Přejít na obsah

Hodinky za promoce - první pořádné společenské


Hodm

Doporučené příspěvky

Dobrý den všem,

jdu si k vám pro radu ohledně výběru hodinek za promoce. Jedná se mi o to, že to budou mé první pořádné hodinky, takže jsem chtěl něco jednoduššího, ale dostatečně reprezentativního, abych si je mohl vzít k obleku. Zároveň bych chtěl, aby hodinky vydržely nejlépe pár desítek let (samozřejmě za předpokladu, že je nebudu nosit úplně denně). Cenově bych se chtěl dostat někam na hranici okolo 15 000 Kč. Procházel jsem různé diskuze na tomto fóru a dle doporučení jsem pochopil, že by byly ideální automaty se safírovým sklíčkem. Bohužel se v oblasti hodinek neorientuji, tudíž budu rád za veškerá doporučení a rady. Ještě nemám definitivně vybráno, ale nějak jsem se dostal ke dvěma modelům, které se mi líbí nejvíc. Jak jinak než, že jedny jsou švýcarské a druhé japonské:

Tissot Heritage Visodate Automatic: https://www.hodinky-365.cz/tissot-visodate-automatic-t0194301603101-x137962

Seiko Presage Automatic SSA409J1 Cocktail Time "Honeycomb" Limited Edition 6000pcs: https://www.hodinky-365.cz/seiko-presage-automatic-ssa409j1-cocktail-time-honeycomb-limited-edition-6000pcs-nahradni-reminek-x1186204

 

U Tissotek se mi líbí jednoduchost v takovém retro stylu a jelikož se bude jednat o dárek od rodičů, tak nesmím opomenout fakt, že slyší na pojem "švýcarské hodinky".

Seiko mi naprosto učarovaly úžasným designem ve stylu včelích pláství, a dokonce se mi líbí i výřez s průhledem na strojek, navíc to jsou limitky a mají vyšší voděodolnost než Tissotky. Bohužel nemají safírové sklíčko a taky jsou "pouze" japonská značka, i když po přečtení zdejších názorů v jiných vláknech chápu, že nejsou o nic horší.

 

Naopak zde panuje různorodost názorů mezi strojky ETA 2824 versus SEIKO 6R38. Rád bych poprosil i vyjádření právě ke strojkům. A vlastně vyjádření souhrnného hodnocení obou modelů a doporučení. Předem moc děkuji za rady a názory.

Upraveno uživatelem Hodm
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 77
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Z těhdle dvou bych asi zvolil Tissot, jelikož ETA 2824-2 je “jednoduchej” léty prověřenej stroj, takže servis zvládne téměř každý a bude za hubičku. Ale ani Seikama chybu neuděláš, tady je to spíš o preferencích a co se ti víc líbí.

Pokud ale chceš hodinky, které ti vydrží pár desítek let jak píšeš, tak bych spíš trochu došetřil a koupil něco lepšího, např. něco od Longines, klasickej brand s dlouhou historií a parádnÍ nabídkou, v poměru cena/výkon dle mého naprostá špička.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No tak pořád nevím které. Co člověk, to názor. Za rady děkuji. Ty Hamiltony mají ve výbavě navíc i vysokou voděodolnost, ale vzhledově se mi osobně nelíbí. Jsem v tomto ohledu začátečník, tudíž jsem se ještě nedostal na "gurmánskou" úroveň co se vkusu hodinek týče. Věřím, že třeba za 10-15 let se mi ty Hamiltony líbit budou. V současné době hledám takové první pořádné. Rád bych, aby něco vydržely a nostalgicky je vytáhl třeba i za 30-40 let a zavzpomínal. Bohužel Longines jsou na první hodinky pro mě už drahé. Aktuálně je i cenovka okolo 15 tisíc Kč pro mě vcelku luxus jakožto člověku, který s kariérou teprve nedávno začal. 

Můžete poradit i z pohledu vnímání jednotlivých značek v této cenové kategorii. Já třeba Tissot mám zafixované jako dost dobrou značku hodinek, podobně i Seiko. Švýcarské hodinky jsou pojem, vzhledově vedou spíše tyto včelí plástve od Seika, i když tu jsou i názory, které říkají opak. Pravděpodobně se mi časem budou měnit preference, takže je otázka jak k tomu přistoupit. Zda jít do hodinek, které se mi líbí víc, ale je tam riziko, že za pár let se tak líbit nebudou (navíc nemají safírové sklíčko) nebo jít do Tissot s tímto neotřelým retro a zároveň jednoduchým nadčasovým designem.

