Přejít na obsah

Co mě právě naštvalo


Doporučené příspěvky

před 3 hodinami, Kapo napsal:

MND měnilo ceníky od 19.9.22 - plyn 2647 Kč/MWh, elektřina 6299 Kč/MWh

A to je konecna cena pro zakaznika vcetne DPH? Protoze oni maji u vsech ceniku na plyn napsano ze je to nedostupne pro nove zakazniky. Ja tam schvalne ted volal, protoze jsem MND predtim neoslovil, ale nenabizi fixaci, ted mi mohou nabidnout plyn 3250Kč/MWh s tim ze to ale mohou kdykoliv zvysit ci pripadne snizit pri zastropovani. Cena kteoru uvadis za elektrinu rovnez neni dostupna pro nove zakazniky a je bez poplatku za distribuci pri tarifu - takze k cene tarifu standard 6299 je nutno pricist distribucni poplatek, takze konecna cena vcetne DPH a poplatku z distribuci vyjde na 9000 korun za MWh. Nebo chapu to dobre z toho ceniku?

A3096FDF-BCDD-4ABE-8D04-05199DF6F664.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 5 hodinami, petr_cha napsal:

Poplatky ta mas 4900- 2100=2800.. to budes platit vzdy navic k cene elektriny 6 kc za kWh.. koukám na to z mobilu, snad jsem se neprehlid..

P.s.jedine se ted rychle v tom tvem nevyznam co je uz s dph a co ne..


 

Podle me to rikas spravne, je to cena vlastni spotreby elektriny 2130,- vcetne DPH plus poplatek z distribuci a OTE (ktery ted nevim zda nebude nebo uz neni zrusen) a vychazi to na 8000 za MWH cca vcetne DPH jako konecna cena. Proste 6 korun navic ke kazdemu spotrebovanemu kWh na ruzne poplatky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chlapi strašně to tu motáte a neuvádíte u jednotkových cen, zda jsou s DPH nebo bez, např.

Je to složité, jak u plynu tak u elektřiny. Výpočet celkové částky je většinou na ceníku, který máte ke smlouvě nebo nabídce.

ČEZ, INNOGY, MND to mají vždy na konci ceníku. Potřebujete znát svoji spotřebu /pozor na plyn, přepočítává se z m3 na kWh/ a jistič.

Jelikož musím sledovat 2 nemovitosti s nepředvídatelným vývojem spotřeby, tak jsem si udělal excely a sleduju to už od prosince 2021. Výpočet se mi nejvíc osvědčil v excelu.

Nejdřív jsem sledoval jen ceníkovou cenu, bez dopočtu ostatních poplatků, ale to není dobré. Je nutné rozpočítávat vše.

Takže k výpočtu – opisuju hodiny co týden na novostavbě a co měsíc na domě rodičů.

Cena za spotřebu je v pohodě, (kWh x cena za silovou en + DPH 21%)/ počet dnů = spotřeba v Kč/den

Pak jsou zde položky, které se platí dle spotřeby, tudíž výpočet stejně jako výše.

Dále položky, kde se platí měsíční fix – tady to přepočítávám na dny – fix cena / 30 dní  = poplatek Kč/den

Po tomto martýriu, na které je nejlepší si udělat provzorcovanou tabulku, mám celkovou částku v Kč/den

Pak už jen násobím 30 dny a mám prům. měsíční spotřebu, resp. 356 dny roční .

Do těch excelů píšu datum odečtu a kWh z hodin, resp. m3 u plynu. Dny to odečítá z předchozího data opisu a ostatní je provzorcované. Vypočítá mi to celkovou platbu, měsíční průměry apod. Je to super na hlídání. Jelikož mám novostavbu u které nevím spotřebu a mám tam pár věcí, které se dají regulovat, tak se to snažím hlídat, ať mám nějakou představu co to dělá.

U domu po rodičích je sice nějaká historická spotřeba, ale za posledních 18 měsíců tam proběhlo hodně změn stran obyvatel, tudíž ta budoucí spotřeba el. i plynu bude úplně jiná.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A komu se nechce do excelu, tak pro hrubou orientaci si fakt musi vzit do ruky posledni fakturu a jen nahradit castku za silovou složku aktualni cenou 3 nebo 6 kacek, ktere jsou ale uz s DPH.. :-)

Spis mi nekdo vysvetlete, co znamena ten evropsky limit na výrobní ceny elektraren.. hlavne ze strop neni strop, ale co to teda znamena, to fakt nevim.. ;-)

.. jo a 30 mld pro prumysl (8 000 firem), to fakt nezchrani.. staci podelit.. to muzeme zavrit kram..

P.s. jo a prej za vsechno muzou nemci.. ze prej si to vsechno protlacili oni.. od zacatku do konce...

