Přejít na obsah

Jaké současné Fortisy jsou vaše TOP?


Ivan Lelák

Doporučené příspěvky

Asi mne chytla druhá fortisí míza, tak v tom denně po chvilkách ležím. Mé troje Fortisy jsou z období cca 10 let zpátky. Jak tak koukám na současné modely, říkal jsem si nejdřív, že staré byly hezčí, ale pomalu se mi začínají líbit i aktuální, až jsem si řekl, které bych si tak případně koupil. Postupně se vynořovaly jedny, které se mi líbí stále víc, ale pomalu to přechází až v pocit, že tyhle hodinky jednou musím mít. No, uvidíme, jestli mi to vydrží, ale zatím vedou s velkým náskokem Aeromaster Old Radium Chronograph. Trochu retro, ručičky ve tvaru Fliegrů, které jsem kdysi měl, 3D indexy, s pouzdrem lícují řemen, který mám tak rád. A hlavně mne fascinuje barva ručiček a indexů, Old Radium, evokující staré letecké přístroje. Tuhle barvu používají i jiní výrobci, třeba Steinhart u modelu Aviation Vintage, Davosa i jiní. Ty Štajny má přítelkyně a tahle barva na černém podkladu mne fascinuje, zvlášť u 3D prvků s černým lemováním, jako mají Aeromastery. Nejdřív se mi nelíbil prázdný ciferníček na pozici 9, ale začíná mi připomínat nitkový kříž zaměřovače nebo obrazovku radaru, prostě mi to najednou přijde jako bezva nápad. Mýma očima a v tuto chvíli téměř dokonalé hodinky..:-).

A co vy, máte nějaké TOP Fortisy z aktuální nabídky, které byste opravdu chtěli? 

1167_steinhart-aviation-vintage.jpg

unnamed.jpg

K00293750002.jpg

Fortis_656.10.28-2.jpg

Skaermbillede_2019-09-04_kl._09.33.09.png

K00293750004.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já už si "radost" udělal - i ty rafiky mají koukám stejný tvar, akorát světlo dostávají odspod takže můžou být "skeletonizované" (což na starších Marinemasterech ještě nebylo a pletlo se to s Day/Date) :cool02:

IMG_3827.jpg.d6cea724e608b0762e88f806f9031731.jpg

Snad jediné co bych Nocturnal vytknul je cejchování rehautu 13-24 (namísto logičtějších 05-60 á la Štajny Tvé přítelkyně - ale je to tak drobný font že to stejně nevnímám) a muzeální strojek s mizernou rezervou chodu (v řešení, doufejme :devil:). Osobně jsem zvědavý co hipsteři z Grenchenu vymysleli s tou novou vroubkovanou lunetou na B42 - tuhle drobnost (v otočném provedení, klidně i bez řehtačky a stupnice) bych u podobných hodinek ocenil víc než sofistikovaný bachratý chronograf za $3000 příplatek.

Apropos Ivane, @Petr_P už tu pár let nebyl a málokdo tu má k lítání tak blízko jako Ty: Umím si představit jak se po vystoupání nad mraky dovede do luminovy opřít sluníčko - ale byl by i dnes takovýto "zářivě bílý ciferník" problém v kokpitu s klasicky podsvícenými ukazateli typu "bílá na černé", nebo už je to v době "skleněných kokpitů" jedno?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ivane, u současné nabídky či kolekce mám problém v tom, že mi nesedí zvětšování korunky ( už mě to nejen obtěžuje, ale hlavně vadí při nošení na ruce ). Brousím raději po starších modelech a většinou v limitkách ještě najdu něco, co jsem od Fortisu neměl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Radek124 - nepochopil jsem možná Tvou závěrečnou otázku. Pokud myslíš bílé hodinky v kokpitu, problém to není. Pokud myslíš klasický letecký přístroj s bílým podkladem, tak to nevím, takové se nedělají, jsou jen "bílá na černé", i z důvodu neoslňování, resp. nepřitahování zraku k výrazné bílé ploše. I já mám v UL glass cocpit, ale jako záložní přístroje mám černou klasiku. Zajímavé je, že ty obrazovky jsou přitom dost výrazné, jde ale regulovat jas. Popravdě, ani jsem nezkoušel, jestli jdou přepnout do nějakého "nočního" režimu, protože létám ve dne a to nepůsobí nijak rušivě výrazně. Klasický osvětlený letecký přístroj s bílým podkladem a černými ručkami a indexy jsem neviděl a ani bych ho asi nechtěl.

