Přejít na obsah

IWC Mark XVIII LPP a OMEGA SMP


Doporučené příspěvky

V nedávné době jsem pořídil dvoje odlišné hodinky, které mne oslovily svým až ikonickým designem. Rád bych se s vámi podělil o své subjektivní dojmy z těchto časoměřičů, v případě nepřesností uvítám pomoc s opravou. Prvním z mých nových kousků je nový model Seamasterů Diver 300M od Omegy. Jedná se o čistokrevné potápky včetně heliového ventilu a extenze. Druhé jsou IWC Mark XVIII, tedy pilotky, i když obzvláště v edici "Le Petit Prince" asi nemohu dodat, že "ryzí". Není zde mnoho věcí, které by je spojovaly, až na jednu podstatnou maličkost, a tou je cena v korunách mezi 120 a 130 tisící. 

 
Nabízí se tedy srovnání co za tuto obdobnou cenu od těchto dvou entry modelů dostanete. 
 
Pouzdro a dýnko 
 
Oba výrobci mají zpracování pouzdra vynikající. SMP jsou přímo pověstné střídáním leštěných a broušených ploch a hlavně tvarováním pouzdra s twisted lugs, což někoho obdivně fascinuje, zatímco jiný nechápe důvod těchto fines na tool hodinkách. Marky jsou jak se na pilotky patří o poznání střídmější, leštěná je pouze drobná linka na vnější horní hraně pouzdra, a u princovské edice je oproti standardu leštěná i luneta (navíc na tahu má tato edice proti plně broušenému běžnému tahu leštěné dvě střední řady dílků).
 
Oboje hodinky mají poněkud deficit v "korunkách", kdy by se dala u pilotek očekávat větší velikost a ergonomie pro ovládání v rukavicích, a u potápek zase působí poněkud zastarale manuální ovládání heliového ventilu, když většina výrobců používá zapuštěný automatický systém. Je však otázka, kolik majitelů Marků bude tyto nezbytně nutně potřebovat seřídit v rukavicích a kolik majitelů bondovek bude potřebovat upustit nějaké to helium.   
 
U obou hodinek je ne zcela tradiční zpracování dýnka. Bondovky mají nově průhled, což není u potápek zcela obvyklé. Z mého pohledu se navíc není příliš na co dívat. Strojek je robustní a poněkud "zakapotovaný", takže kromě setrvačky moc dalších hejblat vidět není. Rozhodně se to tedy nedá srovnat třeba s moony s manuálním nátahem. IWC zase na dýnku v rozporu se strohostí pilotek zobrazují malého prince.
 
V ergonomii a celkovém pocitu na ruce působí tvar obou pouzder relativně dobře. Bondovky by snad při rezignaci na průhled mohly být trochu nižší. IWC zase mají vzhledem k poměrně malé velikosti až nečekaně velkou vzdálenost lug to lug, kdy tato jejich délka rozhodně nemusí sednout každé ruce.
 
Ciferník, ručky, lumi
 
Ciferníky mají oboje hodinky nádherné. Omega z keramiky ve vysokém až zrcadlovém lesku s laserem vypálenými vlnkami a IWC ve fascinující midnight blue, která přechází od středně temných odstínů modré až po černou, navíc obohacená o sunray efekt. Tento odstín modré je opravdu krásný a elegantní. Osobně moc nemusím modré odstíny keramiky jaké mají modré SMP nebo třeba Tudor Pelagos, i když přitom asi poněkud opomíjím, že to jsou vlastně sportovní hodinky na potápění, kde nějaká ta barvička křičet může. Na cifernících obou kousků je zřejmě víc nápisů než je nezbytné. Omega nám deklaruje i materiál, ze kterého byl ciferník vyroben, a IWC aplikací popisů na celkem čtyřech řádcích rozhodně nedrží onu totální zaměřenost na ničím nerušený odečet času u pilotek. 
 
