Přejít na obsah

Omega smpc VS. Rado Captain Cook


watchboy

Doporučené příspěvky

Zdravím drazí kolegové,

Před nedávnem jsem zde na foru hledal alternativu ke svým Rado Captain Cook. Nebudu to natahovat, vyhrály Omegy smpc neboli bondovky, které jsem nedávno koupil s tím že je budu mít místo stávajících Rado CC, které jsem se rozhodl prodat.

...jenomže pak jsem začal oboje divery srovnávat a zjistil neuvěřitelnou věc...Rada mi subjektivně přijdou jako lepší hodinky hned v několika ohledech a tak jsem si je rozhodl nechat oboje a místo prodeje raději napsat toto srovnání/recenzi obou mých diverů.

Toto srovnání bych pojal lehce netradičně a rád bych se zaměřil více do detailů, kdy srovnám vždy nějaký prvek obou hodinek (př.lunetu,strojek,...) a budu vždy v této jedné kategorii dávat bod hodinkám, které mi v tomto prvku přijdou lepší. Výsledkem pak bude bodové ohodnocení obou hodinek.

 

Omega smpc: Asi není třeba představovat, klasické a notoricky známe bondovky   VS.    Rado Captain Cook: Nová reedice původních diverů z roku 1962

 

Strojovna

OMEGA - Srdcem těchto hodinek je Omega kalibr 2500 s CO-AXIALEM a COSC s 50ti hodinovou rezervou nátahu.

RADO - V sobě skrývají "pouze" klasickou ETU C07.611 s 80ti hodinovou rezervou nátahu 

- Ač srovnávám nesrovnatelné, tedy nabušeny Inhouse oproti klasické ETĚ, toto kolo za mě neuvěřitelně vyhrává RADO a to z důvodu: 1.Přesnější chod strojku (RADO +-1/s den, OMEGA +2s/den)    2.Rezerva chodu (RADO 83 hodin, OMEGA 50 hodin) což může být pro někoho velice rozhodující kritérium, 3.Servis - ETA je mnohem jednodušeji servisovatelná ale hlavně její servis bude o mnoho lacinější než u OMEG.

neuvěřitelně bod Rado

 

Parametry a Nositelnost 

OMEGA - 41 mm, výška 13mm, L2L 47,5mm. váha +-167g. /// Omega kovotah v jednotné šířce 20mm s potápěčskou extenzí 

RADO - 42 mm, výška 11,1mm, L2L 49mm. váha +- 135g. /// Rýžový kovotah v zužující se šířce 21-16mm

- Oboje hodinky mají dalo by říci "klasické" diver rozměry, kterým se ve své podstatě nedá nic moc vytknout.

- Co se týká nositelnosti, tak za mě má OBROVSKÝ bod Rado, jelikož z hlediska nositelnosti, se jedná bezkonkurenčně o nejpohodlnější potápky, které jsem kdy měl tu možnost zkusit - jsou neuvěřitelně lehké, což při celodenním kancldivingu velice oceňuji, mají neskutečně dobře padnoucí zužující se rice tah ale hlavně tvar pouzdra a "zahnutí" nožiček, které krásně dosednou kolem ruky v kombinaci s nízkým profilem hodinek dělá z Rado CC rozhodně jedny z nejpohodlnějších hodinek v mé sbírce a rozhodně nejpohodlnější a nejlépe sedící divery co jsem kdy zkusil.

- Omegy jsou taky fajn nositelné divery, ale při celodenním nošení na tahu už prostě jsou na ruce cítit (30g navíc je znát) a tah, který mi přijde jako největší slabina kvůli jednotné šířce po celém svém obvodu, má sice potápěčskou extenzi, která je ale v běžném životě bohužel k ničemu a mnohem raději bych tady viděl nějakou použitelnou mikroregulaci i pro běžné užití.

za mě obrovský bod Rado

 

Luneta

OMEGA - stará známá keramika

RADO - Hi-Tech keramika

- Co se týče lunety, za mě mají oboje hodinky lunetu skvělou 120 stupňovku. Já osobně lunetu využívám téměř každý den, takže se na ní u hodinek zaměřuji. 

