Přejít na obsah

Fortis B-42 Pilot Professional Chronograph


Ivan Lelák

Doporučené příspěvky

S dovolením se pochlubím novým přírůstkem, fotky jsou převzaté z inzerce, snad se prodejce nebude zlobit. První Fortisy jsem si koupil v roce 2008 a od té doby asi 4 další. Nakonec mi zůstaly B-42 Mars 500 a B-42 Official Cosmonauts GMT, pokud nepočítám prastaré legendy Eloga Flipper. Mám i hodinky jiných značek, ale Fortis má v mém srdci vyhrazené pevné místo a tak jsem neodolal a dnes těm stávajícím pořídil brášku. A to brášku, za kterým je možná příběh, který se  nás obou týká. V roce 2008 jsem jel do pražského Koscomu pro B-42 Pilot Professional Chronograph. Vybral jsem si je jako pro mne top Fortisy, měl jsem je tam zamluvené. Ale znáte to, jedna věc je fotka a druhá reál. A třetí reál na ruce. A tak jsem tehdy z obchodu odjížděl s jinými Fortisy, B-42 Flieger Chronograph. Ale vypadá to, že hodinky, které pro mne byly původně rezervované, si zanedlouho potom koupil někdo jiný. Já Fliegry po dvou letech prodal, ne že by se mi nelíbily, ale potřeboval jsem peníze, ale celých těch 10 let říkám, že si je jednou, nebo Piloty, které tehdy prohrály jen o fous a šlo spíš o jemné pocitové rozdíly, zase koupím. Ale ani jeden model se už nevyrábí, čas plynul, stále jsem na to myslel a ejhle, najednou se v místní inzerci objevily tyhle piloty. No a i když to nevím na 100%, s velkou pravděpodobností jde o stejný kus, pro který jsem si jel tenkrát do Prahy. Prostě si mne našly, já nezaváhal a už jsme spolu.. A jsou stále nádherné.

DSC_3836.JPG.4aa2ca98b803a0cb23cabe5fd83f71cd.jpg

DSC_3844.JPG.052f751e1f9461dd99f276c577439417.jpg

DSC_3850.JPG.4cea85ba38f3a87e1760a9b1815ca59b.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To jsi výborně koupil. Tyhle generace B-42 jsou supr. Starý dobrý fortisky. Měl jsem Flieger Chrono a Diver Chrono a rád vzpomínám. Nebylo co vytknout a přesnost v COSC normě. Kdybych měl odvahu, koupil jsem od mrakouše ty budíčkový fliegery. Ale bál jsem se velikosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Cože, on inzeruje budíčkový Fliegery????? To vědět, asi bych neodolal. Ale velikost byla stejná, byly to taky B-42, pokud se nepletu. Jinak souhlas, fortisí kolekci z doby před cca 10 lety považuju za nejlepší.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Daemonultimate, no, ony ty hodinky snad ani z technického hlediska lepší nebyly, aspoň doufám, nemohu to porovnat. Věřím, že Fortis si kvalitu stále udržuje, nejen kvůli kosmické a letecké minulosti i přítomnosti, ale je to legenda, s jejíž jménem by se nevyplatilo hazardovat. Koneckonců, firma vznikla v roce 1912 a už v roce 1926 dala na trh prví sériově vyráběné automatické hodinky na světě. A domnívám se, že i jejich zkušenosti s automatickým nátahem přispěly k tomu, že jsou tak úspěšní v kosmu, protože ne každé automaty jsou schopné v beztížném stavu udržovat hodinky v chodu po delší dobu. A protože např. v případě mezinárodní vesmírné stanice ISS šlo právě o dlouhodobý pobyt v kosmu a Fortis to uměl, navázal úspěšnou spolupráci s ruským kosmickým programem. Já ale spíš píšu subjektivně o designu. Když listuji katalogem Fortis z roku 2008, tak tam vlastně není nic, co by se mi nelíbilo. Jasně, nebyla to žádná velká pestrost, i když ciferník ala popsaná školní tabule od Rolfa Sachse, kde byla třeba číslice 11 uvedena jako druhá odmocnina ze 121, je dostatečná úchylárna, ale Foris si na široké portfolio tehdy nehrál. Pár základních modelových řad (Official Cosmonauts, Flieger, Pilot, Square..), od každé pár modelů (základní, GMT, chrono, popř. limitované kolekce s budíkem, vlastním kalibrem a certifikátem C.O.S.C.), černé ciferníky, bílé, menší verze i větší B-42, bylo to pár kombinací na podobné téma, ale mně to vyhovovalo. Jsem pilot, zajímám se o dobývání vesmíru a tak mi to stačilo. Jednoduchost, přehlednost, účelnost, jen malinko osvěžená nějakým designovým prvkem. Trochu mi to připomínalo motocyklový program firmy BMW před 20 lety...   

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Protože řemínek na hodinkách pomalu dosluhoval (zkusím ho slepit, ale to nebude mít dlouhé trvání), plácnul jsem se přes kapsu a objednal nový. NEST měl v nabídce jen 3, černý s bílým prošitím, tmavě a světle hnědé s prošitím jinou barvou hnědé. Koupil jsem jeden černý, protože pomalu doslouží i řemínek na mých B-42 Official Cosmonauts GMT a na Piloty jsem koupil tmavší hnědý. A k němu motýlovku. Včera jsem se trápil s výměnou, kdysi jsem řemínek měnil, ale včera mi to ne a nejít, tak jsem se dnes sebral, do tašky dal čtvery další hodinky, co potřebují vyměnit řemínky a zajel 100 km do Prahy, kde mi v Koscomu řemínky vyměnili. Při té příležitosti jsem si dal na ruku Aeomaster Old Radium Chronograph a asi je budu potřebovat.. No a B-42 Pilot Professional Chronograph teď vypadají takhle. Budu muset doma udělat lepší fotky, ale pro představu to stačí.   

IMG_20200807_113703~01.jpg

IMG_20200807_113729~01.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...