Přejít na obsah

GBX-100


426kahemi

Doporučené příspěvky

Tak po delším čekání a díky moribundusu odloženému uvedení na trh se mi tahle novinka dostala na ruku. Těšil jsem se na tenhle model od prvního oznámení a děkuji takhle na dálku ještě jednou obchodu Hodinky-365 za fajn komunikaci během obchodu. A protože se domnívám že by se tenhle model mohl stát celkem oblíbeným, dovolím si zaplevit fórum dalším tématem.

Tři barevné varianty – bíločerná, kompletně černá a brčálovo/petrolejovo zelená.. Poslední jmenovanou jsem nakonec zvolil i já. Původně jsem měl zálusk hlavně na celočerný model, ale při každém pohledu na ně mě do očí praští ty modré nápisy „START“ a „WR20BAR“. Pokud by mi v Casiu dokázali poskládat hybrid ze zelené (display, rámeček) a černé (pouzdro a zbytek) varianty, byla by to značka ideál.

Mám za sebou první 4 dny testování a prakticky nesundání z ruky, a tak se podělím o první dojmy a postřehy které by třeba někomu mohly pomoci v rozhodování.

Balení je klasicky kasijovské – papírová krabička, manuál pro trpaslíky a plechovka.

První pohled na hodinky, na display, super! Nečekal jsem od MIP žádný zázrak, přeci jen jsem zvyklý i na OLED z Apple Watch.  Ale vzhledem k tomu že na GBX-100 pořád nahlížím jako na další G-Shocky, rozdíl oproti klasickému LCD negativu je obrovský. Koukat teď na GW-M5610 je jako vejrat do zhasnutého sklepa. Tam kde musíte u klasického negativu hledat správný pohled, tady je to v podstatě jedno. Níže foto pro srovnání v interiéru. Podsvícení je v pohodě, jen není rovnoměrné. Lze nastavit 1,5 nebo 3 sekundy, popř. automatické podsvícení náklonem ruky, klasika. Automatické osvětlení se ale po 6 hodinách opět deaktivuje.

Rámeček je poctivě kovový, má na sobě na omak povedené kartáčování. Pouzdro je celkově zpracováno přesně a působí docela bytelně. Co mě trochu zklamalo je dýnko. Nečekal jsem samozřejmě od Casia za tyhle prachy nějaké plně šroubovatelné dýnko, ale mohli použít alespoň ten lépe zpracovaný kus oceli jako např. na řadě GW. Řemínek je příjemný, hodně měkký. Sice ztratil vroubkování na spodní straně, ale to nyní nahrazují „zoubky“ přímo v provlékacím očku, drží to fakt festovně! Nemám rád když provlékací očko pořád někde cestuje a musím ho neustále posouvat, takže tohle se povedlo. Spona je sice plastová, ale zase barevně sladěná s řemínkem.

Jako úvodní obrazovku lze vybrat klasické zobrazení času a data, případně druhého časového pásma, nebo denní či měsíční aktivity. Dále také jednu z obrazovek ukazujících měsíční fázi, stáří měsíce, grafu přílivu/odlivu, východ/západ slunce.

Stopky – zde pozor pokud je někdo zvyklý měřit čas sportovně nebo potřebuje zaznamenat jednotky setin a níže. Tady je totiž nejnižší měrkou jednotkou jedna sekunda! Nic přesnějšího se zde nekoná. Osobně si myslím, že je to způsobené novým MIP displayem, který jednoduše nedokáže rychleji zobrazovat údaje. Pokud to je jinak, rád se přiučím. Ale jiný důvod mi nedává smysl... Nejdelším možným měřením je bez jedné sekundy 100 hodin.

Odpočet času – pro mne nepochopitelný přešlap! Maximem odpočtu na jednu „sekci“ je totiž 59 minut a 59 vteřin. Ano, lze nastavit celkem 5 po sobě následujících sekcí, a k celkovému odpočtu potom automatické, až dvacetinásobné opakování. Teoreticky tedy lze vytvořit odpočet celkem na 99 hodin, 58 minut a 20 vteřin, ale to je tak zdlouhavé nastavování a utrpení, že je to na hodinkách prakticky nemožný. Skrze spárovanou aplikaci G-Shock Move je to sice lepší, ale pamatujte, že hodinky Vás tak jako tak budou upozorňovat na každou uběhlou sekci, tedy každou hodinu. Proč sakra nejde udělat jednoduchý, jeden dlouhý odpočet času!?