- Chod lunety je jistý se zvučným kovovým klapáním u obou hodinek stejný, přičemž jednoduchost otáčení mi přijde o něco málo lepší u Rado, díky menším "zoubečkům" po okraji lunety, po kterém nekloužou prsty a otáčení je tak mnohem příjemnější a jistější. U Omeg jsou po jejím obvodu "dolíčky" pro lepší uchopení lunety při jejím otáčení, které mi ale přijdou trochu na nic, jelikož pokud mám např. spocenější ruce, prsty po lunetě kloužou a nelze ji tak snadno otáčet, ale není to nic dramatického

- Materiál lunety je u Omeg klasická keramika ke které toho asi příliš nemusím psát, a u Rado je to jejich Hi-Tech keramika, která by měla být odolnější než keramika klasická. Nakolik je tato Hi-Tech keramika marketinkový tah nevím a nedokážu posoudit. (pokud mě někdo poučí, budu rád)

tady je to hodně vyrovnané, ale bod bohužel musím dát opět Radům, hlavně za jistější a pohodlnější ovládání lunety i při zhoršených podmínkách

 

Řemenohrátky

- Oboje hodinky velice často střídám na tahu, Tropic strapu, Nato strapu, Řemenu a dokonce i na lesklém černém krokoušovi, který se skvěle hodí k lesklejší lunetě a cifru + přítelkyně je ze spojení těchto diverů s krokoušem úplně hotová a to je velké plus :D 

- Kombinovatelnost s různýmu řemeny, tahy atd... je u obou hodinek stejně super a troufnu si říct, že vydají dobře skoro na všem. 

- Co je rozdílné je šíře tahu u Omeg klasických 20mm a u Rado netradičních 21mm, což velice stěžuje případné výměny, jelikož náramků ve velikosti 21 mm je o dost menší výběr, než klasických 20mm, které seženete všude a ve všech provedení (osobně nosím u svých Rad stejně řemeny 20mm a hold tam mám 1mm místa, to se nedá nic dělat) Tady asi Rado chtělo vydělat na tom, aby si zákazníci kupovali náhradní řemeny pouze od nich, což je ale bohužel velká škoda.

z tohoto důvodu dostupnosti a variability tahů, řemenů a strapů vyhrává toto kolo jednoznačně Omega

 

Luminescence a WR 

- Lumi: Bez zbytečných průtahů, jednoznačný bod omega, která má asi tak 1868756x lepší lumi než Rado

- WR: Rado 200m, Omega 300m + héliův ventil (osobně bych tohle asi neřešil, jelikož se stejně s hodinkami nepotopím hlouběji než 6-7 metrů)

bod Omega 

 

Ikona 

RADO - ač Rado jsou reedice diverů z roku 1962, mají tedy delší historii v nezměněné podobě, o ikoně nemůže být vůbec řeč a spíše je tak jejich historie jen malinkou zajímavosti

OMEGA - Klasika všech klasik, bondovky... asi není třeba nic dodávat. Ikona hadr

obrovský bod Omega 

 

Reakce laické veřejnosti

- Několikrát se mi stalo, že mi Rada pochválila "laická veřejnost" chrononemocí nepostihnutá (kolegové z práce, kamarádi,...), což mě velice překvapilo a na Rada jsem rozhodně dostal jen tak nejvíce komplimentů na hodinky, které jsem kdy dostal

- Na druhou stranu, když už se někdo zeptá "co to máš za hodinky?", tak když řeknete že máte Omegy, tak každý uznale pokyvuje hlavou, zatímco když řeknete, že máte RADA, tak se dočkáte v lepším případě nechápavých pohledů a v horším případě otázky typu "To je něco jako Casio?" (ano opravdu jsem tuto otázku dostal :D

Takže tady asi bez bodů, nechť si každý zvolí svého výherce

 

Cena

RADO - 50 700 kč

Omega - 98 400 kč

- Cena je velice rozdílná a zdálo by se, že tady vítězí Rado, na druhou stranu, v případě prodeje, Omegy prodáte dříve, než se na ně stihnete podívat, zatímco logicky o Rado není tak velký zájem jako o Omegu, takže tady bych to nechal opět bez bodování a na uvážení každého, co mu sedne lépe.

 

Závěrem

Tímto slohem jsem zdárně zabil 2 hodiny svého času a napsal svůj jednoznačně nejdelší příspěvek zde na foru :D Dočetli-li jste až sem vážení čtenáři, jsem Vám neskonale vděčen.

Rád bych ještě řekl že se jedná pouze o subjektivní srovnání a někdo jiný to může vidět úplně jinak a budu rád za případnou diskuzi, postřehy, připomínky, opravy atd...

