykajú po svojom, vytiahnem trochu na svetlo a preberú sa. 

Podľa oficiálneho materiálu by mali zvládnuť za 7 min. nabíjania celodenný chod. Po 4 hod. nabíjaní boli už večer unavené, takže tomu nerozumiem...

 

Je to porucha alebo aj oni si potrebujú na jeseň oddýchnuť? :-D

 

Ešte dodávam, že od začiatku používania ani od začiatku problémov s chodom nenastala ani sekundová odchýlka času. 

 

Ďakujem za radu,

Marcus

Upraveno uživatelem Marcus Laurentius
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dovolím si radu, kterou jsem nabyl se svými solárními hodinkami.

Je potřeba nabít hodinky, tak aby byla intenzita světla opravdu dostatečná - pro velice orientační kontrolu jsem použil aplikaci luxmetr (takových je na obchod play spousta)

Přesvědčil jsem se, že za oknem to nemusí být dostatečné. Záleží i na úhlu dopadu světla, takže to kolikrát bývá i zábavné jak umístit hodinky tak aby "paprsky" dopadaly kolmo na ciferník. Musí se postupně třeba i upravovat pozice, poloha podle toho jak Slunce mění polohu (pro rejpaly, polohu mění zeměkoule, víme).

 

 

Doporučil bych spíše umělé světlo - jistota dostatečného osvitu a délky expozice.

S umělým světlem to dělám tak, že nabíjím led montážní svítilnou a dám ji co nejblíže. Používám takovou "tužkovou" verzi a dám ji přímo na sklíčko. Zároveň ji napájím, protože to nechávám přes noc a na baterii svítí asi jen 3h.

Je potřeba po chvíli zkontrolovat jak moc svítilna hřeje a popřípadě oddálit od hodinek, aby se od ní moc nehřály. Ta moje hřeje, ale jen malinko, takže ji dávám přímo na sklíčko.

 

Jestli to nepomůže, tak servis.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak pro všechny nevěřící Tomáše přikládám snímek, který jsem kdysi udělal. Nepředpokládal jsem, že ho budu prezentovat veřejně, takže provedení a kvalita je jaké je.

Stručně popíšu co na něm je, protože to spíše vypadá jako zabalená mumie.

 

V horní části je zmiňovaná tužková LED svitilna, která má cca 7 chipu a je napájena kabelem.

Cca 1cm od ní jsou zabalené hodinky Citizen v papírovém ubrousku, aby se nepoškodily.

Jelikož nic z toho nedrží na svém místě jak má, tak jsem použil papírovou maliřskou pásku pro upevnění správně polohy.

 

Čestně prohlašuji, že tento systém pro nabíjení hodinek funguje.

 

Ještě přikládám ilustrační obrázek svítilny.

post-26308-0-98795100-1574354488_thumb.jpg

post-26308-0-83173200-1574355167_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Krásné téma na sobotní ráno, v první řadě bych nechal zrušit hodinářskou prodejnu která má reklamu na hodinky Citizen co jsou tenké jak desetikoruna a nebo které nemají baterii neboť jsou poháněny sluneční energii. Krásné oblbování zákazníka a málo kdo chápe že v noci slunce nesvítí takže jsou hodinky napájeny baterii. A teď druhá věc. Je to baterie, kondenzátor, napájecí článek nebo co v podstatě je jedno jak se to jmenuje. Ale to hlavní o čem to dnes je pokud něco nedrží přes noc tak je ta baterie nebo napájecí článek fuč. A proto mám rád Citizen, mám jich nejvíc v šupleti. Protože když se zákazník dozví cenu za tu baterii tak jen nechá na pultě a odchází. Vždyť mu bylo řečeno že tam žádná baterii není. Tak proč jí má měnit. A teď to hlavní touto dokonalou věcí dobíjím vše. A můj názor na solár. Nepatří do těchto končin a na ruku kdo má pořád dlouhý rukáv.  Přesto že nejsem jejich zastánce mám jedny na ruce solár, radio controlled a ještě věčný kalendář.