Aktivita, krokoměr – tohle jsem prozatím neměl možnost pořádně zkusit a porovnat například odchylku oproti Apple Watch, doplním tedy později... Mám za sebou pouze včerejší kratší podvečerní procházku. Porovnal jsem pouze odchylku GPS (kterou si hodinky berou z mobilu) oproti Mapám.cz, a zde to víceméně souhlasí. Viz foto. Co je ale totálně, ale jakože totálně mimo je krokoměr. Popravdě, kdyby šel v nastavení vypnout a ušetřit tím o něco baterii, hned to udělám. V roce 2020 vypustit něco tak nepřesného, nechápu. To počítá jako krok každý pohyb ruky. Dle hodinek jsem při čištění zubů ušel 350 kroků, během spánku kolem stovky...

Notifikace – asi ten hlavní důvod pořízení „chytrých“ G-Shocků. No, a zde je to takové nedomrdlé. Notifikace fungují celkem spolehlivě, nestalo se mi, že by se něco z telefonu nezobrazilo na hodinkách. Ale pouze pokud jste v neustálém spojení modrým zubem s mobilem. Pokud se od mobilu vzdálíte mimo dosah, ztratí se spojení, v tu chvíli Vám na mobil někdo zavolá, vy se následně opět přiblížíte, tak už se Vám po znovu spárování notifikace neukáže. Navíc nelze specifikovat, co chcete a co naopak byste si nepřáli zobrazit. Vše je rozděleno pouze do dvou kategorií – volání a ostatní. Zobrazit lze pouze posledních 10 notifikací, ta případná 11. potom přepíše tu nejstarší. Hodně mě ale štve, že hodinky nerespektují nastavení režimu Nerušit, alespoň na iPhonu to tak je. Pokud tedy s hodinkami spíte, a mobil máte nastavený v tomhle režimu abyste měli klid, budou Vám vesele vibrovat nebo pípat na každou událost, a to včetně různých upozornění mobilních banky, zpravodajských aplikací atd. Jediným řešením je zapnutí tzv. „Airplane módu“, ale to je zase celkem několik zdlouhavých mačkání čudlíků.. Já jsem to nakonec řešil vypnutím modrého zubu na mobilu. Doufám tedy že zde soudruzi z Casia zamakají a vydají časem update, který by tohle řešil.

Odliv, měsíc, slunce – v aplikaci můžete vybrat přes 3000 předem definovaných míst pro surfaře, to se mě netýká. Nicméně lze nastavit také manuálně pomocí mapy. Grafy přílivu a odlivu tedy v mém případě nedávají smysl, ale měsíční fáze a východ/západ slunce souhlasí jak má. Škoda jen že i když v aplikaci lze daná tři manuálně nastavená místa pojmenovat, hodinky stále místo toho ukazují pouze User-1, User-2 nebo User-3.

Budík – lze nastavit celkem 4 alarmy, vždy pouze denní, u všech je možnost zapnout funkci „Snooze“. Jen teda vypínaní Snooze buzení je opět na proklikání se menu a strávíte tím asi minutu času, opruz... Jo, a nechápu proč Casio sebralo možnost signalizace hodinového intervalu!?

Tak to je prozatím asi všechno. Základ je dobrý, display skvělý, ale chtělo by to poladit do budoucna ještě pár věcí. Jak trefně poznamenal zdejší kolega v jiném vláknu: „Jakoby u Casia dobře vyšlápli, ale ten krok se někde v půlce zasek a pak spadli na hubu.“

Doufám, že se Casio tedy nevykašle na případné updaty. Případně se ptejte. Konec hlášení!

