Přejít na obsah

Upgrade ETA 2824/2836 na Powermatic 80?


Doporučené příspěvky

Vzhledem k tomu kolik tu mají někteří pacoši utopeno v různě prémiových variantách domečků na "moderní švýcarské strojky" (cal. 2824-2, resp. 2836-2, u kterých jim už většinou vypršela záruka), dovolím si vznést veřejnou řečnickou otázku na zdejší hodináře:

Nakolik by Vám bylo proti srsti provádět upgrade starších hodinek formou záměny strojků za POWERMATIC 80? 

Podle výrobce i různých zdrojů (dám jen link na google, protože některé smrdí vykrádáním vraků a pácháním replik) by příslušné řady kalibrů měly být rozměrově i funkčně identické, při nezanedbatelných bonusech pro majitele novějších variant.

Nedělám si iluze že by Mr Hayek Jr. na tyhle díly provozoval nějaký maloobchodní e-shop - ale pro nedočkavé už se nám v inzerci pomalu začínají objevovat potenciální "dárci orgánů" (MIDO, Certina, Hamilton...) a jejich ceny budou dál klesat. Neberte to prosím jako nebo "výzvu k hromadnému vytváření bastardů" (citovou vazbu stranou - ETA jako ETA, notabene když je pod deklem - pro mě je to jako výměna základní desky v počítači, který díky tomu poběží minimálně dalších 10 let) a znevažování Vašeho hodinářského kumštu. Je možné že časem by mohlo jít i o zajímavou alternativu k "velkým servisům" tříruček od řady "Luxusních značek" mimo Swatch Group, při stejné nebo lepší přesnosti, odolnosti proti magnetickým polím a s víc než dvojnásobnou rezervou chodu než měl originál - tj. pro koncového uživatele "už jen samá pozitiva a sociální jistoty"... 🤔

Díky za zvážení i jakoukoliv odpověď B)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 163
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Já si nejsem jistý slovem upgrade. Existuje více verzí strojku Powermatic 80 (ETA C07.111), některé obsahují plastové krokové kolo a kotvu - v tom případě bych to viděl spíš na downgrade. Pocitově i funkčně. Plastový krok ve strojku z principu nechci, zvlášť když po čase začne zlobit (zkušenost a ne jedna) a díly ke koupi nejsou, na rozdíl od 2824. Ony ty strojky vypadají velmi podobně, nestudoval jsem přesně, jestli jsou některé díly záměnné, ale obecně se dá říct, že na 2824-2836 jsou díly dostupné, na C07.111 nikoliv. A i ten bude potřebovat servis, co pak?

Vlastně mi jako jediné plus vychází ta dlouhá rezerva, která mi nevyváží následný potíže při servisu.

Ostatní "výhody" jsou vždy něco za něco, v praxi oba strojky chodí velmi dobře, když jsou v pořádku.

Hodně jsem to zjednodušil, slušelo by se detailně rozebrat, že od obou strojků existuje několik verzí, od základních po chronometry, ale to by bylo na delší psaní. Nicméně já bych ve svých hodinkách neměnil, protože považuji klasiku 2824 za lepší strojek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@xjr1 Aneb “Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody”? ;) 

Plastové (on je taky dneska plast a plast) díly krokového mechanismu najdeš pokud vím jen v prvních v low-end Certinách a Tissotkách, zatímco Mido/Rado/Hamilton už by měly používat klasickou kombinaci ocel/kámen (zdroj) + každý i nějakou svou vlastní vychytávku (ochrana proti nárazům v nátahu a pod.) - přičemž COSC by měl být podle toho co pitvači zjistili už jen “příplatkový certifikát“ pro naprosto identický hardware. Dostupnost a zaměnitelnost dílů je samozřejmě otázka kontaktů a portfolia konkrétního hodináře/obchodu - ale ani po letech na Chronomagu nemám pocit, že zrovna u základních strojků ETA by tu useři trpěli “potížemi” z opakovaného pobytu hodinek v servisu - spíš naopak. Strojky Powermatic 80 každopádně seřiditelné (viz Jeronimo) i servisovatelné (a to nejen výměnou celého modulu můstku se setrvačkou za továrně seřízený) jsou - takže před subjektivními spekulacemi o “vyšší kvalitě 2824” by určitě neškodilo projít si aspoň hrubé specifikace nových kalibrů (komu by nestačila o třídu vylepšená rezerva chodu, možná uslyší na paramagnetismus atd.), abychom tady při objevování “seznamu ignorovatelných výhod” nedopadli jak partička protiřímských aktivistů v “Životu Briana”... :speak_cool:

 

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Popravdě si nejsem jist zda bude nějaká možnost. Zatím jsem to nepředělával, ale co mohu říct že jsem dělal nějaké SWATCH kde bylo snad plastové krokové kolo a že se nechalo přehodit.

