Přejít na obsah

Casio GW-M5610


nooski

Doporučené příspěvky

Na úvod začnu otázkou ? které hodinky ve vaší sbírce jsou nejpohodlnější, nejpřesnější a nejodolnější? V mém skromném ansáblu tuto roli zvládá jeden kus a sice G-Shocky Casio GW-M5610.  Nejen že se jedná o velice odolný kousek z portfolia japonského giganta (u kterého se ona odolnost předem očekává), ale zároveň díky rádiem řízenému času slouží jako jakýsi prototyp času v mé sbírce, kterému se ostatní kusy musí podřídit. Navíc jsou díky svým rozměrům a nízké hmotnosti krásně kompatibilní s mou rukou uherského typu. Jakousi třešničkou na dortu pak prezentuje technologie tough solar, která zaručuje spolehlivý provoz na základě energie získané z termonukleárních reakcí naší nejbližší hvězdy. V nitru hodinek je samozřejmě akumulátor, kde se získaná energie shromažďuje, ale i ten by měl dle mnohých reakcí vydržet alespoň dekádu spokojeného provozu. Během této recenze si neodpustím srovnání s mnohem základnějšími sourozenci DW-5600, které až na pár výjimek tvoří subjektivně mnohem horší kus hodinařiny, ale o tom až posléze.

 

hHEZQ9b.jpg

 

Co mě vedlo k pořízení tohoto kusu? Jak už to bývá, chronobundus je nemoc zrádná a šířící se nejen přímým kontaktem s nakaženým nebo konfrontací s kusem virus přímo přenášejícím. Chronobundus je nemoc jiného formátu. K nakažení leckdy postačí podařené fotky a spokojené reakce pacientů již nakažených. V mém případě byl nositelem nemoci siwi a jeho namíru podařené fotky (ostatně i SNXS79 jsou z části jeho vinou) tohoto podařeného plastu. Jsa přesvědčen (nakažen), že potřebuji nějaká pěkná Géčka do sbírky, jsem se vrhl do sběru informací na internetové síti, abych se nakonec ujistil, že GW-M5610 jsou tou správnou volbou. Klik dal klik a díky vymoženosti internetového bankovnictví, které je největším nepřítelem svědomitého a šetřivého člověka rozumného, jsem se za pár dní mohl těšit z plechové krabičky šestihranného tvaru ukrývající výsledek moderní pásové výroby v Thajsku. A první dojem byl skvělý.

 

CxdzGBm.jpg

 

Tady bych se rád pozastavil nad filozofií prvního dojmu. Obecně to mám tak, že pokud mě něco nadchne na první dojem, tak nadšení postupně opadává. Pokud jsem však lehce rozčarován nebo dokonce zklamán, tak postupným seznamováním objevuji různé nuance a krásy a vztah se neotřesitelně prohlubuje. Tento postup byl stejný i u mých drímwoč SARX035, které mám každý den raději. U těchto mnohem levnějších Casií však došlo k pověstné výjimce potvrzující pravidlo. Nejen že na mě udělaly skvělý první dojem, ale i prosté vyjmutí z plechové krabičky a připnutí na ruku mě ujistily o správnosti mého rozhodnutí. Jak jsem již v úvodu naznačil, byl a jsem stále vlastníkem levnějších sourozenců DW-5600 (v celočerném provedení s inverzním displejem BB), které mi však k srdci nikdy nepřirostly. Tyto základní G-Shocky jsou vyrobené z nepříjemné gumy, mají zbytečně velké a do zápěstí se zakusující pouzdro a i samotné ovládání hodinek je díky zapuštěnému resetujícímu tlačítku nepohodlné. Špatnou čitelnost beru jako daň za inverzní provedení displeje, obyčejná verze bude v tomto ohledu naprosto v pořádku. GW-M5610 jsou úplně jiné hodinky. Nejen funkcemi, to se dá očekávat, ale hlavně pocitem z mnohem příjemnějších materiálů, nesrovnatelně pohodlnějším rozměrům a i již zmíněným ovládáním. Na fotkách se tváří prakticky stejně jako ostatní hranatá géčka, ale naživo jsou úplně někde jinde. Skvělý pocit umocňuje i obráběné dýnko, které působí mnohem hodnotněji než pouhý výlisek u základního modelu. Rozměry se v různých recenzích zmiňují poměrně často, ale jiné použité materiály pro mě byly celkem překvapením. I tloušťka pásku je menší a rádiem řízený časoměr tak sedí na ruce naprosto pohodlně. Jedinou vizuální slabinou tohoto modelu je lesklá stříbrná spona. Tento neduh jsem vypozoroval u několika dalších recenzí a tak následoval logický krok, kdy na hodinky putoval kus v matně šedém provedení, jehož dárcem byla celočerná géčka. Vzhledově je tedy za mě již vše v pořádku a můžu se pustit do zevrubného popisu exteriéru i funkcí.

