Přejít na obsah

Program antivirus


Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 90
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Když je zaměstnanec na kurzarbeitu z důvodu překážek zaměstnavatele, tak 60% jeho průměrné mzdy platí stát (resp. mzdu zaměstnanci vyplatí zaměstnavatel a tomu to pak refunduje stát)

a stát stanovil pravidla hry jasně - jseš na překážkách = nepracuješ

Je vůbec reálné, aby to někdo v téhle době kontroloval do takových detailů, jako data mailů a přihlášení do SAPu? Pomiňme přímý bonz zaměstnance.

 

Navíc ve variantě B2, tedy aspoň 30% lidí na překážkách (karanténa, OČR) a tím omezená schopnost přidělovat práci ostatním, náhrada mzdy pro ten zbytek zaměstnanců je pak 100%, stát zadotuje 60% superhrubé na ty ostatní, ale nikde se nepíše, že ti ostatní nesmí pracovat, nebo dělat aspoň to, co můžou, I když to nebude na plný vykon. Takže tam je dotace a zároveň není zákaz práce. Nebo to chápu špatně?

Upraveno uživatelem Hasňa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No klidně, ale já jsem dost drahej, tak aby to ta Tvoje firma ustála...

Hele pro nás bys asi raději dělat nechtěl

:cheers:

Němci držgrešle :-(

s tím zákazem práce během kurzarbeitu je to tak: napsali to do interní směrnice na výslovné doporučení německých personalistů, kde mají s kurzarbeitem bohatší zkušenosti. V DE to tak holt je a kolegové to fakt pedantně dodržují. Teď jsem po tvém příspěvku chvilku googlil a nenašel jsem nic rozumného na téma zda u nás  pracovník smí nebo nesmí pracovat během doby, kdy je na překážkách za 60% a celých 60% firmě přispívá stát

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Naprostej nesmysl.. Tohle nikdy nikdo zkoumat nebude.

Hele vůbec si nedělám iluze - stát má mrtě úředníků na to, aby takovou věc kontrolovali a pokud je to skutečně tak, jak nám to bylo minulý týden prezentováno, tak to může být průšvih

- jako zaměstnavatel tvrdíš, že pro lidi nemáš práci

- přesto je nepropustíš a vyplácíš jim 60% mzdy

- požádáš o státní příspěvek

- stát ti přispěje 60% až do výše 29000 Kč

- ale ti pracovníci v daném období přesto vykonávají práci

- z pohledu státu je to jasný ojeb a neoprávněné čerpání příspěvku

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Duke: My máme všichni HO a 50% práce, 50% překážka. Normálně všichni makáme každej den, protože jinak to nejde. Fakt nevěřím, že by to někdo zkoumal, jestli si poslal někomu mail. Možná jsem vedle, ale prostě nevěřím. Na HR to vždycky vykážou do tabulek jak je třeba. Tady se teď rozpouští miliardy a aby někdo zkoumal nějaký maily..fakt nevím hele. Já na to nevěřím ani trochu, ale samozřejmě je to jen můj názor.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pro všechny je to nová situace, časem se ukáže co a jak, ale vzpomeň si na ty firmy, které nechal Bureš zakleknout. Toto může být další páka na nepohodlné subjekty.

 

P.S. Je to pár týdnů, co jsem musel kontrole z FÚ dokazovat - formou vytištěných mailů a zápisů z jednání - že sesterské servisní firmy z holdingu skutečně naší české dceřinné společnosti poskytovaly služby, za které jsme jim platili. To byla kontrola za x let zpátky, šmahem nám z nákladů vyházeli tolik nákladů, až to chvíli vypadalo, že tu novou halu letos nepostavíme. To bylo absurdní kvantum šanonů s ?důkazy?, nimrali se opravdu v tak absurdních detailech... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

My jedem 60% normální prace (normální plna výplata), 40% se nepracuje pro prekazky v praci (nahrada platu 60% od zamestnavatele, ktery nejspise dostane refundaci od statu ve vysi 60% z tech vyplacenych 60% ).. cele to je castecna nezaměstnanost podle paragrafu 209 zakoniku práce..

 

A zbytek firmy ve vyrobe je proste naplno tri tydny doma..

 

Je fakt, ze kolegove z jinych zemi to docela dodrzuji.. vetsinou vyhlasili práci pondělí, středa, patek a jine dny proste nejsou k zastizeni... Ale zpočátku jsem to bral spise kvuli odborum, ktere jsou v Belgii silne.. ale to s tema statnima kontrolama teoreticky taky dava smysl.. prakticky uz mene.. firma proste stoji, nevyrábí se... A jestli dodelam sve resty, co jsem nestihal drive... ?

