Přejít na obsah

"SUPER" Squale 50 atmos


Doporučené příspěvky

Ahoj,

před víkendem ke mně dorazil dlouho vyhlížený balíček od FedExu. Dodání se vzhledem ke složité mezinárodní situaci protáhlo skoro na 2 týdny, ale teď už mohu s úlevou říct, že to stálo za to.

Jak jsem přišel k hodinkám

Že chci čistokrevné potápky se doma vědělo už dlouho. Už když jsem před pár lety kupoval svoje Sinn 144, tak jsem tou dobou pokukoval po potápkách od Squale. Tenkrát to vyhrál německý minimalismus a rychlost sršící z chronografu s 200m voděodolností. Nikdy jsem nelitoval, šlo o typově úplně jiné hodinky, ale pociťoval jsem stejnou vášeň. Když jsem pak minulý rok dostal dárkem Citizen NY0040, nikdo (včetně mě) asi nečekal, že se z levných diverů stanou hodinky, které si zhruba polovině případů vezmu na ruku s vyšší pravděpodobností, než skoro 10x dražší chrona. Opakovaně jsem přemítal čím to může být, ale odpověď, prostě jak to už to tak bývá, není nikterak záludná. Oproti strojovně 7750 je 2824-2 podstatně "hubenější" konstrukce. Což dává smysl, aniž by člověk musel nahlížet do specifikace. Jenže komplikace navíc znamená vyšší pouzdro, nějaká ty gramy navíc a ergonomie si bere dovolenou. Pár let s robustním německým chronografem mi dalo úplně zapomenout, jak se nosí opravdu pohodlné hodinky. Citizen v tomhle ohledu možná není etalon, ale pokaždé, když si je nasadím potom, co sundám svoje chrona, tak to prostě cítím. Je to asi jako s botama. Dokud nezkusíte pohodlnější, tak vám to ani nepřijde. Běda ale jak ano. Zpět se vrací blbě a nepohodlné je i to, co vám předtím nikdy nevadilo.

Co že zrovna Squale?

Ač mi to není moc podobné, šlo o naprosto impulzivní a nepromyšlený nákup. Roli v něm sehrálo víc faktorů. První setkání proběhlo při náhodné prohlídce hodinkových příspěvků na instagramu. Squale jako značka sice mezi hodinkovými nadšenci nebudí tolik rozruchu jak věhlasnější švýcarská jména, ale mne se jejich hodinky a historické designy vždy líbily. Bohužel se mi ale nikdy nelíbily tolik, abych si je opravdu koupil. Se Squale to u mě vždy bylo tak, že to byly skvělé hodinky s originálním designem, které bych považoval za dokonalé, kdyby...každý z nás to zná. Tady tohle trochu doleva a tady zas menší font prosím. A proč proboha tahle barva?? Tisíc lidí a tisíc chutí a co se líbí mně, se zas nebude líbit někomu jinému. A tak čas letěl. Až jednoho rána, z čista jasna, vidím ty moje dokonalé Squale před sebou na obrazovce telefonu. Koukám na ně snažím se instinktivně najít, co mi na nich vadí. Nedaří se mi a tak je ukážu polovičce. Ta má obvykle jasno hned :) Jenže ona chvíli přemýšlivě mlčí a pak řekne "ty jo, ty jsou fakt krásný". Pár dní zabrala komunikace s centrálou Squale a přes instagram s autorem příspěvku, než jsem se hodinek dopátral. Nešlo totiž o běžnou produkci a model tudíž nebyl k nalezení v oficiálním katalogu. Jak jsem zjistil u výrobce, jde o malou sérii hodinek na zakázku pro jednoho z evropských dealerů. Chvíli jsem váhal s koupí, ale jak brilantně poznamenala polovička "tak si je kup, letos to na dovolenou u moře stejně nevypadá" a bylo hotovo.

První dojmy

Kvalita zpracování mi učarovala. Nenapadá mě jediná výtka. Tolik parády jsem s cenovkou okolo 30ti tisíc nečekal. Leštěné pouzdro v kombinaci s aplikovanými indexy a safírovou lunetou je v přímém kontrastu s funkční povahou ryze profesionálního potapěčského náčiní. Přesto, a nebo právě proto, to vše skvěle funguje dohromady. Tyhle hodinky ladí stejně dobře k osušce na písku jako ke košili. Co vydrží luneta si hádat netroufám. Ukáže čas. Vypadá ale skvěle. Obzvlášť v téhle konkrétní kombinaci. Co ovšem nejen skvěle vypadá, ale skvěle se i nosí, je dodávaný gumový řemen. Naprosto předčil má očekávání a žádná z fotek vám tohle neřekne.  

