Přejít na obsah

Hodinky pro profesora, 60. let


Doporučené příspěvky

Přesně tak.

 

Čím víc to tu čtu, říkám si, že Moony by byly ideální volbou. Ty hodinky jsou jednoduše nádherný a myslím si, že těžko najít člověka, kterému by se vzhledem nelíbily (= výhoda u dárku "naslepo"). Vypadaly skvěle v šedesátých letech, dnes a budou vypadat skvěle za dalších třicet let. Zároveň Omega je dost známá a věhlasná značka i v povědomí laiků, takže tam bude i machrindex a uznání okolí. Do toho ten jejich příběh. Navíc sluší jim prakticky všechno -kov, kůže, textil. V neposlední řadě už to jejich balení s těma všelijakejma blbůstkama je dárek samo o sobě.

 

Jediný co je na zvážení je ten ruční nátah no, aby ho to neštvalo ale naopak těšilo... tím spíš u těch Moonů, kde to není zrovna nejlehčí (měl jsem teď pár dní na ukazováku bolestivou záděru a normálně jsem je nebyl schopnej doplna natáhnout jak to svinsky bolelo) :D 

 

Přijde mi škoda, když už je ve hře takovej rozpočet, kupovat nějaký Wardy a Bally a podobný (kór neznalýmu) - leč jsou jistě kvalitní

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 55
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Ja popravde kdyz mi bude 60 a nebude na pateky dokazu predstavit JLC reverso grand taille. Ty hodinky jsou proste uzasne, maji tradici, znacku, dustojnost a nejaka ta mira technicke inovace na svou dobu(minimalne v oblasti pouzrdra) tam taky je.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, jsem o pár roků přes 60, takže komentář od člověka že stejné generace z hlediska fyziologie. Presbyopie (český termín stařecká vetchozrakost) je zákonitá, člověk bez korekce nablízko nezaostří.

 

- štve mne, když bez brýlí nepřečtu čas na stopkách chronografu, u moonů nebo Portugalců (myslím IWC Portuguese) se to ale dá nacvičit, neb mají přehledný design,

- štve mne, když bez brýlí nepřečtu miniaturní datum,

- z komplikací si teď nejvíc vážím dvojitého data,

- hlavně jednoduchý a přehledný ciferník (kdepak skeletonované El Primero, kdepak GMT ručka, nikdy datum ve formě čísel po obvodu ciferníku nebo ještě menších čísel kolem měsíční fáze).

 

Taky vem do úvahy, jak moc nebo málo je tatínek aktivní, typicky hodinky s Etou mají nižší účinnost automatického nátahu (podle mne) ==> manuální nátah rozhodně předem nezavrhovat .-)

 

Viděno mýma očima, přál bych si moony, nejjednodušší portugalce s kontrastníma modrýma ručkama, anebo třeba Stowa Marine s unitasem (kde bych hned zjišťoval, jestli mohou na pouzdro vygravírovat věnování). Fliegry (od IWC, od Stowa) jsou přehledné, ale uvnitř tiká ETA, tak za sebe doporučení s otazníkem.

 

O čínském turbu jsme nic nikdy neslyšeli .-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zajímavé vlákno. Dovolím si také přidat svůj pohled na věc. Vezmu to v bodech.

 

1) Rozpočet a značka:

Z tatínka nejspíš chronomagor nebude, dá se tedy předpokládat, že vedle těch smartwatch budou tohle jediné další hodinky, které bude nosit. Když už se tu bavíme o částkách kolem 100k CZK, to už je hranice, kde to v hodinkovém světě začíná být velmi zajímavé a z pohledu globální populace se už rozhodně nejedná o mainstram. Naopak to už je celkem mimořádný chlapský šperk. Čili já bych vybíral mezi značkami, které rezonují i v uších nezasvěcených...už jen protože je tu ta možnost. Nic proti Ball, Zenith, Freceric Constant...ale kdo mimo fórum to zná? A dokáže neznalý člověk rozlišit hodnotu Zenith El Primero, který jsou v nákupu hrubě přes kilo, například od nějaké Festina Chrono? Spíš bych řekl, že ne. Čili máme-li k dispozici takto slušný rozpočet, nechť je využit jak se říká se vší parádou neee? Omega, Rolex a Grand Seiko...tam bych primárně koukal já. I když uznávám, že GS nemusí nutně rezonovat u všech. Na oba PRIM se vykašlat. Pokud by chtěl být táta patriot a mít něco Czech made - můžeš mu k tomu do komba pořídit nějaké staré Primky v pěkném stavu. Novodobé jsou pro fajnšmekry a fanatiky :-D (nic proti, sám taky nějaký mám).

