Přejít na obsah

Hodinky za promoce - první pořádné společenské


Hodm

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 77
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

@Milan59 - Diky za doplneni, super.

@Radek124 - Tip na Hamilton, Mido a Ball je super, dokonce si myslim, ze nektere modely H a M by nebyly az tolik mimo rozpocet.

No a nyni, jak jiste chapete, se musim ohradit vuci kritice Orientu :D  Jako low cost Seiko bych je rozhodne nenazyval, z mnoha provedeni zejmena podobne drahych modelu Seiko a Orient by se mohlo Seiko sakra ucit jak se delaji hodinky. Hacking a manualni natah je pro mnohe vyhodou, ja treba na tom tak netrvam a ty starsi Orienti strojky (konkretne v Bambinech treba) byly odolne, spolehlive a presne. Prvni Bambina mi chodily +1s dlouhodobe. Ted mam s vylepsenym strojkem a presnost je bohuzel jinde (zatim). Ale to je fuk. Na obhajobu Orientu a srovnavani se Seiko a jinyma znackama by se tu dala rozvirit dost zasadni diskuze, ktera nepatri do tohoto vlakna.

Jinak panove, rozhodne si nemyslim, ze to je o penezich. To, ze za 10k nemuzes mit hodinky na pamatku, zato za 30k uz jo mi prijde jako desnej nesmysl. Jsou tu clenove, kteri by se podobne vysmali hodinkam za 100k, ze to je jen spotrebka na pouziti na zahrade. Dokazu si predstavit (ze zkusenosti) ze 15k za hodinky je pro nekoho uplne to stejne, co pro jineho 150k. Dokud clovek nosi Casio za 500 a rodina proste nema prazske platy, tak je 15k opravdu dost velky budget. A pokud opravdu clovek neni chronomagor, ale normalni typek z ulice, tak tech 15k bohate staci. Je potreba proste pochopit to, ze ne kazdy, a novacek zvlast, je hned schopny/ochotny za hodinky vyplajznout 20k+.

To me oklikou vraci zpet k Orientu. Pokud by chtel clovek teda poskocit kapku vys, mit kvalitnejsi zpracovani, lepsi strojek, ukazatel natahu, zbavit se loga a celkove mit vymazlene nadcasove hodinky, tak muze postoupit do vod Orient Star a jejich Classic. A pritom je porad v budgetu.

https://www.helveti.cz/orient-saf02004w

obrazek.thumb.png.3601266851eeecb4ab22e1615c8d729f.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hlavně neblbni. Můžeme Ti tady poradit cokoli, ale ve výsledku to budeš Ty, kdo si je bude ráno nandavat a zas jen Ty, na koho juknou z pod rukávu. Tobě se tedy musí líbit, a to je hlavní hledisko.

Budget, který máš, není nic moc, ale slušný hodinky se za to pořídit nechají. Pokud jsem to dobře pochopil, chtějí Ti je zaplatit rodiče k promoci. Udělej to tedy tak, aby to bylo i Něco i pro ně. Najdi si menší hodinářství, kde se vám při koupi budou věnovat. Pro tátu bude věta " koupil jsem klukovi k promoci hodinky " mít určitě větší význam, když bude přítomen výběru v nějakém komornějším prostředí, než když prostě vyplázne kartu v obchodáku. Třeba Tovys z Jihlavy, nebo komorní vilka na dělostřílnách v Praze ( chronoschop ) mají dost slušnou úroveň. Přístup k zákazníkům je fakt příkladný, i když tam nenecháš ranec. Navíc majitel Ti vždycky může vyjít vstříc víc, než pouhý prodavač. Bývají to nadšenci a spokojenost zákazníka je pro ně víc, než jen kšeft, takže Ti může nabídnout slevu, o které se Ti jinde může jen zdát, nebo třeba pouzdro na hodinky coby dárek, nevšední limitku,...

A není hned potřeba vybírat hodinky na celý život. Když se k nim budeš slušně chovat, vydrží v podstatě každé. Taky popřemýšlej, zda jsou pro Tebe duležité zrovna ty společ

enské, jestli by Ti větší radost neudělaly třeba pilotky, nebo potápky. Zrovna pilotky bývají slušným kusem železa, které Ti udělá radost i po letech a stále budou modní a oblíbené. Do kanclu si pak můžeš koupit něco obyčejného, co postupem času nahradíš něčím lepším, a nebo třeba taky ne (;máš pc, mobil,....). Ale o víkendu, dovolené vytáhneš ty  svoje oblíbené od táty a při natahování si vzpomeneš, jak jste je spolu vybírali. A to je přidaná hodnota nevyčíslitelné ceny 🙂

To hodinářství si obhlídni dopředu, abys pak nekoukal jako vrána, a měl alespoň přibližné povědomí, z čeho jdeš vybírat. Když si pak necháš předložit 3 - 4 kousky, hodinář Ti spíš poradí, než když řekneš , že chceš hodinky a necháš všechno na něm. A táta z toho bude mít taky jiný pocit, když bude vědět, že jsi nad tím přemýšlel. A pak s ním jdi na pivo, taková koupě se musí pořádně probrat 🙂

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak se koukám, že diskuze se pořádně rozjela. Už je těch doporučení tolik, že bych se v tom ztrácel. Mé srdce již delší dobu tíhne k těm Cityzenkám, které sice nejsou automaty, ale mají mnoho jiných parametrů, které mě uchvátily - titan, naprostá přesnost díky rádiově řízenému signálu, voděodolnost, solární pohon a v neposlední řadě vzhled. 