Fajn den všem

IMG-2816.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 37 minutami, krtenek napsal:

Co je to za referenci? Nemůžu je nikde najít.

https://www.awco.nl/shop/newwatches/squale-1521-black-polished-sapphire-bezel/

A viz první příspěvek autora :

Pár dní zabrala komunikace s centrálou Squale a přes instagram s autorem příspěvku, než jsem se hodinek dopátral. Nešlo totiž o běžnou produkci a model tudíž nebyl k nalezení v oficiálním katalogu. Jak jsem zjistil u výrobce, jde o malou sérii hodinek na zakázku pro jednoho z evropských dealerů

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moc díky za pozitivní reakce

Ještě přidávám pár momentek s novýma hodinkama z telefonu. Koho by to zajímalo, tak oproti fotkám na awco je v reálu pár rozdílů:

1) ciferník není klasická černá. mám "černou" verzi a ve skutečnosti má ciferník  "sunburst" texturu. na přímém slunečním světle (a tím myslím pod plnou palbou) to pod některými úhly občas vypadá dokonce na tmavě šedou. neřekl bych, že ty fotky lžou, poněvadž hodinky jsou 99% času opravdu "obyčejně" černé, a to dokonce i na mých neprofesionálních fotkách (rádoby modrá momentka níže je antireflex v akci). Nicméně dobré vědět před nákupem, pokud je to pro vás rozhodující. 

2) vrchní logo na ciferníku je nejen odlišné od většiny modelů 50 atmos (nad písmenem "S" se obvykle nachází menší trojúhelníkové logo "VON" odkazující na zakladetele Squale Charlese von Bürena, stejné se pak nachází i na korunce). Přestože jsem tohle zjednodušené logo již viděl v případě edice "ONDA", domnívám se, že logo bylo tištěné, nikoliv aplikované jako zde (můžu se ale plést, hodinky jsem v ruce neměl)

3) oproti standartním 50 atmos se spodní logo liší chybějícím nápisem "professional" a naopak přidává nápis "SUPER". není to poprvé, kdy se toto logo objevuje na hodinkách Squale, na internetu jsem našel několik fotek dobových modelů se stejným logem (nicméně odlišným designem).

IMG_2702.thumb.jpg.e5f0b8dc96ff5b2b852d51c7421c41b8.jpgIMG_2845.thumb.PNG.76141b3e60d0b44f23fdb0b565501e89.PNG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
  • po 2 týdnech...
V 15. 5. 2020 v 23:06, lukasb515 napsal:

Nadhera, asi potrebujem nejake squale :D Aky je prosim ta rozdiel v pohodlnosti nosenia, pocitovej/vizualnej velkosti na ruke oproti NY0040?

i z fotky je vidět, že citizeny jsem už chvilku na ruce neměl, takže preference v nošení jsou jasné :lol2: ale vážně, velikost je dost podobná ve všech ohledech, rozměry jsem nepřeměřoval, tak snad pomůže alespoň foto. na ruce jsou hodně pohodlné oboje dvoje.

IMG_3676.thumb.jpg.bfdbe6adbc4c4789b8c00e4d7a4d4800.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 23. 5. 2020 v 14:06, dr.sphinx napsal:

Jo, tohle je fakt super model. Já si atmosy párkrát už skoro koupil, ale bohužel/dík žádná produkční varianta nevypadala tak dobře jako ty tvoje.

díky, cítil jsem to úplně stejně

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 11 minutami, Portugieser325 napsal:

i z fotky je vidět, že citizeny jsem už chvilku na ruce neměl, takže preference v nošení jsou jasné :lol2: ale vážně, velikost je dost podobná ve všech ohledech, rozměry jsem nepřeměřoval, tak snad pomůže alespoň foto. na ruce jsou hodně pohodlné oboje dvoje.

IMG_3676.thumb.jpg.bfdbe6adbc4c4789b8c00e4d7a4d4800.jpg

Super, pomohlo, dakujem

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...
  • po 2 týdnech...
...pekne tie plasticke indexy im pridaly......čo lumi?...da sa v noci odčitat čas?

Po setmeni na hodinky koukam akorat tak na internetu, takze jsem do toho sel s tim, ze uprednostim vizual...ty aplikovane indexy proste ubiraji na funkci, bez debat. Ale jak rikam, mne osobne s tim jde zit bez vrasek na cele. Zkusil jsem to pro lepsi predstavu odfotit telefonem.
703c4f49095e79d514537e522e5d3f3d.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...