Přejít na obsah

Prim cal.94 problém


HondzaX

Doporučené příspěvky

Ahoj, mám jedné dotaz - mám hodinky s kalibrem 94 (tedy nový strojek od Primu, ruční natáhl, rezerva chodu "minimálně 48 hodin" jak uvádí samotný Prim). A teď co se děje.

Hodinky ráno naridim, natáhnu a jdu téměř na vteřinu přesně. Pak je večer odlozim a ráno jsou o 20 minut pozadu a stále jdou a větší zpoždění pak už nezabírají. Stále drží 20 minut. Myslel jsem si, že je to třeba nějakym prboblemem s rezervou, ale tím, že stále pak jdou to asi rezervou nebude. V tom mne pak drží i další zjištění. Včera v noci (ve 22 hodin) jsem hodinky seridil (tak aby opravdu ukazovaly správně čas - tedy 10 hodin v noci), natáhl a teď ráno na ně koukám, a zpoždění opět 20 minut.

Tedy něco je s hodinkami zjevně špatně. A to špatně se projevuje v rozmezí mezi 10. večerní a 8. ranní.

Napadá vás něco, čím by to mohlo být? tedy kromě duchů, protože ty snad doma nemám - a navíc se tento jev projevil na vícero různých místech, tedy i mimo domov :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Skoro bych řekl, že strojek pracuje pořád, ale zastaví se minutová ručka v nějakém konfiguraci a pak jede dál (třeba spojeno s překlapnutím datumovky o půnoci?). Každopádně bych to dal nejdříve na vibrograf pak případně servis.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem udělal test, kdy jsem hodinky nařídil na 10 hodinu večerní a opravdu to vypadá, že v době mezi 10. A 11:45. hodinou se asi někde něco zpomalí. Zřejmě, jak píše Josef01 v souvislosti s mechanismem preklapeni data. Ještě musím bedlivě sledovat ten čas a zjistit tak kdy přesně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já měl něco podobného na Prim sport 2. Ve 23:37 se mi zastavila Velká ručka a vteřinovka běžela pořád do kola. Jakoby hodinky neměly sílu přehodit datum. Když jsem jim pomohl v přehození datumu, tak jely normálně zase do času 23:37.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Podle by mohl být problém v tzv. třecí spojce, která je málo utužená: při větším náporu, při přehazování data, to začne prokluzovat, takže ručky se zpomalí nebo zastaví, i když stroj funguje dál. Takže bych odnesl k hodináři, jedná se ale o nenáročnou opravu.

Upraveno uživatelem lucid
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem vypozorovoal, že přesně ve 23:35 se minutová ručička zastaví, nicméně strojek (soudě podle chodu vterinove ručky) jede dál. Po cca 20ti min se zase rozjede a jede dál, avšak již se 20ti min. skluzem, který setrvá po dalších 24 hodin, než nabere dalších 20 min (resp, než pak dojde rezerva natahu).

V pondělí skočí k hodinari. Hodinky jsou jeste stále v záruce. Netušíte, kde v Praze je autorizovaný servis Prim, pro garanční opravu, prosím? Na stránkách Prim jsem tuto informaci nenašel (mají tam jen informace o prodejnách a na servis jen dotazník).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to je téměř s jistotou málo utužená čtvrťová trubka, jak psal lucid. Průvodním jevem této závady je taky to, že při řízení ruček strojek (třecí spojka) neklade téměř žádný odpor, i když tenhle pocit může někdy zkreslovat těsnění v korunce. Pokud jsou v záruce, tak samozřejmě řešit zárukou, jinak oprava není náročná, jen se musí sundat ručky a číselník. Trochu mě ale zaráží, že se to děje u skoro nových hodinek..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Borci primkaři, ani kvůli této prkotině nebudu zakládat samostatné vlákno. Můj kvíz se ale týká kalibru 94, takže to lípnu sem. No, a problém je to taky, byť neschopnosti Eltonu, takže pod název vlákna to padne jako ulité.

Zadání: najdi na fotce kalibru 94 nesmysl. Jako nápověduu přikládám ze stejných stránek kalibr 93.

https://www.prim.cz/cz/prim-kalibr-94-00-88073/

https://www.prim.cz/cz/prim-kalibr-93-88100/

 

a pro jistotu printscreeny, kdyby snad někdo v Eltonu pracoval a stránku upravil. Bacha, na printscreenech je to vidět už dost blbě.

 

 

k94.JPG

k93.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...