Přejít na obsah

Sporttester na běh


Doporučené příspěvky

Ahoj všem,

Protože poslední dobou jen sedím doma a v minulém týdnu pro změnu i zpět v práci, rozhodl jsem se udělat něco pro sebe a začít pravidelně běhat. Nikdy jsem velký bežec nebyl, ale na příležitostní sledovaní tepu jsem si kdysi pořidil Sigmy s hrudním pásem (bez Bluetooth).

Nyní bych svůj pokrok rád monitoroval detailněji a k tomu by se asi hodilo lepší zařízení. Běhat budu maximálně trasy do 10km, mnohdy kratší do 5km ale snad častěji. Přes 12 000 Kč se mi za hodinky na běh dávat nechce a čím levnější, tím lepší. Zároveň bych byl rád, kdyby funkce, za které bych připlácel, byly i pro mě využitelné. Telefon u sebe mám vždy, takže hudbu přehrávat nemusí. Notifikace ani mapy také neřeším. Ale byl bych moc rád, aby mi doporučovali intezitu tréninku apod. (jako to má tuším Garmin?). Spánek bych možná chtěl měřit také, nemám problém mít hodinky na ruce přes noc.

Musí být propojitelné s hrudním pásem, který k nim přikoupím, pokud nebude součástí balení.

Moje tipy: Polar M430, Polar V800, Garmin Forerunner 245, Garmin Forerunner 35...asi se nebráním ani použitým Fenixům v záruce.

Předem díky za rady apokud jste přemýšleli nad něčím dalším při výběru sporttesteru, moc rád si o tom přečtu.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, já už mám se sporttesterem něco naběháno - vlastním fenix 5 a byl jsem majitelem i FR35. Na FR35 jsem začínal a do začátku jsou fakt super, neumí ale úplně vyhodnotit tréninkovou zátěž a spoustu dalších věcí - je to takový open model, aby si člověk zkusil, jestli něco takového využije a bude ho to s tím bavit. Pokud to myslíš aspoň trošku vážně, určitě bych se nebál modelu FR245 - jsou za ty peníze super!! Jo nemají kupříkladu barometr, jako vyšší modely FR nebo fénix, ale teoreticky to stejně moc nevyužiješ ;)  Při běhu to stejně bere polohu primárně z GPS a pokud nechceš běhat vysloveně po horských lesních cestách GPS nemá žádný problém. Neumí tuším multisport - tedy měření triatlonu nebo duatlonu, ale pokud to vysloveně nepotřebuješ, asi není důvod brečet, že to neumí. Umí vyhodnotit trénink, spočítat dobu adekvátního odpočinku, kvalitu a délku spánku. Navíc jsou fakt ultralehké, takže je na ruce neucítíš - fenix jsou sakra těžký a celkem mi trvalo, než jsem si na ně zvykl, teď už mi samozřejmě nevadí, ale kdybych se teď rozhodoval znova, šel bych 100pro do nejvyšší řady právě FR - kvůli váze, tedy do 945, to už je ale jiná cenová kategorie. Za stejné peníze, jako nové FR245, určitě dnes seženeš i obyčejné fenix5 (ty co mám já), jsou fakt super, umí věcí, na co si vzpomeneš, ale ta váha no - to musíš zvážit. Plus váhy = odolnost, asi vydrží více, než plasťáky (celá řada FR), ale polož si sám otázku, mám někde možnost je rozbít? Plánuji nějaké seběhy v horách plných kamenů? Já si je koupil fakt jen kvůli tomu, že jsem je chtěl nosit 24/7, ale jako milovníka hodinek mě to stejně přešlo, nosím klasiky a s fenixama jen sportuji a občas spím - dneska bych se určitě rozhodl jinak, ale to už jsme psal.  Určitě se nespokoj s měřením tepu na zápěstí - v reálu (mimo spánek a procházky) to nefunguje úplně přesně, pořiď si tedy i hrudní pás - FR245 mají jak ANT+ tak myslím BT, teoreticky můžeš koupit i neoriginál třeba z decathlonu, ale doporučuji radši originály v podobě HRM RUN2 nebo HRM TRI - dostaneš z nich více informací.

Co se týče konkurence (polar) tam ti fakt moc neporadím, nikdy jsem to neměl na ruce, u mě na první dobrou vyhrál Garmin a neměl jsem proto důvod nic měnit ;)

Na FB je skupina ,,Bazar sportovních hodinek GARMIN, SUUNTO, POLAR a dalších sporttesterů", tam se občas něco objeví za dobrý peníz, pokud chceš tedy ušetřit, nevadí ti, že to bude mít už něco nalítáno, sleduj to tam a třeba tě tam něco zaujme ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, krži napsal:

FR245 - jsou za ty peníze super!! Jo nemají kupříkladu barometr, jako vyšší modely FR nebo fénix, ale teoreticky to stejně moc nevyužiješ

Díky moc za vyčerpávající popis zkušeností!