libor2002 - na něco, co sám nepovažuješ za TOP, Tě rozhodně zakládat nebudu😀. A navíc o "mých" TOP, viz. výše, píšu, že mám pocit, že je JEDNOU musím mít, což znamená, že na ně budu muset ještě nějakou dobu šetřit.. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dnes jsem se stavil v Koscomu, dal si Aeromastery Old Radium na ruku a jo, to by šlo, sedí mi perfektně a 3D pocit z ciferníku je mnohem výraznější než u starších modelů.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jenda1 - nedivím se, taky jsem přemýšlel, zda na první příčku zařadím Old Radium nebo PC-7. Modrá se mi líbí, hodinky jsou krásné, k obleku i riflím. Viděl jsem je v Praze a ve skutečnosti jsou hezčí než na fotkách. Limitka 300 ks a navíc, spolu s budíčkovými jsou to jediné Aeromastery s C.O.S.C certifikátem. A letka PC-7 na pozici 9, i když na mne zpočátku působila rušivě, má své kouzlo..

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Chlapi (a pochopitelně i dámy) poraďte mi. Na té hnusné dvojfotce ty vpravo mám, B-42 Pilot Professional Chronograph. A asi jsem se zamiloval do těch vlevo, Aeromaster Old Radium Chronograph, už jsem tu o nich psal. Tu fotku jsem si jen tak cvaknul na obrazovce počítače, abych je mohl bezprostředně srovnat a vnímat, jak na mne které působí. V posledních letech nechávám touhu vždycky delší dobu dozrát, buď přetrvá nebo odezní, vyhnul jsem se tak už mockrát zklamání a prodeji se ztrátou. Tady to je zatím na dobré cestě, ale mám 2 otázky:

1. Jak ty dvoje hodinky působí na vás?

2. A když už, tak sakra které - nerez nebo černá? Jen podotknu, že bych je nosil dost často a i když ne přímo jako oblekovky, tak určitě i na obchodní jednání atd.. Snažím se oboje představit na ruce při různých příležitostech, k různému oblečení, ale už mi z toho hrabe a nějak mi to nejde..

Díky a Fortisu zdar!

IMG_20201006_145940~01.jpg

c4928c393a4b2ef2c1d29052448324ba.jpg

 

Fortis-Aeromaster-Old-Radium-Chronograph-6 (2).jpg

Upraveno uživatelem Ivan Lelák
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Osobne som zatazeny na kombinaciu cierna zlta (oranzova, cervena), takze cierne PVD. Podla mna to spolu takto ladi. Ale otazka je kvalita toho PVD. A ked ich budes nosit casto dlhe roky, na hranach to bude presvitat.

Upraveno uživatelem Harwey
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Po létě s Nocturnal musím připustit že kvalita Fortisáckého PVD na oceli mě mile překvapila, zatím nikde ani stopa :smoke:

Ivan nepíše jestli se těch starých macků hodlá zbavovat - ale vzhledem k tomu že na nových dostane akorát prázdnější ciferník a jiné rafiky (tj. spíš optická změna, která ale může dávat smysl i s věkem a počtem dioptrií), nechal bych rozhodnutí o “upgradu” spíš na příležitost k živému vyzkoušení na vlastní ruce (tj. až po defenestraci).

PS: Osobně jsem zvyklý na velké hodinky, ale obě tyto generace “aviatických” 7750 Fortisek už pro mě naživo svou “masivnosti” byly za hranicí rozumné každodenní nositelnosti (přičemž “pravě na čáře” pro mě leží “tenká” B42, blbě nevypadají ani keramické OC) - takže sám bych spíš špekuloval “jak z toho ven”... -_-

 

