Přejít na obsah

Orliky - clanek na Fratello


Doporučené příspěvky

Super, dík, vecer si to přečtu. Snad se konečně dozvím, jestli nechráněnej lumibod na lunetě má výplň z jinýho materiálu nebo je to taky radium... protože to by asi nebylo úplně zdravý.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Super, dík, vecer si to přečtu. Snad se konečně dozvím, jestli nechráněnej lumibod na lunetě má výplň z jinýho materiálu nebo je to taky radium... protože to by asi nebylo úplně zdravý.

Článek dobrej, ale je to spíš kniha od Hovorky přeložená do jiného jazyka. Co se týče toho bodu, tak logicky se dá vydedukovat, že pokud mají být ty hodinky funkční, musí být na tom lumi bodu stejná barva jako na ručkách a ciferníku. Nanesla se barva do vaničky a pak zakápla pryskyřicí. Nejsou to jediné radioaktivní hodinky co Česká armáda používala(tady na to český výrobce aspoň upozornil). Švýcaři dodávali v padesátých letech opravdu luxusní zářiče, proti tomu je Orlík naprostý žabař:)

post-46377-0-68427600-1582019231_thumb.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Článek je fajn a přiměl mě konečně k položení otázky, s kterou si lámu hlavu už od chvíle, co jsem se o Orlíkách dočetl v páně Hovorkově knize. Uvádí se v ní, že pro výrobu pouzder byla použita nerezavějící ocel PHOENIX MAZ, jelikož Sandvik nebyl ochoten dodat obdobný materiál v požadovaném (příliš malém) množství.

 

Ještě poznámka k článku - Sandvik je samozřejmě švédská firma, nikoliv lokální.

 

Podařilo se mi zjistit, že šlo o austenitickou chromniklovou ocel s 0,14 % C, 8,5 % Ni a 18 % Cr s velmi dobrou obrobitelností, která zhruba odpovídá SAE 302/303. Vyráběla ji pod obchodním názvem MAZ rakouská ocelárna Schöller-Bleckmann Stahlwerken, jindy též Phönix Stahlwerke J. E. Bleckmann (dnes Böhler Bleche GmbH & Co KG) Mürzzuschlag. Nabízí se otázka: z různých zdrojů je doloženo, že už před válkou zásobovala Poldi Kladno, svého času jeden z největších evropských producentů speciálních a korozivzdorných ocelí, část švýcarského hodinářského průmyslu materiálem na výrobu pouzder. O 30 let později domácí výrobce ze země, která v té době byla ocelářskou velmocí (úhrnem 10 mil. tun v r. 1967, více než Belgie, polovina produkce Francie), pilně točil na soustruzích mosaz a s Poldinou za zadkem i pro vojenské účely marně sháněl pár kilo nerezu, aby jej nakonec doslova "vyškemral" na kapitalistickém západě. Je mi jasné, že odpověď na tuto otázku spočívá nejspíš v plánovaném hospodářství, vždyť i příbory jsme měli hliníkové, ale i tak by mě zajímalo, jestli se někdo někdy pokusil prosadit na pouzdra Prim nerez (mimo Orlíků) a proč ji nedodala Poldi?

 

Jinak ani já nepochybuju, že Orlík je jeden z povedených klonů Seamasteru, ostatně přesvědčil mě o tom zvědavý pohled dámy v Zenithu v Le Locle, když jsem tam byl na (neúspěšné) misi za záchranu svých Zenithů. Z toho je myslím jasné, že je mám taky. I když to pochopitelně nejsou ty o kterých se tu bavíme, ale "jen" nové 38... Ty původní mít nikdy nebudu. Musím šetřit na El Priméro.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máš pravdu, byla to takzvaná "automatka" automatová nerez ocel která se snad legovala sírou a proto měla lepší obrobitelnost. Český ekvivalent pokud si to ještě pamatuju tak byl 17243. Blízko této oceli je "příborovka" se známým označením 18/10 Cr/Ni tehdá ČSN17240 kterou měl v ruce každý. Dělal se z toho ten socialistický příbor, který po 89 v myčce všem zkorodoval:)  Praxe mi potvrdila, že uvnitř Orlíků jsem našel stejnou povrchovou korozi jako na těch starých příborech:) S tím dodáním nerezu do Eltonu nevím jak to bylo, tu dobu nepamatuji. Jediné co je jasné, že pokud by se mělo vyrábět z nerezu, muselo by se technologicky inovovat a to by stálo peníze. V pokusné dílně ty Orlíky začali krouhat a když zjistili, jak blbě to jde, tak bylo rázem z 600ks kusů 300. Jelikož přišel rok 68 a následná léta úpadku, nikdo se do větších akcí nehrnul.

 

jo a to s tím Kladenským matrošem jsem slyšel taky. Údajně jsou letecké vojenské Longines dělané z Československého nerezu(byla na to reklama:))

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Pokud vím, tak ty hodinky už prodáváš za nějakou cenu na jiném portálu:) Nechápu tedy moc tento dotaz, když už sis cenu sám stanovil. Tyto hodinky nikdo ještě neprodával, takže těžko říct. Vzhledem k tomu, že je to Elton a nepovedené hodinky a blbá doba na prodej, tak cenu mají nevalnou:) Šacoval bych to na poloviční až třetinovou cenu toho co stály nové. Stroj je tam ale poměrně dobrej ten stojí 3-4 tisíce:) Být tebou, tak bych počkal až krachne Elton a ekonomika bude zase šlapat, třeba se z těch hodinek stane echt vzácnost:D Edit: ty první dvě věci jsou reálně, ta třetí asi ne:)    

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nene, já jsem zatím zájemce, ne prodejce, sonduji jestli mají cenu, za kterou se prodávají? Je fakt, že jsem je ještě prodávat neviděl a někdo tu kdysi před 7 lety psal ve vláknu, že nové stály 11tis. Nepřijde mi to jako výrobek, který by měl cenu zvyšovat, ale když vidím za jaké rakety se prodávají nové Primky, tak jsem chtěl tuto diskusi oživit.

Osobně se mě nezamlouvají hlavně z důvodu, že mají malý průměr pouzdra, údajně jen 34mm podle prodávajícího. Je tam Eta 2824-2. 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Aha tak tato varianta mě nenapadla:) že by byl zájemce:) Jo máš pravdu, jsou to opravdu malé hodinky. Spíš na ženskou a nebo dětskou ruku. Pochází ty hodinky z divokých začátků Eltonu a tento výtvor se bohužel jako řada dalších moc nepovedl. Jediné co je snad zajímavé, tak je počet vyrobených kusů max do 700 a že to vzniklo v ČR (tedy jen pouzdro a ciferník). Prostě nepovedené hodinky s obyč Etou za 10-14 tisíc. Tož asi tak.   

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...