PS: pokud někdo najde pravopYsnou chybu, prosím o shovívavost, už bude půlnoc a chci jít spát :D

 

IMG_6042 (kopie).jpg

IMG_4701 (kopie).jpg

IMG_4738 (kopie).jpg

IMG_6318 (kopie).jpg

Upraveno uživatelem watchboy
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji, děkuji :) 

Tahle srovnávačka byla včera celkem spontánní rozhodnutí, a lepší fotky jsem po ruce neměl, ale asi by stálo za to nafotit oboje hodinky společně i třeba s různými řemeny pro porovnání. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobrá recenze, na takové to raní dovolenkové probouzení akorát:)

Dovolím si doplnit, že strojek ETA C07.611 je vlastně ETA 2824-2 se sníženou frekvencí, tudíž menší "spotřebou" a proto i delší rezervu nátahu (jsem to musel vygůglit, neb mi to označení nic neříkalo). Rada jsou hezký hodinky (zatím mě míjejí), jen se mi z fotek zdá, že kolem kraje sklíčka (asi díky radiusu) zkreslují průhled na cifr - děkuji předem, za doplnění fotek a komentář k tomuto jevu.

PS: jako celoživotní prudič si dovolím poznámku, že SMPc nejsou "klasické" bondovky - ty "klasické" mají hliníkovou vložku lunety a cifr s vlnkama :)

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

o fotky se tedy budu pokoušet až mi to nějak časově vyjde :) 

Jinak ETA C07.611 je samozřejmě modifikovaná notoricky známá ETA 2824-2, to jsem bral jako takovou samozřejmost, jelikož všechny tyto Eta strojovny jsou ve své podstatě postaveny na jejím základu. Snížené frekvence, která zde je kvůli prodloužení rezervy nátahu jsem se původně trošku obával zejména kvůli přesnosti chodu, ale konkrétně tyto moje Rada mají neuvěřitelnou přesnost +-1s/den (možná jsem měl jen štěstí na dobře vyladěný stroj).

Co se týká sklíčka, tak to je krásně klenutý safír a musím říct že na tomto modelu je to mimořádně povedené provedení, které tady sedí jako zadek na hrnec a záměrně jsem sklíčko ve srovnávačce nehodnotil, jelikož někdo má rád klenutý safír a někdo plochý jako mají Omegy. Co se pak týče zkreslení průhledu na cifr, tak tady máš pravdu a opravdu z některých úhlů je lehce horší čitelnost vteřin (ale pouze pokud mám hodinky jakoby více z profilu a při normálním pohledu na ciferník je čitelnost super.)

Ohledně označení "bondovky" máš pravdu, že úplná devadesátková klasika to není, ale i tak je nosil Daniel Craig v Casino Royale, a subjektivně je Craig můj druhý nejoblíbenější Bond, hned po Connerym, takže jsem se tohoto označení "bondovek" přidržel. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ty Rada jsou fakt spravnym zpusobem jiny...zvlastni...ta siroka cerna luneta i cisty prazdnejsi cifr..zadne jine mi nepripominaji. Ty Omegy jsou samozrejme taky super ,ale jsou strasne proflakly. Navic ten tah z 90s"..no nevim. Asi by se mi vic libily na gume. Kamarad ma Brejtle Super Ocean a to je pro me jiny kafe :) a to Brejtle taky moc nemusim (protoze toho na me maji na cifru az az). 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Osobně taky nejsem úplnej fanoušek Brajtlí, ale Super Ocean se mi taky hodně líbí a jsou to určitě super kukačky, dokonce jsem je zkoušel i na ruce ale mají pro mě osobně bohužel určité vady, díky kterým bych si je asi nikdy nekoupil.

Já osobně ty Omegy teď nosím na černém lesklém krokoušovi, a nikdy bych netušil jak dobře to vypadá a jak dobře to jde k lesklé lunetě a lesklému cifru ve stejné barvě, navíc jak píšu, i přítelkyně je z této kombinace úplně hotová a to je určitě velké plus :D 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@watchboy : Udělal jsi mi velkou radost, protože srovnáváš dvě dost rozdílné značky, ale především se nebojíš napsat, jak to je. Já se svými většími brášky, tedy ve verzi 45mm mám dost podobné zkušenosti a nebál bych se je srovnat s mocnými PO a taky už jsem to udělal, protože jsem oboje měl. Rado u mne vyhrává ve dvou rovinách - hi-tech keramika + titan, který mám rád, dále pak ultrapřesným a odladěným strojkem, který i přes rezervu 80 hodin+, drží přesnost na +1sec/24 hodin. Nu a pokud se vrátím k Tvému srovnání, pak Omega cenami odskočila do nesmyslných vod, kdy dnes ten model stojí 140.000,-Kč a to už je pro spoustu lidí značný argument, proč se ohlédnout jinde. Na druhou stranu, poslední "bondovky" jsou excelentně povedené v detailech, nicméně odskok z 98.000,-Kč na 140.000,-Kč si nedovedu obhájit ani já i kdyby tam byla sedmidenka, pořád je to jen "základní tříručková hodinka".

