Přejít na obsah

Koronavirus a vše okolo...


Doporučené příspěvky

před 17 minutami, Tom4 napsal:

Ano, Čína je při nejmenším jedna z anomálií. Vytvořené podmínky proti cestování ze zahraničí, netuším tedy jak je omezen či jak znepříjemňují pohyb v zemi samotné. Nicméně flightradar24 ukazuje docela čilý večerní provoz na Čínou.

Vnútroštátne linky ani cestovanie ako také by AFAIK nemali byť obmedzené, okrem občasných ohnísk nákazy. Zato opatrenia v tých ohniskách sa zdajú byť na európsky vkus dosť drakonické. Ale ťažko sa to celé posudzuje, keďže cenzúra je značná a cudzincov, čo môžu podať aspoň trochu dôveryhodné svedectvá, veľa nie je.

Edit: Tu je nejaký článok o tom, ako to aktuálne vyzerá pri vstupe do Číny.

Upraveno uživatelem wawrik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 4 hodinami, Radek124 napsal:

Jó cestovatelé, co i letos "nutně museli" vyrazit za teplem (a předtím do Alp na lyže, jiní zas do staré vlasti na tradiční polívku netopýra), i kdyby prskali krev - a svět je kvůli nim ve sračkách... :shit:

 

Jestli je to na me, tak moc nerozumim. Hygiena nasi rodinu oficialne prohlasuje za zdrave a na dotaz zda mohu navstivit rodice, tak udajne ano. Pravda je, pro jistotu bych je navstivil az po dovolene. Tz jsem zdravej, mladej ma nabehnout do skolky, ja do open space, zena pekne na misto, kde potka za den cca ke stovce novych zakazniku, ale dovca to by se mela zakazat. Je v tom chaos, ale co jsem patral, tak pravdepodobnost, ze budeme cela Rodina negativni je pomerne mala. SIce pujde o pozitivitu s mrtvym virem, tak ho nebudeme sirit, ale pro dovcu to ma jasny dopad, ze nic. 

Apropo pres leto jsme si davali brutalniho majzla ted kdyz jsme promoreni a oficialne zdravi a mame mit protilatky, tak se do nas budes navazet… Ale chapu, ses zahorklej z toho sveta kolem, taky je to pro nas tezky… ;) 

Btw, co mi nejvic chybi jsou jasne informace od statu. Hygienta jine informace nez muj praktik a jine informace infolinka. Ted nemluvim o dovce, ale o tom co delat v momente nakazeni...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 3 hodinami, Radek124 napsal:

@Bert Problém je že "vyléčený" (ze statistického pohledu tuzemské hygieny/OSSZ po týdnu?) nemusí znamenat negativní a neinfekční z hlediska medicíny, případů s dlouhodobou pozitivitou už snad letos bylo popsaných dost. Dtto "Negativní" test - když pominu několikaprocentní možnost falešně negativního a nebo dubiózního výsledku výsledku (třeba z důvodu čerstvé nákazy a nízké hladiny viru), je tady i 1-2-denní "dopravní zpoždění",  díky kterému už ten výsledek při nástupu na cestu zase nemusí platit. A ať dělám co dělám, tak roznásobením stejnou pravděpodobnosti pro všechny spolucestující (u dopravního prostředku pro onu "cestu za teplem" předpokládám že v tuhle roční dobu už nepůjde o osobní auto) mi vychází že "v zájmu civilizace" by prozatím bylo vhodnější sedět spíš doma na zadku, pokud tu cestu dotyčný nepotřebuje k obživě/přežití... 

 @minimus80 OK - jenže kromě "normálních lidí" tam svůj byznys provozovaly i cestovky jako "Party kýbl (Aktuálně: Zájezd do Tater - rezervace spuštěny!!!)" - a výsledkem je že už zase máme všichni oficiálního zaracha.  :thumbsdown_anim:

Ano, pozitivita ano. Neni to po tydnu a pokud sis dobre precetl muj prispevek, tak se tazu na dalsi test. Jel bych za predpokladu, ze budeme negativni. 

