Přejít na obsah

Přistřešek kolem kmenu stromu pro dřevo


Doporučené příspěvky

Plánuji si udělat takový přístřešek kolem kmenu stromu, pod který pak budu dávat dřevo. Nejsem truhlář, ale rád bych se raději poradil, jak to udělat kolem toho stromu aby to bylo stabilní. Udělal jsem takový nákres, jak by to mohlo vypadat. Myslel jsem, že jako nohy použuji poplatované sloupky k plotu a střechu ze dřeva. Ale sloupky bych zabetonoval. Jak to ale udělat u kmenu? Nějakou objímku? Kmen se bude asi rozpínat, strom je stará třešeň nebo taky nohy? Napadá někoho nějaký jiný nápad. Pokud to někdo dělal, bych bych vděčný za každou radu. Děkuji

Bez názvu.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

taky mám větší třešňi na zahradě, ale dřevo se snažím dávat ke zdi nebo aspoň k plotu a to přikrýt a na třešni dělám shyby + pro děcka hrazda a houpačka, případně ve velkým hicu tam přenesu  stůl a židle. Prtž je tam líp než pod pergolou...určitě najdeš lepší místo na pár kubíků dřeva...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Při jedné rekonstrukci měli stavaři za úkol neponičit stromy u domu, řešili to tak, že kmen obložili dokola prknama (pár cm mezery mezi nimi) a stáhli to drátem. Udělal bych to samý, lehce navolno, stará třešeň už se tolik nebude rozpínat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Stromy mění objem kmene i v průběhu dne v zavislosti na druhu a vlhkosti, takže určitě nic napevno. Možna široký gumový limec v mistě prostupu střechy. Osobně bych se ale tomuhle umistění vyhnul.

Argumenty proti:

  • půda, ze které strom roste, se nahle ocitne ve srážkovém stinu. Starý strom si asi bere spodní vodu, ale změníš "mikro"hydrologické podminky v místě, kde je ukotven kořenovým systémem v zem a je otázkou, co to s třešní udělá. Starou třešni novým kouskům nenaučíš :)
  • Střešní krytina po dešti nikdy pořádně neuschne, bude se na ní dělat mech a hromadit vlhké listí. Diky tomu povrch krytiny dřív zdegraduje.
  • To samé platí o klempířině, žlaby se budou ucpávat listím, oplechování stříšky bude dřív reznout. Listí a bordel ze stromu nepadá jen na podzim, ale po každém silnějším větru, plus okvětní lístky na jaře.
  • I to vyskládávání dřeva do oblouku o relativně malém poloměru bude možná o něco pracnější a výsledek méně stabilnější.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Klidně kolem kmene železnou objímku, je to nejjednodušší řešení a strom si s tím poradí jak nic. Mám u zdi pod stájema takovou ukázku co příroda svede, schválně jsem to tam nechal: 

137774443_2012.8.12dtskdomek(3).thumb.JPG.7595209e112f394d2d5fbc6d03766b0a.JPG

 

1412072609_2012.8.12dtskdomek(4).thumb.JPG.b3e2e124de53510175405520a3d0e0b2.JPG

Ten Tvůj přístřešek pro dřevo bych raději postavil jako samostatně stojící, ovšem neznáme tu dispozice Tvýho pozemku...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Třešeň, zejména jestli rodí dobré třešně, bych ničím neobtěžoval. Na dobrou třešeň pozor, ta se ani neprořezává.

Kolem stromu, na kterém mi nezáleží, bych udělal dřevěný rámeček, který bych přitlouk hřebíkama. 
Přidávám se k Martarovým argumentům proti.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když budeš dřevo zakrývat celé, tak ti může plesnivět. Když jsem kupoval dřevo, díval jsem se na způsoby skladování a buď se nechávají delší cca metrové kusy, které se stohovaly a zároveň prokládaly kolmo(ve vodorovné rovině) k sobě a nebo nasekané kusy tvrdého dřeva jako dub, buk se hodili volně a nechaly se schnout (cca rok?) pod širým nebem. Pakk se naskládá do dřevníku. Bylo mi vysvěteno, že déšť schnoucímu dřevu nevadí (steče ze dřeva), horší je vlhkost vycházející ze dřeva, která musí mít možnost se odpařit. Takže bych dřevo určitě neuzavíral do plachty.

Upraveno uživatelem p3k
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja bych se bal, ze nejaky breberky nalezou z toho dreva do ty tresne a bude po ni. Je teda fakt, ze mame z casti takhle oblozenou svestku... no a taky teda usycha, kdyzsi to uvedomuju... i kdyz uz na to ma leta.

Americkej - ty jsi zapomnel uklidit naradi, co? :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, krtenek napsal:

Nicméně polštářování dle ČSN už neudělali.

Jen prkna, holt jinej stát a hned tam neplatí naše normy. ;)

Nějaká guma mezi kmen a desky ale není od věci i v domácích podmínkách.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takhle to u mě vypadá, pokud ne pod strom, tak na ten prostor té hlíny. 2m x 1m. Dá se to zvětšit na 2,5m ale musel bych se zbavit jednoho rybíze. Pak tam udělat dřevník. Když dám hranoly 6cm, myslíte že na vodorovný hranol 2,5m budou stačit dvě nohy? Nebo dát ještě jednu doprostřed. Stříška budou dřeva a na ní nějakou asfaltovou krytinu.

IMG_20200614_160529.jpg

IMG_20200614_160535.jpg

IMG_20200614_160555.jpg

IMG_20200614_160535 - Kopie.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...