Upraveno uživatelem petr_cha
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

..a do třetice..tady tu kontrolu i zminuji.. spise formální veci.. pracovni smlouvy, vnitrni vyhlaseni, dohoda s odbory a mozna dochazka na pracovisti.. nejak si furt neumim představit, ze by nekdo resil zapnuti notebooku z domova..

 

https://www.podnikatel.cz/clanky/co-si-pripravit-k-zadosti-o-podporu-zamestnanosti-antivirus/

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Protože se toto vlákno jmenuje "Program antivirus" nabyl jsem dojmu, že informace tady poptávají primárně  zaměstnavatelé, ale většinově sem přispívají evidentně zaměstnanci různých zaměstnavatelů, kteří se snaží se situací nějak naložit, někteří budou chtít podporu státu využít a někteří i tak trochu zneužít, proto jsou stanovena jakási pravidla a podmínky a jsem si jistý, že budou následně kontrolována jejich plnění, i když asi ne plošně.

Jednou ze základních podmínek pro poskytnutí podpory je, že zaměstnavatel striktně dodržuje zákoník práce, který celkem jasně a jednoduše popisuje, v jakých případech, z jakých důvodů a v jaké výši může zaměstnavatel krátit mzdu. Co se týká náhrady mzdy ve výši 60%, tak zná ZP dva důvody a to v podobě překážky práce na straně zaměstnance (nemoc nebo karanténa), kdy zaměstnavatel vyplácí redukovanou náhradu mzdy ve výši 60% prvních 14 dní a zaměstnanec nepracuje a dřepí doma. Přičemž do karantény nemůže zaměstnavatel zaměstnance sám poslat. Potom jsou tady překážky na straně zaměstnavatele, kdy může zaměstnavatel z taxativně vyjmenovaných důvodů a za taxativně vyjmenovaných podmínek přerušit práci, nebo omezit pracovní dobu sjednanou ve smlouvě a za takto přerušenou práci, respektive sníženou (upravenou) pracovní dobu musí poskytnout náhradu mzdy ve výši min. 60%, zaměstnanec potom musí omezenou dobu logicky pracovat.

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že pokud vás zaměstnavatel "poslal" domů za 60% mzdy, jedná se o překážku v práci na straně zaměstnavatele a v tom případě může zaměstnavatel žádat o příspěvěk státu ve výši 60% z poskytnuté náhrady, zastropovaný na 29 tisíc. Pokud vás zaměstnavatel "donutil", abyste se nechali zavřít do karantény, pak tak trochu vyjebal s vámi a bude chtít asi ošulit i stát, protože po něm bude chtít 80% poskytnuté náhrady se stropem 39 tisíc, tady se proto asi klepe, abyste se neprojevovali tak, že pracujete, i když by se mu to určitě líbilo.

Upraveno uživatelem JR_2010
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě bych doplnil k tomu co píše kolega JR,

že poslání domů pro překážky na straně zaměstnavatele

nemusí být jen na 60% mzdy, to je např. při nepříznivých

povětrnostních podmínkách,

ale klidně v současné situaci 100% mzdy treba v případě

uzavření restaurace / hotelu / obchodu dle nařízení vlády.

Více o tom za kolik % mzdy má být zc na překážkách doma

je v par. 207, 208 a 209 zák. práce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Program antivirus nepočítá s překážkami na straně zaměstnavatele podle §207 ZP, minimálně odstavce bé, čili, pokud zaměstnavatel stanovil náhradu mzdy ve výši 60%, bude to muset napasovat na §209 ZP.

Upraveno uživatelem JR_2010
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Sak v tom nejsme vůbec ve sporu, rikame všichni to same... Jedeme podle 209..

 

Tak uz mi řekněte, zavřou me za neopravnenou praci? Přijede zasahovka? :-)

 

Jste me tak zvyklali, ze na prace teda prdim (dneska mam povinne nepracovní den) a jdu konečně na postu.. poslat Lucidovi hodinky :-)

Upraveno uživatelem petr_cha
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě udivuje, že se to pořád tak omezuje. U nás měsic HO za 100% včetně svářeču apod. a teď už od tohoto týdně zpět s tím, že rizikové osoby nechat doma HO (věk, přidružené nemoci), lidi s dětmi doma individuálně HO atd...

Ale ve výrobě už jedem na 95% - nechcete někdo dodavatele btw? :-D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...