Přejít na obsah

Steinhart Ocean One 39


watchboy

Doporučené příspěvky

Drazí kolegové hodináři...

Po dlouhém sebepřesvědčování, jsem se konečně odhodlal napsat svou úplně první recenzi na tomto foru. Dlouho jsem přemýšlel na které hodinky tuto recenzi napsat a nakonec jsem se rozhodl tématicky pro své úplně první "lepší hodinky", které jsem si kdy pořídil a které mě k hodinářské vášni přivedly. Tyto časomíry už sice v dnešní době téměř nenosím, ale vzhledem k jejich sentimentální hodnotě budou mít v mé sbírce místo již napořád.

Nechť tato recenze pomůže třeba začínajícím hodinářům při výběru jejich prvních hodinek nebo jen jako (snad) příjemné čtení zkušenějším kolegům. 

 

Objektem mé recenze jsou tedy Steinhart Ocean One 39. anebo jak už jsem slyšel "Suby pro chudé". Jen krátce připomenu, že značka Steinhart byla založena teprve v roce 2001 v Německu, přičemž ale jejich hodinky dnes už nesou označení "swiss made". 

ale teď už k samotným hodinkám...

 

Strojek

Hodinky pohání švýcarský strojek Sellita SW200 (jež je ale na 99% totožný se strojkem ETA 2824-2. V minulosti prý byly tyto hodinky i tímto strojkem osazovány.)  Takže ani pro lidi ,kteří vždy vyžadují alespoň ETU nemusí být strojek úplným zklamáním. Věřím že se najde někdo kdo by vysloveně ETU vyžadoval, ale v dnešní době kdy si Swatch Group na ETĚ sedí jako slepice na vejcích není vždy na výběr.

- Rezervu chodu jsem naměřil tak nějak dnes "standardních" 42h, takže pokud hodinky v pátek odložíte, tak v pondělí již nepůjdou, což může být pro někoho určitě mínusem. 

- Přesnost - Když jsem hodinky pořizoval, dělaly mi cca 12s do plusu za 24 hodin, s čímž jsem ale nebyl úplně spokojený a proto hodinky putovaly k hodináři, který je vyladil a nyní mi dělají konstantně 4s za 24 hodin. (Jak říkají někteří: "Levný strojek + Šikovný hodinář, se může někdy vyplatit více než kupovat COSC  :D ).

 

Pouzdro

Pouzdro hodinek je vyrobeno z klasické nerezové oceli, jak bývá zvykem, přičemž hodinky jsou vodotěsné do 300m. Hodinky mají samozřejmě šroubovací korunku, která je dnes už u drtivé většiny diverů naprostou samozřejmostí.

- Celková váha hodinek včetně tahu je 170g a můžu potvrdit, že hodinky jsou na ruce opravdu cítit, což nemusí být každému úplně příjemné, nicméně mě osobně to pro nošení nevadí.

- Velikost hodinek je pak "podprůměrných" 39mm (vyrábí se ale i 41mm verze) a nutno podotknout, že hodinky jsou opravdu menší, takže bych doporučoval spíše lidem s hubenější rukou (já osobně mám obvod zápěstí 20-21cm a 39mm je pro mě hranice, pod kterou nemůžu jít.) Lidem se silnějším zápěstím, než mých 21 cm, bych tak určitě doporučil 41mm verzi.

- Tah - Ten musím opravdu pochválit, svým zpracováním se hravě vyrovná hodinám x krát dražším než jsou tyto. Také šířka 20mm potěší, alespoň mě potěšila, jelikož na ně pasuje většina mých tahů, řemenů i strapů. Pokud na hodinkách nemám tah, tak je většinou nosím na NATO strapu, na kterém vypadají mimořádně dobře a samozřejmě je to i dost odlehčí. 

 

Ciferník 

- Sklíčko - Ciferník chrání safírové sklíčko s vnitřním antireflexem, takže i na přímém světle je čitelnost ciferníku dobrá.

- Kyklop - Na pozici 3 se nachází datumové okénko, které je kryto klasickým kyklopem, který má též antireflex (což je příjemné překvapení, protože ne vždy je antireflex i u kyklopa). Nutno podotknout, že tento kyklop je skutečně funkční a opravdu datum zvětšuje. (Narozdíl od některých nejmenovaných značek, kde je kyklop jen "na oko") :D . Když už se o tom zmiňuji, tak uvedu ještě fakt, že překlopení datumu je velice plynulé a téměř bez nakročení, přičemž mezi 23:59-0:00, dojde k jeho úplnému převrácení. 

- Ručky a Indexy - Ručky jsou naprosto totožné se Subama, tedy klasická "mercedes" hodinovka a "lízátko" vteřinovka. Indexy jsou aplikované a musím poznamenat, že na svojí cenu i dost povedené.

