Přejít na obsah

Přesný čas


Blues

Doporučené příspěvky

Drazí přátelé,

mám takový hodinářský pseudoproblém. Kde se dá zjistit přesný čas? Když si chci nastavit na mechanikách přesný čas, odkud ho mám brát?

Vyzkoušel jsem následující tři internetové odkazy a údaj z rádiově řízených hodinek (Casio GW-M5610-1):

1. presnycas.eu          16:30:00

2. presny-cas.wz.cz    16:30:04

3.presnycas.org          16:30:03 

4. casio                       16:30:11

Takže - kdo má pravdu, když všichni se zaštiťují atomovým etalonem?

 
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 64
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Používám apku Atomic Clock a podle ní nastavuju mechaniky. Jestli máš nějaký radiocontrolly porovnej jejich čas s těma stránkama. Když jsem před deseti lety jedny měl, našel jsem stránku, podle které šly úplně přesně a podle jiných ne. Jinak u mechanik bych se řídil podle jedný z těch stránek a podle ní zjišťoval i odchylku tak, jak to dělám podle apky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

GPS čas na mobilu paradoxně NENÍ přesnější než NTP, kvůli tomu, že ne všechny mobily mají dražší GPS chipy, které tu informaci o čase poskytují telefonům (samy ji samozřejmě mít musí, jinak by GPS fungovalo).

 

Viz např. https://stackoverflow.com/a/10267271/150359

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No... Pokud se chceme bavit skutečně o přesném čase, pak zapomeňme na všechny internety a všemožné aplikce. Z nich se přesný čas opravdu nedozvíme. Existují poue dva způsoby, jak se přesný čas dozvědět, přičemž oba vycházejí z přenosu aktuální informaci o přesném čase od zdroje analogově (nikoliv digitálně) prostřednictvím rádiových vln:

 

Rádiem řízené hodiny

Časové znamení veřejnoprávního rozhlasu (ČRo) šířené klasickou analogovou cestou, tedy žádný DAB. Prostě si zapnu rádio, naladím Radiožurnál a počkám, až začnou pípat.

 

Problém digitálního šíření signálu tkví v tom, že obsah je třeba nejprve zakódovat, poslat a na straně příjemce zase rozkódovat. A to stojí čas. Proto je údaj o přesném čase na obrazovce televize před hlavními zprávami nepřesný. Bývá zpožděný klidně třeba o 2 vteřiny. 

 

Něco podobného platí pro internet. Časový údaj se k nám musí nejprve prokousat drátama. Zkuste si otevřít zde uvedené stránky nabízející informaci o přesném čase. Chvilku čas sledujte a pak stránku refreshněte....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To bezesporu. Jenže u digitálních technologií je vždycky ve hře i koncové zařízení. Tedy jeho rychlot, s jakou je schopno obdrženou informaci dekódovat a zobrazit. Oněch 10 miisekund NTP serveru se tak může i zněkolikanásobit. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pro synchronizaci času (a také frekvence) pomocí GPS, přesněji GNSS (GPS je pouze jeden z více satelitních systémů) se používají speciální GNSS přijímače, tím mobil a ani hodinky určitě nejsou a pokud jde o řízení času v systémech GNSS, bavíme se o řádu nanosekund. To ovšem neznamená, že takto kvalitní informace se dostane ke koncovému uživateli, určitě ne mobilem nebo hodinkami :-)  Nicméně pro použití obyčejného smrtelníka tedy v řádu řekněme sekund s levnými řekněme občasnkými přijímači se GNSS samozřejmě použít dá, záleží ovšem na kvalitě přijímače, ale třeba taky na atmosférických podmínkách, místě, kde se nacházím atd atd, přenos signálu je jak známo ovlivněn mnoha vlivy a chybami a při profesionálním použití se používají profesionální přístroje, ale také profesionální metody příjmu a vyhodnocení signálu (ať už jde o navigaci / určení polohy nebo, časovou nebo frekvenční synchronizaci. NTP x GNSS, co je přesnější / spolehlivější? No pro obyčejného smrtekníka, těžko říct, záleží na podmínkách příjmu, třeba dostupnost a rychlost internetu x dostupnost a kvalita GNSS signálu nebo kvalita HW a SW, který ať v jednom nebo druhém případě zajišťuje samotnou prezentaci informace.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...