Ohledně datumovky boduje zejména Omega. Většinu majitelů jistě potěší symetrie dosažená jeho přesunem na pozici šesté hodiny, a to, že je datový věnec sladěný s barvou ciferníku. I samotné provedení okénka data je famózní, kdy není v ciferníku jen tak vyseklé, ale jeho hrany mají ve vysokém bloku keramického ciferníku nádherně provedený sklon. Snad jen lidé s horším zrakem mohou mít s poměrně malým na výšku orientovaným okénkem problém. U Marků je přítomnost a pozice data mnohem problematičtější. Sám datumovku na hodinkách potřebuji, bez ohledu na to, že by na ryzích pilotkách být neměla. Ani mi nevadí, že má kontrastní bílou barvu vůči ciferníčku. Horší je to s jeho umístěním více do středu ciferníku, čímž ještě více narušuje svoji asymetrii vůči indexům, a hlavně až příliš upozorňuje na to, že uvnitř bije strojek, který by se v pohodě vešel i do mnohem menšího pouzdra. Jinak je datumovka vyřízlá precizně jakoby ve dvou stupíncích a dovolím si říci, že lze datum odečíst o něco lépe než na Omegách, na kterých musí být datum kvůli tvaru rámečku tištěno úzkým vysokým fontem.  
 
Indexy a ručky mají oba kousky skvěle zpracované. Omegy mají aplikované indexy vyplněné velkou dávkou luminiscenční náplně a krásné skeletonové ručky, zatímco IWC mají pro pilotky typické tištěné indexy a velké spitfire ručky. U obou hodinek je vše precizní a přesné.
 
Luminiscence byla pro mne u obou kousků trošku zklamáním mých opravdu velkých očekávání. Omegy svítí parádně, po nasvícení přímo září. Pokud je však podle svého zvyku na noc odložím na noční stolek bez předchozího nasvícení, po nějaké době vidím jen zářící kruh bohatě vyplněných indexů, z něhož však čas neodečtu. I zvětšené ručky nového modelu totiž mají kvůli skeletonizaci nejbohatší lumi výplň na koncích ruček, kvůli čemuž se jejich světlo obzvláště u minutové ručky poněkud ztrácí mezi světlem indexů. Čas lze odečíst po celou noc, ne však na takovou vzdálenost od oka, na kterou by to šlo u ruček plných. U IWC oproti očekávání vůbec nesvítí tištěné indexy, tedy přesněji, lumi je aplikována  jen na trojúhelník na dvanáctce a drobné obdélníčky na pozici 3, 6, 9 a 12. Světlo širokých ruček též není kvůli malé vrstvě superluminovy úplně nejbohatší.     
 
Oboustranná antireflexní vrstva je u obou hodinek skvěle funkční. Připadá mi, že u IWC má až neobvyklou odolnost vůči upatlávání. 
 
Strojek 
 
Při porovnání strojku dominuje Omega, která při téměř stejné ceně nabídla špičkový moderní in-house se spoustou vychytávek, skvělou přesností a rezervou 55 hodin. Omega použila ty nejmodernější technologie k zajištění skvělé přesnosti - u mého kousku stabilně do plus jedné vteřiny denně téměř bez ohledu na pozici odložení a styl nošení. IWC si nechalo dodat podle vlastních požadavků upravenou Sellitu, moje má přesnost při správném odložení cca dvě sekundy do plusu. Oproti bondovkám má na tento strojek větší vliv pozice odložení a denní návyky. Zajímavé je odlišné řešení ochrany proti magnetizmu, k čemuž Omega používá moderní antimagnetické křemíkové součástky, třeba pro vlásek setrvačky, zatímco IWC používá historický způsob na principu Faradayovy klece kolem strojku. Vzhledem k tomu, že mechanické hodinky jsou tak trochu udržováním historických technik, je použití původních technologií u IWC docela sympatické. Strojky Omega s označením Master Chronometer deklarují lepší přesnost, než odpovídá standardu COSC, a to 0 až 5 sekund do plusu za den. Marky XVIII žádný certifikát neuvádějí, IWC však Sellitu ladí v pěti pozicích pro výslednou plusovou odchylku, tuším, že pokud by se vešly do 0 až cca 7 vteřin denně do plusu, tak by byl záměr výrobce splněn. Ohledně strojku tedy u Omegy dostanete za méně peněz (porovnáváno při cenách na tahu) mnohem více muziky. 
 
