Přejít na obsah

Tématické týdny vašich digitálních zápěstí


jendazhor

Doporučené příspěvky

před 11 hodinami, siwi napsal:

...ale většinou se to pořád točí tak nějak v kruhu...

>Siwi, neboj, tímto týdnem končí sportovní disciplíny. A pak se přesuneme trochu více směrem k technologiím.

On je problém v tom, že se nám různá témata kříží mezi sebou, a pak se holt některé modely opakují, jelikož se se hodí do více témat. Ale to se asi nedá nic dělat.
Každopádně už mám pár dalších témat nachystaných, takže určitě zůstaň naladěn!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 708
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Však to všichni vědí, že jsi "Interiérový typ"... :)

K obdivu hromady budíčků musí člověk přistupovat jako krásnýmu artefaktu té doby.
Jasně, že to často nebylo úplně praktické a mnohdy ani čitelné. Ale byly to superextramegahitech japonský diginy, který uměly "skoro všechno"!
A je zajímavé sledovat, jak se postupně jejich ciferníky zase zjednodušují a jak už do nich není moc co přidávat.
Když už v Casio nevědí, vymyslí zase nějakou bejkárnu. Nejprve třeba "3D" ciferníky, pak zase přidají karbon nebo jiná vlákna a samozřejmě nášup různých barev. Do všech možných modelů nastřílí senzory ledasčeho a samozřejmě přidají Bluetooth konektivitu.
Nebo se občas vrátí ke šroubovacím dýnkům, jako za starých časů. Ale dnes už je to známka luxusu. A když ze sebe chtějí udělat hogo fogo Casio, vyrobí těla opět z titanu a přidají safírové sklíčko a nulu do cenovky.

Vlastně bych řekl, že ty nové modely jsou spíš pro mladší jedince. My starší se čím dál hlouběji noříme do historie. A není to jen proto, že tehdy to byly ty "poctivé diginy". Vlastně je to trochu časová smyčka. V historických modelech z konce 70. a začátku a průběhu 80. let sice nejsou technologie jako solární dobíjení a rádio synchro, ale co se týká konstrukce, jsou tam modely, které by dnes vlastně byly za prémiové. Byť to tehdy často byla běžná spotřebka.
Tím tedy nemyslím úplně nejrannější dobu digitálek, kdy to byla technologická novinka a jejich ceny se rovnaly, nebo i převyšovaly ceny drahých mechanických hodinek renomovaných švýcarských a jiných výrobců.

To jsem si zase zamudrcoval...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Po chudém týdnu rybářských a loveckých digitálních hodinek by se to tu mělo trochu rozjet. A ideálně nějak zajímavě.
Takže: 

Týdenní digi téma č. 13: HODINKY S DIGITÁLNÍ HROU (do 19. 7. 2020)
Prostě digitálky (nebo ana-digi, i když s hrou asi těžko), na kterých se dá hrát nějaká hra.

A to nejen ty plně grafické (s panáčky, sportovci, raketami, obtížným vesmírným hmyzem apod.), ale i ty méně grafické (třeba se symboly hracích karet nebo kostek apod.), až po jen číselné nebo využívající části číselných nebo jiných standardních segmentů displejů (typu „hádej číslo, jednoruký bandita, textové, některé kalkulačkové atd.)

Kdo to tu pořádně rozehraje?

Když hru popíšete, bude to skvělý!

---
Zamačkávám slzu v oku, protože sám nemám čím přispět. Ceny starých herních modelů se vyšplhaly do výšin, na které mé morální limity nedosahují. Ty od Casia jsou úplně v nedohlednu. Občas se vyskytnou nějaké levnější, třeba o Alby apod., ale i tak je to pořád za balík.

Tak přidám alespoň historku o herních diginách z mého ranného mládí.

Někdy na prvním stupni základní školy se jeden můj spolužák stal v mých očích člověkem se superschopnostmi. Stačil mu otec, který tehdy jezdil na „montáže“ do nějaké spřátelené arabské země. Tuším, že to byl Irák, možná Sýrie. A odtamtud synovi přivezl digitálky s hrou. Jestli si dobře pamatuju, byly to nějaké fotbalové, možná od Casia. Co já se ho naprosil, aby mě nechal zahrát alespoň jednu hru. Párkrát to udělal, ale to bylo přemlouvání… Dnes je mi jasné, že každé takové zahrání zřejmě dost vytloukalo baterii a tu sehnat v tehdejší ČSSR asi nebylo jen tak.

