Přejít na obsah

Rotační natahovač - dotaz


Doporučené příspěvky

Ahoj chlapi,

v rámci projektu nové hodinové skříně, bych do ní chtěl zabudovat i natahovač. S ohledem na hloubku skříně se tam běžné stolní natahovače nevlezou. Jako variantu jsem zamýšlel použít níže vyobrazený rotační vrtič. Dá se pořídit za pár drobných - trochu bych se jej pokusil potunit, aby nevypadal tak obludně, co ale potřebuji poradit je pokud jej někdo vlastníte:

1) rozměry - vnější průměr od konců ramen. V popisech na internetu není bud co se týče velikosti nic, nebo údaj pr. 13,9cm, což bude patrně pouze průměr statické základny.

2) použitelnost v zavěšené poloze - na stole / plocho jej používat nechci. Tuším že jsem to zavěšené někde viděl běhat... možná v pozadí v nějakém rozhovoru s představitelem Eltonu - nejsem si jistý. Hlavně si nejsem jistý jak se bude chovat, když na rameno zavěsím Monstra na tahu - to je čtvrt kila váhy - nesesunou se dolů... jak se bude chovat nevyvážený - když nebudu mít vybalancované divery a oblekovky tak aby se vyvažovaly - utáhne to vůbec motorek?

Předem díky za jakoukoliv odezvu.

Petr

 

2020-05-07_093338.jpg

2020-05-07_093408.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

Tahle věc je určená spíš pro servisy na testování hodinek po opravě, využít jako natahovač by asi taky šla, jakkoliv mám k používání natahovačů doma svý výhrady, ale to je jiná diskuze:-).

Před pár lety jsem si podobnou věc pořídil za pár drobných z číny..stručně a jednoduše po pár pokusech o používání letěla do koše. Provedení bylo fakt mizerný, o hladkém točení nemohla být řeč, na všech pohyblivých dílech vůle jako prase. I ty úchyty pro hodinky byly takový fórový, měl jsem strach, že mi z toho hodinky opadají:-). Nevím, jestli jsem trefil na špatnej kus, nebo jestli to soudruzi v číně dnes nedělají líp, ale za mě jsou to vyhozený peníze.

Samozřejmě existujou podobný přístroje od Elmy nebo Bergeonu. Kolega má Elmu a ta chodí krásně, ale rozhodně není za pár drobných.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za reakci - našel jsem video na youtube, kde je patrné jak mizerné provedení , tak to že to nějak běhá, aniž by opadaly hodinky ihned... s tím že vnější průměr je 280mm. Souhlasím s tím, že to vypadá strašně... ale protože jsem lakomý dávat za natahovač hromadu hrachů... nešikovný udělat si vlastní winder, tak jak tu tvoří někteří kolegové a tento je fakt za babku, tak to risknu... hodlám ho případně trochu zpevnit aby neměl vůle jako noha, celý přelakovat - no uvidíme jak to dopadne... až bude hotovo dám vědět jak to dopadlo.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hezké a názorné video :D

Hlavně ten moment, kdy z kolotoče upadnou ty Vostoky :bangin:

Představa, že na tom točím cokoli dražšího, nedostatečně utáhnu tu designovou křídlovou matici (případně se sama časem povolí) a spadnou mi z toho hodinky, tak mi asi jebne :axehead:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Stejný z Číny mám a používám pro hodinky po servisu. Je však položen na stole naplocho !!!, protože hodinky na něm fakt nedrží.

Jedině, jak je zajistit by snad bylo, že se ještě zajistí gumičkou či izolepou přes řemínek / náramek (následně voser dostat dolů zbytky lepidla po izolepě...). Nezkoušel jsem raději.

Bohužel výsledek je takový, že pro test hodinek po opravě (abych hodinky nemusel nosit snad i na nohách a rozdat celé famílii, aby se všechno otestovalo :)) , tj. aby se vrtěly a zkoušelo to různé či nějaké polohy stačí. Ale opakuji - vleže na stole a pod ní ještě pro jistotu nějaká měkká podložka.

