Přejít na obsah

Můj první Tourbillon


ponorka9

Doporučené příspěvky

Moje první hodinky s tourbillonem

 

    Jsa znaven globální honbou za Rolexkama a Moonama, která postihla do určité míry i mě, začal jsem se vracet k tomu, co mě kdysi k hodinkám přivedlo.  Na samém začátku mého hodinkování, totiž bylo vždycky pověstné "přeskočení jiskry". Když mě některý kousek něčím oslovil - bylo jedno čím, jestli tvarem pouzdra, barevností cifru nebo něčím jiným - a já na něj zrovna měl, tak jsem ho koupil. A teprve potom jsem zjišťoval, co že mi to zase skončilo na ruce, respektive v šuplíku. Postupem času jsem začal získávat nějaké znalosti a vědomosti a trochu víc se začal v hodinkovém světě orientovat. A taky jsem si začal uvědomovat, že čím víc toho vím, tím víc vím, že toho pořád hodně nevím. No a během posledních pár let jsem se dopracoval do stádia, že když mě nějaké hodinky zaujmou, začnu zjišťovat co umí, kdo a kde je vyrobil, jaký mají příběh, jak se bude vyvíjet hodnota, kolik na nich prodělám, až je budu pouštět dál, není-li to podařený fejk, jestli mi budou sedět na ruce, jak půjde měnit řemen no a než to všechno v hlavě zpracuju a vyhodnotím, hodinky jsou fuč.... poslední dobou se mi zdá, že místo toho, aby mi hodinky poskytovaly určité uspokojení a radost,  stojí mě jen hromadu času, přemýšlení, zvažování a pak frustrace z toho, že mi utekly. A kde je sakra ta radost, co byla na samém počátku?

 

     Tento poněkud obšírný úvod jsem napsal, aby vážený čtenář pochopil, v jakém stadiu a rozpoložení jsem se nacházel, když jsem se rozhodl koupit právě tento kus hodinek, o nějž se zde chci s vámi podělit. Zarytý milovník Haute Horlogerie nechť dále nečte, neb by mohl lehce dostát zdravotní újmy. Ano, hodinky, kterými se v této recenzi zabývám, jsou  ryze čínského původu s designem obšlehnutým od renomované švýcarské značky - tedy sprostá kopírka, které někdo honosně říká "homage". Pro mě to homage není, je to prostě kopírka, plagiát nebo tak něco. Ale byl  jsem už dlouho zvědavý na to, jak můžou Číňané vyrábět a prodávat za směšnou cenu hodinky s tourbillonem, když je to v podstatě vrchol té nejvrcholovatější hodinařiny. A když jsem jednoho dne objevil tento kus, byl jsem lapen a začal vážně přemýšlet o tom, že je koupím. Jak to dopadlo už víte, jsou doma. Upozorňuji, že se nepovažuji za hodinkového znalce, ale spíš za hodinkového nadšence, proto prosím berte níže uvedené řádky a v nich obsažené informace s jistou rezervou.

 

Proč jsem se rozhodl pořídit zrovna tyto hodinky:

- jsou od čínského výrobce a mají tourbillon (hlavní podmínka)

- mají pro mě sympatický design  ( Moser and Cie., dělá hodinky, které se mi líbí, ale nejspíš je nikdy nebudu vlastnit)

- absence jakýchkoliv nápisů, které by buď rušily, nebo lhaly nebo tak něco (a to ani na spodku hodinek)

- cenová dostupnost = částka, kterou jsem byl ochoten obětovat  (koupeno přes e-bay za 499,- USD včetně dopravy)

 

post-37091-0-88113800-1587405539_thumb.jpg

 

