Přejít na obsah

Kdo máte jakého psa?


Conrad

Doporučené příspěvky

Tak já to nebral tak, že bychom se tu hádali, co je správně. Jen co jak vypadá.... A hlavně vše v dobrém.

Standard plemene je uříznout uši a ocas , aby případný protivník neměl za co psa stáhnout k zemi. Hlavně spíš vlk, než medvěd. Funguje to takhle prý už dva tisíce let. Nevím. Nechci být ten, kdo to bude měnit a soudit.  Ono srovnávat to s boxerem... Obě plemena úplně jiné využití, obě jiná a hlavně. Obě jinde práh bolesti. Co jednoho bolí, druhého bolí míň.

A hlavně, kupírování je něco jiného než odřezání. Odřezání má smysl viz výše, kupírování je snad opravdu jen pro parádu, ne?

Btw mám dva psy, jeden s ušima druhý bez

 A když se mezi sebou rvou (či spíš si hrajou), uši jsou to první, co je zralé na šití...  A denně vidím jaká nevýhoda to pro jednoho je.

Opravdu prosím neporovnavejte to s ratlikama co máte doma když ty psy neznáte. Ale z estetického hlediska chápu, že vlkovi se nelíbí jak to vypadá. A nic proti tomu.

Edit: a další, jen minoritní důvod - u odřezaných uši je riziko ušní infekce minimální. Ta s ušima - čistím snad dvakrát týdně. Ten bez nich- neřeším.

Upraveno uživatelem mAra_
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 10 hodinami, mAra_ napsal:

Standard plemene je uříznout uši a ocas , aby případný protivník neměl za co psa stáhnout k zemi. Hlavně spíš vlk, než medvěd. Funguje to takhle prý už dva tisíce let. Nevím. Nechci být ten, kdo to bude měnit a soudit.

Tohle je zajimavej protimluv.. Nechces zasahovat, ale zaroven nenaplnujes uplne zakladni podstatu vyuziti plemene, tzn. ochrana stada na pastvinach..  plemeno jako takovy kazis a stavaj se z nich psi nehodici se do chovu, byt v chovu jako takovym treba ani nechces pokracovat.. Viz treba, jak dopadli jednu dobu desne popularni labradori. Vona to bude otazka ega, proc si kupujou lidi psy, ktery nemaj moznost naplnit to, co k cemu byli slechteny. Z myho pohledu to je dost sobecky, misto pastvin, zavrit stredoasiata na zahradu, kterou by ohlidal i treba vostrejsi pudl, jen kvuli tomu, ze se ti to plemeno libi. Asi tam bude nejaka touha bejt proste sef velkyho psa a z toho pocit nejakyho zadostiucineni a uznani. U nas je pripadny protivnik takovyho psa totiz kdo? Drza veverka nebo mistni vozrala, co prepadne pres plot? Nekde si myslim psal, ze chodite na socky, tj. fajn, ale je to fakt dostatecny? I kdyz maj u tebe asi slusnou vychovu a treba maj nastesti i dobrou povahu, obecne je to spatne. Koukni treba do utulku k Desenskymu, jaky tam prevazuje plemeno a proc. Vem to treba jen jako jinej uhel pohledu ukrivdenyho majitele dvou ratliku.. :)

Mne se treba dycky libil australskej honackej pes, ale v kanclu moc ovci nemame.. I kdyz...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja myslim ze ani sami ludia uz sa uz dnes tolko nevenuju tomu comu sa prevazne venovali pred 2000 rokmi, tak preco by ten luxus mali mat ostatne druhy, navyse take, ktore chova sam clovek. Moj cuvac tiez nikdy ziadnu ovcu nevidel a nemyslim si, ze by bol u mna nestastny.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 32 minutami, cali napsal:

Ja myslim ze ani sami ludia uz sa uz dnes tolko nevenuju tomu comu sa prevazne venovali pred 2000 rokmi

To je jasny, ale novyho cloveka si nejdes koupit k chovateli, kterej by je k necemu konkretnimu slechtil, to bych nesrovnaval. Clovek jako nadrazenej druh samozrejme muze a nemusi psa vyuzit k cemu byl chovanej. Otazka je, jestli je to uplne spravne mit moznost koupit si jakyhokoliv psa ciste z pleziru. Prece jen je to ziva bytost s emocema narozdil treba od auta a v pripade spatny vychovy, frustrace z nemoznosti pracovat, vznikaj problemy. To je jak kdyby lidi jezdili na nakupy po meste bagrem.. Jde to, ale.... Kdyby bylo neco jako "ridicak" k porizeni psa, mozna by nebylo tolik utulku a problemovejch psu, mne by to treba davalo smysl a asi by pak ubylo i znacny mnozstvi mnoziren..