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Současné Piloty si chci rozhodně nechat. Ty hodinky se ke mně po 12 letech vrátily a nejspíš spolu zůstaneme. Fortis mám rád, mám troje a chci jich víc. V hledáčku mám dvoje starší,  Square Chronograph a B-42 Official Cosmonauts Chrono Alarm (případně místo nich titanový model) no a pak tyhle Aeromastery. Přeskočila jiskra, doutnalo to, teď se rozhořívají plamínky. Jestli to vydrží, ty hodinky chci. Byly by na denní nošení, do hospody, do kina, ne na sport ani žádné outdoorové aktivity, částečně i na trochu formálnější příležitosti ale zase ne jako úplné oblekovky. Ty hodinky beru jako kombinaci moderny a retra, což je díky tvaru ručiček i barvě Old Radium. Zatím mám jen málo pro a proti a proto jsem chtěl znát váš názor. Pro nerez hovoří lepší opravitelnost povrchu, působí na mne univerzálněji, tedy i trochu formálněji, zvlášť s koženým řemínkem, které mám rád. Navíc se historicky letecké hodinky v černém provedení nevyráběly (aspoň o tom nevím) a proto mi stříbrné přijdou takové "letecky" harmoničtější nebo vhodnější. Navíc jedny černé Fortisy mám, limitku Mars 500, ale pravda, zbytek mých hodinek je v barvě nerezu. Pro černé hovoří to, že víc vyniknou prvky na ciferníku. Když se na hodinky kouknu, vidím hlavně černý ciferník, přičemž černá barva pokračuje i vně ciferníku a tak nějak víc si ho vychutnávám. Řemen prý ale nevydrží tolik jako kožený (pokud je s trnovou sponou), buď bych ho musel občas koupit nebo ho nahradit stejným s jinou sponou a nebo koženým černým. Hnědý se mi líbí víc, ale netuším jak by na hodinkách vypadal. Moc si neumím černou verzi představit ve formálnější roli, ale třeba mám jen malou představivost...:-) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máš recht že ve "formálnější roli" bych si z černých hodinek uměl představit asi jenom černé keramické RADO Sintra, s decentními zlatými prvky na ciferníku :P

Stejně tak by mi v "oblekové" roli přišel diskvalifikující hrubý (u lunety skoro "humpolácky soustružený") povrch s bachratýma nožkama á la B42, v tomhle ohledu jsou už třeba "Cosmonautis" o třídu výš, bohužel i cenově :thumbsdown_anim:

Kdybych chtěl něco "slušnějšího od stejné značky" do komba k Tvým pilotním chronům, ani minutu bych neváhal a za těch pár šušňů sestřelil v inzerci ty Square tříručky, protože takhle vyzývavě "architektonicky" čistý design pouzdra a ciferníku už se dneska fakt nevidí... B)

 

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 3 hodinami, Ivan Lelák napsal:

Současné Piloty si chci rozhodně nechat. Ty hodinky se ke mně po 12 letech vrátily a nejspíš spolu zůstaneme. Fortis mám rád, mám troje a chci jich víc. V hledáčku mám dvoje starší,  Square Chronograph a B-42 Official Cosmonauts Chrono Alarm (případně místo nich titanový model) no a pak tyhle Aeromastery. Přeskočila jiskra, doutnalo to, teď se rozhořívají plamínky. Jestli to vydrží, ty hodinky chci. Byly by na denní nošení, do hospody, do kina, ne na sport ani žádné outdoorové aktivity, částečně i na trochu formálnější příležitosti ale zase ne jako úplné oblekovky. Ty hodinky beru jako kombinaci moderny a retra, což je díky tvaru ručiček i barvě Old Radium. Zatím mám jen málo pro a proti a proto jsem chtěl znát váš názor. Pro nerez hovoří lepší opravitelnost povrchu, působí na mne univerzálněji, tedy i trochu formálněji, zvlášť s koženým řemínkem, které mám rád. Navíc se historicky letecké hodinky v černém provedení nevyráběly (aspoň o tom nevím) a proto mi stříbrné přijdou takové "letecky" harmoničtější nebo vhodnější. Navíc jedny černé Fortisy mám, limitku Mars 500, ale pravda, zbytek mých hodinek je v barvě nerezu. Pro černé hovoří to, že víc vyniknou prvky na ciferníku. Když se na hodinky kouknu, vidím hlavně černý ciferník, přičemž černá barva pokračuje i vně ciferníku a tak nějak víc si ho vychutnávám. Řemen prý ale nevydrží tolik jako kožený (pokud je s trnovou sponou), buď bych ho musel občas koupit nebo ho nahradit stejným s jinou sponou a nebo koženým černým. Hnědý se mi líbí víc, ale netuším jak by na hodinkách vypadal. Moc si neumím černou verzi představit ve formálnější roli, ale třeba mám jen malou představivost...:-) 