 

q0pdMc5.jpg

 

Začnu pěkně od obličeje, tedy displeje. Červené ohraničení se žlutými a modrým nápisem by podle slovního popisu mohlo vyznít poněkud cirkusácky, ale v reálu mě tato kombinace hrozně baví, a ani po nějakém půl roce vlastnictví mě neomrzela. Oproti klasickým digitálkám nebo i nejlevnějším Géčkům je zde zobrazeno poměrně velké množství informací vč. údajů o příjmu signálu, automatickému osvětlení displeje nebo třeba zobrazení letního času. Základní obrazovka je pak místem, kde se v pravém horním rohu zobrazuje datum. Datum je vykresleno pomocí malých teček, takže ohraničený rámeček dokáže ukázat mnohem více informací než typické prstové (lat. Digitus = prst) zobrazení. Po stisku tlačítka MODE, se dostáváme ke světovému času. Funkce rozhodně důležitá, pro člověka trávícího drtivou část života v kotlině české však neužitečná. Osobně tam mám nastaveno Velké Jablko, protože sem tam s pár lidmi v tomto velkoměstě musím komunikovat. Zde je právě ohraničená část displeje využita pro zobrazení města ve formátu 3 znaků. Za mě cajk. Další stisk levého dolního čudlíku přivádí zvědavého prvouživatele k jednomu z 5 budíků. Funkce skvělá, můžu si nastavit upozornění na blížící se ovečky přeskakující potok na Déčku a zároveň i ranní budík jako zálohu mobilu. Ohraničený chlívek opět zobrazuje, na který budík právě spočívá můj zrak. Dalším cvakem se dostáváme na stopky a tady už mám připomínky, protože tato funkcionalita byla u základních géček zvládnuta lépe. Stopky stopkují dle nejlepšího svědomí, ale onen chlívek zobrazuje uplynulé hodiny, aby hlavní část zobrazovače mohla ukazovat setiny vteřiny po celých 24 hodin maximální délky měření. Osobně nepotřebuju měřit čas 19h 56m 23,43v, vystačil bych si s celými vteřinami po plynutí jedné hodiny a místo v chlívečku vynahradil aktuálnímu času. V tomhle jsou základní géčka lepší. To samé platí o odpočtu, který je poslední funkcí modulu 3159. Opět bych malé okénko vyhradil aktuálnímu času. Odpočet navíc nejde nastavit na méně, než 1 minutu ? opět bod pro základní géčka. Naštěstí tím končí výhody nejlevnějšího modelu a dál to bude veskrze opěvná píseň.

 

axqVONp.jpg

 

Displej lze v temných časech rozzářit pomocí iluminátoru zelenkavé barvy. Světýlko se zobrazí na 1,5 vteřiny, což někomu vadí, ale já jsem s tím v pohodě. Lze navolit automatické rozsvěcování, které se aktivuje natočením hodinek k obličeji. Tato funkcionalita funguje podobně spolehlivě jako předpověď meteorologů, takže jsem občas rozsvítil hodinky na 3. pokus a jindy se dostal z maximálního nabití na střední díky několika nocím neklidného spánku s hodinkami na ruce. Zelená záře vesele osvětlovala povlečení a nejbližší okolí navzdory krkolomným úhlům natočení ruky. Naštěstí aktivace i deaktivace je otázkou několikavteřinového podržení osvětlovacího tlačítka, takže s tím nemám problém a většinu času jedu v manuálním nastavení.

 

J8aX1Pe.jpg

 

K displeji mám ještě jednu připomínku. Oproti například F91 nebo B640 má menší kontrast. Nejlépe se na hodinky dívá, když jsou na levém zápěstí a člověk potřebuje pod mírným úhlem zjistit, jak moc jde pozdě. Naopak musím vyzdvihnout nikde nezmiňovanou vlastnost, která je ale pro mě nadmíru důležitá při řízení fosilními palivy poháněném vozidlu. Při řízení totiž často používám polarizační brýle a u všech ostatních digitálek vidím prd, když mám ruku na volantu. Displej je prostě černý. GW-M5610 jsou naopak krásně čitelné. Nevím, jestli je to vlastnost jen mého kusu, ale stojí to za zmíňku.

