Přejít na obsah

Nové modely / nový vlastník


Ivan Lelák

Doporučené příspěvky

Jsem trochu staromilec a cítil, že Fortisy z doby před cca 10 lety se mi líbily víc než nové. Ale když to tak procházím, musím uznat, že současné modely se mi líbí stejně jako v roce 2008, když jsem poprvé držel v ruce katalog a znal ho nazpaměť. Nelíbí se mi všechny, ale tehdy také ne. Nedávno jsem zjistil, že v roce 2018 Fortis změnil majitele, což je moje ostuda, protože všude říkám jak mám tu značku rád. Nový vlastník, Jupp Phillip, vypadá jako sympaťák, který sám o sobě říká, že je dlouhá léta fanouškem Fortisu. Jinak ho neznám, jen jsem zaznamenal, že chce posunout značku na úroveň značek jako je IWC atd. No, proč ne. Také jsem si všiml, že nové modely jsou o dost dražší.  Některé se přitom na první pohled ani moc neliší od starších, ale pak jsem si všiml u jiných modelů změn ve tvaru pouzdra, korunky či tlačítek nebo třeba u Aeromasterů mnohem víc 3D prvků pod sklíčkem, což se mi líbí a třeba o Aeromasteru Old Radium Chronographu docela reálně uvažuji. O dalších případných konstrukčních změnách nic nevím. Předpokládám ale, že změny, třeba i komplikovanější design, nejsou zadarmo nehledě k tomu, že od roku 2008 stoupla kromě cen třeba i průměrná mzda:-).

Rád bych poprosil místní odborníky o informaci, které modely byly uvedeny na trh až po změně majitele Fortisu, zda je něco známo o připravovaných modelech, popř. zda Jupp Phillip poodkryl ze svých plánů do budoucna něco víc. Díky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Novy majitel doposud s zadnym novym modelem neprisel - tedy jen s hodinkama Amadee-18 a PC7 Team, ale to jsou jen limitky na stavajicim zakladu.

Posledni varka novych modelu je z let 2015/16 a to jeste za stareho majitele. Krom jednech limitek Off.Cosmonauts s panda cifrem se mi zadny z te varky nic nelibi.Plasticke indexy dobry,ale tim to melo zkoncit. A ceny nechci komentovat.

Uz jsem psal ve vedlejsim vlakne o zamerech noveho majitele. Nove modely na konci leta a rozmezi dvou az tri let zmena strategie v duchu prechodu na nove kalibry.

A vcera na FB prvni upoutavka co prijde...

IMG_20200802_100938.png.f6d1385dfca9dd6c9af5fc616bb66900.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Už je na čase, aby s tím pohnuli, jinak jim už nepomohou ani ruský kosmonauti. Tu značku mám rád a z hodinek jejich day date chrona. Jen jim trochu ujíždí vlak, ale cenama to tempo drží. A hlavně, už žádný nesmyslný a hrozný barevný kreace degradující původní modely. A na strojky jsem taky zvedavej, udrží si Etu, vylezou s inhousem. To by byla pořádná pecka pro skalní fanoušky...co na to budou mít.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vidim to na "odpoutání" od ETY a nově stavět na kalibrech Kenissi (spolupracuje Tudorem). Podne new majitele Fortisu je spoluprace s Kenissi na dobre ceste. O inhousu zadna zminka. Ale asi horozont dva tri roky, kdy dojde k obnene modelů. Tak snad jsem to spravne pochopil.

Ted po prazdninach pry prvni vlastovka... i kdyz, jak na to koukam,korunka z b42, pouzdro mozna taky, tak jina luneta?

 

Upraveno uživatelem libor2002
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co myslíte, že bylo příčinou problémů za bývalého vlastníka? Růst cen? Nedostatečné inovace? Četl jsem rozhovor s novým majitelem a ten říká, že chybou bylo, že dřív chtěl Fortis oslovit každého. To mi nepřijde, modelových řad je pár a stále jsou zaměřeny na letectví, kosmonautiku a námořnictvo, snad jen některé barevné mutace jsou myslím zbytečné.  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přechod od první (á la Oyster, "malé ale šikovné") k "oversized" druhé (á la Pilotky, B42) generaci pouzder ještě zvládli, i když chrona už začaly být kvůli extra matroši na těle a nožkách dost hovada. Nicméně nápadité limitky od Rolfa Sachse, špeky typu celoplošné luminiscence (Marinemaster White, Nocturnal) nebo titanové Marsky dávaly tak nějak zapomenout na konfekční pajšl - takže aspoň do té doby byl u Fortisu "svět ještě v pořádku" a kousky z té doby mě neurážejí, pokud jsou za solidní cenu (tj. kolem dvacky).