 

2) Styl:

Z toho stručného popisu se mi zdá, že tatínek bude klasik - v dobrém slova smyslu. Vyznavač tradičních a prověřených hodnot. V hodinkovém světě máme tuhle kategorii také. Sice je vnímána hodně ze široka, ale myslím, že na tom, co je takzvaná klasika, se tu vesměs shodneme. Budou to hodinky klasického střihu, ať už chronograf nebo bez. Vyloučil bych potápky, pilotky a vyložené formální oblekové hodinky. Zaměřil bych se na sportovně-elegantní modely.

 

3) Vlastnosti:

Pro typického chronomagora budou zásadní jiné věci, než pro pravděpodobně One-watch-guy tátu, který prostě chce "pořádný hodinky" a moc se nebude rejpat v detailech. Ale zkusme to vzít prakticky.

- Rozumná vodotěsnost si myslím, že je naprostá nutnost. Zkrátka aby se táta nemuset při běžném používání bát, že voda hodinky nějak poškodí. Zde bych řekl 50m bezpečné minimum, lépe 100m.

- Nátah automat vs. ruční...ke klasikovi bych volil ruční, ale nemusí to vyjít :-). Zkusil bych se zeptat. Obojí má své pro a proti.

- Komplikace (rozuměj přídavné funkce hodinek) kromě data asi nemá moc cenu nic uvažovat. Zbytečně to zesložiťuje seřizování, nastavování, čitelnost, atd.  Pokud datum, uvažoval bych nad panorama date (velké datum) nebo kyklop (á la Rolex) pro snadnější odečítání. 

- Sklíčko nejspíš safír. Praktičnost safíru je pro běžného člověka nenahraditelná. Táta asi nebude chtít co měsíc leštit Polywatchem...I přesto, že například plastové sklíčko je prostě klasa :-).

- Kovový tah vs. řemen asi nehraje roli. Vždycky je dobrý k hodinkám tah mít, ale neviděl bych to v tomto případě jako nutnost.

 

4) Co mi z toho vychází? (bez ohledu na pořadí)

 

Rolex Oyster Perpetual (vice barevných provedení ciferníku, různé velikosti pouzdra)

post-27283-0-33170200-1576749102_thumb.png

 

Klasika za rozumný peníz. Velmi slušná 100m vodotěsnost. Automat, rezerva chodu 48h. V rámci mechanických hodinek nadstandardní přesnost. Spolehlivé hodinky na celý život pro několik generací.

 

 

Rolex Datejust (vice barevných provedení ciferníku, různé velikosti pouzdra, 2 varianty tahu a lunety)

post-27283-0-92215400-1576749482_thumb.png

 

Klasika všech klasik. Oproti předchozím navíc dobře čitelné datum a 70h rezerva chodu. Plus větší možnosti konfigurace. Cenově už spíše ke 200k.

 

Omega Speedmaster Professional Moonwatch

post-27283-0-04728300-1576751109_thumb.png

 

Naprosto klasická volba. Hodinky pravděpodobně s nejslavnějším příběhem (něco málo zde). Manuální nátah s rezervou 48h. Funkce chronografu (stopek), vodotěsnost 50m - dle mého bohatě stačí. Ačkoliv tu všem doporučuji variantu s plastovým sklíčkem, taťkovi bych pravděpodobně vzal variantu se safírem - má navíc i průhled na fenomenální strojek, čili to myslím přidá na atraktivitě.

 

Grand Seiko SBGA211 Snowflake

post-27283-0-95090100-1576750374_thumb.png

 

Hodinky klasického vzhledu ale tím to končí. Grand Seiko je něco jako high-end pobočka klasického Seika. Nekompromisní kvalita zpracování, titanové pouzdro i tah, 100m vodotěsnost, fenomenální přesnost díky technologii springdrive.