 Přiznávám, pár dní jsem si připadal, že mám bipolární poruchu, ale pak jsem potlačil předsudky té "rozumnější" bytosti a nechal tu druhou bytost ve mě hodinky objednat u čínského prodejce na e-bayi. Dorazily za pár dní kurýrní službou (cena dopravy 10,- USD!). Na přiložených dokladech uvedena cena 20,- USD, takže nikdo po mě nechtěl žádné clo a ani DPH. Na jednu stranu jsem rád, že jsem nemusel vypláznout  obvyklé výpalné (obzvláště u tohoto kousku), na druhou stranu mě to docela vadí, protože kdybych je koupil třeba v USA, tak by na faktuře byla plná částka a výpalné by mě neminulo. Je to dost nefér a opět to nahrává nekalým čínským obchodním praktikám... Nu což, hodinky jsou doma, rozbalení balíčku si nechám na večer. Z krabičky nemám nejlepší pocit, je docela malá a hlavně lehká,  chvíli jsem si myslel, že tam ty hodinky snad ani nemůžou být. Je večer a já z EMS obálky vyndávám obyčejnou kartonovou krabičku a z ní do bublinek zabalené malé neutrální oranžové plastové pouzdro, které se hodí na milion různých věcí, jen na zabalení takovýchto hodinek ne. Zklamání. Hodinky v pouzdru chrastí, což nesnáším a tato skutečnost mě docela vyděsí. V očekávání následující reklamce pomalu otvírám plastové pouzdro. Uvnitř hodinky, částečně zabalené do bublinek (jen pouzdro, řemínek balit netřeba), dále atest s nějakými výsledky měření přesnosti a několik reklamních kartiček, které nemají s hodinkami nic společného. Toť vše. Z obsahu se dostavuje další  zklamání, které ale vyvažuje radost, že tam ty hodinky vůbec jsou, vypadají nepoškozeně a mě snad nebude čekat řešení reklamace. Na omluvu prodávajícího musím ale dodat, že v inzerátu uváděl, že jsou ve firemním boxu, tak co bych vlastně chtěl:) Z hodinek sundám kousek bublinek co kryje pouzdro a podrobuju je rychlé prohlídce. Vše vypadá  O.K., nic ulomeného nebo poškrábaného, hodinky vypadají tak, jak byly inzerované, takže přichází částečná úleva...

 

Pár fotek z rozbalování:

 

post-37091-0-11749600-1587405699_thumb.jpg

post-37091-0-31214400-1587405710_thumb.jpg

post-37091-0-51722300-1587405719_thumb.jpg

post-37091-0-34877100-1587405728_thumb.jpg

post-37091-0-74360500-1587405737_thumb.jpg

 

Teď přichází čas na podrobnější průzkum, co to vlastně držím v ruce. Popis v inzerátu zněl takto:

 

High Beat Mens Watch Flying Mechanical Tourbillon Skelenton Luxury

CHINA HANGZHOU made mechanical Tourbillon movement with a 28,800 beat rate.

Non Date Dial with Big Open Tourbillon Window.

Case with high quality finishing,  Material 316L stainless steel.

Case: diameter  43.00mm,  thickness 13.00mm.

Water resistant: 30m/99ft -  Dress Watch

Sapphire crystal

Hands: With Luminouse

High quality Leather band and High quality finishing buckle.

Package: Company Box.

 

