Přejít na obsah

Kdo máte jakého psa?


Conrad

Doporučené příspěvky

V 29. 9. 2020 v 15:10, actionman1 napsal:

Buzz Moon z Honezovickeho Údolí ;) 

Krásný ušák, kamarád si pro podobného má jet cca za dva týdny.

Tady naše neřízená střela. Pěkně to letí, už 9 let se ho snažím usměrňovat :D

IMG_1414.jpg.328288d545523ef3ded469e682594fba.jpg

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 19 minutami, mAra_ napsal:

No to jsou ale krásní hafani! 

Dáma je nádherně zbarvená...

dakujem, odovzdam :D  k tym sfarbeniam, je zaujimave sledovat ake rozne variacie existuju. Mam pocit ze nie je vela ras ktore maju taku roznorodost vo farebnych kombinaciach.  Aki stari su tvoji? Aka rasa je ten tmavsi? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 1 hodinou, mAra_ napsal:

Kunak stredoasiat má čtrnáct měsíců. 

Barborka, kavkazak, má tři roky.

nad kaukazakom som uvazoval aj ja. Vedel by si napisat nejake strucne porovnanie SAO vs. kaukaz, ma kaukaz v niecom navrch? 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No ono hrozne zalezi, co od psa tak nejak ocekavas. 

Velmi ve zkratce: 

Teorie rika, ze SAO a KAO maji spolecny geneticky zaklad, ale v prubehu casu se kazde plemeno pouzivalo k jinym ucelum a samozrejme kazde jinde. SAO byl spis ke stadu, ktere chranil pred predatory. KAO byl spis fixovany na mista a hlidal objekty typu dum , osada a to hlavne pred jinymi lidmi. Tedy velice zhruba by se dalo rici, ze SAO byly chovane proti jine zveri - proto se mu kupirujou uci ocas a KAO proti lidem - proto se usi a ocas neresi.  Zajimavost - KAO se vlastne do Evropy dostali kdyz hlidali berlinskou zed. 

Moc pekne cteni o obou plemenech napsala pani Sehnerova - Asijsti demoni (SAO) a Zraloci v psi kuzi (KAO) 

Jinak konretneti ti moji - Barucha fakt vic steka na jine lidi a steka o dost vic, nez Kunak - ten steka vestinou kdyz jde okolo nekdo se psem, nebo nekde nejaky pes steka v dedine - to by se mohl pominout. Lidi jsou mu vicemene ukradeni. Ale kdyz s nim chodim na socializacni prochazky, kde je trebas 15 psu - tak si vybere toho nejvetsiho a s tim by se nejradeji serval a zardousil vsechny okolo. Barbora venku na lidi nereaguje, jen kdyz je doma, tak to hlida. Takze za sebe tuto teorii muzu potvrdit.

Ja jsem si tato plemena poridil proto, ze bydlime na takove polosamote v lese, mam zenu a dite a tak jsem chtel psy na hlidani (rozumej aby kdyby doslo na nejhorsi tak aby byli schopni pripadne situace i vyresit, a ne jen zastekat u plotu). Zaroven s nimi mam dlouhodobe dobrou zkusenost - kdyz jsem zil jeste u nasich, tak prvniho SAo jsme poridili kdyz mi bylo 15 roku. Od te doby jsem uz zazil ctyri generace pastevcu. Nejsou to psi uplne pro kazdeho, ale to asi vis, kdyz mas dva :) Ale jsou to osobnosti, ktere jednaji na tvych prikazech nezavisle a sami si vyhodnocuji situace - kdyz si mysli, ze se to posunulo do bodu kdy to psovod nezvladne, zasahnou at delas co delas. To maji obe plemena spolecne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 6 hodinami, mAra_ napsal:

No ono hrozne zalezi, co od psa tak nejak ocekavas. 

Velmi ve zkratce: 

Teorie rika, ze SAO a KAO maji spolecny geneticky zaklad...

Paradny pokec, dakujem! Suhlasim s tymi povelmi, obaja moji robia to co uznaju za vhodne. Niekedy pridu na prvy povel, niekedy nikdy. Niekedy sadnu sami od seba, nic nemusim hovorit a niekedy ako by nic nepoculi. Takze toto sedi. Co mi ale vadi je ze sice bresu, castokrat dost agresivne a intenzivne, ale mam pocit ze to je asi tak vsetko. Absolvoval si s nimi nejaky specialny vycvik zamerany na obranu? Alebo ucil si ich nieco co sa tyka obrany? Lebo logicky, taketo velke psy maju sluzit presne na obranu ci uz stada zvierat alebo cloveka a malo by to u nich fungovat prirodzene, ale narozdiel od toho co pises ty, moji obaja sa chcu s kazdym psom strasne kamaratit a nemal som nikdy naznak ze by na ineho psa alebo cloveka boli ostri, v zmysle ze by boli schopni zautocit. 

Dalsia vec co je super na zaklade fotiek je ta, ze sa mi moji obaja zdali moc chudi ale ked vidim tvojho, tak je to zdasa prirodzeny zovnajsok toho psa. To ze maju kazdy inu specificku osobnost je tiez uplna pravda. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A to je prave důležité, trpělivost a důslednost. , Jak s malým miminkem. Když už nějaký povel dáš, tak ho pes musí splnit. Bezpodmínečně.   Když vidím, že ho cvičení už nebaví, raději s tím už přestanu, než abych ho nechal něco nesplnit. Jinak zjistí, že tě vlastně může neposlouchat. 

A takové detaily: vždy mu můžu sáhnout do žrádla, jíme první, první jdu do dveří... Saham mu do huby. Pes té musí brát jako Alfu. Jinak je to pak o průser až vyroste. No rvát se s osmdesátiletý kilovym psem , co má práh bolesti jinde než ty, fakt nechceš.

Co se obran týká... Necvicit, mají to v sobě. I naše nejklidnější fena která nikdy nikomu nic, dokázala držet v šachu pošťáka, který si řekl , že cedule pozor psi na něj neplatí.

Když už něco cvičit , tak jen pod odborným dohledem a jen proto, aby pes věděl jak na to. Ale věř mi . 99% to ví.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...