Přejít na obsah

Koronavirus a vše okolo...


Doporučené příspěvky

před 15 hodinami, rayethon napsal:

Je to přesně jak říkáš. Materiálu a vybaveni (včetně ventilátorů) je dostatek, ale nejsou lidi. Ono jich bylo málo už za normální situace, natož teď. Část je nemocná, část to prostě dělat už z různých důvodů nechce nebo nemůže a část už prostě nemůže fyzicky. Obsluha pacienta na ventilátoru ve 3směnném provozu je extrémně náročná na personál. Navíc největší problém je ale někoho z ventilátoru dostat. Když se zajistí a připojí lidé 80+ s poškozenýma plícema, při maximální ARO/JIP péči přežijí skoro vše libovolně dlouho - ale už nikdy je z ventilátoru neodpojíš anebo jsou už v takovém stavu že je to čekaní na konec. A pak je etický i právní problém, kdo a kdy rozhodne že to už dále nemá cenu. Začíná přibývat těchto lidí - to jsou ti co vypadnou ze statistiky COVID hospitalizací, protože už jsou v nemocnici déle než 20 dní, pojišťovna ani ministerstvo už je neuznává jako covidové, ale oni domu jít nemůžou a nikdo vlastně neví co s nima. Proto není podle statistiky počet hospitalizovaný s covidem tak velký jako po vanocích nebo na podzim, ale reálně jsou nemocnice plnější. Je to kouzlo s čísly.

 

Přesně tak.

Jenom poznámka k tomu "při maximální ARO/JIP péči přežijí skoro vše libovolně dlouho..." - tohle je obecně úskalí dnešní intenzivní péče, ale konkrétně u nemocných s COVID to velmi často neplatí, ten konec prostě přijde bez ohledu na rozsah terapie (těžká plicní dysfunkce, kdy už není kam dál jít ve způsobu provádění umělé ventilace, nemluvě o doprovodném multiorgánovém selhání, ale to Tobě nemusím vysvětlovat).

Ještě k "Materiálu a vybaveni (včetně ventilátorů) je dostatek"... tohle sice není úplně pravda (zvlášť když do toho zahrneme i léky), ale zdaleka to není tak limitující jako to personální zajištění.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, Liqid napsal:

Uklízečka zdrávku mít opravdu nemusí, stačí jí sanitářský kurz, kde se naučí co a čím umýt, jak to naředit, atd. přeci jen v nemocnici se uklízí trochu jinak než na benzince.

Bylo tam napsáno obrazně, pracoval jsem v tomto odvětví tak vím, ale není to o úklidu. Personální zajištění nemocnic je dlouhodobě přehlížený problém. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Som pocuval radio a neviem na co sa to momentalne zase hrame s ruskami (dve rusky na sebe???) Posobi to na mna ako ze bud sme bezradni a nevieme uz co by, tak nariadime aspon nieco, aby sa nepovedalo,..... alebo sa vyrobcovia tych ochrannych pomocok zatial namastili malo a potrebuju pomoc. Ved predsa comu nezabrani jedno rusko, tomu nezabrania ani dve na sebe. Problem rusok nie je, ze by az tak zle filtrovali, ale ze nepriliehaju.... tak to ako ze dve na sebe naraz zacnu priliehat lepsie?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pacienti s lehčím průběhem klidně do tělocvičen. Stát chce ulevit nemocnicím

 
Dnes 11:40 – Praha
 

Hospitalizovaní s koronavirem, kteří mají lehčí průběh, by v případě plných nemocnic mohli být umisťováni například do tělocvičen. Po pátečním jednání kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO) to sdělil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jde to neskutečně pomalu, přitom to vypadá podle zahraničních čísel jako jediná cesta jak z toho ven. Za velkou louží už očkuji ne 1,5 ale 1,8 milionu dávek za den, celkem vyočkováno 56+ milionů a distribuovaných mají dalších 22mil dávek. Když to podělím 30, tolikrát jich je více tak očkují skoro 4x více než my a za týden o 20% zrychlili tempo. Podotýkám že se jedná o americký model poskytování zdravotní péče :(

Ochránit a naočkovat rizikové skupiny obyvatel. S tím ale zatím nikdo nepřišel, není čas starat se o lidi, přednější je řešit kdo vydělá a na čem. 

Mimochodem ad včerejší fotbal, neříkejte mi, že tam jsou všichni tak debilní, že nikoho nenapadlo dát půlku těch lístků třeba mezi lidi ze záchranky, nemocnic apod.? Propagace jak cyp, holt by přítelkyně čutálistů seděly doma a vip hosté mezi saniťákama by si vysloužili maximálně mávnutí rukou. To je fakt tak těžký, přemýšlet u toho? 