 

cTuG5yx.jpg

 

Materiál pouzdra i pásku jsem již vyzdvihl. Díky menším rozměrům a nízké výšce jsou tyto hodinky neskutečně pohodlné. Zakřivení přesně kopíruje mé uherákoidní zápěstí a nízká hmotnost dává zcela zapomenout na funkcemi nabitý časoměr. Tlačítka jsou lehce zapuštěná a neovládají se zrovna nejsnadněji, chce to většinou použít nehet. Naštěstí funkcí není až takový přehršel, aby tato skutečnost vyloženě vadila při každodenním používání. Pro mě je důležitý fakt, že i tlačítko ADJUST je na stejné úrovni jako ostatní a dá se normálně obsluhovat. Příliš zapuštěné tlačítko základních Géček mě přivádí k šílenství. Lze si navolit, zda li budou čudlíky při zmáčknutí vydávat zvuk nebo ne. Já to mám z nevím jakého důvodu nahlas.

 

zc2NGTy.jpg

 

Ještě jednou musím vyzdvihnout dýnko. Je obráběné a i díky svému tvaru nejen vypadá lépe, než lisovaný kus základního modelu, ono je i mnohem příjemnější při nošení. Nedovedu si to přesně vysvětlit, ale celkově je vše, co je v kontaktu s nositelovou rukou, příjemnější a pohodlnější.

 

yOKiBN6.jpg

 

No a jak se tedy s nimi po nějakých 6 měsících žije? Absolutní přesnost rádiového řízení z nich dělá referenční kus pro všechny ostatní hodinky ve sbírce. Všechny se musí se svou (ne)přesností zodpovídat tomuto nadřízenému. Pokud jsou géčka na ruce během noci, tak seřízení proběhne na 100 %. Pokud hodinky leží v místnosti, tak je přibližně poloviční úspěšnost příjmu rádiového signálu. Další vlastností je ona několikrát zmíněná pohodlnost. Strávil jsem s nimi hned po koupi asi 4 dny v kuse při jízdě na kole, popíjení vína ve sklípku a spánku. Nebylo třeba si na ně nijak zvykat, prostě jsem je připnul na ruku a jelo se. I v případě, že máte v rotaci více hodinek, tak většinou je nějaký čas, kdy si člověk na hodinky musí zvyknout. U tohoto kusu ne, prostě nositelnou je na sakra vysoké úrovni. Jsem s nimi prostě velice spokojen a těch pár neduhů jim s velkorysostí odpustím. Pokud bych si dokázal představit žít jen se dvěma kusy ve sbírce (mít jen jeden kus je utopie, jedny hodinky nezvládnou práci se sbíjecím kladivem, jízdu na cyklokrosce a nošení k obleku, prostě ne), byly by to SARX035 do kanclu a lepší nošení a právě GW-M5610 na vše ostatní. Všem, kteří po nich pokukují, je můžu s klidným svědomím doporučit. Opěvné ódy na ně pět nebudu, nejedná se o kus, který by hranice hodinařiny posouval směrem vpřed a nejsou to ani hodinky, které by člověku vyrazily dech při pohledu na dechberoucí zpracování či status. Jsou to levná géčka, o která se nemusíte starat, a které vám nebudou překážet a jen roky spokojeně sloužit. Ale mám je rád.

 

Jao9c6W.jpg

 

Gr4lz0F.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nedalo mi to a šel sem je dnes (opět) vyzkoušet. A opět mi došlo proč já je vlastně ještě nikdy neměl. 

Ony jsou mi malý! Teda ne malý, ale krátký na řemenu.

Škoda. Jsou opravdu dost dobré.

Co ale nedávám je záplava "nových" géček. To je teda hrozný paskvil, co teď chrlí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Parádní recenze.

Mám je cca rok a přesně, díky své pohodlnosti, odolnosti, nepotřeby jakékoliv údržby v kombinaci s nízkou cenou je tahám po kopcích, v montérkách i doma.

Mohou za to, že sem stále na túry nepořídil Garminy a získání potřebných údajů řeším jinak.

Za mě můžu určitě taky doporučit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
  • po 2 týdnech...
  • po 2 týdnech...

Recenze je opravdu pěkně zpracovaná. I já jsem si koupil tyto hodinky a jsem z nich  nadšený. Jen bych se chtěl zeptat, proč se na displeji přes noc vypíná funkce RCVD, domnívám se, že mi pak nebude fungovat synchronizace času. Mohl bych od vás zkušených dostat prosím vysvětlení. Předem děkuji. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...
  • po měsících...

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

×
×
  • Vytvořit...