Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Ve světle současných událostí a „Black Lives Matter“ bych rád alespoň jedním krátkým příspěvkem zaměřil pozornost čtenářů na rasistickou problematiku v medicíně. Zdá se to jako zcela nesouvisející téma, ale pozornější lidé si jistě v dnešních dnech začínají všímat různých nežádoucích rasistických reliktů v medicínské terminologii a medicínském myšlení.

Chceme-li uvést příklady věcí, které by bylo vhodnější změnit, stačí se jen krátce zamyslet - najdeme jich celou řadu. Například se mluví o černém kašli jakožto o nebezpečném onemocnění. Souvislost s rasistickým uvažováním je zcela evidentní a mnohem lepší by bylo kašel označovat jako dusivý. A už vůbec nehovořím o histologickém termínu Negriho tělíska, kdy je vzdělanými lidmi bezostyšně využíváno „N-word“ (!) a navíc v naprosto šíleném spojení se vzteklinou. Toto do 21. století prostě nepatří. Můžete jistě namítnout, že jde o problematiku s rasismem nesouvisející, ale fakta nejsou až tak podstatná. V dnešní době se spíše než na jakási překonaná „fakta“ musíme soustředit na to, aby existující informace nemohly nikoho zranit, či pohoršit, byť pouze hypoteticky. Ze stejného důvodu by bylo vhodné revidovat stovky medicínských termínů, které vychází ze jmen dnes již mrtvých vědců a lékařů. V řadě případů jde o typické „white supremacist“ muže, u kterých se vyskytovaly různé dnes již nepřijatelné názory a vzorce chování. Vezměme si např. dodnes používaný název "Listonovy kleště" pojmenované podle Roberta Listona, bílého muže, chirurga, narozeného v neosvíceném 18. století. Jeho přesné postoje a názory sice neznáme, ale dost pravděpodobně by byly z dnešního pohledu shledány jako zcela nevhodné. Víme bezpečně to, že podstatnou část své kariéry operoval své pacienty bez anestezie (!), což lze z dnešního pohledu považovat za naprosto barbarské. Oproti tomu např. termín „kleště Angely Davisové“ by zněl mnohem lépe a nelze mu nic vytknout. A takových příkladů lze najít mnohem více, stačí se jen snažit.

Dalším problémem jsou nejrůznější rasové stereotypy, kterými jsou studenti na LF vystavováni. Například jde o názory, že různá onemocnění se u různých ras vyskytují s odlišnou frekvencí. Například srpkovitá anemie se podle učebnic vyskytuje velice často v afroamerické populaci. Je to možná i pravda, ale především jde o velice negativní bias, kdy bude lékař k pacientovi černé pleti určitých příznaků v diferenciálně diagnostické rozvaze a priori přistupovat jinak než k pacientům jiných ras. Opačný ale v principu stejný problém je u melanomu, který je podle odborných textů častější u bělochů. Nestačilo bělochům usurpovat si práva minorit a musí si pro sebe takto nevybíravě usurpovat i melanocytární léze? Bylo by tak těžké tyto nesenzitivní informace z odborných knih vypustit, nebo jednodušeji napsat, že se tato a další onemocnění vyskytují u různých ras se stejnou četností?

Doufám, že tento krátký text povede u řady čtenářů k zamyšlení a během času i k postupným změnám, které pomohu zlepšit současný nespravedlivý svět a zajistit všeobecné liberté, égalité a možná i fraternité. Je důležité, aby si všichni byli rovni a ti rovnější se stali ještě rovnějšími, až budou nejrovnější ze všech ostatních si rovných. Děkuji vám za pozornost

 

https://www.facebook.com/Stefajir/posts/10158622103142454?__tn__=K-R

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...