Nestastnej asi neni, protoze zna jen to, co ma doma. Ale k nejakymu uplnymu naplneni asi dojit nemuze. Kamarad ma madarskou vizslu, puvodne to neplanoval, ale ted s nim jezdi za myslivcema a ucej se pracovat/lovit.. Na rozdil od prochazky po lese bez cile, je prej videt, jak mu to dela dobre, ze ma konkretni ukoly a muze je pro nej plnit. Me by to driv taky vubec nenapadlo..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Prvorade podla mna je, aby pes naplnil ocakavania a potreby majitela. Ja napriklad som potreboval nieco, co bude pustat hrozu ked okolo plota obsmrdaju "existencie" a comu nebudem musiet denne venovat 5 hodin len aby z toho nebolo viac problemov nez uzitku. Ci mohol byt inde stastnejsi neviem, ale ale tam odkial som ho dostal stastnejsi urcite nebol, takze so mnou si rozhodne polepsil a na oplatku moje ocakavania naplnil. Pravda dnes vo svojich 13 rokoch uz nepusta tolko hrozy ako za mlada, ale v ramci moznosti to este stale ide. A az nas raz opusti bude sa na nho spominat ako na uzitocneho cuvaca cez to vsetko, ze nikdy ziadnu ovcu nevidel a s ziadnym vlkom sa nikdy neruval.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ten náš JRT je nadšený když může hrabat a lovit myši. Jak je zabit jsem ho musel naučit. (vyhecoval jsem ho a pomahal mu nohama)Tohle chování k psovi patří stejně jako že miluje lidi a všechno ho zajímá. A ocas má zkrácený.57784171c436d0ab59bc1536e77987a5.jpg272b0a9c5b86bad7420229050865786d.jpgc84cb0d426abcabc75a0452ce3c303cc.jpg

Odesláno z mého SM-J510FN pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 24 minutami, Veneria napsal:

Kdyz byla rec o tom Australskem honackem psu...

Krasavice. Jak vychazí s ostatníma psama? Co já načetl, tak obecně jako rasa jsou trochu problémový a je nutná asi extra důkladná socka. Já bych právě každej den ty dlouhý procházky asi nedal. Teď zvládnem s bostonama tak 5, když je čas tak 10 denně a o víkendu les, když teda neni takový vedro, jako teď.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak ono obecne co je psany na netu se nas nejak netyka.
Je zlata. Jakakoliv navsteva doma, venku v pohode. Vsechny ma rada a olizuje. Reci o tom ze nema rada cizi lidi (nedokazi rict co by se delo kdybych nebyl doma a nekdo prelezl zed) u nas neplati, nadruhou stranu staci aby jsme se s detmi z legrace postuchavali a hned zbystri. Kdyby kdokoliv chtel neco udelat me nebo detem, brani smecku. Nevaha ani vterinu.
Co se tyka ostatnich psu, bydlim na vesnici, takze takovy mnozstvi psu jako ve meste nepotkavame. Kdyz potkame ciziho psa, je to spíše o tom, jestli je, nebo neni na voditku. Bez voditka v pohode, spis stahne ocas a utece, nebo se jen ocichaji. Na voditku se umi najezit a stekat. U nas na vsi mame za jednema vratama psa, kteryho jsem nikdy nevidel, ale pres plot by se oba zabili.
Rekl bych, ze se psy je to jako s lidmi. Kus od kusu. Kazdy jsme jiny. A vychova dela hodne.
Ja bych uz jineho psa nechtel. Nevim, jestli je to konkretne ona, nebo povaha plemene, ale je to ten nej partak co mam.
Jedine co me vadi je to jeji stekani. Vylezem z baraku a rve. Nez zamknu, je 10m tam a zase 129d2e514a00e05aa953cf97bc1e7f09.jpg
zpet, sby me popohnala co mi tak trva. Zastavime nekde na delsi dobu a zase “rve” abychom uz sli, ze se nudi. Nemysli to zle. Steka od radosti, ale nekdy to cloveku vadi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...