Přejít na obsah

Hodinky jako investice?


Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 64
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Ahoj,

možná je můj názor mylný, ale pokud máš něco rád nebo je to Tvůj koníček, těžko tu věc brát jako investici. Co já znám lidi, co do různých věcí investují, tak je  nechávají ty krámy naprosto chladné. Např stará auta. Pokud jsi do toho blázen, tak většinou proděláš, protože to chceš prvotně pro sebe. Samozřejmě někdy se zadaří a prodáš se ziskem, třeba i hodně pěkným. Ale to neberu jako investici. Podle mě pokud má jít o opravdovou investici, nesmí to být zároveň tvůj koníček, abys nebyl při nákupu ovlivněnej. Navíc s těmi věcmi se pak těžko loučí, ikdyž za ně dostáváš slušnou cenu.

Ale jak píšu, je to můj názor, žádný mustr.

Doporučoval bych Ti ale koupit si hodinky, které budeš i nosit. Budeš z nich mít radost a třeba i časem něco vyděláš. Ale jako hned do trezoru, to by mě asi netěšilo.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zvažovat koupi hodinek v relaci 30k€ a nemět jasnou představu o tom, co od nich vlastně očekávám je podle mě naprostá sebevražda - jak ekonomická tak citová. K hodinkám v téhle hladině by měl človek takříkajíc dorůst, to jest, mít něco odnošeno, vyzkoušeno a něco o tom vědět.

Jasně, pokud má někdo zdroje řídově vyšší než tahle úrověň, prostě jde a nakoupí, co mu příjde pod ruku. Pokud je to tvůj případ, tak gratuluji a nakup co chceš - stejně ti to bude asi jedno :-).

Ale pokud to tvůj případ není, zvaž situaci, kdy dáš nemalý peníz za kus tikátka, protože ti to někdo poradil, dáš to do trezoru a tím končí veškerá radost. Zbytek času budeš horečně sledovat tržní hodnotu - jak moc na tom trháš nebo tečeš. Budeš se bát je vytáhnout a nosit, protože v tom máš přeci takovej ranec a když je někde ťukneš...cena jde rapidně dolů. Fakt tohle chceš?

Většina z nás si hodinky kupuje pro radost a na nošení. Zároveň žijeme tím, že si o svých kouscích zjišťujeme všechno možné i nemožné, sbíráme příběhy, bavíme se o společném tématu s ostatními. Pokud si hodinky drží svoji cenu, nebo ji snad i překonávají, vnímám to jako přidanou hodnotu, ale rozhodně ne jako motivační faktor ke koupi.

Kšeftováním s hodinkama se dá i živit, nebo alespoň přividělat...to nepopírám. Jenže stejne jako v kterémkoliv jiném oboru je potřeba mít pro uplatnení v téhle činnosti značné množství informací a kontaktů a z toho jak je tvůj dotaz položen soudím, že nedisponuješ ani jedním - nic ve zlým. Představa, že budu jednoduše kupovat drahé žádané modely a prodávat je na sekundárním trhu se ziskem, je prostě lichá.

Takže má rada zní: Pokud si chceš koupit hodinky, vyber si takové, abys je mohl nejlépe denně nosit a mít z nich radost. Jestli už máš něco za sebou a víš co chceš, klidně sáhni po exkluzivnějších kouscích. Cokoliv od výše navržených značek je top level řemeslo a řiď se citem. Jestli spíš začínáš, držel bych se být tebou lehce zpátky a dal si nějaký čas a prostor k tomu, abys zjistil, co ti vyhovuje a nesáhl vedle - to by tě mohlo přijít draho.

Jestli máš volných 30k€ a chceš investovat, sáhni po nástrojích k tomu primárně určených a od hodinek raději dál. Při pohledu na ceny Rolexu se to může zdát jako easy money ale věř mi, nic není dál od pravdy :-).

Good luck!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 3 hodinami, AdaMoss napsal:

Zvažovat koupi hodinek v relaci 30k€ a nemět jasnou představu o tom, co od nich vlastně očekávám je podle mě naprostá sebevražda - jak ekonomická tak citová. K hodinkám v téhle hladině by měl človek takříkajíc dorůst, to jest, mít něco odnošeno, vyzkoušeno a něco o tom vědět.

Good luck!

Souhlas! 

Jedine hodinky, ktere muzes brat jako investici bez prace, jsou Rolady za cenikovku. Takze supej do butiku, zapis se na waitlist, to jedine splni Tve ocekavni. I kdyz podle me uz to nahoru nepujde, ale logiku tam hledat nejde. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Napisu to sem... Propad swiss made hodinek je momentalne drtivy, sam s napetim cekam, jestli budou nejak vyrobci reagovat a pohnou s cenami. Myslim si, ze dojde k cenove korekci, ze bubliny trosku splasknou, jelikoz prodeje spadly na desetinu a realne neni pro koho vyrabet.. Snad jen Cina nove v kvetnu hlasi pad "jen" o 50%.. Tohle dost mozna mensi hrace polozi a neverim, ze se nepoti i u tech velkych znacek. Zatim navrat k pred covidovym prodejum se nekona, uvidime, jak dopadne cerven.. Ale po teto zkusenosti nejsou urcite ani hodinky bezpecnym pristavem pro investice. Zatim se kupodivu moc tedy neslevnuje (imho), mozna jsem se ale dival jen spatnym smerem :) (chrono, fora, moje oblibene znacky). Zajimava situace, jde o historicky nejvetsi propad..

Upraveno uživatelem Axel
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 35 minutami, RadekB napsal:

Axel: "spadly na desetinu" máš na tuto informaci nějaký odkaz? Zdá se mi to příliš. Tipoval bych 30%, možná 40%, ale o tolik......  .Je to možný, jen se ptám kde jsi na tuto informaci narazil.

Oficiální údaje jsou tady:  https://www.fhs.swiss/eng/statistics.html

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No tak alespoň v něčem jsme pro jednou první... 😅 I když já jsem teda během covidu měl úplně jiný starosti, než řešit hodinky.. Asi jsem byl dle statistiky v menšině a Češi jako jediní zuřivě nakupovali přes všechny dostupné kanály.. 😜

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Možná jsem úplně mimo, ale názor k investici do hodinek se mi moc nepozdává, už jen z důvodu toho, jak moc jsou hodinky v této cenové relaci likvidní? 

Dovedu si představit, že člověk (obchodník) na chronu, co prodá hodinky za 30K Euro nemusí pak půl roku chodit do práce, ale kolik lidí si na chronu tyto hodinky kupuje? Pokud to chci na investici, tak to asi budu chtít někdy prodat, za 10 let, za 20 let? Na fodech po 20 letech z toho bude možná dvojnásobek a vím, že to prodám do týdne. Je stejná vidina i u hodinek? V ČR si myslím, že jsou ty hodinky neprodejné. Nový majitel se bude hledat několik let a možná se neprodají vůbec. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po roku...

Ještě doplním zajímavé info, myslím, že za poslední roky se ukázalo, že se investice do hodinek vyplácí, ovšem ne do všech, jak vidno v tabulce odkazu a pro mě je posledních 9 výrobců, do kterých není dobrá investice částečně překvapením.

https://watchcharts.com/watches/brand_indexes?utm_source=email&utm_medium=email&utm_campaign=WeeklySummary

 

Snímek obrazovky 2022-02-11 v 7.24.31.png

Snímek obrazovky 2022-02-11 v 7.24.14.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...