Přejít na obsah

Omega Moonwatch LE B ? 50


Doporučené příspěvky

Z důvodu aktuálního pracovního nevytížení nastala vhodná doba představit moje moony.

 

Každý skutečný chronopacient musí za život vyzkoušet (jedny, dvoje, ? atd. ? každý si doplní svůj případ) moony. Alespoň jsem to tak po vstupu na toto fórum chápal .  Jsem tu už asi 7 roků, vyzkoušel a protočil mraky vintážek a taky sem tam nějaký nový hodinky, ale moony dosud ne. Vždycky, když jsem si je na srazech prohlížel, tak nemoc propukla naplno, ale pokaždé se ihned nachomýtlo něco jiného, co jsem do své sbírky musel mít. Tak jsem to pokaždé pomaličku nechával usnout. Až jednou jsem někde v obecné sekci narazil na post ohledně myšlenky skládačky vlastních moonů, tuším že to měl v plánu Beeman.

 

A červík zahlodal. Protože jsem díky dané konstelaci usoudil, že Rolex v dnešní době není pro mě, mohl jsem se koncentrovat jedním směrem. Kolem a kolem mě prostě nápad na vlastní skládačku moonů chytil.

Důvodu bylo povícero, ale tady jsou ty zásadní:

Hodně nových hodinek jsem ponosil, po čase s větší či menší ztrátou prodal, abych po dalším čase, když je zase někde uvidím, po nich zatoužil znova. A opět po kratší době prodal. Navíc se ty intervaly nákupů a opětovných prodejů povážlivě zkracovaly.  Nejen že to je dost schizofrenní, ale leze to hóódně do peněz. Když si složím vlastní kousek, tak ho (doufám) neprodám. Ne, že bych to třeba nezkusil, chronobundus je zákeřná nemoc ? už jsem prodal i kousky, co jsem koupil a ani nestačil vybalit, když došly ? ale spoléhám na náročnost zdejšího koupěchtivého publika, že by takovou skládačku nechtělo.

Za druhé jsem moony chtěl mít trochu odlišné od ostatních a modifikovat sériový kus mi přišlo jako barbarství. Nakonec je ta modifikace vizuálně velmi nenápadná, přesto jsem spokojen.

Za třetí rád sbírám, kompletuju, renovuju (ne já osobně, ale nechávám to dělat místní mistry!) staré vintážní kousky. Jsem zvyklý, že někdy trvá několik měsíců, ba i let, než se dostaví konečný výsledek. Nejprve shánění potřebných dílů, potom přemlouvání hodináře a následně klečení na jeho krku, že už ten rok (dva, tři) je přece jen dost dlouhá doba na dokončení opravy. Prostě jsem byl donucen být trpělivý, a proto mám vždy rozděláno několik různých projektů (momentálně asi 5-8). Nějaké moony navíc budou prostě brnkačka?

 

? no, nebyly.

 

Dílo se sice nakonec podařilo, ale už byly chvíle, kdy jsem moc nedoufal, nevěřil.

 

Mým záměrem bylo dát dohromady moony opticky ve stavu nových a to do 50 tis. korun. Proto i ten název vlákna "Omega Moonwatch Limited Edition Bastard do 50 tis.Kč" :) . Z dnešního pohledu a zkušeností to hodnotím jako celkem odvážný cíl.

 

Nejprve uvedu časové souvislosti. Začal jsem shánět jednotlivé díly, a to výhradně přes ebay:

říjen 2017 ciferník
září 2018 strojek
a pak už to šlo přece jen rychleji - září 2018 komplet originální pouzdro
říjen 2018 kompletní sada ruček
říjen 2018 doplnění chybějících dílů (korunka, natahovací hřídel) + jiná vteřinovka chrona. Tu jsem chtěl cíleně, originální s kapkou na konci se mi nelíbí.
duben 2019 ještě nulovací páka chrona a tlačítko nulovací páky.

 

Podotýkám, že jsem chtěl vše mít originální díly, žádný aftermarket. Což v dnešní době, kdy Omega velice omezila dodávku náhradních dílů i na tak provařený model jako jsou moony, není jednoduché. S aftermarket díly by vyšlo výrazně levněji, ale takto jsem to prostě nechtěl. S jedinou výjimkou, kterou byl strojek. Na tom to také celé dlouhou dobu stálo. Věděl jsem, že shánět 1861 nebo dokonce 861 v nějakém slušném stavu je ekonomický nesmysl. Ty strojky se samostatně prodávají strašně draze. Takže jak z toho ven? Je to celkem jednoduché. Strojek 861 je v podstatě licenční původem od Lemanie, konkrétně kalibr 1873. Nevím, zda a jaké úpravy si tam Omega udělala, hlavní  viditelnou odlišností je barva strojku. Omega (861) je zlacená, Lemania 1873 od počátku rhodiovaná, čili má stříbrnou barvu. Pokud se nepletu, tak dnes už i Omega 1861 je stříbrná.

Takže jsem hledal na ebay, pár strojků mi uteklo - některé byly v žalostném stavu, jiné šly cenově dost vysoko. Jednu dobu jsem zvažoval vybrakovat nějaké funkční chrona, např. Hamilton, Paul Picot či jinou méně známou značku. Ale štěstí se na mě usmálo a podařilo se mi sehnat strojek v perfektním vizuálním stavu, a dokonce i s originálním můstkem od Omegy. Zřejmě jsem nápad na skládačku neměl jenom já . Potom už to šlo rychleji, komplet pouzdro je ještě stále sehnatelné a stejně tak ostatní díly. Paradoxně největší problém byl s drobnostmi jako byla chybějící nulovací páka chrona a tlačítko nulovací páky. Ve strojku Lemania tyto součástky nebyly, Omega je ale prostému lidu neprodává, jsou v režimu ?restricted?. Nějakou dobu opět trvalo, než jsem je na ebay vyhrabal a draze zaplatil .