Upraveno uživatelem Tom4
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 40 minutami, mtruelle napsal:

Gratuluji, jako 1a kategorie stale cekam....

Je to bohužel kraj od kraje, od kolegů z dalších lékáren v např. pardubickém kraji vím, že už máme naočkované i uklízečky. Včera nabízela volné kapacity centra v karlovarském kraji a UVN.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@aaaa Nechce se mi zlehčovat Tvé obavy o bídný úřednický život, ale z takové permanentní fóbie by jeden fakt umřel i bez koronaviru... :skull:

Mimochodem, ultimátní protivirová FFP100 ochrana pro hypochondry prý vypadá nějak takto:

image.png.2cf1f13a48187642645faaad2476810c.png

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 3 hodinami, bandicoot napsal:

Tak jistý posun jsou ty "chirurgické roušky", některý ty hadry, co maj lidi na hubě, jsou úplně k ničemu.

Hadry na hubě, jediná možnost co vloni na jaře byla, fungovaly podle tehdejšího hesla "Moje rouška chrání Tebe, Tvoje rouška chrání mne". V principu nešlo o nic jiného než mechanickou zábranu, díky které nevydechuji / nevykašlávám tak daleko než když nemám před pusou nic. Někde jsem to srovnával se zástěrkami na zadních kolech auta. Když tam jsou, nebude na mokru auto jedoucí vzadu zdaleka tak zaflákané. Já to heslo nesnášel, proč bych měl před sebou chránit někoho, kdo na to sám kašle a roušku nemá, byl jsem raději pro kvalitní respirátor, kterým snad nějak chráním sám sebe, ale poctivě jsem doma vyrobené roušky používal, mám jich několik, žádnou nenosím víc dnů, vždy je vyvařím a dovnitř jsem vkládal zprvu papírový kapesník, později nanotextilii, kterou jsme koupili v metráži. V autě jsem měl menší zásobu běžných chirurgických roušek (dostal jsem je pár týdnů před 60. narozeninami jako "dárek" od státu, což mne naštvalo, protože se rozhodně necítím být seniorem) pro případ, že jsem třeba zapomněl na sušáku popadnout tu vypranou. Ty běžné roušky mi  zdaleka tak dobře na obličeji nesedí a netěsní, ale s doma vyrobenou rouškou je konec, aspoň v obchodech a holt budu nosit dvě naráz nebo respirátor. Celkem se nedivím, protože spousta lidí fakt nosila jakousi nefunkční Potěmkinovu tkaninu, přes kterou se jim dobře dýchalo, ale rozptylu kapének moc nebránila. Právě jsem se vrátil z hradu, pardon lékárny a utratil 1600,- za respirátory i roušky, naštěstí stále jsou, ale už tam byla fronta tak uvidíme kdy jich začne být nedostatek. Stále platí, že hadrem a rouškou nechráním sebe ale okolí před svými kapénkami, zatímco respirátor by měl teoreticky naopak chránit mne před kapénkami ostatních, tedy pokud těsní? Pokud ano, tak trochu sobecké řešení by bylo, kdybych nosil  kvalitní respirátor a všichni ostatní roušky, ale co nadělám:-).  Pěkný víkend. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja bych snad jeste jakztkaz pochopil narizeni chirurgicka rouska a pres to latkova.. aby to přilehlo a tak.. ale rovnou zahodit vsechny latkove a sup palit dve chirurgicke na sebe, to je docela masakr....

.. a to ja blbec si zajistil dvojite latkove s moznosti vkládání filtru.. muzu to vse vysypat do kose a zacit pouzivat jednorazovky ve velkem.. nekde jsem cetl, ze to je vlastne umela hmota (ne papir), ze se to snad pak v prirode moc nerozklada..



Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No hlavně  že se už rok plácáme tak nudle v bandasce od ničeho k ničemu, nestíhají nemocnice od září, to je půl roku, řešení nula, lockdown, ještě 14 dní, ještě ještě 14 dní, budete moct otevříť, no tak nebudete . . . tak né, uděláme zase ten lockdown. Však nakoupíte si online, de vo hovno. Důležitý je že řetězec banky - majitel třeba shopping center  - nájemník  - dotace nájmu z rozpočtu státu jede (teď si ten řetězec přečtěte obráceně). To je sakra jízda, však ještě 14 dní, ne? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...