 

20200807_064552657_iOS.jpg

20200807_104538748_iOS.jpg

20200807_112043000_iOS.jpg

porovnání trasy.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jen malickost,

 

1/ kdyz nechces, aby Ti chodily upominky, jde to nastavit pres mobil funkci Sleep After tim bys mel zadat cas, od kdy Ti nemaji notifikace chodit...
2/ hodinove pipnuti by melo jit nastavit v Achievement Alerts - Time 1 - Every 60 min - Repeat

 

Upraveno uživatelem Milan N.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky jsem si to původně myslel, ale bohužel tomu tak není..

1/ Sleep After funkce sice jde načasovat, ale pokud je máš přes noc na ruce, tak si jí opět deaktivuješ, leda by ses v noci ani nehnul 😀 Sleep After se totiž deaktivuje buď automaticky po uplynutí 3 hodin, nebo stisknutím některého z tlačítek a nebo právě pokud s hodinkami sebeméně pohneš. Je to (alespoň podle manuálu) primárně opatření proti vypalování displaye, který si asi potřebuje občas odpočinout.

2/ Tohle sice nastavit lze (1 minuta až 480 minut), ale to funguje pouze v případě měření aktivity/tréninku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Uff, to je bida... Ja je navic kupoval v Helveti.cz a nedostal k nim navod 😞 o to to je vetsi boj. Ted tady s nimi bojuju a ty hodinky me zacinaji stvat cim dal vic, je to strasne nedotazene, ale doufam, ze je to jen vec SW a s dalsim update se to napravi. Ty hodinky maji obrovsky potencial a doufam, ze je Casio nenecha kvuli takovemu diletanstvi zapadnout. Poridil jsem si uz nekolikere G-Shocky a vzdy z nutnosti mit opravdu neco odolneho,  pokazde jsem byl necekane naprosto nadseny. Tento model jsem si koupil z nadseni a jsem z nej hooodne rozmrzely.


Jo jeste me drasa nerv, ze nejde vynulovat vteriny pri rucnim nastavovani casu - aspon jsem na to neprisel! Uz jsem tak daleko, ze bych je pouzival bez spojeni s telefonem.
 

Negativum totiz je - mam android 8.1.0 a neukazuji se mi na hodinkach jmena volajicich!

V telefonu mam emaily, ale nejde je vyradit z notifikaci - tedy jde, ale tim mi prestanou chodit i upozorneni na SMS...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky doufám že se na to nevy*erou a časem tyhle neduhy doladí..

Vynulování vteřin při manuálním nastavení času opravdu nejde, pouze skrze synchronizaci času s mobilem, narazil jsem na stejný problém na watchuseek, kde se tohle řešilo.

Já jsem přišel částečně na to jak vyselektovat jednotlivé notifikace, ale na iPhonu > ubrat jim z upozornění "notifikační centrum". Potom se na hodinkách neukáží. Jak je to s Androidem ale bohužel netuším.

Jména volajících se mi ukazují, ale s některými znaky jako třeba "ř" mají problém a nedokáží je zobrazit, je tam potom pouze černý čtvereček.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

kua, ty se při čištění zubů ale nachodíš :D. (osobně mi přijde zbytečný počítat kroky neustále, stačilo by to při zapnutých stopkách..ale tak to bohužel mají všechny modely ze serie g-squad..)

díky za recenzi a oběma za postřehy. no, pánové, moc jste mě nepotěšili.. zdá se, že much tam ještě pořád dost poletuje. ten parádní displej bych si dal líbit - ale asi spíš v nějakých obyč. géčkách.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 12 hodinami, siwi napsal:

Parádní recenze, díky za ni. Tyhle Géčka mě dost zajímají hlavně kvůli jejich displeji. Budu se na ně muset zajít někam podívat.

Odesláno z mého SHT-W09 pomocí Tapatalk
 

Ono design, kovový rámeček kolem displaye a hlavně display samotný Tě na první dobrou myslím hodně zaujme.

Ty mouchy se začnou projevovat právě až v průběhu používání.

