Přejít na obsah

Časovač - minutka,oprava


Doporučené příspěvky

Zdravím

Hledám někoho na opravu tohoto časovače...Je ukroucený šroubek který to drží pohromadě.viz.foto...

Dále bych se chtěl zeptat kdo vyrábí strojky na principu minutka...hledal jsem ale všude jenom strojky do hodin...něco jednoduchého co se natáhne a pojede dvě minuty...Chtěl bych si něco takového vyrobit sám.. Je to do historických modelů letadel takže žádná elektronika a baterie...PRIM vyráběl časovač na volné modely ale bylo to prý nespolehlivé a hrozně velké...Poradí někdo nebo nasměruje?

Díky Martin

 

post-69732-0-29339700-1587145669_thumb.jpg

post-69732-0-66686400-1587145686_thumb.jpg

post-69732-0-76262800-1587145704_thumb.jpg

post-69732-0-89106900-1587145718_thumb.jpg

post-69732-0-27184100-1587145727_thumb.jpg

post-69732-0-47810800-1587145984_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj Ten závit je tam zalomený, nebo jde vytočit. kdyby tam byl zalomený, musel by se odvrtat . Jde o to jak je tvrdý.  S časovačema je docela problém. Loni, nebo už předloni, jsem je taky sháněl pro náš kroužek v domu dětí,  který vedu   a nakonec  dva Prim,  někdo prodával na aukru. Pak si je kluci rozebrali. Do svích větroňů kat.A1

Dřív se taky vyráběli  z časovačů na foťák. Minutky co se vyrábějí dneska do kuchyně,  jsou z plastu a hliníku a nějaké nárazy nevydrží.

 

Teoreticky se můžu zeptat jedné holky,  jestli najdu adresu co byla na mém kroužku před zhruba 5 lety . Ta mi říkala, že někoho zná, co je ještě vyrábí . Ale je ta karanténa, tak nic neslibuji  Jirka 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

díky za zprávu...ten závit tam zůstal ... je to moc malý na mojí rozlišovací schopnost... :-) je zafixován možná nějakým čepem nebo červíkem,něco tam z té hřídele kouká ale já na to nevidím a foťák na mobilu to nevezme.. myslím že by to šlo provrtat co ten dřík dovolí a dát tam nový šroub s matkou na druhé straně...vůbec by to nevadilo...Tohle vyráběl Čeněk Pátek....A vyrobil jich víc tak by mně zajímalo kde čerpal ty strojky...

Martin

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ten primácký časovač jsem měl kdysi v rukách. Velikostí byl odhadem srovnatelný s tím co tady máš na fotkách a funkčně asi podobný. Byly v tom součástky z budíku B71, jen setrvačka nebyla uložena v hrotech ale v čepech jako kola. Na přesnosti na těch pár minutách nezáleželo a asi to bylo odolnější proti nárazu. Výstup stejný, kolo s výřezem a páčka která vyskočí, pohne to kormidlem a model začne klesat.

 

Kdysi dávno se ve fabrice kde dělám vyráběly dva podobné časovače, jen s jiným účelem. Zkoušečka roznětnic a inklinometr. Zkoušečka roznětnic, ano těch na odpalování náloží měla jednoduchý strojek podobný budícímu ústrojí mechanického budáku, po natažení to asi půl minuty vrčelo, jednoduché krokové kolo a kotvička. Byl v tom kontaktní systém který během té doby kontroloval jestli roznětnice dá správný elektrický impuls pro zapálení rozbušek. Výrobu nepamatuju, jsem tam jen asi 35 let :-)

 

Inklinometr pamatuju, na tom jsem krátce po vyučení dělal. To byl přístroj na měření odchylky vrtu do země. Strojek ze součástek budíku B70, kvůli rozměrům konstruovaný "na délku", s časováním asi na 10 minut. U toho kompas a závaží a to celé v Kardanově uložení. Natáhlo se to, zavřelo do pouzdra a šouplo do vrtu. Až to budík odtikal, zaaretovalo to kompas se závažím a pak už se jen po vytažení z díry na stupnicích přečetlo kam a jak moc jim to vrtání uhnulo.

Někde to mám vyfocený, jen nevím kde. Dnes by se řeklo že je to takový steampunk. Ovšem oba přístroje dnes už nedostupné a pro účely modelu poněkud humpolácké.

 

Vyrobit se taková věc určitě dá, někde tady je vlákno o výrobě kapesních hodinek, jen je to práce k nezaplacení. Nejlepší by asi bylo použít kola a krok z mechanického budíku nebo minutek a zastavět to do své konstrukce, udělat plotny, rozměřit rozteče hřídelí, to by pečlivý modelář mohl zvládnout.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...