post-23268-0-05644400-1574498068_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nerad ruším zdejší lamentace nad "moderníma" akumulátorama - ale když už se tu zmiňovaly kondenzátory, dovolím si pro zajímavost zmínit že synátor má "v archivu" snad čtvrt století staré a stále funkční "kondenzátorové" solárko Junghans s šestiručkou od Citizenu (koupeno kdysi za pár kaček od Longa). K nabití jim bohatě stačí odkládání cifrem nahoru na parapet (i v zimě) a ve tmě vydrží podle nabití 1-2 týdny, rukáv nerukáv. Z mrtvého stavu se dobijí po odložení cifrem nahoru i pod běžnou stolní LED lampičkou, žádné krabičky a bastly s trafíčkem netřeba  :smoke:

post-18308-018707600 1318373093.jpg
PS: Další "solární orloj" (SEIKO SSC 013) mám na stole sám - a přestože se poslední dobou na ruku moc nedostanou, stejně jsem rád že ani jejich akumulátor zdejší stížnosti nečte, protože i přes úvodní (úsěšný) pokus o půlroční odložení na zimu hodinky už 8. rok vesele fungují jak mají. To jen pro korekci statistiky Pro/Proti bezúdržbovému solárnímu dobíjení; Nic to nemění na sdělení že pokud hodinky ani po dnu na přímém denním světle nemají dost šťávy, je něco blbě, prvním krokem by mělo být zjištění typu+stavu napájení - a závěrečným kontrola vodotěsnosti  :speak_cool:
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nerozumím poznámce od Jiri9. Já měnil akumulator a tak jsem to i psal. Stojí v řádu stovek nikoli desítek jako běžná knoflíková baterie. Rozpětí cen stejného typu Aku je i dvojnásobné oproti nejlevnějšímu.

Upraveno uživatelem husakmartin
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jedná se o tento typ viz snímky, Panasonic CTL621F odpovídá značení Citizen 295-753.

Takovy jsem za stokorunu nenašel.

Výměna v autorizovaném servise je za min. 1200 a obsahuje Aku, těsnění, tlakovou zkoušku a práci + poštovné navíc.

post-26308-0-10977100-1574719098_thumb.jpg

post-26308-0-78715300-1574719119.jpg

Upraveno uživatelem husakmartin
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

Snad můžu taky přidat svou trochu vody do solárního mlýna :-)

Už tak cca rok a půl mám solární pulsary PX5019X1 a nosím je velmi sporadicky (možná tak max. jednou měsíčně) a i přesto, že leží na stole, kde na ně slunce nezasvítí jdou celou dobu bez potřeby nějakého dobití a tak přesně, že jsem nějaké seřizování již dávno přestal řešit. Jasně, nejsou řízený rádiem, ani gps, ale překvapili jak jsou přesné.

Njn koupil jsem si hodinky se srdcem (automaty) a nějak se s nimi na ruce cítím líp.....to asi všichni znáte co mám na mysli.

post-67625-0-93840100-1574809190_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takže jsi nám úplně přesně řekl jak jdou přesně

Njn, asi jsem to nenapsal úplně čistě, ale hlavně jsem chtěl napsat, že mám také solární hodinky a  i přes to, že je úmyslně nevystavuji slunci, tak se mi ještě za celou dobu nevybily.

To, že jsem napsal, že jdou přesně samozřejmě s tématem nesouvisí a nebyla tam ta přesnost definovaná, ale to snad není takový hřích. Kdyby za měsíc dali např. 5 sec  do plusu, nebo minusu, tak bych nepsal, že jdou přesně. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pulsar je jeden z brandů SEIKO - a jejich soláry mají "power management" zmáknutý zatraceně dobře, viz výše.

 

Ad přesnost: To že běžné quartzky (jedno jestli napájené chemií, světlem a nebo dynamem) mívají udávanou odchylku "kolem sekundy denně" je jenom statistická hodnota, vycházející z toho že sekunda je oscilačním obvodem rozporcovaná na necelých 215=32768 dílků - ze kterých se při seřizování vybere "sekundě nejbližší" hodnota, při které má čítač přetéct a motorek "tiknout". Problém je že den má 24*3600=86400 sekund, takže i při rozpůlení tolerance nahoru/dolů může být výsledná denní odchylka nejlepšího výsledku na daném obvodu od 0,000 do 1,318 sekundy, při stabilní teplotě, napájení atd. 

Teplotu i omezený počet bitů čítače dnes samozřejmě můžeme kompenzovat (a prodávat kolouškům za ranec jako "Superquartz", "Ultraquartz", "UHF" a já nevím co ještě) a nebo chybu občas korigovat rádiem/GPS - nicméně pro praktický "offline" provoz hodinek a počítačů i ta "sekunda denně" bohatě stačí. No a kdo má kliku, může u něj klidně skončit i "dolalová hodynka" co bude mít při stabilní teplotě chybu pod sekundu měsíčně...  :cool02:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...