- Lícování - Rozhodně není na 100%, spíše bych ho popsal jako lepší průměr, ale vzhledem k ceně je to asi omluvitelné. Z praxe vím, že záleží kus od kusu a podobně průměrné lícování jsem už viděl i u hodinek 10x dražších než jsou tyto. 

- Lumi - Je průměrná, ze začátku svítí velice dobře a zřetelně ale moc dlouho opravu nevydrží (do 15ti minut je většinou už minimální)

 

Luneta

 - Luneta je keramická což je na tuto cenu skvělé a dokonce lze i dokoupit náhradní Lunety (za cca 420 kč) v různých barevných kombinacích, takže pokud se vám hodinky okoukají, není problém změnit jejich vzhled novou barvou lunety. Bohužel jsou tyto náhradní lunety pouze Hliníkové, což je obrovská škoda. Lze sice koupit i náhradní keramickou lunetu (za cca 940 kč) ale pouze v základní černé barvě.

- Přesunu-li se ale k funkčnosti lunety, tak musím říct, že se jedná zřejmě o největší slabinu hodinek, jelikož její chod je neuvěřitelně tuhý. (Dokonce bych si jí dovolil označit jako nejhorší lunetu, kterou jsem měl kdy možnost vyzkoušet, přičemž co jsem tak četl na anglických forech, tak zdaleka nejsem jediný a obecně jsem na ní četl mnoho stížností). Osobně mi trvalo asi půl roku, než jsem se naučili triky a grify jak s lunetou pracovat aby fungovala. (pokud někdo tyto hodinky vlastni a také si neví s lunetou rady, může mi klidně napsat do sz a já se budu snažit pomoci mu jí rozchodit).

 

Shrnutí

Značka Steinhart se často snaží dělat "repliky ikonických hodinek", pro lidi, kteří si je například nemohou dovolit. Tuto cestu si v dnešní době zvolilo mnoho značek, ale nutno podotknou, že narozdíl od spousty těchto značek (nebudu jmenovat) je Steinhart opravdu světlá výjimka, jelikož hodinky, které vyrábějí jsou za tuto cenu naprosto bezkonkurenční. Na tuhle a možná i lehce vyšší cenovou kategorii, je to opravdu pecka v poměru cena/výkon. (cena hodinek je nyní 11 610kč)

Já osobně je už sice používám jenom jako "otloukánky" na dovolené, do přírody, na výlety atd. zkrátka když se bojím, že by moje dražší kousky mohli přijít k úhoně, ale stále mi na ruce dělají radost.

Takže pokud někdo hledá levnější hodinky na volnočasové aktivity, a nevadí mu "okopírované suby" , nebo hledá skvělý vstup do světa "lepších hodinek", jsou dle mého názoru Steinhart Ocean One jednou z nejlepších voleb a můžu je s klidným srdcem doporučit :)

 

 

 

 

IMG_4673.jpg

Lout So.jpg

IMG_4670.jpg

IMG_4671.jpg

IMG_4669.jpg

ocean or (1).jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

dík za počteníčko,

už jsem velký kluk a nemusím všecko vlastnit ani všecko prožít, ale rád si o tom něco přečtu a pokochám se fotodokumentací.

Jen bych poprosil o fotku z boku, ať je vidět jak krásný/ohavný profil mají, a samozřejmě i zespodu, jaké dýnko, jak zdobené, jak je na tom tah, má-li vznešené plné koncovky nebo plebejské  plechové krytky ;o)

To je obecný nedostatek, třeba v Miss World vidíš fotky zepředu, z profilu, a dobře nafocené dýnko je docela vzácnost....

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pěkná recenze. Tady se asi moc ovací nedočkáš. Homáže jsou tady obecně v nelibosti což se dá pochopit.

Za mě krásné hodinky za super cenu. 

Nevím jestli znáš tento YouTube kanál. Chlapík se tam podrobně věnoval tématu Rolex homážů a jde vidět, že Steinhart dělá nezpochybnitelně skvělé hodinky. Doporučuji celý "seriál" projet. má to moc hezky udělané.

Já dřív "začínal" na Steinech GMT a přivedlo mě to až k GMT Master 2. dodnes však homáže ponosím a nemám s tím žádný problém.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jasně, jak píšu jsou to hodinky do začátků a já je též nosím dnes už v podstatě nostalgicky, ale jako moje první recenze mi přišlo tématické moje "první lepší hodinky", které mě k tomuto koníčku přivedly.

Ale pokud budu někdy v budoucnu psát ještě nějakou recenzi, tak zvolím nějaké "lepší" hodinky ze své sbírky :D 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

×
×
  • Vytvořit...