Každopádně SWATCH mají plastová ložiska. A když vezmu současnou produkci ETA QUARTZ  tak není dělaná na servis. A po informaci z jistého servisního zdroje hodinky do 1000 franků nejsou určeny na servis a víc jak 5 let života. A pokud má někdo chuť dát své kukačky na laborování tak nejsem proti. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Trochu o tom jak se dostal Powermatic až do Tissot a Certina. Jednoho dne pan Hayek senior rozhodl, že svému zlatému vejci jménem Swatch dopřeje exkluzivitu v podobě mechanického stroje a aby toho nebylo málo, tak samozřejmě s automatickým nátahem. Za tímto účelem dal zadání své motorárně Eta  vyrobit stroj cenově a koncepčně zapadající do linie hodinek Swatch. Eta se tohoto úkolu chopila řádně a to co je ve strojích drahé, to znamená krok, vymyslela jak vyrobit z plastu. A tak se zrodil Powermatic. To, že hodinky s tímto strojkem vydrží tak 5 let, to snad by ve Swatch za 350,- Franků nevadilo. A tak se rozjela masová výroba strojů a Eta, že jich za chvilku nadělala kupy na sklad. 

No, a tady to začalo Mr. Hayekovi drhnout. Ony ty Swatch nakonec za těch 350,- ne a ne se tam nákladově vejít a tak byly z toho Swatch za 690,- a víc. A to už si zase jen tak někdo nekoupí. Takže se neprodalo. A co teď s těmi vytuněnými Powermatic. A tak padl pešek na Tissot. Ten to dostal od Hayeka příkazem, prostě si ty Vaše hodinky z tou 100 letou tradicí stojící na poctivé hodinařině vyzdobíte tady tím šmejdem. Pánům z Tissotu se to tak líbilo, že vedení Tissotu málem rezignovalo, ale moc si nepomohli a tak jako správný člen skupiny Swatch, jí pomohli a to co budovali generace jejich otců před nimi, hodili za hlavu. Samozřejmě zapracoval špičkový marketing. Světe div se Tissot nám tehdy představil superlativní stroj s nesčetnými výhodami včetně revolučního plastového kroku.

A tady tu historku posloucháte při večeři ve Švýcarsku přinejmenším z velmi kvalifikovaných úst.

Měnit Powermatic za cokoliv jiného, vyrobeného v rámci standardní kvality, tak za mě ani náhodou.

Ale jinak, ať si to každý přebere sám......

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pánové, je mi trapné poučovat když máte všichni k dispozici internet a Google - ale obávám se že ten heretický neservisovatelný plasťák proti kterému se tu někteří až hystericky vymezují je Sistem51 (určený pro "plastové" Swatchky), resp. jeho evoluce C15.111, používaná Tissotem - přičemž ani jeden nebyl předmětem tohoto vlákna

sistem51-88.jpgc15-111-e1.jpg

Pro "vypravěče pohádek" a "diskutéry za každou cenu" proto připomínám, že v úvodním příspěvku je řeč o kalibrech "Powermatic C07", konstrukčně založených na 2824-2 (→ C07.x11), resp. 2836-2 (→ C07.x21) ...a samozřejmě že radši v lepším provedení než "jedničkový holobyt", pochopitelně bude-li z čeho brát:

  • C07.1XX (synthetic escapement)
  • C07.6XX (regular escapement)
  • C07.8XX (silicon hair spring).

 c07-111-8f.jpgpowermatic-80-121-86.jpg

PS: Měl jsem za to že by se k tématu mohli vyjadřovat spíš hodináři kteří vědí která bije - ale kým už máme hen ten zatracený mier, demogracii a glasnosť, snad to i ostatním přispěvatelům přispěje k orientaci... :speak_cool:

 

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapoměl jsem se zmínit, poslední požadavek na servis Powermatic, máme asi týden starý. Chudák zákazník to zkoušel před tím u značkového servisu a pochodil s cenou 8700,- Kč. My jsme to museli vrátit s tím ať se s investicí smíří, s prochozeným plastovým krokem nic neuděláš.

Přitom servis na 2824 a podobné děláme za 3000,-.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Radku, na tê poslední fotce je sice vidět kulový, a né krok. Ale to je na setrvačce vyvažovací závaží (free sprung balance?), ale ne symetricky na všech 4 loukotích?

Edit: a kde to má schovaný kámen od ložiska kotvy, stoupacího kola, někde těch 23 kamenů musí být?

Upraveno uživatelem sery.vlk
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@sery.vlk Ty obrázky strojků jsou samořejmě jenom ilustrační - šlo o to že i při různých provedeních kotvy (která může a nemusí být plastová - viz třeba C07.821, kde už i místní pacoši pochvalně chrochtali) zdaleka nejde o "neservisovatelný plastový strojek", tak jako v případě Sistem51 (kde je z plastu i krokové kolo a kde co kolem). 

