Přejít na obsah

Dotaz k pořízení Primek


Doporučené příspěvky

Ahoj všem,

 

a priori se přiznávám, že jsem spíše nadšenec do Primek, než-li znalec. Jakékoliv chyby či nepřesnosti v mých odpovědích a sděleních plynou z nezkušenosti, nikoho nechci urazit a nechci být upálen na hranici. Tolik na začátek, nyní k dotazu.

Mám delší čas v sobě touhu si pořídit Primky, abych je střídal s tím, co mám. Po delším hledání mě nadchly konkrétně dva modely: Prim diplomat střibrné a Prim rolex stříbrné. Obojí bych nosil na černém řemenu, zlaté cifry mě neoslovily.

Mám dotaz dvojího typu:
1. ad Rolex, našel jsem bazarově nějaké do 3 tisích a pak na webu prosteprim jedny za 3.5K (odkaz: https://www.prosteprim.cz/collections/panske/products/prim-rolex-stribrne). Jde o akceptovatelnou cenu? Není to nějak málo nebo naopak moc za ty Primky? Nemůže jít o nějaké frankenstein skládačky apod. Kupovali byste raději z daného webu prosteprim nebo raději z bazoše apod?


2. ad střibrné diplomaty: nepodařilo se mi nikde na netu najít, že by je někdo aktuálně prodával. Hodně běží ty zlaté, stříbrné nikoliv. Objevují se čas od času? Má cenu na ně číhat / čekat? Je nějaký web, kromě klasických aukro, bazoš a bazar, případně antiků, který se vyplatí sledovat? Je vhodné i tady na webu zakládat sekci koupím s těmito dvěma modely, že by se někdo z členů fóra ozval?


Nakonec, kdyby někdo z přítomných věděl o obdobných Primkách, co jsem uváděl, takže lepší stříbrné oblekovky, které by stály za zmínění, budu rád za jakýkoliv nápad i reakci.

 

Děkuji všem za Váš čas
Kuba

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je fajn, že tě primky nadchly. Že by nějaký obchodník prodával za moc málo, to se nestává, stává se jen opak, živí se tím.

Koupit předraženou věc v obchodě je ale nuda. Na obchodníky se vykašli a sežeň si je sám. Rozhoď sítě mezi příbuzné, kamarády, známé i neznámé,... Primky byly v každé rodině, takže určitě seženeš. Nebude to možná hned, zato mnohem levněji a s příběhem a vlastním snažením, takže o to větší radost. No a pak se pochlub.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě u těch Primek a prodejce z odkazu fascinuje udání roku výroby a potkávám to čím dál častěji i jinde. Prodávající místo začátku výroby uvádí rok kdy byly opravdu vyrobené, což ve většině případů není jak prokázat. Pokud hodinky tedy zrovna nemají doklad o pořízení, záruční list nebo číslo na vyražené na dýnku. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Atewa: Diplomaty v chromovaném provedení se k prodeji nabízejí dost málo a v dobrém/hezkém stavu ještě sporadičtěji. A pokud by takové být i měly, počítej s tím, že nebudou zrovna levné. Přesněji budou/mohou být za cenu, kterou buď akceptuješ nebo nee. Sám jsem na ně "čekal" prakticky rok, je však pravdou, že jsem příliš aktivně nehledal. Na aukru se občas objevují kousky v chromovaném (či snad dokonce nerezovém...?) pouzdře novodobé produkce snad odněkud z Polska, i s neoriginálním ciferníčkem a ručkami. Opravdu Prim je v nich pouze strojek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Karlos má pravdu, můžeš zkusit rozhodit sítě u rodičů, prarodičů, příbuzných, kamarádů a důchodců v MHD:) Ovšem pravděpodobnost, že narazíš na Diplomaty je poměrně malá. Už tenkrát to byl luxus. Donesla mi hodinky na opravu celá rodná dědina a nic jako Diplomaty, Sport I, se nekonalo(asi to byla těžká podpultovka). Zajímavostí je, že lidé starší generace mají povědomí, když se řekne Prim Diplomat. Spousta lidí mi řekla "joo to jsou ty zlaté Primky". Podle mě, se šířila fáma, že jsou to hodinky celé ze zlata(lidé to nosili do výkupu a proto je spousta jednotlivých ciferníků a pouzder). Na hodně Diplomatech jsem taky viděl nožem vyříznutý materiál na spodní straně nožek. Koukej na Antiku a PrimRolády(nemám toto označení moc rád) tam koupíš v rozmezí 1500-2500kč jsou to běžné hodinky. https://www.antik-hovorka.cz/obchod/prim-rolex-cal-66-4-17430.html

