Přejít na obsah

Tudor Pelagos Blue


Doporučené příspěvky

Před více než měsícem jsem si pořídil své první hodinky od manufaktury Tudor. Výběr padl na model Pelagos v modré barvě. Hodinky jsem si pořídil on-line aniž bych si je kdykoli předtím vyzkoušel. Spoléhal jsem na to, že 42 mm je ještě univerzální velikost a nějak vnitřně jsem se smířil s větší výškou pouzdra, která se díky titanu neměla promítnout na váze oproti ocelovým kusům se standardnější výškou. Největším otazníkem tak byla jejich barva, resp. jak bude použitý odstín modré vypadat na živo. Nakonec mne matná modrá velice příjemně překvapila. Ač třeba modrá na IWC malý princ je mnohem elegantnější, ke sportovním Pelagosům použitý odstín skvěle sedí. Navíc je to v závislosti na světelných podmínkách takový chameleon od jasně modré k tmavě fialové až téměř antracitové. Líbí se mi i temnější odstín titanu, jehož lehkost pro mne činí takto vysoké hodinky nositelnými. Nastavitelná spona tahu je známa jako ta nejlepší na současném trhu, což platí zejména pokud ji využijete k zamýšlenému účelu. Pro pasivní kancldiving by mohla mít méně poloh a tím pádem kratší délku, ani z tohoto pohledu ji nelze hodnotit jako nepohodlnou.              

 
S hodinkami jsem maximálně spokojený. Můj kus lze střídáním dvou poloh odkládání držet na nulové odchylce. Luminiscence je doslova famózní, skvělá čitelnost samotného ciferníku s dobře rozlišitelnými ručkami je umocněna použitím lumi výplně i na keramické lunetě. Odolnost vůči vodě je u potápek očekávatelná, Pelagosy jsou rezistentní i vůči magnetismu, což ne všechny hodinky v dané kategorii splňují.  Nahradily mi nové vlnkové bondovky u nichž mi lehce vadila snížená noční čitelnost daná skeletonovými ručkami. Zvažoval jsem Breitling SOH s v podstatě stejným strojkem avšak bez antimagnetického vlásku. Samozřejmě jsem vybíral i v rámci značky, kdy jsem u většiny modelů z řady Black Bay nedával absenci data, pár pěkných modelů i tak zůstalo, ale stejně jsem nakonec upřednostnil Pelagosy.  
 
Vzhledem k tomu jakou mi dělají radost, mám za to, že mi vydrží pořádně dlouho.

IMG_6890.jpg

IMG_6978.jpg

IMG_7084.jpg

IMG_7092.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 50
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Budu se tu opakovat, ale tyhle modrý Pelagosy tady očumuju už dost dlouho a doufám, že se k nim jednou taky dopracuju. Jsou super. Jestli se k nim jednou rozhoupu, tak na tom asi budu podobně - taky jsem je naživo neviděl, ale nemyslím, že by mě na nich mělo v reálu něco zaskočit. Dvě zásadní věci mám vyjasněný:

- titan mi nevadí, už jsem ho jednou měl u Steinhartů a s odstupem času nechápu, proč jsem je prodal

- když modrá, tak modrá, což myslím tahle bezpochyby je a není to taková ta kosmická modrá jako třeba u Omegy

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ideální velikost, titan, modré provedení, dobře nastavitelná spona... Ty hodinky mají všechno, co bych na svých hodinkách chtěl jednou mít. Nezbývá než pogratulovat. Budu se na ně muset jít podívat, ať vím...

Odesláno z mého SHT-W09 pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za pozitivní komentáře, ty hodinky si to opravdu zaslouží.

Jedna z mála věcí, která je u nich podrobena kritice, je pět řádků textu nad indexem na pozici šest. Když se teď v rámci této úvahy v podstatě poprvé na inkriminované místo ciferníku pořádně zaměřuji, považoval bych za optimální tak dva až tři řádky jako protiváha loga a textu pod indexem dvanáctky. Jinak jsem mnohost textu nikdy dříve při nošení nevnímal takže mne to vůbec nerušilo a doufám, že tomu tak i nadále zůstane.