Momentálně mě tedy dosti začíná štvát to pomalé připojení k mobilu.. Respektive odejdete z dosahu BT, následně se vrátíte zpět a potom je to otázka někdy minuty, ale někdy i třeba 5 minut než se znovu hodinky připojí..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo...to spojení hodinek s mobilem mě taky trochu odrazuje, vzhledem k tomu, co o tom tady píšete. Nehledě na to, že můj starej telefen má jenom android 6..a to je sakra málo :D

Abych řekl pravdu, pořád spíš pokukuju po siwiho 5600, i kvůli náramku. Siwi, až koupíš smartšoky, nebudeš ty své pouštět..? :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Určitě ne, Lube. Ty zůstanou. A jedním z hlavních důvodů je právě ten jejich náramek. Před cestou na dovolenou jsem se rozhodoval, která Géčka vzít. Zvolil jsem 5600, protože obyčejný silikon na 5610 je oproti náramku - skoro bych řekl - nepohodlný.

Odesláno z mého SHT-W09 pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak ja som si kupil GBD 100-fky... Hned som tam nastavil "letecky rezim" a pouzivam ich iba ako klasicke gcka... Kupoval som ich hlavne kvoli displeju ktory je perfektny... Z kazdeho uhla je krasne ostro vidiet cas, aj v pološere... A za tie prachy su to perfektne odolne hodinky... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...
V 10. 9. 2020 v 7:59, Houdas napsal:

Prosím ještě jeden, možná blbý dotaz. Jde nastavit budík pouze na pracovní dny a aby budil pouze vibrací?

Vibrace bez zvuku lze nastavit, ale pochybuji že Tě to vzbudí, protože to jen krátce zadrnčí. Pracovní dny bohužel nastavit nejdou...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak po týdnu testování aktivity a záznamů tras jsem dospěl k závěru že jsou na to hodinky totálně nepoužitelné, stejně jako na měření kroků. Neustále blbne GPS trasování a ušlé vzdálenosti se při delší túře vůbec neshodují s reálnou vzdáleností. Včera naměřily při zhruba 11 kilometrové trase přes 22 km (!), a na mapě naopak ukazují jen něco kolem 4 km. Takže sorry Casio, ale tohle je fakt k ho*nu... A jelikož po více jak měsíci nepřichází žádná snaha o nějaké updaty nebo vylepšení, asi je brzy hodím do šuplíku.

 

71F2D204-DA78-44DF-B7FF-583879A58194.jpeg

5B86231A-8B4C-4909-8255-8D1B0D3FBA33.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Zdravim vás. Chcel by som sa opýtať či by ste nevedeli poradiť ohľadom bluetooth, ide o to že ich nemôžem spárovať s telefónom. Keď som ich kúpil spárovať išli v pohode, notifikácie aj nastavenie času... No a teraz ani ťuk. Telefón ich nájde, ale nepripoja sa píše "failed" pri synchronizácii času cez bluetooth "not available" Ikona bluetooth na hodinách je... Aplikácia g-shock move s telefónu odinštalovaná a opäť nainštalovaná, reset hodín tiež. Telefón xiaomi mi2s

Ďakujem

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Ahoj.

Moc děkuji za recenzi a postřehy!!! Jsem tak trochu konzerva, proto jsem vždycky chtěl mít hodinky a mobil oddělené, navíc jsem se na smartwatche dřív díval skrz prsty... Ať už to bylo kvůli paranoi, že mě začnou moje hodinky sledovat a "práskat" nějaké vyšší instanci, nebo kvůli spotřebě energie/výdrži.

Od oznámení se mi GBX 100vky zdály jako podařený hybrid mezi digitálkama a smartwatchema a navíc se v jejich modulu konečně podařilo spojit pro mě důležité funkce :D (sekundový odpočet, který je možné cyklit pro intervalový trénink, východy/západy slunce pro focení a současné zobrazení odpočtu s aktuálním časem). Proto mě mrzí, že to tak dogabali. Nicméně už jsem dospěl k názoru, že jsem asi připravený na smarty :D. Nejspíš tak dám šanci Instictu od Garminu, nebo Pětce od Suunta.

Mějte se.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...