Screenshot_20220914_182920.thumb.jpg.73e43f6d66e1ddab33871cff7af06164.jpgScreenshot_20220914_182954.thumb.jpg.a879aab0eb3510b66e4bbd121afa4aeb.jpg







Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Teď mě několikrát naštvalo, že jsem si přebíral balík na "pobočce" Zásilkovny - benzínová čerpací stanice, kde balíky leží na krámu vedle zboží a každej, kdo tam přijde na ně tedy může čumět. Což by mi až tak nevadilo, ale naposledy se mi dvakrát stalo, že zásilka byla natržená, jak kdyby se někdo chtěl podívat, co je v zásilce. Obsluha čerpačky k tomu samozřejmě, já jsem balík takhle přebrala už od kolegyně, jestli ho nechcete, tak si ho nepřebírejte. Tak jsem samozřejmě už přes to roztržení balík zkontroloval, zjistil, že je vše ok a přebral. Následně vyplnil automatickou zpětnou vazbu zásilkovně, že tohle se mi nezdá a od tý doby mým známý chodí navíc od Zásilkovny upozornění aby si na téhle pobočce balíky kontrolovali, takže si myslím, že to nebylo OK u víc lidí. No a já od tý doby používám Z-Box co je hned vedle a mám klid 😎

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tam nebyl novej povrch nebo jo? Jinak samozřejmě, že se to mělo udělat při jednom, zavřený to bylo dost dlouho. To samý jak se vysrali na zastávku příměstských autobusů ve Vodárenský směrem do města těsně před novým povrchem, kdy budou asi frézovat tam... A ten pakruhovej objezd to je fajnšmekrovina.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja si myslim, ze to novej povrch byl, ale schvalne kouknu na fotky co jsem si v prubehu delal. Je to kruhac, jakej svet nevidel
Hlavne to frezovani neni oznaceny a malem jsem tam do toho dneska vlitnul, kdybych nezpozornel co tam klickuje auto 50m prede mnou.

Odesláno z mého SM-T505 pomocí Tapatalk



Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já se omlouvám že to tady spamuju s těma energiema, ale všichni kolem mě to teď hodně řeší. Je vůbec možné aby nějaké firmě od začátku roku zvedli ceny na 12násobek loňské ceny? To asi fakt nemůže nikdo přežíz. Otázka je zda má takoví firmy stát/město podporovat - zřejmě ne, ale zbude nám tady pak vůbec nějaký bazén nebo třeba zimák?

https://www.idnes.cz/praha/zpravy/aquapark-barrandov-drahe-energie-zavreni.A220907_682185_praha-zpravy_baky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To by me zajimalo jak na ten novej povrch dostali tu starou sipku.
Mas pravdu, ta cast k tomu novemu ostruvku je tam neco pres rok, kdyz delali kruhac vedle. Nic to ale nemeni na tom, ze neco slavnostne otevrou a za tyden znovu rozkopou.

Odesláno z mého SM-T505 pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

já už mám delší dobu pocit který mi zatím nikdo nedokázal vyvrátit, že silnice se neopravují podle jejich stavu ale že se opravy losují v tombole na Silvestra, o půlnoci z klobouku.

To na fotce vypadá, a pokud to vzápětí bude potaženo vrstvou hrubého, kodrcavého hnusu který se za pár měsíců začne rozpadat, bude to jasné, jako věc co už byla k vidění mockrát, jakési "vylepšení" vlastností povrchu. Z jakéhosi záhadného důvodu se občas stává, že typicky po několika měsících užívání nové silnice, někdo rozhodne že povrch je moc kvalitní a pod trapnou záminkou že to klouže, to nechá zničit.

A pak jsou ještě úplné krávoviny, jako se stalo před pár lety v Třebíči, kde na náměstí zbezpečnili přechod pro chodce tím, že před ním vydláždili pruh kostkami. Kostky, jak zřejmě každý, kromě tvůrce té pitomosti, ví, že za mokra a sněhu moc príma kloužou, což je u přechodu pro chodce to nejlepší co si můžete přát. Naštěstí to tam dlouho nevydrželo, brzy to vykopali. Akorát nevím kdo to zaplatil, tipuju že autor dostal odměnu za přínos bezpečnosti a ten co to nechal zrušit taky. A vlastně by nepřekvapilo kdyby to byl jeden a tentýž.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Prachy v dopravních stavbách se musí točit, přece bys nechtěl aby subdodavatelům zrezavěl drahej vercajk? Jinak ta "ojetá" šipka paradoxně vůbec nemusí být "stará", u nás takhle vypadají přechody a značení na rok starém kruháči - tehdy totiž někdo usoudil že se to stejně bude předělávat, takže se sáhlo po "levnější technologii značení" (což nemám z vlastní hlavy ale z oficiálního zdůvodnění radniční mluvky). Další level "populárních příplatkových úprav" jsou pak různé "protiskluzové" a "odhlučňovací" povrchy s gumovým plnivem a nebo jiným sajrajtem, které mají kvůli pórům (do kterých vniká a následně zamrzá voda) výrazně zkrácenou životnost a jako bonus se musí každou 1-2 sezóny tlakově čistit, jinak se ten zázrak zanese bordelem a je v obou ohledech horší než normální balená břečka :censored:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja technologii asfaltu vubec nerozumim, ale take jsem si vsiml ze to obcas kolem kruhacu hodne klouze, celou dobu jsem si rikal ze asi ty sracky co tecou z aut jak se pred tim hodne brzdi a pak rozjizdi, ale vzhledem k tomu ze v nemecku se to skoro nedeje, bude to nejspis nejakej vojeb. Skoda ze takove povrchy nejdou poznat pohledem, ale az kdyz se clovek klouze.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...