Přejít na obsah

Hodinky pro profesora, 60. let


Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 55
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

A co keramické vlnkové bodovky (Omega Seamaster Profesionál). Dobrá značka, povedený stroj, příběh v pozadí, odolnost proti kde čemu.

Řekl bych, že kolem kila nic s lepším poměrem cena/výkon/značka/příběh pro laika nic není.

 

SMP mají nějaký příběh?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přeji všem všechno dobré do nového roku a děkuji mnohokrát za názory.

 

Léta praxe jsou nenahraditelná a vůle je sdílet ještě více.
Pročetl jsem si komentáře x-krát, projel podobná vlákna na fóru, prošel si pár obchodů, zeptal se pokladních a udělal užší výběr.

 

 

@sery.vlk měl dobrou poznámku s presbyopií (český termín stařecká vetchozrakost). Ta je zákonitá a časem se určitě nezlepší, takže vůběr je dle toho mírně osekán.

@AdaMoss skvěle analyzoval a popsal můj celková problém. Čili vybíral jsem mezi značkami, které rezonují i v uších nezasvěcených.

@Radek123 mě trošku vyklá se skepsí s manuálním nátahem. Opravdu je to tak zlé?

@geometr správně podotkl, že světlejší ciferníky se prostě čtou snáže než tmavší.

@diddi pěkne srovnal provedení GS a Rolex, kde R nedopadly tak dobře i přes vyšší cenovku.

 

Takže zde máme 6 finalistů.

 

 

Docela mě pobavil komentář @Kex (...Zaměstnanci ministerstev pak ještě Longines (školství, místní rozvoj)..) a @Matik, tak jsem se podíval blíž a vypadly mi

 

 

Hodinky Longines Flagship Heritage L4.817.4.76.2  60. výročí pro 60. letého profesora zní dost dobře.

Rolex Datejust

 

 
Pánské hodinky Omega Speedmaster Moonwatch Professional 42 MM
 
 
Granda Seiko
 
 

IWC PORTUGIESER CHRONOGRAPH AUTOMATIC

 

Jaeger-LeCoultre Reverso Grande Taille KOMISE 420190008
 
 
Věřím, že ani jedna varianta nebude chybou a udělá radost. Má otázka tedy směřuje spíše na způsob koupě daného kousku.
Má smysl připlácet na kamené prodejně? Jaké jsou plusy?
K zahraničním webům mám obecně skepsi, ale při konvezi měny je finanční rozdíl zarážející. Máte s tím zkušenost?
 
Děkuji ještě jednou všem co se zapojili do konverzace.
Ať to do nového roku tiká.
 
KJ
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Už jsme mysleli, žes nás tu nechal napospas našim radám :lol2:.

 

K tvému předvýběru jen pár poznatků:

- Je tam celkem značné cenové rozpětí. Longines za 50k+ naproti tomu zlaté IWC budou myslím přes 300k. To ostatní někde mezi tím. Když už uvažuješ nad koupí v takovém ranku, měl bys tušit proč - respektive, co je za tou cenou (můj názor).

- Odkaz na JLC Reverso byl do komisního prodeje. Už jsou pryč a pro taťku bys chtěl stejně pravděpodobně nové.

- SBGM221 bych být tebou vyřadil z výběru. GMT funkce je sice skvělá věc, ale také lehce zhoršuje čitelnost ciferníku. Spolu se světlou barvou...zvážil bych to.

- Manuálního nátahu bych se tolik nebál. Vezmi si, že tu lidi všech věkových kategorií léta nosily PRIMky ve valné většině s manuálním nátahem. Zvládnout se to určitě dá. Pokud si myslíš, že by otec rád s hodinkami častěji interagoval, zvaž manuál. Pokud je chce hlavně nosit a neřešit, ber automat. Samozřejmě kdybys někomu před 50ti lety nabídl automat místo manuálu, asi by nikdo neváhal. Dnešní hodinkoví nadšenci často preferují manuál...ideálně s průhledem na strojek - ve výhledu totiž nepřekáží rotor (obvykle rozměrný a nepříliš pěkný na pohled). Tady hrubě paušalizuju. Samozřejmě jsou hodinky s nádhernými zdobenými a skeletovanými rotory...jen jich je daleko méně, než těch obyčejných.

 

Jinak máš pravdu, všechno, co jsi vybral, se dá nazvat "pořádnými hodinkami". Longines stojí kvůli své nižší ceně vůči ostatním malinko stranou, ale to je nedělá špatnou volbou (dost bys ušetřil :-)).

 

Ohledně nákupu - v tvém případě doporučuji autorizovaného prodejce. Kromě Rolexu u všech je možné vyjednat o něco lepší cenu. Důvod je ten, že tzv. šedých prodejců je celá řada a pokud se v tom neorientuješ, je tu jisté riziko. Nemusí ti hned prodat padělek, ale může to být lehce nošený kousek, může už běžet záruka, nebo chybí mezinárodní záruka, může být komplikovaná přeprava...různá rizika, kterým se nákupu u autorizovaného prodejce vyhneš, ale není to zadarmo. Rozdíl ceny u neautorizovaných prodejců je normální (berou velké objemy, dostanou se na lepší ceny). V neposlední řadě samotný nákup hodinek je alespoň z mého pohledu rovněž příjemná záležitost. Je možno je vyzkoušet, bude vysvětleno ovládání, upraví délku tahu přímo na ruku, kávinda, pokec...asi tak :-).

