Přejít na obsah

Laco Flieger Aachen


Wanderer

Doporučené příspěvky

Tak jsem se tak poohlédl po starších fotografiích svých hodinek a rozhodl jsem se, že po dlouhé době napíši zase jednu recenzi. Myslím si, že mám opravdu co psát, protože to nebude text psaný po rozbalení obdržené krabice, ale po sedmi letech nošení. Někdy opravdu drsného nošení. Spouštěcím impulsem byl možná nákup nového řemenu, který jsem jim dopřál a který si zasloužily, protože celou tu dobu byly na původním. Tím u mě prodělaly jakousi renesanci.

Jedná se o německé letecké hodinky Laco (dodneška vlastně nevím, jak se to správně čte), které vycházejí z druhoválečných hodinek pro navigátory. Ty válečné jsou samozřejmě větší, jsou dnes velká rarita, tyhle mají 42 mm a jsou docela vysoké. Šíře řemenu je 20 mm, mají safírové sklo, ocelové pouzdro a měly by zvládnout vodní sloupec 50 m. Uvedené hodinky se vyrábějí s několika různými kalibry a liší se samozřejmě cenou. V těchto mých hodinkách tepe japonský strojek Miyota 821A a mají automatický nátah. Já vím, není to echt německá či švýcarská hodinařina, někomu by se to zdálo nepůvodní, ale já jsem rád, že z válečného nacistického propojení osy Berlín-Řím-Tokio tam není aspoň nic italského. Jak ukáže další, tenhle strojek se nemá za co stydět a nakonec jsem rád, že tam je tenhle, tj. nejlacinější verze.

K historii této německé firmy nemusím nic moc psát, hodně se toho dá najít na netu, jedná se o jednoho z původních výrobců hodinek dodávaných pro Luftwaffe. Firma funguje od roku 1920 dodnes. Uvedené hodinky se vyráběly s dvěma typy ciferníků typ A s hodinovým čistým ciferníkem pro piloty a typ B s minutovým pro navigátory, který mám já. Ten druhý typ se mi ze začátku vůbec nelíbil, a když jsem uvažoval o koupi těchto hodinek, tak jedině s typem A. Po těch letech, strávených s těmito hodinkami na ruce, můžu napsat, jedině B-muster!

Proč jsem si je tenkrát koupil a proč zrovna tyhle? Potřeboval jsem odolné druhoválečné hodinky. Zabývám se vojenskou historií a chtělo to hodinky. Není nic blbějšího, než když na dobové fotografii vykoukne PET lahev, moderní SPZ nebo nedobové hodinky. Vím, že výstroj dostane na akcích často hodně zabrat, takže nějaké vintážky by sice byly stylové, ale časem bych je zničil. Vlhkost, prach, otřesy. Tohle byly naprosto perfektní „kořistní“ hodinky, které se hodily do kterékoli válečné uniformy a operace. Potřeboval jsem něco s výbornou luminiscencí, aby se to dalo používat při nočních akcích. Dál jsem chtěl automaty na ježdění na motocyklech, protože moje jediné quartz přestaly fungovat přesně v ten nejblbější čas, když jim došla baterka. Chtěl jsem něco odolného na ven na lítačku, na kolo, chtěl jsem pilotky. No a najednou byly v inzerci (tímto zdravím Matinielu :rolleyes: ), měly sice ten hnusný cifr a tak jsem je vzal na zkoušku. Dneska bych jiný ciferník nechtěl a zkouška bude doufám trvat ještě dlouho.

Užitné vlastnosti jsou zde z mého pohledu na maximu. Začnu přehledností ciferníku, který i přes složitější vzhled je výborně přehledný. Myslím, že i zaujme neznalého, na pěkné „kořistní“ hodinky jsem byl i upozorněn, zřejmě obdobně postiženým fanouškem na jedné hlídce na akci v Plzni. Hodinky jsem často používal i v noci a mají perfektní luminiscenci, která vydrží dlouhé hodiny. Viz fotografie s Precista, Wenger a Steinhart. Zjistil jsem, že důležitý je pro mě i ten trojúhelník značící dvanáctku, protože už se mi stalo, že se lze v noci přehlédnout o hodinu. Měli to chlapci promakané už za války. Naprosto skvělá odolnost, safírové sklo je obrovská deviza, pouzdro i po tom, čím prošly včetně vlhkosti, vypadá skvěle a strojek šlape perfektně. Přesnost je do cca 1,5 minuty za týden při nonstop nošení, kdy je nesundávám z ruky. Když delší dobu leží, stačí seřídit čas, párkrát natáhnout korunkou a dál se o ně nestarat.