Tah resp. pásek
 
Měl jsem oba předchozí modely bondovek, a oproti nim na mne působí tah na těchto nových o poznání komfortněji. Placatější články tahu mu trochu ubírají devadesátkový "buzna" vzhled, na druhou stranu kvůli přechodu z tlustšího pouzdra do placatého tahu vzniká v nožkách pouzdra takový lehce podivný drobný hrb, který pokud se na to člověk přímo nesoustředí, nijak vzhledově neruší. Tah má potápěčskou extenzi a velice dobře vyvedenou mikroregulaci. Mně sedl ohledně komfortu výborně, tudíž nemám moc pochopení pro to, že model od IWC na tahu stojí o tolik více než bondovky na takto skvěle provedeném tahu. Ke koženému pásku od IWC resp. jejich dodavatele Santoni mohu říci jen to, že je velice pohodlný a nezapře italský smysl pro vytříbený design. Nejsem moc zvyklý na to, že boky koženého pásku jsou barveny na stejno jako samotný pásek (tedy pokud není černý), třeba můj modrý pásek od Omegy k dřívějším bondovkám měl rušivě černé boky. Oranžová spodní vrstva pásku Santoni je příjemným oživením při manipulaci s hodinkami. Přestože hodinky samotné by šlo ponořit pěkných pár metrů hluboko, tak kožený pásek nemá žádnou odolnost proti vodě, ale komu by to u pilotek vadilo.         
 
Balení a záruka
 
Velká dřevěná bedna od Omegy působí honosným dojmem, ve výsledku však akorát zabírá větší místo ve skříni. Zřejmě výrobce touto parádou zamýšlel odůvodnit jedno z dřívějších zdražení své produkce. Krabička Marků je subtilnější a vnitřní kožené pouzdro lze prakticky využít jako cestovní. Po registraci má Omega záruku v trvání pěti let, u IWC se zaregistrovaní zákazníci dočkají až osmileté garance.
 
Závěrem přidávám pár fotek, bohužel moc fotit neumím, tak se mi hlavně lesklé SMP fotí docela těžko.        
 

post-16587-0-55846900-1581874218_thumb.jpeg

post-16587-0-60258800-1581874234_thumb.jpeg

post-16587-0-38717200-1581874246_thumb.jpeg

post-16587-0-15120500-1581874260_thumb.jpeg

post-16587-0-41380900-1581874343_thumb.jpg

post-16587-0-46196000-1581874356_thumb.jpg

post-16587-0-56672900-1581874379_thumb.jpg

post-16587-0-29957700-1581874398_thumb.jpg

post-16587-0-81906800-1581874412_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Tomak
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za pozitivní reakce. Omlouvám se za nepřesnost u registrace u Omegy, kdy k plné záruce stačí nákup u AD. Přesto Omega možnost registrace nabízí, zpřístupní se vám tak třeba výsledky testování vašeho konkrétního kusu.

 

Vypovídací hodnota těchto výsledků asi nebude moc valná, neboť poté co jsem si bezprostředně po nákupu vyjel test results ke svým bondovkám (foto přikládám) jsem měl pocit, že jsem si vytáhl tak trochu černého Petra, s hraničními hodnotami pro certifikát Master Chronometer. V reálu je naštěstí přesnost ukázková, pod jednu sekundu do plusu.

post-16587-0-90447200-1581933016_thumb.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Fajnová srovnávačka! Díky za ní.