Samozřejmě mě fascinovaly i kapesní digitální hry, hlavně z řady Nintendo Game&Watch. No a když Nintendo začalo dělat modely s dvěma displeji, už jsem myslel, že to nepřežiju. Hrát třeba takový Donkey Kong na dvou displejích pod sebou, nebo Mario Bros. na displejích vedle sebe, to se nezapomíná… Sovětské klony jsem samozřejmě hrál taky. Ale mít hru v hodinkách byl sen. No, neměl jsem ani tu kapesní. A teď zase nemám, tedy tu v hodinkách. Tomu se říká, že někdo „zaspal dobu“, nebo že nevystihl správný čas pro nákup.

Kdyby někoho kapesní digi hry (a nejen LCD) zajímaly: tak tady je velký přehled v pěkné úpravě stránek. A zde  je výběr třeba jen těch od Casia. I když to tehdy nebyla zrovna vůdčí firma na kapesní modely. Je toho plný YT, jako třeba série s přehledem všech modelů od Nintenda. Někdo má na YT kanál třeba jen na herní hodinky.

Ale dost už povídání o kapesních hrách.

Vždyť vy nám ukážete ty vaše v hodinkách!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 6 hodinami, Gombo napsal:

Tu mam jedny negraficke. Tej hre vobec nerozumiem. Mozno to niekto bude vedet objasnit.

> Gombo – super, to je přesně to, co mi rozhýbe prsty na klávesnici.

Takže, pokud je to stejný modul, jako ten tvůj, a já myslím, že asi bude, jedná se o klasický "Slot machine", v češtině obvykle po názvem tzv. "Jednoruký bandita".

Hrubý návod:

Začnete s 1000 penězi v balíku a vyberete, v krocích po 100 penězích, kolik chcete vsadit.
Stav tvého balíku peněz je zobrazen ve vrchním řádku displeje. Kolik vsázíš na jedno "roztočení válců" je vidět před jejich roztočením, ve spodním řádku displeje.

Pak začnete otáčet válce (spodní řádek displeje) - mačkáte postupně tlačítko Stop třikrát, abyste zastavili každou ze tří cívek a doufáte, že se vám povede částečná nebo úplná shoda tří znaků. Body za různé kombinace znaků se liší (ke konkrétním bodováním by byl nutný návod, ale už dva stejné znaky znamenají výhru, tři stejné znaky přinesou velký balík peněz, možná žadné další prémie nejsou – kdo ví...). Jisté je, že tři znaky "0" zaznamenají úbytek peněz z vašeho balíku.

Maximální limit je 100 000 peněz na tvém kontě, po dosažení této hranice hra končí. Patrně bankrotem provozovatele výherní mašiny...

A teď to nejlepší, myslím, že tady je video hodinek pod značkou Mercury, které mají stejný nebo podobný modul. Nebo minimálně stejný princip hry, takže je tu pěkně vidět, jak se to hraje a ovládá. A to včetně základních vysvětlivek.

Tak dej vědět, jak jsi zapařil a jak dlouho ti trvalo, než jsi rozbil bank! :)

Víc takových! Kdo ještě?

Upraveno uživatelem jendazhor
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No co jiného bych sem mohl dát, než kalkulajdy. Ale opravdu žádné s hrou bez kalkulačky nemám.

Takže moje nejoblíbenější jsou MBO - Racing game. Klasické automobilové závody. Jen projíždíte dráhou a vyhýbáte pomalejším vozidlům. Ale je to nesmírně návykové. Dělaly se stejné ve verzi Nelsonic, Advance a Sanyo.

MBO_game.jpg.bd31c220e53017accc085b4f2ae1eef5.jpg

Další jsou Piano game. Mám je ve verzi Meister Anker a Armitron. Tam je zase klasická střílečka. Pohybují se proti vám objekty a vy je musíte sestřelovat. Navíc hodinky mají kromě hry i piánko, takže na nich lze hrát jednoduché melodie.