Fakt nerozumim tvemu zapsklemu pohledu. Jsem zodpovedny a po COVIDu. Pokud budu negativni, tak proc bych nemohl cestovat?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, DavidLC napsal:

Ideální svět nefunguje... Naproti nám v obchodě zalepili igelitem výlohy (jako kdyby malovali) a lidi tam pouští. Včera do potravin ženská bez roušky. Malá prodejna pečiva, prodavačka :poďte dál, na puse nic mít nemusíte... atd.... prostě to nefunguje 😕

Asi úplně nerozumím souvislosti s mým příspěvkem, ale ano, ideální svět nefunguje.  Výhodou cestování letadlem, ale je, ze se daji pravidla snadno vynutit a toho kdo je nesplňuje vyloučit z přepravy. 

Upraveno uživatelem xbraj19
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 27 minutami, uff napsal:

Btw, co mi nejvic chybi jsou jasne informace od statu. Hygienta jine informace nez muj praktik a jine informace infolinka. Ted nemluvim o dovce, ale o tom co delat v momente nakazeni...

Je to fakt děs, hygiena z Ostravy jiné info než hygiena z Brna, takže občane starej se a zjišťuj sám 😕

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@xbraj19 Vynutit se toho právě moc nedá, jak píšu a lidi se většinou nechovají zodpovědně. To je ten problém. To platí i na cestu letadlem a pod. Nakonec autobusák může zastavit, pilot už hůř 🙂

Upraveno uživatelem DavidLC
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 52 minutami, straspol napsal:

Zkusil jsem si to přehrát, ale není nic slyšet a vidím jen afroameričana v neosvětlené podzemní stavbě.... nebo to je ten fór..?

Puvodne jsem chtel nalinkovat tohle, ale nevim jestli by to zdejsi intelektualne zalozeni uzivatele pobrali. Mel jsem rozepsanej prispevek, ale radeji jsem to 3x smazal, jelikoz jsem nechtel rozjet hate flame. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 33 minutami, DavidLC napsal:

@xbraj19 Vynutit se toho právě moc nedá, jak píšu a lidi se většinou nechovají zodpovědně. To je ten problém. To platí i na cestu letadlem a pod. Nakonec autobusák může zastavit, pilot už hůř 🙂

Na letišti/při nástupu do letadla to jde vynucoovat výrazně lépe než u autobusu. Je tam daleko lepší kontrola pro překročení hranic než v autobusech. Jde primárně o testy - záleží od dopravce a cílové destinace, jak mají nastavené pravidla). Ve finále se kvůli nespolupracujícímu cestujícímu bez roušky  se dá přistát a vyloučit ho z přepravy (na náklady takovéhoto cestujícího).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 5 hodinami, Radek124 napsal:

Problém je že "vyléčený" (ze statistického pohledu tuzemské hygieny/OSSZ po týdnu?) nemusí znamenat negativní a neinfekční z hlediska medicíny, případů s dlouhodobou pozitivitou už snad letos bylo popsaných dost.

Mohu se zeptat, kde to bylo popsáno? Dlouhodobá pozitivita a infekčnost jsou dost rozdílné stavy.

Na stránkách CDC, který je snad dost kompetentní i vzhledem k počtu nákaz v USA, je napsáno dle výsledků dosavadních studií, že po nejdéle 3 týdnech od nástupu příznaků nebyl u žádných pacientů zjištěn virus schopný replikace, i když někteří pacienti stále vycházeli pozitivně klidně až 12 týdnů. Další jejich závěr je ten, že po 6 dnech od nástupu příznaků u pacientů už nedochází k přenosu na rizikové kontakty s dlouhou expoziční dobou v domácnostech atd...

