Přejít na obsah

Budíky B71


Doporučené příspěvky

Měl bych dotaz k různým verzím strojku B71 - mám tu jeden větší budík kde je strojek zapouzdřený uvnitř těla budíku ještě ve vnitřním relativně masivním pouzdře, a další menší budík co to pouzdro nemá. Řídilo se to velikostí nebo modelem budíku, nebo to jsou různé vývojové stupně?

 

A další dotaz, jeden kousek nemá vlásek uchycený kolíčkem, místo toho je to sprostě zalepený, snad zakáplý lakem nebo kýho čerta. To je originál z továrny, nebo nějaká bastloprava?

 

Ten kolíček se mi tam mimochodem pěkně blbě dává, často se mi při zatlačení posune vlásek a celá spirála je nakřivo...takže znova a znova, dokud to není skoro přibližně v rovině - je na to nějaký trik? Dovedu si představit, že srovnat to do perfektní roviny a zakápnout barvou je snazší, ale při mé metodě kdy všechno rozebírám a skládám tisíckrát než je všechno správně bych z toho zešílel...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to lepení vlásku je originál, z fabriky, jestli se nemýlím, byl to normálně stejný lak s fosforem co se používal na svícení ruček. Při opravách se tam dával kolíček. Hranatý kolíček, ne kulatý jako u starších typů. A ten vlásek je obvykle po zakolíkování potřeba trošku dotvarovat, normálně pinzetou přiohnout. On se většinou netrefí ani do roviny ani do tvaru. Musí se doladit aby takzvaně "hrál", aby za chodu jak se rozvíjí a smršťuje, tam co prochází regulační ručkou, chodil v té mezeře hezky rovnoměrně na obě strany.

 

To zapouzdření se myslím lišilo podle velikosti, slouží to jako zábrana nadměrnému rozvinutí pera u velkých pouzder a u některých typů myslím že i jako zvonek. Moc jistý už si nejsem, těch pouzder bylo hodně a momentálně nemám žádnou B71 po ruce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jsou to různé typy pouzder a to vnitřní víko,  bylo jako zvonek jak píše Pepa SFI. většinou nebylo ani pochromované. Ale u menších typů, se používalo jako vnější.

Má to lepší zvuk. Typů pouzder bylo opravdu mnoho

a vývojově se  B-71 postupně také  lišily .  Liší se vodítka setrvačky,  dva druhy kotvy,     západky perovníků ,   kroková kola  jak jicí, zpočátku měly jiný tvar zubů,  tak budící kroková kola, byla  mosazná, plastová ,repetit, 

Třecí spojky minutových kol,   ložiskové šrouby se v malém měřítku dělaly i s kameny,

Budící kotvy se dělaly i s dvoumi průměry čepů, byly i plastové .

Některé změny, byly pozitivní a některé, negativní. Spíš pro hodináře, aby měly co dělat :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...