Procházel jsem alzu apod. a zjistil jsem, že FR645 https://www.alza.cz/sport/garmin-forerunner-645?dq=5224216 teď vlastně stojí stejně jako FR245...nebyl by tedy nakonec lepší volbou? měl by mít barometr a podporuje Garmin Pay

I když koukám, že 245 je novější=novější senzory a má o 10h větší výdrž při GPS

 

 

před 3 hodinami, krži napsal:

Za stejné peníze, jako nové FR245, určitě dnes seženeš i obyčejné fenix5 (ty co mám já)

To by byly tyto? https://www.alza.cz/sport/garmin-fenix-5?dq=5443327

před 3 hodinami, krži napsal:

doporučuji radši originály v podobě HRM RUN2 nebo HRM TRI

a jaký je prosím rozdíl mezi DUAL https://www.alza.cz/sport/garmin-hrm?dq=5549062 a RUN2 https://www.alza.cz/sport/garmin-hrm_1?dq=4841598

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

245 vs 645 je něco na něco - 645 je jakoby vyšší řada, ale zase už jsou starší, jak píšeš. Musíš si zase říct - využiješ Garmin Pay? Ten barometr je jako šikovná věc, ale na aktivity zase tak nutností není, pokud budeš běhat po klasických cestách ;)

Já mám ty fenix5, co posíláš, jen s černou lunetou, ale je rozdíl jen v barvě ;) - sklo minerál (mám na něm nalepené ochranné sklo z číny za pár kaček a asi 3x jsem s nima blbě drbnul při pádu a vždy to odneslo jen to ochranné sklo, hodinky to vždy přežily v pohodě.

Mezi těmi hrudními pasy je hlavní rozdíl v tom, že ten levnější neumí vyhodnocovat dynamiku běhu, prostě z něj nedostaneš to, co z toho dražšího. Já používám HRM-TRI a na fotce máš ukázku, co z něj dostaneš - z toho základního dostaneš tuším jen kadenci a nic víc, ale vyzkoušený ho nemám, z toho RUN2 dostaneš snad ještě více, než toho, co mám já.

 

aaaaaa.jpg.4b3b7f450afcd42814483b152142c562.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja mam od podzimu FR645 a musim rict, ze velka spokojenost. Libi se mi hlavne na nich jak jsou male a lehke. Snadno vejdou pod rukav bundy, nikde nezavazi a neprekaci, jsou pohodlne a clovek o nich skoro nevi. Jine sporttestery a chytre hodinky mi prisly zbutecne velke.

Pouzivam je na chuze, beh, turistiku a lyze. Ten vyskomer je na nich fajn, zase ti to doda dalsi dimenzi.

Co se tyka vydrze, tak zjednodusene muzu rict, ze co hodina, to 10 % baterky dolu. Celodenni turistiku a lyze v pohode zvladnou. Trikrat tydne hodina beh plus trikrat tydne nejaka chuze a nabijim jednou za tyden pri stavu baterie 20-30 %. Nutno ale dodat, ze je mam jinak vyple a na trackovani spanku mam jiny naramek, taky od Garminu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zena mala z bazaru polar m430, jeho tlacitka boli tragicke a odisli, ten urcite neodporucam. Teraz ma garmin 45s, beha len obcas, malinke, lacne, meranie tepu z ruky, ale mna by iritovali 3 tlacitka na lavej strane, ich ovladanie mi nepride intuitivne a nemaju mod na plavanie. Sám mám suunto ambit3, su velke a je to stary model ale su stavane ako tank. Momentalne by som asi siel do suunto 9. Moznost plavat alebo nahrat si trasu a navigovat sa po nej je super, vyuzivam napr ked chcem behat na dovolenke al. neznamych miestach

Odoslané z SM-A600FN pomocou Tapatalku

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, já jako pravidelný běžec běhám x let s Garminama. 
1. FR110: taková klasika, ale těžký pravěk
2. FR230: v pohodě hodinky, v zásadě jsem neměl výhrady
3. FR920XT: top model z roku 2014, mám aktuálně - koupené na chronomagu za 3k. Nedám na ně dopustit. Kromě toho, že mají různé funkce, mají také WIFI připojení. Přes předem definované WIFI se připojí na net a naleje tam rovnou záznam o běhu. Možná, že je to už dnes běžná funkce, to nevím. Pro mě nesrovnatelně pohodlnější, než synchronizace s mobilem přes BT, nedejbože manuální transfer souborů z hodinek kabelem se zoufalým klipsem do PC (to byl časy FR110).