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/duration-isolation.html

Upraveno uživatelem neuromancer
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi jen pro dokreslení, komunikace k občanům se asi bude odehrávat dle excelovych tabulek, či rovnou matic, chcete-li. 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/bude-nas-hlidat-pes-ministr-blatny-rekl-vice-o-systemu-uvolnovani-128791#dop_ab_variant=0&dop_req_id=5tQqKDLbOCH-202011091732&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Přijde mi to jako velmi dobré řešení. OMFG. Ten příklad s tou restaurací. Tyhle lidi snad v životě nebyli v reálném provozu jakéhokoliv podniku. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@neuromancer Jedna věc je hrát si s epidemiologickou statistikou, počítat mediány a zanedbávat "malá rizika" (viz podzimní rozjetí nákazy na školách), druhá věc medicína a konkrétní pacient. Jestli toužíš někoho chytat za slovo u zdrojů, hledej je ministerstvu nebo na fakultách medicíny - tam je i za Tvé peníze tvoří a felčaři se podle nich řídí. A pokud píšou že "rozsah inkubační doby se obvykle udává 2–14 dní" (zdrojem je zrovna CDC, přičemž cílem testů je aby už během této doby vycházely testy pozitivně, což se ne vždycky zadaří), infekční jsi "přibližně 2,5 dne před propuknutím symptomů" (což je docela sranda, protože ještě na jaře se všichni včetně schizofrenického CDC zaklínali neinfekčností bezpříznakových - zatímco teď se místo intervalu pro danou míru spolehlivosti radši uvádí jen jakýsi střední odhad), s tím že infekčnost "uvadá 7-10. dne" (po nástupu symptomů), tak to mi v prostém součtu vychází víc než těch pár, dní se kterými při "oznámení pozitivně otestovanému" manipuluje hygiena. A jestli je dnes ukončení karantény postavené na kombinaci optimistického termínu a "autodiagnostiky" přetrvávajících příznaků, pak si nedělám iluze jak zodpovědně s tím naloží někdo kdo je beztak dávno přesvědčený že "nutně potřebuje vyrazit"... :thumbsdown_anim:

@Tom4 Nejspíš si (mezi všemi těmi anglikanismy) ministerští YUPíci představují, že hned u dveří zřídíš hygienicky izolovanou recepci kde se budou příchozím kontrolovat občanky, podepisovat čestná prohlášení a kontrolními otázkami ověřovat vzájemné vztahy, než je bude smět orouškovaný uvaděč usadit ke stolu. A že součástí prováděcích předpisů bude i likvidační flastr za jakékoliv porušení, v zájmu civilizace... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 4 hodinami, neuromancer napsal:

V Evropě nemá cenu uzavírat hranice, Maďarsko má pro běžné cestovatele zavřené hranice už 2 měsíce a právě teď rekordní čísla nakažených.

Maďarsko v prvom rade neurobilo takmer žiadne protikoronové opatrenia. Stále sú otvorené reštiky, fungujú všetky spoločenské aj hromadné akcie, šport je aj s divákmi bez obmedzení. To potom môžu byť hranice uzavreté akokoľvek, keď sa vírus veselo šíri v rámci krajiny. Obmedzujú to až od nasledujúcej stredy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 7. 11. 2020 v 18:56, Kalifx napsal:

Tak zatím se zdá, že bez ohledu na oficiální doktrínu jsou všichni koviďáci na tomto fóru (rozuměj všichni pozitivně diagnostikovaní) živý. A to je myslím dobrý začátek. Minimálně s ohledem na odborníky statisticky definovanou smrtnost a všechny ty předpřipravené polní nemocnice za, zhruba, dvacetšest milionů... 🙂 

My jsme tedy jen malá vízka, ale aspoň se všichni tak nějak osobně známe. Umřela nám tu paní 63, do té doby údajně zdravá co říkal manžel a pak pán 47, který trpěl cukrovkou. Jo a v pitevní zprávě je že na Covid... A mohli to klidně chytit od nějakého toho hovada, který bere vše na lehkou váhu a jde si klidně v horečkách mezi lidi udělat nějaký ten nákup. 

Upraveno uživatelem African
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...