Co se "kosmonautské aury" týče, nezapomínejme že před 10 lety už byly raketoplány v muzeích a že záskok ve formě předražených ruských nosičů jaderných hlavic nebyl na západě nikdy úplně "in" - přičemž od roku 2014 je Rusák pro zbytek světa definitivně "prolhanej vyděrač a okupant", raketýry z Roskosmosu nevyjímaje. A i když se teď možná dotknu Ivana a dalších, "pilotní machrindex" už tou dobou taky padal někam k úrovni "trochu líp placených točvolantů", stresovaných od nevidím do nevidím stále rostoucími nároky na znalosti a drsnou zodpovědností za sebemenší přehmat. Mokré profese mi (coby sprostému suchozemskému chronomagorovi) žádnou inspiraci nebo romantiku kvůli které bych si musel kupovat hodinky neevokují, takže je nechám bez komentáře. 

Pokud v téhle konstelaci Fortis akorát nestoudně šrouboval ceny (aneb $10 kurzového zdražení ETA strojků si vykompenzujeme $1000 přirážkou na hodinkách, inovací netřeba) a vymýšlel hnusy typu Spacematic, není divu že mu původní zákazníci utekli ke konkurenci s "echt machrindexem" (Omega/IWC/Zenith/Rolex...?). A než konečně došlo na líbivou novou řadu "klasických" 42mm kosmonautek (které sice žádný kosmonaut nenosil, zato marketing je zkrouhnul jen na chrona se starou 7750 a cenovkami přes $4000), bylo už pozdě.

Že chtěl Fortis oslovit každého (aneb "kosmonautské pilotky s WR200 a potápkovou lunetou") bych považoval spíš za pravdu která ve své době fungovala, než za chybu. Nešťastné bylo načasování, na které v době nástupu Smartwatch dojely i jiné "caught in the middle" firmičky závislé na dodávkách strojků ETA - protože ne každý je Rolex/AP/PP, aby si mohl vylepšit "Cash Flow" jen prostým zdražením, na základě nového pigmentu ciferníku/lunety...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Radek124 - díky za zajímavý pohled. S něčím souhlasím, na něco mám jiný pohled nebo si nejsem jistý, zda to mohlo být příčinou problémů Fortisu. S prvním odstavcem souhlasím, snad jen s výjimkou "solidní" ceny, tu vnitřně limitovanou nemám. Určitě ses mne nedotkl. Politiku do toho tahat nechci, i když samozřejmě nemohu vyloučit, že si někdo Fortisy nekoupí právě proto, že s nimi létají do kosmu Rusové. A upřímně, pocitově mi mnohem víc "kosmické" přijdou Fortisy než Bulovy, Rolexy nebo Omegy, i když při výběru šlo spíš asi o to, co musí hodinky vydržet a umět než o design.  Nemyslím, že pilotní machrindex je degradován tím, že piloti jsou vnímáni jako "točvolanti", takhle to až na výjimky nevnímá ani laická ani odborná veřejnost. Jestli je celkově poptávka po leteckých hodinkách menší, to neumím posoudit, možné to je a napadá mne, že pokud něco degraduje pilotní machrindex, tak to, že výrobci se až absurdně předhánějí v nabídce tzv. "leteckých" hodinek. Některé obchody dokonce mají možnost filtrace leteckých hodinek a když na to kouknu, nějak mi nedochází, proč je spousta hodinek označena za letecké. A ani dotyčné firmy neměly s letectvím nikdy nic společného. Když se kouknu do výloh obchodů s hodinkami, skoro všude je nějaký model nebo fotka letadla, přičemž mi příslušná kolekce hodinek nepřijde letecká vůbec ničím a často mi nic neříká ani ta značka, natož aby měla s letectvím něco společného. Možná je termín "letecké hodinky" tak profláklý a trh tak přesycený "leteckými" hodinkami, že se ty opravdu kvalitní prodávají méně. A pokud je značka jako Fortis na takové hodinky víceméně specializovaná, může to pro ni znamenat problém. Kdysi pro mne měly obrovský machrindex třeba některé IWC, obvykle když jsem viděl jen fotku. Ale ve skutečnosti už mi tak atraktivní nepřišly a lépe v tom vnímám třeba zrovna Fortis. Je to holt i o osobním vnímání.