V poloze vleže to však není schopné automaty natáhnout... To jsem zkoušel a ověřil. Na ruce se mi natáhly, na tomto vrtichvostu na stole vleže nikoli, protože to v této poloze není schopné dosáhnout určitých poloh významných pro nátah...

Pokud někdo chce jako watchwinder domů, pak nedoporučuji pro dva důvody:

- je to shit

- wachtwinder dle mého názoru hodinky ničí a většina hodinek trávících svůj čas na tomto přístroji a přijde mi na servis, tak jejich strojky jsou někdy i po pár letech ve žalostném stavu . Včetně hodinek renomovaných značek ...

Pokud někdo má hodinky s věčným kalendářem, pak snad, aby se nemusely pokaždé, když si na ně vzpomene, seřídit. Ale i tak by tam neměly být nepřetržitě...

Jinak je to asi jako kdyby někdo nechal v garáži přes noc běžet motor u auta s tím,  že ráno chce mít při výjezdu z garáže zahřátý motor... To je však na jiné téma.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Snekofon Možná něco blbě chápu, ale nejdřív píšeš že “do projektu hodinkové skříně” potřebuješ něco kompaktního (což Tobě známé konstrukce nesplňují) a pak si vybereš ten nejobskurnější kolotoč, s vizí že to budeš nějak tunit, abu z toho hodinky neopadávaly? V době kdy není problém na Amazonu/eBay pořídit novou kompaktní 2-4-6-8-12 rotorovou uzavíratelnou pračku, s nezávisle programovatelnými vodorovnými osami a cenovkou kolem litru za pozici?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Věc se má tak, že jsem si na hodinky před časem dělal vitrínu ze skříně od nástěnných hodin... viz odkaz níže.... jenže ta má kapacitu jen na 30ks, což dávno nestačí, takže mám hodinky v klasických hodinkovnicích, tam se jimi ale nepochám.... Manželka kladla odpor myšlence obyvák ověšet více podobnými skříněmi, a mít to roztahané po baráku nechci... přišla na řadu oprášená myšlenka na využití skříně od podlahových hodin. Po delší době jsem jednu sehnal, zatím jsem se do ní nepustil. Nechtělo se mně jen zopakovat původní vtip se závěsy na hodinky, ale chtěl jsem tam prásknout i nějaký vrtič... ideálně jej integrovat, aby zapadl do designu... měl jsem v hledáčku klasické vrtiče na 4 hodinky, které jsem chtěl osadit buď do spodku spodní části skříně, nebo do té rozšířené horší části... všechny vrtiče jsou na na hloubku příliš veliké... prostě je tam nevecpu.... Pak jsem narazil na tento kolotoč a k mé radosti by se dal osadit do horní části - vešel by akorát - celkem by kopíroval svým pohybem i tvar skla... to že v základu vypadá strašně.. s tím jsem připravený se poprat, přelakovat všechno... případně přidat kontramatky k těm křídlovým matkám, aby se nepovolovaly, a nějak si s tím vyhrát...aby se nevrtěl pořád bych pořešil přes časovač napájení - pokud to ale není ani schopné natáhnout - pak je to uplně o ničem.... 

Na youtube je teda i dost videí jak snadno udělat vrtič doma z dílů z ebay... tak buď nakonec ještě půjdu touto cestou, nebo se na to teď vykašlu zatím z toho udělám jen skřín na věšení hodinek a vrtič časem dořeším, nebo se na něj uplně vykašlu ....

EDIT: jo a k těm možnostem řešit nákupem - celkově do toho vrtiče nehodlám nacpat víc jak dva litry, celkový rozpočet na skřín jsem si dal 5 litrů - 2 stál základ, litr bude stát osvětlení plus další věci do skříně... takže jsem šel poměrem cena / kompaktnost a možnost nenásilně zasadit do daného designu hodinové skříně....

 

 

2020-05-10_144637.jpg

Upraveno uživatelem Snekofon
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...