Přemýšlel jsem o mínusech a jeden by se našel. Hodinky jsou docela vysoké a žádné oblekovky to nejsou. Ale pod rukáv vycházkové uniformy se vejdou, takže není co řešit.

Je pro mě docela úsměvné číst nesmělé obavy některých, jestli lze s hodinkami s automatickým nátahem hrát tenis nebo jezdit na kole. Mohu odpovědět, ano lze. Stejně jako s nimi lze střílet z BAR, Mosinky či Garanda v ráži 30-06, vozit se na T-34 či Shermanu, ve věži M8, jezdit na kole či vojenském motocyklu v terénu, řídit na normandském pobřeží Dodge, traktor nebo pancéřovaný Halftrack. A to jak v parném létě, třeskutých mrazech, v dešti, blátě, ve sněhu. Ano, tím vším se mnou uvedené hodinky prošly a při všech těchto akcích jsem je měl na zápěstí. Dá se říct, že prodělaly několik spojeneckých ofenzív, byly se mnou na vylodění v Normandii, na Ostravské či Brněnské operaci, měl jsem je na ruce v zákopu, kdy se na nás valil rachotící Panther s německou pěchotou, měl jsem je na ruce na leteckých dnech, kdy se nám nad hlavami proháněly Spitfiry či Mustangy, při vrtání se ve starém motocyklu u silnice, při pozorování hvězd, při pouštění draka s dětmi, ale i při koupání miminka. To, že jsou toho lacinějšího provedení, mi nebránilo dát jim zabrat, nešetřit je a brát si je na ty nejnáročnější akce. Nestály zas tolik, tak by mě zas tolik nemrzelo, kdyby mi spadly ze skály na Point du Hoc nebo je přejel tank. Vlastně mrzelo, asi hodně. Když se ohlédnu za těmi společnými tisícovkami najetých kilometrů, stovkami nastřílených nábojů a spoustou volného času, kdy jsem je měl na ruce, tak je mám hodně rád. Pořád fungují perfektně. Důkazem je následující soubor fotografií, které jsou opravdu průřezem mnoha let.

Myslím, že výše uvedený dlouhodobý test, sám o sobě vypovídá o kvalitě uvedených hodinek a pokud měl někdo výhrady k ekonomické variantě s japonským strojkem, tak změní názor. Prostě, jak vyrážím někam do terénu, hodně často sahám po těchto skvělých Laco.

 

2013 (1).JPG

2013 (2).JPG

2013 (3).JPG

2013 (4).JPG

2013 (5).JPG

2013 (6).JPG

2013 (7).JPG

2013 (8).JPG

2013 (9).JPG

2013 (10).JPG

2013 (11).JPG

2013 (12).JPG

2013 (13).JPG

2013 (14).JPG

2013 (15).JPG

2014 (1).jpg

2014 (2).jpg

2014 (3).JPG

2014 (4).JPG

2014 (5).JPG

2014 (6).JPG

2015 (1).jpg

2015 (2).jpg

2016 (2).jpg

2016 (1).jpg

2017 (1).jpg

2017 (2).jpg

2017 (3).jpg

2017 (4).jpg

2017 (5).jpg

2018 (1).jpg

2018 (2).jpg

2018 (3).jpg

2018 (4).jpg

2020 (1).jpg

2020 (2).jpg

2020 (3).jpg

Carentan.JPG

Kavarna.JPG

Laco.jpg

Omaha.JPG

SteMarieDuMont.JPG

Upraveno uživatelem Wanderer
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Paráda, radosť čítať a pozerať. Díky! :)

edit: ja som ich mal a predal, po tejto recenzii ma to mrzí este viac. Sú to fakt, za tú cenu, perfektné hodinky. Ciferník je krásny a v noci fakt pekne svieti. A s tou výskou máš pravdu, to vadilo trošku aj mne.

Upraveno uživatelem zhrado
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jestli mi pilotky nezačnou vrtat hlavou po týhle recenzi,  tak už nevím! Ty fotky v přirozeným prostředí nemají chybu :thumbsup_anim:

Jo, kdybys chtěl někdy přece jen zkompletovat osu Německo - Itálie- Japonsko, krásnej italskej řemen by to spravil.

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...
  • po 4 týdnech...
  • po 2 týdnech...
  • po měsících...

Ahoj, dovolím si vetřít se do tohoto vlákna. Potřebuji poradit. Laco umožňuje na svých stránkách modifikovat objednané hodinky. Máte pocit, že má u těchto hodinek smysl investovat do

  1. Strojku Laco 31 = Miyota 8315? Rezerva nátahu 60 h, ale jinak na tomto fóru moc informací není.
  2. Oboustranného antireflexu? Bojím se poškození vnějšího, ale vnitřní by se hodil...

Díky za názory...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...
  • po 2 týdnech...
  • po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...