 

 

Jaeger-LeCoultre Reverso (několik variant velikostí, barev, funkcí)

post-27283-0-20989100-1576750811_thumb.png

 

Extrémně elegantní hodinky. Značka není možná tolik známá mimo chrono-svět, ale bezpochyby se jedná o věhlasný hodinářský dům. Vodotěsnost hraničních 30m, manuální nátah. Možnost "otočení" hodinek dovnitř, některé modely mají ciferníky z obou stran s funkcí druhé časové zóny.

 

 

Věřím, že kterýkoliv z modelů výše (nebo jeho varianty), by udělal taťkovi radost. Jsou to všechno velmi kvalitní kousky s dlouhou historií...zkrátka klasiky.

 

 

Ještě si dovolím komentář k dříve navrhovaným Tag Heuer Monaco. Souhlasím s tím, že jsou to ikonické hodinky, nicméně jejich dnešní reinkarnace je podle mě dost nešťastná. Z mýho pohledu je to (bez urážky) předražený koncernový kočkopes. Celkově Tag Heuer u mě svým přístupem k vývoji (nebo spíš nevývoji) kalibrů hodně klesl...bohužel ceny zůstaly vysoko, čili je to pro mě jen předražená konfekce. Sorry jako :-).

 

Tak sad jsem tu nikoho neunudil k smrti. Zdar a přeji šťastnou ruku při výběru.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo jo, čitelnost - taky už to dědkovatění u některých kousků začínám pociťovat a to je mi teprve 46  -_-

  1. Je mi potěšením že GS SBGA211 už  mám - Springdrive je hodinářská kategorie sama o sobě, při troše shánění se ceny blíží i uvedenému rozpočtu.
  2. O Moonech s manuálním nátahem bych pro někoho kdo mechanickým hodinkám nehoví neuvažoval ani 5 minut - když už tak automaty a i ty radši  ukazatelem rezervy chodu.
  3. Navzdory obavám kolegy Exiztence bych si na ruce (po resekci kyklopa a doplnění AR?) dokázal docela dobře představit i zmiňované 41mm Datejusty s fluted lunetou+jubilee tahem - protože letos zjara jsem k téhle volbě opravdu neměl daleko. Naštěstí už tehdy mi bylo jasné že (za ten ranec, 4-5-násobně mimo Hranolkův rozpočet) bych během pár dní už bych zase soptil proč i tak ukrutně bohatá firma jako ROLEX trapně škudlí na zpracování (GS je prostě jinde) a solidním BigDate (takže na ploché sklo bez AR radši lepí flusanec, přes který je ta pididatumka z 80% úhlů nečitelná) - takže milé Rolády by nejspíš následovaly svého GMT předchůdce a pokračovaly zase o dům dál, dost možná ve prospěch (z druhé ruky levnějšího) kandidáta číslo 4...
  4. GO Seventies na tahu - vnější i vnitřní provedení na úrovni GS, krásný inhouse s perfektně čitelným BigDate, oku lahodící a na ruce pohodlný tvar...
    563482-07-glashutte-original-2-39-47-13-

 

Přestupní krok číslo 3 si u mě (naštěstí bez finanční ztráty) odkroutily modré Zenith Defy - a díky ušetřeným penězům a kombinaci několika šťastných náhod se krok číslo 4 podařilo ošéfovat tak, že vedle Snowflake se mi dnes ve winderu vrtí rovnou ultimátní Chrono-bráška výše uvedených GO  :cool02:

 

Čímž ani náhodou nehodlám komukoliv určovat "správný postup": vkus rozpočet i motivace jsou u každého individuální, nemluvě o tom že výběr hodinek je pro nás chronomagory něco jako cesta, po které sice odvážně pochodujeme, ale málokdy vidíme dál než na příští vysněnou zastávku... :smoke:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Z tohohle se stalo pěkný vlákno. Ada to sepsal pěkně. Mě nejdřív napadly nějaký Ingenieury pro profesora na technice, když jsem sem kouknul před pár dny. No jo... ale inženýry pro profesora? Ale vážně. Já teda vlastní tip nemám, po tom, co tu padlo. Ale kdyby bylo na mě, vybíral bych mezi Snowflakama (osobně jsou pro mě světlé ciferníky čitelnější s přibývajícími roky) - pro profesora techniky myslím výborná volba s ohledem na to co napsali Ada i Radek, hlavně na technické provedení Springdrive a těmi GO, co poslal Radek - to je skutečně neotřelý kousek renomované značky s opravdu dobře čitelným datem (to se mi líbí moc). Navíc obojí sportovně elegantní střih, myslím velmi vhodný pro pana profesora v jeho věku, a to značky, co v hodinářském průmyslu něco znamená, ale neprofláklé jako Rolex (přeci jen myslím, že nadneseně řečeno, pan profesor už nepotřebuje balit ženský a když, tak určitě ne na profláklou značku hodinek :-) )