 

Při koupi jedněch hodinek bych to být tebou neřešil a šel k AD (authorized dealer).

 

Přeji šťastný výběr :-).

Upraveno uživatelem AdaMoss
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Z tohodle rozstrelu bych osobne promyslel tydle argumenty

 

Portugaly:

a. Opravdu bude stacit 30 WR ? Oficialne je to na omyti rukou a sprchu by treba nemusely dat za par let.

b. Je to jenom osekana 7750ka, relativne draha

 

Reversa:

a. Citelnost je fakt slabsi

b. Tady tech 30WR v ramci pouzdra asi z 40 dilu je jenom kdyz jsou hodinky nove, po par letech se tam dostane vlhkost i kdyz treba jen zaprsi

c. Relativne drahy servis

 

Speedmastery:

a. Plastove sklo, pro hodinkove nadsence nutnosti pro normalni smrtelniky neco naprosto nelogickeho

 

Ja osobne bych se stale klanil k DJ, ciste z toho ze jsou to bezudrzbove nadherne hodinky se kteryma nemusi premyslet co dela, stroj je robustni a neni sance je vytopit.

Upraveno uživatelem Exiztence
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

Přeji všem všechno dobré do nového roku a děkuji mnohokrát za názory.

 

Léta praxe jsou nenahraditelná a vůle je sdílet ještě více.

Pročetl jsem si komentáře x-krát, projel podobná vlákna na fóru, prošel si pár obchodů, zeptal se pokladních a udělal užší výběr.

 

 

@sery.vlk měl dobrou poznámku s presbyopií (český termín stařecká vetchozrakost). Ta je zákonitá a časem se určitě nezlepší, takže vůběr je dle toho mírně osekán.

@geometr správně podotkl, že světlejší ciferníky se prostě čtou snáže než tmavší.

 
 
Granda Seiko
 

S tou čitelností bych to rozhodně nepodceňoval. Můj otec mi několikrát pochválil moje (různý) hodinky, ovšem s tím, že by je mít nemohl neb by na ně neviděl. Dál si osobně nejsem úplně jistej tím, že by světej cifr byl čitelnější, než tmavej (viz vícemnémě jakýkoli klasický pilotky, který mají tmavej cifr a jsou obecně braný jako etalon čitelnosti). Čím jsem si naopak osobně 100 % jistej, že stříbrný ručky na bílým či světlým cifru jsou špatně čitelný. Btw mám ty poslední GS a jsou skvělý, mám je rád a už rok skoro nic jinýho nenosím, nicméně čitelnost proti IWC Mark XV, co jsem nosil dřív, je prostě horší. Takže pokud světlej cifr, tak černý či tmavě modrý ručky, případně naopak. Můj kandidát na další hodinky (kterej by nakonec mohl obstát i zde) jsou další GS: https://www.grand-seiko.com/nl-en/collections/sbga285g (případně mají několik podobných modelů, větší, menší případně klasický automaty či i baterky).

 

Upraveno uživatelem warann
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jen doplnění k čitelnosti Spring Drive GS: Datový věnec je u nich výrazně větší než u "dětských" Rolexek (skutečně mi to tak přišlo - všude tu visí obří lajfstajlové fotky, ale při na 40mm průměru je na "wannabe chlapáckých" SUB/GMT menší cifr než na "babských" 38mm Fortis Cosmonauts), takže do určitého počtu dioptrií nepotřebují "lupu". Na druhou stranu jde primárně o "oblekovky" bez důrazu na kontrast a luminiscenci, takže celková čitelnost v šeru a ve tmě bude vždycky horší než třeba u pilotek.

 

Co se týče manuálního nátahu, jde o móresu mimo mainstream, která má dnes smysl výhradně pro někoho kdo na tom z nějakého jasně daného důvodu trvá. U aut bych ji nepřirovnal k manuální převodovce, ale manuálnímu pohonu stěračů (ruské žigulíky na to mívaly extra pedálek)  ;)

 

Vím že další tip bude cenově a možná i rozměrově mimo - ale co se přehlednosti a odečítání analogového času týče, tak třeba na PAM 572 nemají žádné z výše uvedených. Přitom jde o decentní retro za které se (při patřičném rozměru zápěstí) netřeba stydět na přednášce ani v uvolněnější společnosti. Jako bonus decentně klenutý safír s antireflexem, třídenní rezerva chodu, pro milovníky prosklených dýnek krásný průhled na strojek s mikrorotorem... 

post-18308-0-93311000-1522951220_thumb.jpg
post-18308-0-47215900-1532262392_thumb.jpg

Existují pochopitelně i modely s datem, manuálním nátahem a kdovíjakou voděodolností (zpravidla za cenu bachratější  konstrukce) - ale tyhle si nechávám právě pro jejich praktičnost, styl a relativní nenápadnost  :cool02:

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...