Ještě se vyjádřím k tomu, jak někteří z vás psali, že se jim zdá rozpočet okolo 15 tis. Kč příliš nízký. Věřím, že pro fajnšmekry, kteří se ve vodách luxusních hodinek dlouhodobě pohybují, tomu tak může být. Ale pro laickou veřejnost je to naopak až luxusní částka za hodinky. Ptal jsem se na názor i několika kamarádů, kteří taktéž nejsou odborníky na tuto oblast a všichni valili oči, jakou že pálku to chci za "něco na ruku" zaplatit. 

Zároveň souhlasím s některými názory, že musím vybírat tak, aby i rodiče byli s výběrem spokojeni. A jelikož se v tom vůbec, ale vůbec neorientují, tak při větě, že "nějaké automaty" dělají rozdíl cca 15 vteřin denně, se na to netváří. Za to, když ukážu Cityzenky s naprostou přesností, komplet titan, voděodolnost a navíc s příjemným designem, tak je to jiné kafe.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takže máš v podstatě vybráno 😄

a k té ceně - dřív platilo, že hodinky jsou vlastně jediný pánský šperk a že by jsi měl mít hodinky ve výši měsíčního platu ( zatím nikdo neřeší, zda čistého, hrubého nebo superhrubého 😄 ). Pomineme-li kecy o průměrných platech a mediánech a já nevím co ještě, tak Ti pro obyčejného člověka vyjde částka mezi Tvými 15 a 20 tis. Je zajímavé, že spousta lidí by nedalo tolik za hodinky, které vydrží dlouho, ale jsou ochotni dát i vyšší částky za mobil, který do roka vyjde z módy, do dvou bude morálně a technicky zastaralý a do třech let po smrti 😄

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chtěl bych ty Citizen Elegant v černé. 

Irwinku, to stejné se říká i o zásnubním prstenu a víš kde je původ? Byl to jen chytrý marketingový tah výrobce takových šperků. Souhlasím s tebou ohledně mobilů, i když já se tomu vymykám a raději si koupím co 2 roky nový telefon ale vždy za cca 3,5 tisíce. 
Opravdu to v široké veřejnosti není hitparáda co se týče hodinek. Člověk když má nějaký koníček tak se poté může pohybovat v bublině stejných nadšenců a ztratí přehled o tom širokém okolí. Proto jako nováček píšu, že lidem z okolí přijdou hodinky za 15 tisíc jako velký luxus. :) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, původ toho rčení neznám, ale nedivil bych se tomu

Každé 2 roky nový mobil? Proč si nekoupíš takový, který by Ti vydržel dýl? Já mám ten svůj už 11 let, tedy před 4 roky jsem sehnal stejný , takže obměna. I po těch 4 letech vydrží baterka 4 dny 😄 a ta původní, kterou ještě semtam nabiji, vydrží dva dny. Jediným problémem je, že když mi baterka nečekaně dojde, tak nabíječka je dnes už atyp a z pc to nejde 😞

V bublině se nepohybuji, jen se rád na hezké hodinky kouknu a mám po cestě pár hodinářství, tak vím, že se ceny tak nějak zvedly 😞 a minulý týden jsem šel Pařížskou, no a tam je to tedy zatraceně jinde 😄

Nezapomeň, že těch 15 litrů přijde lidem hodně proto, že by je museli složit najednou - hodinky Ti na splátky nikdo neprodá, na rozdíl od mobilu. Já bych taky nemohl mladýmu koupit mobil za 20, ale na splátky na dva roky to v poho utáhnu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hodm….

úplně moje řeč.... S tím Citizenem budeš spokojený a rodiče to uspokojí taky. (Už vidím svoji mamku co by mi řekla - takové malé nic za patnáct tisíc???) - ale už dvacet let mě kontroluje shůry a zrovna na toto stanovisko moc nedám ;o)

Dávno jsem přišel na to, že jedny hodinky stejně nestačí a můžou pokrýt jen část požadavků. (jako když chci oblek, tak nečekám že bude mít kapuci, bude nepromokavý a do mrazu...)
tak si můžeš odškrtnout co máš splněno (přesnost safír titan Japonec a co tě napadne) a na další máš spoustu času.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hodm….