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Z tohohle se stalo pěkný vlákno. Ada to sepsal pěkně. Mě nejdřív napadly nějaký Ingenieury pro profesora na technice, když jsem sem kouknul před pár dny. No jo... ale inženýry pro profesora? Ale vážně. Já teda vlastní tip nemám, po tom, co tu padlo. Ale kdyby bylo na mě, vybíral bych mezi Snowflakama (osobně jsou pro mě světlé ciferníky čitelnější s přibývajícími roky) - pro profesora techniky myslím výborná volba s ohledem na to co napsali Ada i Radek, hlavně na technické provedení Springdrive a těmi GO, co poslal Radek - to je skutečně neotřelý kousek renomované značky s opravdu dobře čitelným datem (to se mi líbí moc). Navíc obojí sportovně elegantní střih, myslím velmi vhodný pro pana profesora v jeho věku, a to značky, co v hodinářském průmyslu něco znamená, ale neprofláklé jako Rolex (přeci jen myslím, že nadneseně řečeno, pan profesor už nepotřebuje balit ženský a když, tak určitě ne na profláklou značku hodinek :-) )

Doplním o link na provedenou fotorecenzi. Možná objektivní srovnání pomůže panu profesorovi pochopit rozdíl. Srovnání s Rolex

http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/116570-rolex-vs-grand-seiko/&do=findComment&comment=2115011

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Buď jsem to přehlídnul, nebo tu nezaznělo, zda pan profesor při práci na VŠ technickýho zaměření nepřichází do styku se silnějším magnetickým polem. To by pak řada doporučených hodinek měla trošku problém.

 

Řešil se tu obvod profesorova zápěstí?

 

Jinak Rolexu bych se nebál, Datejust jsou dokonalá volba, a lze je nakonfigurovat jako nenápadné elegantní hodinky, bez zubaté třpytící se lunety a s nenápadnějším Oyster náramkem. Ze stáje Omega by byly kromě Moonwatch skvělou volbou i Omega Aqua Terra s vyšší vodotěsností a odolností proti silovým polím, ale tam by už mohl být problém s malým datem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mně přijde, že se většina těch tipů se dost míjí s popisem obdarovaného - bohém, milovník vinylů, delší vlasy. Spíš bych hledal něco jako doplněk osobnosti než znak statusu. Rolex Datejust a Omega moonwatch - skvělé hodinky, ale trochu bezradná (prvoplánová) rada ke koupi a cenově overkill. Osobně bych hledal klidně v "nižších" vodách - např. Longiness, Rado, Perrelet a hledal tam něco co má trochu víc "koule". GS jsou fajn, ale přijdou mi v tomto případě - vzhledem k popisu obdarovaného -taky drobet sterilní. S klidným srdcem bych dal max limit na 70 tisíc. Výběr bude daleko zajímavější, podle mě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

:) Tak já to beru tak, že bohém s delšími vlasy a bříškem, který společensky i odborně v životě něčeho dosáhnul, nepotřebuje svý bohémství nijak podtrhovat hodinkama - ty můžou naopak to bohémství trochu zjemnit a naznačit, že majitel umí ocenit i kvalitu a eleganci. Ale můžeš mít pravdu. Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A co keramické vlnkové bodovky (Omega Seamaster Profesionál). Dobrá značka, povedený stroj, příběh v pozadí, odolnost proti kde čemu.

Řekl bych, že kolem kila nic s lepším poměrem cena/výkon/značka/příběh pro laika nic není.

Upraveno uživatelem Kostra
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...