 

Tah je modifikovaný Omega 1181/215. Ten sice na moony nepatří, je to tah pro řadu Omega Dynamic, ale líbí se mi ?oyster? tah, navíc současný originál 1998 moc nemusím. A hlavně jsem chtěl obyčejnou subtilní sponu. Ref. 1171 byla druhá alternativa, ale nakonec to vyhrál 1181 a to prostě proto, že jsem ho měl doma už delší dobu, původně jsem s ním počítal na Chronostopy, ale na ty neseděl.

Koncovky 633 - ty starší s vyraženým číslem - jsem získal od Beemana. A k tomu taky jeho parádní kožený řemen.

 

Vše složil dokupy mistr Valis v polovině loňského roku, pohrál si i s lícováním tahu, byla tam potřeba korekce v řádu desetinek milimetru.

V konečném finančním zúčtování jsem zůstal těsně pod stanovenou hranicí 50 tis. Kč a to včetně servisu strojku, tahu i řemene.

 

Moony mám doma přes půl roku a pravidelně je venčím. Samozřejmě za tu dobu stačily pobrat nějaké vlásečnice, nevím jak to děláte vy ostatní, ale mě stačí se na ten hesalit jenom škaredě podívat a už tam vidím škrábanec. To mi vůbec nevadí, protože je považuju za definitivky, i když se to tady na fóru (asi) nemá říkat.

 

Pár fotek na ukázku, budu časem doplňovat další.

post-27970-0-95792400-1584363414_thumb.jpg

post-27970-0-53774200-1584363416_thumb.jpg

post-27970-0-62153900-1584363417_thumb.jpg

post-27970-0-93640000-1584363418_thumb.jpg

post-27970-0-20075800-1584363420_thumb.jpg

post-27970-0-44023900-1584363421_thumb.jpg

post-27970-0-00927900-1584363457_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Dzos
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pecka a gratulace!:) Taky jsem si kdysi pocital, kolik by vyslo poskladat komplet Moony.. Ale ekonomicky mi to moc nevychazelo, podivat se po strojku Lemani 1873 me tehdy nenapadlo. Chytry, pekny a odvazny!  :flex:  Jestli se mohu primluvit, tak bych rad kouknul na ten Tvuj strojek.. Mas nejake foto? Predpokladam spravne, ze pouzdro nema vyrobni cislo? Ten klasicky cifr jsi vybral cilene nebo zrovna byl k mani na ebayi? :) 

Mne se moc libi jeste ty retro varianty s vystouplym logem Omega.. 

 

Speedmaster145012-5.jpg?auto=compress,fo

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Richarde, chválím i zde! Hodinky jsem měl možnost mít na ruce při jednom našem setkání a moc se mi líbí. Jak nápad, tak jeho vlastní provedení, na které bych osobně neměl nervy... ;) Ať slouží, já se v mezičase prokousal k Moonům pořadové číslo 7, snad se zadaří a už mi konečně zůstanou...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky všem. Byl to takový test, zda se to dá zvládnout. Podruhé bych do toho už asi nešel.

 

Pecka a gratulace! :) Taky jsem si kdysi pocital, kolik by vyslo poskladat komplet Moony.. Ale ekonomicky mi to moc nevychazelo, podivat se po strojku Lemani 1873 me tehdy nenapadlo. Chytry, pekny a odvazny!  :flex:  Jestli se mohu primluvit, tak bych rad kouknul na ten Tvuj strojek.. Mas nejake foto? Predpokladam spravne, ze pouzdro nema vyrobni cislo? Ten klasicky cifr jsi vybral cilene nebo zrovna byl k mani na ebayi? :)

Mne se moc libi jeste ty retro varianty s vystouplym logem Omega.. 

 

Cifr jsem neměl vyhraněný, prostě jsem vzal ten, do byl zrovna k dispzici. Od té doby, co před několika lety Omega stopla až na výjimky externí prodej dílů, se nabídka všeho možného výrazně snížila.  Strojek vyfotím a zítra sem hodím.

 

 

Dobrá práce! Jen si prostě nemůžu pomoct, ale ta sekundovka mi tam nesedí. Ale chápu, věděls co chceš udělat, a udělals to. Tak to má být.

 

Každý to máme jinak. Mě zase vadí ta standardní s kapkou na konci. A protože na mě nevyšly ST1, tak jsem tam chtěl mít trochu jiné barvy.

Nicméně tato ručka je originální a je určena pro strojek cal.861. Pouze mi ji Valis stříkl tou červenou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Skvělá práce! Jsem podobný "pacient" a díky Tvému článku jsem se dostal na začátek mého snu. Nevím jestli bych měl na to trpělivost a proto si cením té Tvé. Jsou krásné a jedinečné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tybláho, na tohle musí být velký srdce, nervy z oceli a nekonečná trpělivost... Respekt! :notworthy:

 

Skvělej napad, s tou Lemanií. A vysledek je parádní. Na oysteru mi u moonů obecně trochu drhne oko, ale každý to máme trochu jinak, evidentně se to lidem líbí... a časem asi stejně definitivkám dokoupíš i vintage 1171 :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...