Ještě jsem tak chtěl písnout - říkáš, že některé automaty mají přesnost +- 15 s /den. Tolik mi dělaly moje Lanco po 30 letech  práce a 5 servisech. Perná práce ( a teď se tady všichni půjdou pověsit, nebo při nejbližší příležitosti pověsí mne ) spočívala v tom, že jsem hodinky první roky nesundával ani v noci, posléze na noc na noční stolek. Měl jsem je na ruce při opravě auta, sekání sbíječkou, zednických pracích, jízdě na kole, na lyžích, v autě, na lodi, na inlinech, při tůrách po horách i lezení po stromech, ve sprše, ve vaně i v bazénu ( malý u baráku, potápění a velké plavání ne, na to neměly WR) , prostě furt. Jeden čas to byly moje jediné. Vydržel i originální tah. Fotky přikládám. Bohužel se mi změnil pot na agresivnější, takže spodní část je pryč, dýnko je ale v pořádku. Hodinky stále jdou, teď ale dělají cca + 20 min /den. Koukám po nových a zatím nosím štajny, nebo potápky od casia. Pak je nechám opravit a trápit už je nebudu.

Koupil jsem je ve výprodeji Tuzexu někdy v červnu 91 za 200 DM. Celkem byla měněna 3 x korunka, strojek originál až do posledního servisu, před 3 - mi lety mi hodinář vyměnil a to bez mého vědomí. Do té doby neměly hacking, pak najednou jo. Jenže já nejsem znalec, takže když mi řekl, že to tam přidělal, myslel jsem , že se jedná o nějaký mezikus mechanismu. 

takže +-15 s/den znamená, že hodinky jsou špatně seřízené, nebo je to šunt. Jiná možnost není 😄

 

20200725_175345.jpg

20200725_181541.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To neni tak uplne pravda. Podivej se na specifikace zakladnich strojku Seiko nebo Miyota. +15s je porad v toleranci strojku udavane vyrobcem. I svycarska ETA 2824 Standard Grade ma specifikaci +-12s za den. Je to proste mechanika. Prvnim nebo zasadnim kriteriem pri koupi mechanickych hodinek urcite neni presnost strojku, ale lidi si je kupuji kvuli necemu jinemu. A naopak, pokud je pro cloveka dulezita presnost hodinek, tak bud musi investovat do chronometru, nebo jit idealne do radiem rizenych.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nehledě na to, že přesnost a stabilita jsou dva odlišné parametry. Hodinky v po krátkém záběru měly mít denní odchylku v dané toleranci, ale té se budou víceméně držet v rámci jednotek sekund. Nepůjdou jeden den plua 10 a druhý mínus 10....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pravda, tak nějak jsem utekl ze základních strojků. Mě těch pravidelných +15s denně v pohodě stačilo, na nějaké 0,1 a & už si nepotrpím. Mám rád ten zvuk mechnického strojku, a ten pomalejší rytmus steinů oproti lanco je ještě pohodovější.

No nějak mne nenapadlo přemýšlet o nestabilních odchylkách, výkyvy jsem zaznamenával pouze v externích změnách teplot , ale i tak to nikdy nebylo skokové  ( ze dne na den), ale třeba dva týdny veder přihodily nějakou vteřinku, naopak mrazy něco ubraly. Přičítám to tedy i tomu, že lanca jsou poměrně drobnější a nosil jsem je dost natěsno. Další hodinky nosím málokdy déle než tři dny v kuse, takže tam si takových detailů jako je vteřina sem či tam nevšímám 🙂

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Pánové, vzpomněl jsem si, že jsem doteď ani nedal vědět, které hodinky nakonec zvítězily.

Zvolil jsem Citizen Elegant Worldtime Radio Controlled Titanium CB0190-84E a jsem naprosto spokojený. 

Děkuji všem za rady. Aktuálně si budu pořizovat již za své nějaké automaty, ať mám první pořádné i v těchto vodách. :)

136691665_1912719062222536_1006800913129854553_n.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 9 hodinami, Hodm napsal:

Pánové, vzpomněl jsem si, že jsem doteď ani nedal vědět, které hodinky nakonec zvítězily.

Zvolil jsem Citizen Elegant Worldtime Radio Controlled Titanium CB0190-84E a jsem naprosto spokojený. 

Děkuji všem za rady. Aktuálně si budu pořizovat již za své nějaké automaty, ať mám první pořádné i v těchto vodách. :)

136691665_1912719062222536_1006800913129854553_n.jpg

Dodatočne gratulujem k hodinkám a vlastne aj k promócií 😄 Nech ti hodinky robia dlho radosť a nakoľko už uvažuješ o nejakých automatoch, asi si aj ty pochopil, že jedny hodinky nikdy nestačia 😄 Mne moja kamarátka hodinkomaniačka mi už dávno prezradila, že nech má hodiniek akékoľvek množstvo, nikdy ich nie je dosť a aj keď som len na začiatku tejto skúseností, nemám dovod jej neveriť ... a ešte kým mi prišli moje prvé dospelácke hodinky, ktoré som si objednal, už som mal vybraté ďalšia a ďalšie, ktoré dostali prívlastok "musím mať" 😄

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...