Vzhled odpovídá popisu v inzerátu. Pouzdro je komplet leštěné (to je to "high quality finishing"), jak se na oblekovky sluší a patří. naměřil jsem průměr bez korunky 42,8 mm, s korunkou 46,8 mm, což je na oblekovky už trochu dost. Lug - lug vzdálenost 50,5 mm, celková délka včetně nožek úctyhodných 56 mm. Rozteč nožek odpovídá řemínku  22mm. Výšku mají 12 mm, což je o 1 mm míň, než bylo inzerováno, ale za mě to je dobré zjištění, půjdou lépe schovat pod košili:).  Sklíčko (snad je to safír, zkoušet odolnost proti poškrábání se mi úplně nechce) je ploché, uložené v úrovni hrany lunety. Pouzdro má příjemný tvar, nožky kopírují tvar ruky a tak i přes poměrně velké rozměry sedí dobře na ruce. Mám ruku 19 cm a ke košili jsem zvyklý nosit 38-40 mm, ale tohle je kupodivu docela v pohodě. Na bocích od středu směrem k nožkám má vybrání, které trochu rozbíjí tu jinak velkou leštěnou plochu. Bok lunety má podobné vybrání, díky čemuž působí luneta subtilně a při pohledu s vrchu je tak vidět hlavně ciferník, luneta nijak neruší. Díky tvaru to taky nebude tak velký magnet na vlásečnice, které se dřív nebo později objeví na každé leštěné lunetě, ať jste opatrní jak chcete (dobře to u Moserů vymysleli :) ). Korunka má adekvátní velikost k pouzdru - pr. 7,2 mm - , nemá ostrou hranu a tak nijak nepřekáží při nošení. Dá se dobře uchopit prsty a natahování je tak zcela bez problémů.

 

post-37091-0-95099300-1587405753_thumb.jpg

 

Ciferník má modrý sunburst, který směrem k okrajům pouzdra přechází v tmavě modrý až černý odstín. Za mě vypadá hodně povedeně. Minutová a hodinová ručka tvaru ALFA se k designu hodinek hodí,  na světle jsou dobře čitelné, ale já bych snesl trochu robustnější provedení. Vnitřní část ruček je vyplněná lumi vrstvou, která v noci trochu svítí, ale žádný zázrak to není. Skoro bych si dovolil tvrdit, že pro tento typ hodinek je to spíš na škodu.

 

Přiložený lakovaný bombírovaný řemínek je docela příjemný, ani měkký, ani tvrdý. Dle nápisu "Genuine leather" to má být pravá kůže, dle vůně tomu tak skutečně je. Spíš než na krokodýla (dle vzoru a struktury řemínku) bych to ale viděl na nějakou krávu. Spona je slušně udělaná masívní nerezová motýlovka, obvyklá u tohoto  typu řemínků a hodinek. Funguje dobře, jak zacvaknutí, tak i následné rozepnutí. Nastavení délky řemínku je bez problémové, klasicky na delší (dírkované ) části řemínku. Trn sedí, rozepnutí i zapnutí možné pouze prsty, řemen nedrhne ani nekloktá, vše jak má být. Na druhém kratším dílu řemínku není obvyklý výřez pro jazýček trnové spony, je tedy dělaný přímo pro tuto sponu. To bych snad ani nečekal:) Šířka řemínku u spony je 18 mm, což je opět plus pro nošení. Celkově je to taková nižší střední třída, neurazí, nenadchne.       

 

No a teď něco k tomu hlavnímu, tedy ke strojku, kvůli kterému jsem to celé vlastně podnikal. Prodejce je na informace skoupý, stejně tak jako hodinky samotné - na nich není uvedena vůbec žádná informace. Když říkám vůbec žádná, myslím vůbec žádná. Ani jedno písmenko, ani jedno číslo.... No a tak jsem začal pátrat dle jediného vodítka, kterým je informace, že se jedná o HANGZHOU strojek s mechanickým nátahem, oscilací 28.800 kmitů a tourbillonem. Přítel google po delším pátraní vydal následující informace.

 