Ahoj,

jestli mohu varovat, prosím B42 chrono alarm nekupuj. Ten stroj a nebo spíš to co na 7750 přišili horkou jehlou je opravdu katastrofa. Koncept toho že klasický automat pořád dotahuje mimo pérovníku hlavního stroje i pérovník budíku a to přes ultra tenké převodové kola, je opravdu hodně špatný. Když jsem teď tento stroj opravoval a po sléze viděl tu hromadu dílů, které bylo z důvodu vydření a nebo opotřebení nutné vyměnit, tak jsem si připadal jako turista v Egyptě stojící před pyramidou náhradních dílů. Myslím, že Fortis si na tom docela pozvedl svoji tvář. Patentovaný první chronometr s chronem a alarmem, nebo něco podobného..... Věř mi že ten průšvich za pár let za to nestojí. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ONYX - díky za radu. Já bych je ani tak nechtěl na nošení, spíš do kolekce B-42 Fortisů. Ale beru na vědomí a zaměřím se na alternativní model.

Radek124 - to víš že ten inzerát vnímám a přemýšlím o nich. Ale prvoplánově jsem o nich neuvažoval a když Square, tak spíš chrono. Ale pravda, i tyhle jsou hodně zajímavé.. K té vhodnosti B-42 k obleku. S tím si dovolím lehce nesouhlasit. Já je ani k obleku nechci, psal jsem o neoblekových formálnějších situacích. A v těch se kupodivu třeba i ty mé B-42 Pilot Professional Chronograph neztratí, aspoň mi to tak přijde. Jasně, jsou vyšší, ale pěkný kožený řemínek lícující s pouzdrem a skvělý antireflex, popř. s modrými odlesky je dělají velmi elegantními a "luneta" mi humpolácká nepřijde. Ale to je o pocitech.. Co myslíš tím "Cosmonautis"?

Jen tak pro zajímavost jsem se na jedné zahraniční fortisí FB skupině zeptal na to samé - černé nebo stříbrné a proč? Je tam už několik desítek názorů a a je to zhruba 50/50. Ti, kteří preferují černé, ani v jednom případě nenapsali proč. Asi půlka "stříbrných" taky ne, ale druhá půlka  se shoduje na několika důvodech - vyšší zranitelnost a horší opravitelnost PVD, černé jsou sportovnější ale stříbrné elegantnější. Jeden napsal, že černé jsou hezčí, ale pokud bych chtěl hodinky nosit i na formálnější akce, jsou lepší stříbrné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Ivan Lelák Z řady "cosmonautis" jsem měl na mysli tuhle kombinaci s keramickou lunetou, která má IMHO ještě lepší 3D ciferník je "zároveň černá i lesklá ocelová":

401_26_11_Classic-Cosmonauts-Chronograph

Koukám že tu Tvou žlutou luminiscenci dnes dávají jen k bílému cifru a ještě na Stratoliner (ale to už kvůli absenci číselných indexů ani neberu za "pilotky"), zatímco výše uvedenou referenci 401.26.11 L10 už na oficiálních stránkách ani nevidím. No a přesně tohle mizení "v podstatě dokonalých" modelů (plus náhrady jakýmisi bastly) je důvod proč mám na novodobej Fortis pifku, stačí si otevřít jejich stránky... :thumbsdown_anim:

PS k tomu Tvému hlasování: PVD pouzdro B42 Nocturnal působí naživo doslova jako laciná ožužlaná umaštěná plastiková hračka s papírovým cifrem a drátěnýma rafikama - což byl i záměr, mít "uvnitř seriózní" variantu něčeho co navenek vypadá jako někdejší Peoplovy vysněné Fortis Colors s bílým cifrem, který díky velkým bukvám a celoplošné luminiscenci přečtu i až jednou budu nosit popelníky. A proto mě taky ani zvlášť netrápí, že "upgrade strojku" bude možná běh na delší trať než v ONYXu původně čekali B)

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj Radku,

paradoxem je, že jsem čekal na stroje a čekáme na stroje, tak dlouho, že jsme se mezi tím stačili dříve stát autorizovaným servisem Tissot. 

Teď už stroje sám objednávat nebudu....co bych pak s těmi co mají přijít dělal? :) 

Ruda.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...