MA_Armitron_game.jpg.5d7eafbb63834f324b7cc9ef45624f08.jpg

Pak mám Casio JG-10, které mají kromě hry i infračervený ovladač. A díky infra přenosu se dá hrát hra ve dvou se dvěma stejnými hodinkami proti sobě.

Casio_JG10.jpg.0c8117928cf4c7e7dcb59f1968812ef9.jpg

No a nakonec mám ještě dvoje Casio CA-851 (jedny se stříbrnou a jedny se zelenou klávesnicí. Tam ale nevím, jak se ta hra hraje a navíc ani v jedněch teď nemám baterii.

Takže na konec přidám ještě jedno společné foto.

Game_watches.jpg.5a484b798bd50ab4738daeb2b8cb8ad7.jpg

Upraveno uživatelem Hantronix
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, Hantronix napsal:

... No a nakonec mám ještě dvoje Casio CA-851 (jedny se stříbrnou a jedny se zelenou klávesnicí. Tam ale nevím, jak se ta hra hraje a navíc ani v jedněch teď nemám baterii...

 

Jo, tak to je slušná sestavička. Popravdě jsem tu i kalkulajdové modely očekával, to je jasný.

Jen narychlo k těm CA-851. 
Hra je jednoduchá (skoro): Na displeji se zobrazují postupně číslice a ty máš za úkol co nejrychleji jednu nebo ideálně postupně všechny, které jsou na displeji, namačkat. Ale není o tak jednoduché, že bys jen zmáčkl příslušnou číslici na klávesnici. Hraje se na kola. Když sejmeš 16 útočníků za méně než 30 výstřelů a nepřijdeš o 3 obranné linie, postupuješ do dalšího kola. Po 9. kole se zřejmě zvyšuje obtížnost na druhou úroveň. Hra končí po devátém kole druhé úrovně hry. To už jsou asi všichni útočníci mrtvoly...
Je to dobře vidět tady na videu. Zhruba v čase po 5. minutě. 
Podle výrobce je to vlastně vesmírná hra – útočníci, UFO, obranné linie... (kdo by to do nich řekl). Tady je návod, tam to můžeš nastudovat. Je tam i popis systému počítání skóre.

Dej vědět, kam ses ve hře dostal!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak já mohu přispět s těmito:

CASIO GM-10, modul 165.

P9102463.JPG.4f2ad03d3e5aebfcfac4810657b6c14b.JPG

Potom GM-20, tedy jejich kovový bratr.

PC047410.thumb.JPG.353e57eff875fd9c749c353d8da29d22.JPG

Dále, i když tu už byly CA-851 s modulem 134, bych mohl ukázat CA-901 se stejným modulem.

P1018412.thumb.JPG.3da5d4cd3d7ed79fecc949aa6857b059.JPG

Potom jedny Meister - Anker z roku 1984.

meist_an3.JPG.bd8621f1f1462c2d2c1e027963902adb.JPG

A nakonec jedny, co už nemám, a to Pulsar.

P1013314.thumb.JPG.d6bc4b999d7bcedf86587d5d1d012293.JPG

Ještě mám GM-30, modul 222, ale to je, ač to tak nevypadá, funkčně stejné jako GM-10/20, modul 165. Ale ty nemám nafocené.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

>Casiotron
Krásné kultovní a dnes už dost drahé kousky.
Pěkně je tu vidět, jak se některé herní moduly rozšířily do různých modelů. Jako zrovna Casio modul 134 v modelech CA-85, CA-86, CA-851, CA-90, CA-901... 
A taky jak Casio elegantně zmodifikovalo horizonální vesmírnou střílečku v modelech GM-10 a GM-20 na vertikální námořní v modelech GM-30 a GM-301.

Nabízí se otázka, proč zrovna tyhle herní modely jsou tak vyhledávané sběrateli a proč jsou tedy dnes tak drahé.
Asi to nebude jen kvůli jejich technice, ale především z emocionálních důvodů (vzpomínky na mládí) a také pro možnost vytvoření kompletní sbírkové sady celé jedné řady. 

Pokud by tyhle staré digihry někoho dále víc zajímaly, tak tady je pěkná stránka, kde jsou i hodinky.