S čím souhlasím je šroubování cen, které podle mne neodpovídalo inovacím. A to by mohl být hlavní kámen úrazu. Možná i to, že Fortis v očích laické veřejnosti nepatří mezi prémiové značky a spousta lidí ani netuší, že taková značka existuje. Breitling, Omega, Rolex, Tag Heuer, ty zná každý. Je fakt, že spousta lidí netuší, že existuje nějaké IWC nebo Rado. Ale znalci to vědí, navíc ty značky si udržují určitou výjimečnost a exkluzivitu, třeba i díky inhouse kalibrům nebo cenám, které rostly postupně a kopírovaly úroveň a poptávku. A evidentně se najde dost lidí, kteří si jejich hodinky koupí. A právě do takové skupiny by chtěl Fortis postoupit. Včera jsem četl nějaký rozhovor s Juppem Phillipem, jeho názory mi přijdou zdravé a logické, chtějí se posunout výš (úrovní, kvalitou i cenou), chtějí se držet letecké a kosmické specializace, nehodlají měnit výrobní postupy směrem k vyloučení člověka z výroby, to vše vnímám pozitivně. Ale i na téhle cestě se to může stokrát zadrhnout, budu Fortisu držet palce, protože mám tu značku rád.

PS: Spacematic se mi také nelíbí, i když to ani spousta jiných hodinek a přitom jsou to legendy a celebrity. Třeba když se řekne "Rolex", vybaví se mi americká ulice a chlápek, co přede mnou rozevře kabát, zevnitř posetý hodinkami a vybafne "Nechceš zaručeně pravý Rolexky"?😃   

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ivan Lelák : souhlasím s Tebou, výrobců " pilotních/leteckých " hodinek bylo jen pár, třeba zrovna IWC, FORTIS, Breitling, Revue Thommen, které to vzali přes " palubky ", a pod.

Dnešní znalost výrobců hodinek skutečně končí s pár " privilegovanými " jmény. Když jsem chtěl klukovi koupit hodinky, pořádné hodinky, byl z té záplavy značek zmatený a než se dostal k tomu, co chce, zabralo mu to dost dlouho. Z praktického hlediska ( lenost hodinky natahovat, seřizovat,.... ) si vybral baterkáče, ale takové, které se od těch mechanik liší minimálně, a v podstatě taky mají " letecký " základ - Zeppelin 100 jahren 7680M.

Já mám teď vyhlédnuté starší Revka, bohužel už s Etou, na inhouse nějak nejsem zatím připravený 😞

" Pravý " Rolexky si kdysi můj šéf přivezl ze San Francisca, dal za ně 10 USD, a kupodivu vydržely skoro 5 let. Tím pro mne tahle zančka tak nějak skončila 😞

 

zeppelin-100-jahre-7680m-1_154148_1.jpg

Revue Thommen.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ono to vypadá že tady do Fortisu akorát reju (i když to já vlastně do každého) - ale tu značku jsem měl rád a dodnes ji mám za solidní (dtto Breitling a Panerai, které si teď taky procházejí svou "krizí identity") - a bylo by fakt škoda kdyby kvůli dalším manažerským přešlapům zmizela nadobro. Ta připravovaná věc na Ivanově screenshotu vypadá jako PVD Aeromaster B42 s nově vroubkovanou lunetou (kompaktnější než Marinemaster, což by v době ústupu od "oversized" stylu nemuselo být marné) - tak doufejme že to při té výšce bude aspoň nějak otočné a nepůjde jen o samoúčelnou dekoraci :speak_cool:

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Mám dotaz - zkoušel jsem googlit, kdy přišel na trh model Aeromaster Old Radium Chronograph. Popravdě, hledal jsem jen v novinkách, které Fortis představoval v jednotlivých rocích v Basileji. Tenhle model v základním provedení Aeromaster Steel Chronograph jsem zaznamenal poprvé tuším v roce 2016. Dnes se vyrábí i verze Professional Chronograph (černé), PC-7 Team Edition (modrý ciferník, na počest švýcarské akrobatické skupiny, COSC) a právě Old Radium Chronograph, ten jsem poprvé zaznamenal letos, ale je to opravdu letošní model, resp. mutace prvního Steel Chronograph? Děkuji.

K0000099.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...