401559-11e8bb975e5a61226cf5c5eaa5fdf8f6.

Co se seřiditelnosti týče, taky se nejdřív erudovaně tvrdilo jak je to seřizované ve výrobě laserem, takže se místo seřizování musí měnit celý modul setrvačky - no a pak tu samouk Jeronimo podle návodu z internetu symetricky pošteluje šroufky a "vono to šlo - vono to celou dobu šlo...!!!:huh:

a57fb8949e1f9dc8e77bdcc9d4604f10.jpg

A pro jistotu ještě jednou připomínám: Nejde vůbec o nějakou akutní poptávku a nebo fušování do řemesla - spíš o hledání odpovědi na "inženýrský dotaz", nakolik reálná by v tuzemských podmínkách byla podobná záměna u hodinek s 2824/2836, kdyby mě jednou začala štvát jejich muzeální rezerva chodu (aneb: "v Sobotu odpoledne zapomenu dát dowinderu, v Pondělí ráno už stojí...") ...Přičemž výměna za aktuálních model dotyčného výrobce (v hodinkovnici mám třeba Fortis a Traser, ať mě tu ještě někdo nenařkne z poptávky na skládání fejků) by mi kromě peněz vyhozených za "oversized design" fakt žádné funkční zlepšení nepřinesla. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Ondra

Rozumim tomu spravne, ze v Certinach za bratru 30 tisic: Certina DS-1 Powermatic 80 C029.408.11.081.00 jsou plastove casti  (krokove kolo, kotva)? Mozek mi takovou zhuverilost nejak nebere...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi Ti Radku rozumim, a myšlenka není špatná. Jen si bude muset někdo dát práci a podívá se do tech. rozkresů, nakolik vychází ze starého modelu 28xx.

Třeba, zda číselník bude mít stejnou rozteč pro nožky, usazení natahovací hřídele (vyůstění do pouzdra), možnost záměny ručkového soukolí / vteřinového kola (to v případě různých číselníků).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 16 hodinami, ONYX servis hodinek napsal:

Zapoměl jsem se zmínit, poslední požadavek na servis Powermatic, máme asi týden starý. Chudák zákazník to zkoušel před tím u značkového servisu a pochodil s cenou 8700,- Kč. My jsme to museli vrátit s tím ať se s investicí smíří, s prochozeným plastovým krokem nic neuděláš.

Přitom servis na 2824 a podobné děláme za 3000,-.

Toto jsem měl přesně na mysli. A nejde jen o ten plastový krok, i ostatní díly jsou někdy (často) potřeba a pokud nejsou běžně dostupné, je uživatel hodinek odkázán na značkový servis. Pokud to někomu nevadí, může vesele upgradovat:-). Já to svým hodinkám určitě neudělám a ani bych to nikomu ze svých zákazníků s klidným svědomím nedoporučil. Nicméně každy ať se rozhodne sám...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@rmx Rozcestník linků na lidi kteří už to absolvovali (včetně omylu s koupí day-date modelu s delší oskou) je hned v prvním příspěvku. K porovnání změn oproti 2836-2 by (opravdovému hodináři) mohlo pomoct třeba toto video se sborkou C07.621 - já na tom vidím jen že jde o Powermatic s DayDate a že vidlička není z modrého plastu, takže titulek nejspíš sedí.

Opakuju že panu @xjr1 ani jiným tu nikdo tuning jejich milášků neradí a nevnucuje - jde o čistě soukromou spekulaci, co by obnášelo naroubování "80 hodin" na povedenější "User Interface" než umí Swatch Group. 

A co se týče @ONYX servis hodinek, asi bych se dlouho rozmýšlel jestli svěřit hodinky někomu, nad jehož síly je (i po opakovaném upozornění) připustit že Powermatic 80 opravdu nemusí znamenat jen C07.111 s plastovou kotvou... :thumbsdown_anim:

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ok, připouštím, že jsem poněkud vyhrazený vůči těm krámům co se Tissot a podobní snaží prezentovat jako kvalitní výrobky a teď mám opravdu namysli verze plast. krok.

Také to trochu souvisí s rozdílem praxe od tady toho hypotického dohadování. Dostanu-li na dílně do ruky Tissot číslo kalibru řeším až jako poslední. Pokud je plast a je prochozený, tak neopravujeme.

Dobře, tady se tak furt bavíme o ničem. Jestli je to, a támhle a jestli možné toto a tady to? Pokud je to pro kolegu Radka123 tak důležité nabýt poznání zaměnitelnosti strojů, má ode mne výzvu. 

Opatřete si hodinky s klasickou Etou, které by jste chtěl upgradovat na Powermatic, já seženu stroj Powermatic a pak se sejdeme u mě na servise a můžeme si vyzkoušet na živo záměnu stroje. 

Pak sem můžete dát kompletní report i s případnou fotodokumentací......

Rudolf Kalivoda.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...