A nebo třeba zde, kde se ve vrchním menu také dají zvolit příslušné sekce herních hodinek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dvě hry a se šroubovacím dýnkem. Pěkný kousek. Vyráběný ve více provedeních. Taky pod značkou Alba. Je vidět, že ani Seiko v oblasti herních hodinek nespalo.
Přezdívá se jim "Gun". Patrně díky tomu piktogramu nad displejem.
Ještě měli zajímavý herní model Y765 5019 s dvojitým displejem. Taky pěkný exemplář. Vyráběný i pod francouzskou značkou Yema.
 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky bych do sbírky chtěl všechny Casia s hrama, ale ceny jsou až příliš vysoko. I těch plastovek z devadesátek. 😭

Tak zatím mám jen neznačkové Conso, ale zase jsou NOS. Neběžný pásek bez spony. Taky je na něm "scoremetr".

xx20141011_141841.jpg.761b9f37efe1f2f8033c9caff6cfcb29.jpg

xx20141011_142305.jpg.86baa8a1a4ad2c9a197fd42703c38916.jpg

Upraveno uživatelem t2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, t2 napsal:

...Tak zatím mám jen neznačkové Conso, ale zase jsou NOS. Neběžný pásek bez spony. Taky je na něm "scoremetr"...

Ty jsou náhodou parádní. Grafiku už mají skoro na úrovní kapesních her.

Já věděl, že jsem je někde už viděl. Bylo to tady na jedné ze stránek, co jsem výše odkazoval.
A je tam o nich článek i s původní inzercí a cenou.
Prý k nim byl i nějaký provázek na nošení na krku místo klasického řemínku. Ovšem řemínek s žebříčkem skóre, to bych nemohl oželet...
Hra má dvě úrovně obtížnosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ale jo, berem už i starší kousky. Pokud je dotyčný vlastnil. I když už je tak dnes nemůže vytáhnout na světlo, což byl hlavní cíl tohohle vlákna – provětrat ležáky vašich sbírek a ukázat je světu.
Malůvky s motivy hry kolem displejů a vůbec na futrálech všech typů hracích automatů, to je kapitola sama pro sebe. Krásně rozvíjejí fantazii a doplňují mnohdy dost jednoduchou grafiku vlastní hry na displejích. U hodinek tehdy asi výrobce limitovali i technické možnosti a rozlišení sítotisku nebo flexotisku, či čím to tehdá potiskávali, ale výsledky byly mnohdy fantastické. A u těchto je pěkný detail v přesahu potisku do displeje.

Na druhou stranu, u digošek bez nějakých herních potisků mnohdy ani není poznat, že se v nich hra skrývá. A tak je ta fantazie na vlastníkovi. Takové diginy pak nepůsobily infantilně a daly se běžně nosit i dospělým. Viz třeba některé decentní modely od Casia.
Takže pro každého něco.

To staré vlákno o digihrách v hodinkách z roku 2012 jsem minul. Jedny mě tam extra upoutaly – LEDkové s hracími kostkami, které tehdy postoval t2. To je tedy něco. Zřejmě opravdu absolutní začátek. I když to je otázka. Podobná, jako co byla první počítačová hra. Protože pokud by se počítalo i s hrami, které vznikly hodně dávno na obrazovkách osciloskopů, počátek by se zase posunul o dost víc do historie.

Těžko říct, které hodinky vlastně byly ty první s nějakou hrou. Téma pro badatele...

A kdyby se někdo nudil:
Celkem pěkný, byť jen obecný článek o hrách na hodinkách i jinde, je třeba tady.
Přehled všech možných hodinek s hrou (plus na dalších číslovaných stránkách přehledu).
A tady je kompletní přehled všech modelů kapesních her řady Game&Watch.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Parádní kousky. Já jen čekám, jestli někdo má a hodí sem XXX Rated Sexum od Nelsonic.

Já jsem je mohl před pár lety koupit za pár dolarů (už nevím přesně, ale kolem 10). Nakonec jsem je nevzal, protože jsem si říkal, že tento typ digi nesbírám a teď mě to mrzí. Na netu se vyskytují jen minimálně a pokud ano, tak za poměrně dost peněz nebo v bídným stavu. Mají dvouvrstvý displej. Vlastně ani nevím, jestli je na nich nějaká hra a nebo jestli jsou to jen animace. Takže do tohoto týdne by nepatřily. 

Tady je video: https://www.youtube.com/watch?v=KI2GWS2DauI&t=30s

 

xxx_rated.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...