 

(Ne)jeden by si řekl, a byl bych mezi nimi, že je to skoro dokonalé kombo. Pokud k nim jsou nějaké otloukánky, nejni moc vo čem :)

 

Jinak můžu potvrdit slova stran velikosti LPP, resp. L2L vůči relativně přijatelnému průměru (40mm). Hodně jsem si od nich sliboval, ale bohužel to nedopadlo. Paradoxně lépe mi seděly na tahu, na kuži se (čistě subjektivně) projevil právě větší L2L. A tam, kde dokážu přimhouřit oko u hodinek o řád levnějším, kolem kila a vejš to musí sedět. Nutno dodat, že ruka je jen kolem 16.5cm a bohužel ne lovečák, kde by spíš ten L2L nebyl takový problém. Škoda, jinak jim prakticky nebylo co vytknout.

 

1d06a262ca474e5015da9dbd5aac7955.jpgfab1044c4a7472a759e3c93d42fb8ed8.jpg

Upraveno uživatelem Maxel
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vlastně i nové SMP mě zklamaly jen velikostí, když nad tim uvažuju.

Staré černé quartzky považuju za jedny z nejpohodnějších a nejnositelnějších hodinek, co jsem měl. Nové už byly při zkoušce na ruce za hranou ? ať vizuálně, tak i pocitově. Opět. Škoda.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
  • po 2 týdnech...

K hodinkám IWC jsem nově pořídil kovový tah. A to celobroušený model určený k ?běžnému? černému modelu. Originální tah patřící k princovské edici má dvě vnitřní řady článků leštěné, jak je vidět na příspěvku od Maxela výše.

 

Na tahu Marky působí jako úplně jiné hodinky, poněkud se vytrácí pocit pilotek, a více připomínají nějaký dobře zmáklý casual společenský kus.

 

Tah je ultrapohodlný se spoustou zajímavých technických řešení. Obsahuje jemně dávkovatelnou mikroregulaci ovládanou skrytým a přitom dobře přístupným tlačítkem (leštěná plocha s logem ?IWC? na jinak broušené sponě) a má z obou stran pojistku proti náhodnému otevření. Zkracování tahu probíhá skrze ?kolečka? na spodní straně článků, kdy lze po jejich zmáčknutí tah rozpojit a přidat či ubrat potřebný počet dílků. Z boku článků tahu tak nejsou žádné otvory pro spojovací tyčinky či šroubky.              

 

post-16587-0-84399900-1584454644_thumb.jpg

post-16587-0-72678500-1584454653_thumb.jpg

post-16587-0-61545700-1584454661_thumb.jpg

post-16587-0-11896700-1584454669_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Osobně mi k pilotkám taky tah moc nejde, jako spoustě dalším, ale zase tento s více články není tak násilný a jako celek to vlastně vůbec nevypadá špatně, takže proč ne. Je to takové osvěžení a další možnost, na čem je nosit, ono taky pak třeba v létě ty kůže nejsou na ruce zrovna labůžo. Jinak chválím LPP, ty já prostě miluju.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ten tah je mistrovské dílo. Když si ho prohlížím sundaný, vypadá naprosto úžasně a člověk se těší až ho nasadí, ale po nahození tahu mi rychle začne řemen chybět. K pilotkám zkrátka patří kůže. V rámci chronobundu je ale super mít možnost na chvíli přezout na něco úplně jiného a hlavně přes léto bude tah praktičtější variantou. Teď je mám zase zpátky na Santoni strapu, jehož odstín hnědé je opravdu tou nejlepší volbou k barvě ciferníku.

post-16587-0-20508400-1584957215_thumb.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ten tah je skvělej, k pilotkám mi to ale taky moc nesedělo a protože jsem tahovej, nakonec to byl jeden z důvodů poslat Flieger Chrona dál.

 

Když se tak koukám na tu sponu s mikroregulací u IWC a porovnám to s tou monstrozitou na Seamasterech... No ale jinak ty bondovky zbožňuju.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...
  • po 3 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...