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moc díky všem za promptní reakce na můj dotaz, nějak jsem proletěl ten antik a zaujaly mě asi 4 jednotlivé hodinky:

1. https://www.antik-hovorka.cz/obchod/vzacne-luxusni-hodinky-prim-automatic-21-jewels-komplet-top-export-pouzdro-18603.html

 Tyto jakože "bauhaus" se mi velice líbí, připomínají mi Junghans. Vypadají na ten věk
2. https://www.antik-hovorka.cz/obchod/prim-atomatic-bauhaus-chrom-funkcni-10073.html

 Stejný model, jen levnější, nejspíše z důvodu poškození a celkového opotřebení.
3. https://www.antik-hovorka.cz/obchod/prim-diplomat-chrom-17678.html

Stříbrné Diplomaty.
4. https://www.antik-hovorka.cz/obchod/prim-diplomat-stribrne-vyvozni-18353.html

Stříbrné Diplomaty, ale prý původní stav, nad to je dýnko v angličtině a na cifru napsané incabloc. Nevyznám se v tom a proto nevím, zda mohlo jít skutečně o kus co mířil do zahraničí apod.

Chtěl jsem se ke všem výše uvedeným modelům dotázat Vás, zkušenějších, co si myslíte o stavu, ceně, autenticitě (vím, že je v Primkách prapodivně moc replik). Co si myslíte o těch daných modelech a který se jeví jako vhodný k případné koupi. Nad to by mě zajímalo, zda si myslíte, že je vhodné koupit takové, nějaké horší a poslat do Eltonu na repas?

Budu rád za každou reakci a taky za to, že mi nějaké z nich případně nevyfouknete :-)

Díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

První dva inzeráty jsou Strakovic, tady všeobecně nejsou v lásce ať kvůli přepáleným cenám (ale to je každýho věc), nebo kvůli vydávání různých modelů a skládaček za rare apod, takže asi z principu u nich nikdo nekupuje z místních a jen nováčci. Dva moji kámoši tam koupili. Osobně. No, musel jsem jim vyprávět. Ale neznamená to, že jsou špatně, hlavně overpiced.
3. Diplomaty jsou moje - dokonce jsem ti psal zprávu, jelikož byla bez reakce, tak bude ještě neovládáš prostředí,nebo sis nevšiml, nebo jsi mě zazdil :). Nejsem si jistý hodinovou ručičkou, ale takto se ke mě dostaly a cena je více než přívětivá. Colombo koupil ty svoje za 18k? nejak tak byly na antiku.

4. Diplomat neumím posoudit. Jestli to dýnko tam patří nebo ne. Water protected? Nevím, jak diplomaty. Jediny vodotěsný byly sporty, ale to je zas water proof.  Na export byly diplomaty bez názvu diplomat a místo názvu diplomat bylo psáno 17 jewels. Viz kniha o primkách.Ty jsou vidět sakra výimečně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moc díky za odpovědi k inzerátům. Rovněž díky jak za odpověď Maldovi tak za zprávu. Nezdil jsem zatím nic, jen jsem byl v zahraničí, přijel na den a zase jsem mimo. Dorazím až týden před vánoci, tak se na to pořádně mrknu. Rovněž ti záhy posílám soukromou zprávu. Moc díky všem za reakce a váš čas.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Díky všem za ohlasy a pomoc. Nejvíc díky Jeronimovi za jeho čas a ochotu, už ho týden prudím soukromými zprávami. Předběžně to vypadá, že půjdu do Traktorů nebo prvních sportů a budu hledat případné prodeje či aukce. Mám holt velkou ruku a na ní diplomaty prostě nejsou dělané. Opravdu díky všem za Váš čas a ochotu. Pod stromeček si naordinuji knihu Primky od Hovorky a začnu se vzděláváním. Za mě se může dané téma ukončit a zhasnout. Díky za prostor.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...