Hangzhou Watch Factory byla založena ve městě Hangzhou v roce 1972 a disponovala od začátku vývozními právy. Počáteční produkce zahrnovala některé hodinky značky Yingxiong s pekingskými strojky SB5. Brzy následovala počáteční výroba hodinek  se strojky s mechanickým nátahem a 17ti kameny, označených ZHZ. Značka Yingxiong byla používána pouze krátce, dokud ji zakrátko nenahradila značka Xihu (West Lake), pojmenovaná po slavné památce poblíž města (asi Západní jezero - pozn. autor :). Brzy poté dostal strojek ZHZ 19 kamenů. Hodinky Xihu byly současně oceněny národní cenou za nejlepší kvalitu.  Následně továrna představila nové dámské hodinky s in-house! kalibrem. Tyto hodinky nesly značku Xihu a toto jméno bylo také vyryto na strojku. Aby továrna splnila v 80. letech 20. století zvyšující se očekávání trhu , vyvinula automatické hodinky Xihu. Jednalo se o hodinky v pánské velikosti, ale strojek byl založen na malém kalibru Xihu se zvětšenou hlavní deskou a velmi jednoduchým modulem automatického nátahu s velkým rotorem. Měnící se požadavky trhu vyžadovaly vyšší úroveň automatických strojků, kterou splnila série 2000 - ta byla vyvinuta na základě staršího designu kalibru Seiko 7009, ale s určitými rozdíly v detailech, jako je např. menší setrvačka. Mezi kalibry Seiko a Hangzhou nejsou zaměnitelné téměř žádné části. Kromě základních verzí pro datum a den / datum jsou k dispozici také verze pro skelet, trojí datum, duální a "jumping hour". Kalibry 2000 byly používány mnoha mezinárodními značkami, včetně Orion (Rusko) a Stuhrling (s kalibry označenými ?Lexus?).

Hangzhou Watch Company   je nyní partnerem společnosti PTS Resources, Hong Kong. Společnost díky tomu posílila investice do nových konstrukcí kalibrů PTS a rozšířila svou  zákaznickou základnu , zejména na prémiové části čínského trhu.  Společnost Hangzhou Watch Company také vyrábí kompletní hodinky pod značkou Farrere. Tolik google k historii značky.

 

Na stránkách PTS Resources je nabídka několika strojků s tourbillonem. Vzhledem k  tomu, že jsem se nechal poučit o něco fundovanějším člověkem pracujícím pro Blancpain o tom, jaký rozdíl je mezi Tourbillonem a Carrouselem (

), budu dále používat jen název Carrousel. Hodinky, které jsou předmětem této recenze  jsou dle mě poháněné strojkem řady 3000 - nejspíše se jedná o typ 3300 respektive jeho skeletonizovaný  klon.

 

post-37091-0-83174500-1587405761_thumb.jpg

 

Strojek s manuálním nátahem pracuje na frekvenci 28.800 kmitů s rezervou nátahu cca 40 hodin. Bohužel jsem nevypátral, kolika kamennými uloženími disponuje. Jeho hlavní devízou je zcela jistě minutový CARROUSEL.  Z přední strany se jedná o dominantní prvek,

(hlavně při nezáživných firemních poradách).  Ze spodní strany je - dle mě povedeně - skeletizován a Carrousel je tak vidět i ze spodu.  Leštěné můstky se hezky doplňují s rubíny a modřenými šroubky. Tady bych tvůrce lehce pochválil.

 

post-37091-0-64471300-1587405769_thumb.jpg

 

Ke strojku bych dále dodal, že se jedná o vlastní PTS Resource konstrukci. Carrousel byl vymyšlen a v roce 1892 patentován panem Bonniksenem zejména pro to, aby zpřesnil chod hodinek tím, že eliminuje vliv zemské přitažlivosti na zpomalování a zrychlování chodu strojku.  Dovolím si konstatovat, že tady se to tak úplně nepovedlo.  Výrobce udává odchylku +- 25 sekund/den!, na záznamu měření přiloženého k hodinkám je hodnota + 8 sec/den. Takovou odchylku zvládá spousta strojků s automatickým nátahem i bez tohoto složitého zařízení, jakým Carrousel bezesporu je. Rezervu nátahu jsem ověřoval, slibovaných 40 hodin splňuje.