Někdy je kriticky hodnocena i přítomnost heliových ventilů na soudobých hodinkám, které využije skutečně málo uživatelů nevyjímaje běžných potápěčů. Zde si myslím, že zrovna Pelagosům není v tomto směru co vytýkat, neboť se nejedná o integritu pouzdra narušující manuální ventil jako mají např. bondovky, a navíc je Pelagos v rámci značky nejvyšší potápěčský model, což v mých očích přítomnost heliového ventilu naprosto ospravedlňuje. Jistě jej na tomto modelu ocení i případní kancldiveři, neboť krásně narušuje jednotu levé strany pouzdra, které pak díky tomu vizuálně působí jako nižší (a tím pádem i elegantnější). 

Za sebe též velice vítám nepřítomnost vnější antireflexní vrstvy na safírovém sklíčku, které dle mého názoru nemá na tool potápkách co dělat. Schválně jsem nenapsal, že na tool hodinkám jako takových, neboť třeba na pilotkách může být vnější AR docela fajn vychytávka.              

IMG_7149.jpg

IMG_7133.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 15 hodinami, Daemonultimate napsal:

Paráda, ta jejich modrá je návyková. Ještě přihoď fotku spony. Začínal jsem na titanu, pak ho dlouhá léta ignoroval a teď mu zase přicházím na chuť. A samozřejmě gratuluju, tohle je parádní kousek s čitelností přesně jak píšeš.

Ještě posílám pár fotek spony, která nabízí opravdu velké množství různých variant nastavení zejména pro použití s neoprenem. Mikroregulace se rozhodně hodí i pro nepotápějící se uživatele. Sám už bych moc nestál o hodinky na tahu bez této možnosti.

K Pelagosům je dodáván i kaučukový pásek s trnovkou, který má též potápěčskou extenzi v podobě připojitelného třetího dílu. Zatím jsem kaučuk nenasazoval, a je mi jasné, že to vzhledem k nutnosti použití koncovek tahu (v kombinaci se skvělým zpracováním napojení tahu k pouzdru s malými tolerancemi) bude o dost těžší, než kdyby byl pásek celý z kaučuku včetně zakončení pro stěžejky.         

IMG_7164.jpg

IMG_7159.jpg

IMG_7161.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Super hodinka, sám jsem je vloni zvažoval, pak ale zvítězil zdravý rozum. Ten zavelel, že potápky už mám dvoje... a koupil jsem si 116400gv :lol2: Ten román na cifru není až taková hrůza, ty předešlé s ETA werkem měly cifr naopak prázdný. S tahem a gumou máš recht, chce to kleště a cvik.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Gratuluju, pro mě asi nejkrásnější a jediný představitelný Tudory (i přes ten slušně řečeno kosočtverec na hodinovce a vteřinovce😃).

Modrá barva, plastický nekulatý indexy, inhouse, slušná rezerva, lehký titan, mikroregulace a na poměry Tudoru i "normální" korunka, to vše za velmi slušnou cenu...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, taky nad nimi uvažuji (jen v černém provedení) a druhými adepty jsou Tudory P01, zkrátka toužím po nějakých potápkách. :) Mohu vědět jak si na tom stál ten předchozí strojek v tomto modelu Pelagos oproti současnému MT5612? Krom toho, že se už nevyrábí a mohla by hodinkám růst cena (pokud to u Tudoru tedy platí). Děkuji za případné odpovědi.  

Upraveno uživatelem Mr.Vaclav
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 21. 7. 2020 v 11:46, jenik77 napsal:

Blahopřeju k super kousku.

Tak jsem se díval zpět a už je mám 4 roky a furt mě baví, přeju ti, ať ti to taky vydrží!

 

Moc děkuji, tvoje kousky jsou pro mne hodně inspirativní. Na Polárky jsem před dvěma lety čekal s fotkou tvých v mobilu a jsou to mé nej hodinky, co jsem kdy měl. Že k nim máš modré Pelagos jsem též registroval jako podpůrný argument, že to bude dobré kombo. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tiez nad Pelagos uvazujem, ale black, su to jedine Tudor, ktore pripadaju do uvahy, na ostatnych mi strasne vadi absencia datumovky.

Nikde sa neviem dopatrat, aky typ titanu pouzivaju, ci uz na puzdro, alebo na naramok. Spona je ocel, ale tato otazka je pre mna dost zasadna, kedze obycajny titan nechcem, skor zliatinu, oznacovanu aj ako Grade 5. Bohuzial to nikde neuvadzaju.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...