Měl jsem skoro vždy hrudní pás ANT+ a výsledky byly různé. Nikdy jsem neměl hodinky s optickým měřákem tepu. Byl jsem k tomu trochu skeptický, ale jedou jsem půjčil FR230 kolegovi, který to porovnával se svými asi FR645 a výsledek tepu byl zhruba stejný. 
Nějaké analýzy spánku, nebo běhu (během aktivity) jsem nikdy moc nepoužíval. 
Pro mě jsou důležité tyto funkce: km, tempo, možnost zobrazení aktuálního času, případně tep. Tempo a tep se dají zobrazovat absolutní, aktuální, nebo třeba za poslední km. 
pokud chceš ušetřit, doporučuju koupit použité, ať už zde, nebo třeba na tom FB. V porovnání s před 10 lety je to teď tak rozšířené, že je ta nabídka použitých slušných hodinek fakt velká, takže když někdy budu kupovat další, tak asi zase jeté.

ps. ty FR110 mám pořád doma s již úplně odlámaným integrovaným páskem. Občas jsem je dal ze srandy na obojek psovi, nebo dítěti do kapucy, ale už jsem byl líný z nich ta data pak nějak stahovat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

zdarte, jen takovou drobnost, trochu mimo téma, ale kam jinam to napsat, že.

měl jsem Sigmy s hrudním pásem,  (poslal jsem je dál), ale měly podobně jako spousta dalších integrovaný pásek,
docela solidní, ale málo ohebný a trnová spona mi přišla jako kámen úrazu, pásek by se časem ulomil.
Tak jsem si u Frýdla koupil ani ne za tři kila překlápěčku, nahodil ji a to už vydrží nafurt.

Ale holt už ne mně, už jsou u jiného místního členovce 

 

Upraveno uživatelem Datel
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo, ta Sigma 15,1 je opravdu entry model, ale ty integrované výlisky jsou rozšířené.

Takže, ta spone je podle faktury pana Frýdla
Skládací Clasp spona - DSB s tlačítky pro kožené řemínky / š. 18 mm

P5i montáži jsem odstranil ze Sigmy původní třmínek s trnem a do druhé půlky s obdélníkovýma dírkama jsem si mezi ně
vyvrtal tenkým vrtáčkem další dírku na zastrčení hoho čudlíčku trčícího zespodu na tom spodním plíšku (na přiloženém obrázku
má pásek otvůrky, které tam sedí bez takových opičáren rovnou ;o)

Celé to stálo 169 Kč + pošťák, není to žádný luus, ale šmejd taky ne...

 

spona1 (2).jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

V 16. 5. 2020 v 20:45, krži napsal:

Mezi těmi hrudními pasy je hlavní rozdíl v tom, že ten levnější neumí vyhodnocovat dynamiku běhu, prostě z něj nedostaneš to, co z toho dražšího. Já používám HRM-TRI a na fotce máš ukázku, co z něj dostaneš - z toho základního dostaneš tuším jen kadenci a nic víc, ale vyzkoušený ho nemám, z toho RUN2 dostaneš snad ještě více, než toho, co mám já.

fenix3 meri kadenci z hodinek (ukazuje ji i bez pasu), ale nevim, jestli ji meri vzdy, nebo jestli to vyhodnocuje pas, pokud bezim s nim. HRM run ma jeste par bezeckych velicin navic, ale ja si je prohlizim jen ze zvedavosti, po treningu... a nejake zavery z nich udelat neumim :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, každý den sleduji další odpovědi a moc vám všem děkuji. Hrudní pás RUN 2 jsem už objednal a stále se rozhoduji mezi FR245 a FR645. Sleduji bazar i místní prodejní sekci, zda se některé neobjeví za zajímavou cenu a pokud ne, asi objednám nové FR245...výškoměr asi nepotřebuji a delší výdrž ocením spíš. Jsou i maličko lehčí a celoplastové tělo mi nijak nevadí

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja to tu tiež sledujem. Chcem vyskúšať niečo iné a tiež pokukujem po značke Garmin. Teraz mám xiaomi stratos. Chce to vyskúšať už niečo iné. Ja dávam zatiaľ prednosť 645kam. Výškomer by mi bodol pri vysokohorskej turistike a lyžovaní...Tiež ich chcem používať len na šport.

Odoslané z MI 6 pomocou Tapatalku

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...