 

Pokud jste dočetli až sem, tak vám děkuji. Za mě se celkově jedná o docela povedené hodinky. Ano, je to kopírka Moser and Cie., což je pro někoho zcela nepřijatelné. Já jsem se snažil od této skutečnosti oprostit, jinak bych tuto akci nemohl spáchat. Nešlo mi primárně o to pořídit si "poor man Moser and Cie. tourbillon watch" a ohromovat jimi okolí, ale jak jsem uvedl na začátku, byl jsem zvědavý, jak tourbillon/carrousel funguje, jaké to je mít je na ruce a také jak vypadají hodinky s tímto mechanizmem za zlomek ceny hodinek od renomovaných značek. Zatím nevím, jestli je budu nosit. Jedno ale vím určitě. Carrousel je sakra zajímavý mechanizmus, na který vydržím koukat dlouhé minuty. Asi jako na točící se selátko na rožni:)

 

 


 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Parádní recenze! Takhle komplexně a čtivě podanou formou to je radost číst. Docela by mě zajímaly nějaký makrofotky ciferníku, aby člověk viděl, jak se s tím číňan popasoval.

 

Ohledně strojku jsem moc rád za informaci o karuselu, to částečně vysvětluje tu nízkou cenu ve srovnání s turbem. A když vidím ty tenoučký můstky, tak si říkám, že odchylka osmi vteřin je vlastně super hodnota :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kluci, díky za pochvalu, je to můj první pokus:) A taky lehce kontroverzní téma:)

Honzo, korunka není šroubovací, ale vytáhnout jde dobře, zacvaknout zpět taky. Má jen jednu polohu a strojek nemá hacking funkci, karusel se tudíž pořád točí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já si teda i po shlédnutí toho poučného videa myslím, že je to skutečně tourbillon a ne karusel. Pán ve videu říkal, že tourbillon se vyznačuje mimo jiné pevným (nepohyblivým) ozubeným kolem, a to v tomhle strojku evidentně je, viz např zde. Jestli je setrvačka umístěna centrálně, to není rozhodující.
 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před lety jsem dospěl ke stejnému závěru a pořídil si podobné hodinky za podobnou cenu. Dávám je sem proto, že se domnívám, že je to původní tourbillon podle Bregueta nikoliv carrousel tourbillon. Nebo se pletu?

aIMG_2636.jpg

Upraveno uživatelem Kamil
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, PavelK napsal:

Já si teda i po shlédnutí toho poučného videa myslím, že je to skutečně tourbillon a ne karusel. Pán ve videu říkal, že tourbillon se vyznačuje mimo jiné pevným (nepohyblivým) ozubeným kolem, a to v tomhle strojku evidentně je, viz např zde. Jestli je setrvačka umístěna centrálně, to není rozhodující.
 

 

Díky za názor - prošel jsem znova pár dalších vysvětlení a máš pravdu, toto není karusel, ale tourbillon. Tady ještě jedno hodně srozumitelné video  Nechal jsem se zmást způsobem uložení setrvačky. Takže název recenze je vlastně správně:)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 23. 4. 2020 v 14:25, Kamil napsal:

Před lety jsem dospěl ke stejnému závěru a pořídil si podobné hodinky za podobnou cenu. Dávám je sem proto, že se domnívám, že je to původní tourbillon podle Bregueta nikoliv carrousel tourbillon. Nebo se pletu?

aIMG_2636.jpg

Tak podle mě se jedná o tourbillon dle Bregueta se setrvačkou mimo osu otáčení, ale chtělo by to video...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...
  • po 3 týdnech...
  • po měsících...

Ahoj,

cením si tvého kritického přístupu k pořízení těchto hodinek.

Originály znám jenom z výlohy a jsou vážně krásný, avšak ne zcela dostupný. 

Přestože bych se cestou koupě napodobenin nevydal, tak je studijní důvod pořízení turba do jisté míry pochopitelný.

Psal jsi, že udaná odchylka je u tvého kusu +8 s. a chtěl bych tě požádat, jestli bys měl k dispozici i údaj z vlastního měření?

Díky

1D1AD443-99E9-4C34-BC61-80D110EAE7E1.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...