Upraveno uživatelem Hodm
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě se zkus poohlídnout po Certinách, taky pěkný švýcarský hodinky, podle mě o fous lepší než Tissot. Mají velký výběr "oblekovek" a mají na ně v poslední době celkem dobré akce co jsem viděl.

Co se týče začátku kariéry tak to je důležitej milník v životě lidskym, ukončení školy a začátek dospělého samostatného života, takže bych vybral opravdu něco na co se třeba za 20 let podíváš a vzpomeneš jak si začínal svoji kariéru. Já když jsem nastoupil první den do práce, tak jsem si koupil svoje první opravdu dražší hodinky Tudor style a vím že pro mě budou napořád hezkou vzpomínkou a nikdy je neprodám :) 

Upraveno uživatelem watchboy
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A jsou automaty podmínkou? Já svoje první "pořádný" měl taky automaty, ale štvalo mě že to nejde přesně. 😀  Kolem dvaceti můžeš sehnat třeba Longines VHP, ty by něco vydržet měly...

Z automatů se mrkni na Certiny, řada např. DS-1. I DS Action mají kousky k obleku a navíc 200m vodotěsnosti, což ale nevím jestli potřebuješ. 🙂  Obrázky odcizeny z Helveti... :D 

 

certina-c0298071105100_jpg.pngcertina-c0354071105700.jpgcertina-ds-action-powermatic-80-c0324301105100.jpg

Upraveno uživatelem Milan59
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak já už 2 roky pracuji na full time při škole, navazující studium jsem dělal v kombinované formě a osamostatněný jsem již delší dobu. Ale rozumíme si.
Na Certiny jsem se taky díval. Klidně poraďte, automat nemusí být úplnou podmínkou, vlastně jsem se jen dočetl, že by lepší hodinky automat měly mít, takže jestli budou přesnější quartz či něco jiného, tak sem s nimi. Vodotěodolnost je příjemný bonus, co kdyby jsem s nimi spadl do bazénu?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nejsem nijak extra znalej, ale určitě bych promyslel výhody/nevýhody automatů a baterek, hlavně pokud jde o tvoje představy.

Zmínil jsi přesnost: v týhle cenový kategorii u automatů můžeš skončit s kusem, co bude dělat 15 vteřin do plusu nebo mínusu denně,, možná i hůř, což ti třeba může, ale taky nemusí vyhovovat. Quartz hodinky, i ty nejlevnější, ti 15 vteřin udělají za měsíc. Jestli ti to nevadí, tak bych to nijak moc neřešil a rozhodoval se spíš podle toho, co se ti líbí vzhledově.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vzal bych to asi takhle, pokud je ti to jedno, tak bych se rozhodnul jestli chci spotřební baterkáče který nebudeš muset řešit, za pár let je zahodíš a koupíš nový, tam se úplně v pohodě vejdeš do 5ti tisíc, dávat víc je asi zbytečný, nebo chceš opravdovou hodinařinu, která s tebou bude stárnout a budeš je mít třeba jako památku, tedy mechanické hodinky. To je asi první otázka, kterou bych si zodpověděl. 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Automatický "natahuješ" pohybem, tj. nošením. Mechanický jenom přes korunku. U automatických s mechanickým nátahem máš možnost obojího. 🙂

A nějak nerozumím tomu, proč bys měl za pár let zahodit quartz hodinky. Pokud by byl rozumný strojek, nejenom že ti můžou vydržet desítky let, ale při poruše prostě koupíš strojek nový, udělá se výměna a jedeš dál. Jestli budou dostupný i ve stáří je samozřejmě věc druhá, ale kupovat hodinky s myšlenkou "co bude za 50 let" se mi zdá dost omezující tvůj finální výběr.

Upraveno uživatelem Milan59
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mechanické hodinky jsou hodinky jež obsahují mechanický strojek který stvořil mistr hodinář narozdíl od baterkáčů. Mechanické hodinky se dále dělí na automatické tedy s automatickým nátahem, kdy nátah zajišťuje rotor, který hodinky "dotahuje" když hodinky nosíš, a druhou variantou jsou pak mechanické hodinky s mechanickým nátahem, které rotor nemají, takže je musíš dotahovat ručně otáčením korunky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...