Recenzi máš super, velmi dobře se to čte. U Tvých CC mi vadí jedna věc, že jsem je při zkoušení v obchodě ani neprovléknul na ruku, což jako moc dobře nechápu, na to, že se jedná o 42mm model.

Závěrem jen napíšu, že pokud by byl zájem, tak jsem schopen sem dát fotky SMPc i velkých 45mm CC, sice ne pohromadě, ale i odděleně v rozdílech. Ta 45mm je malinko jiná, na druhou stranu velmi obstojná, tak to je jen návrh.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@miguel Rado je tady v Evropě obecně hodně přehlížená značka. Sám jsem ji před nákupem těchto mých potápek taky nikdy moc neregistroval. Jinde ve světe je ale situace jiná, co jsem slyšel od známého, který žil nějakou dobu v Indii, tak třeba tam je to prý No.1 značka a spoustu lidí tam Rado staví na úroveň Omega nebo i dokonce Rolex, takže všichni bohatí podnikatelé tam nenosí suby ale Rado golden horse alespoň co jsem slyšel :D stejné je to prý i v některých asijských zemích. 

@Sphinxx Díky, díky :) Jak píšeš, přesnost toho strojku i přes snížení frekvence kvůli prodloužení rezervy nátahu je prostě neuvěřitelná, i moje dělají +-1s/den, a to beru jako malý zázrak.

Co se týče "cenové politiky" Omega, tak ani já osobně bych za "nové vlnky" nedal 140 000, je to o 1/3 zvýšení původní ceny a taky mi to přijde neadekvátní. za tu cenu už bych raději koupil třeba Moony, tam bych si tu cenu uměl asi obhájit. 

Jen mi prostě hlava nebere jak je možné že si nenasadil na ruku náramek od 42mm, nebyl třeba nějak už zkrácený? :D jinak si to nedovedu vysvětlit, jelikož já osobně mám přes zápěstí řekl bych nadprůměrných 20 cm a ještě nějaké náhradní články mi tam zbyly, tak kdybys třeba někdy potřeboval, asi by nebyl problém ti je třeba poskytnout :D :) Fotky klidně dávej. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ta cenova politika Omega je ... ako to oznacit...ich hodinky za retail (ak sa bavime o SMP) aj tak nikto nekupuje. Ceny sa standardne hybu okolo 95000 CZK na tahu. Moje su sice cez grey, ale nakup bol organizovany cez normalneho AD so vsetkymi nalezitostami. Bavime sa samozrejme o novych hodinkach.

Upraveno uživatelem EpsteinBarr
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 18 hodinami, watchboy napsal:

 

@Sphinxx

Jen mi prostě hlava nebere jak je možné že si nenasadil na ruku náramek od 42mm, nebyl třeba nějak už zkrácený? :D jinak si to nedovedu vysvětlit, jelikož já osobně mám přes zápěstí řekl bych nadprůměrných 20 cm a ještě nějaké náhradní články mi tam zbyly, tak kdybys třeba někdy potřeboval, asi by nebyl problém ti je třeba poskytnout :D :) Fotky klidně dávej. 

No, já nevím, vytahovala mi je slečna v Koscomu, přímo z vitríny, tu zelenou variantu. A já to nemohl přetáhnut přes pěst :D .. to bylo fakt nepříjemné, nechtěl jsem ten náramek roztahovat do extrému, abych je sundal. Podobný problém jsem měl jen s Roládami ve FG, kde asi to šetření materiálu chápu :D ... no a paní sama koukala, prostě to nešlo ... ale podávala mi je z vitríny, takže pochybuji, že by byly zkrácené. Jinak já mám zápěstí 22,5 - 23 cm podle počasí, ale i tak běžně hodinky provlíknu (v plné délce). A ty zelené mě dost lákají.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zajímavé srovnání. Ad ceny, ty bych do toho netahal a novy model Omega už vůbec. Ten bych srovnával spíš se subama, které stojí o kilo víc a nikdo to neřeší. Ono i Seiko má skvělé hodinky za 25t s inhouse a keramikou. Každopádně tyhle Rado jsou zajímavé hodinky.  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...