Přejít na obsah

Nove Fortis Flieger 2020


Tommek

Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 55
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uvedu to na pravou míru, mám info z Fortisu, že daší model bude s Kenissi, ale jěště nevím s jakou verzí strovny. https://www.fratellowatches.com/norqain-and-kenissi-work-together-on-nn20-movements/#gref

Hezký večer 

 

Upraveno uživatelem martin151
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Oranžový oblouk je zmíněn v nějakém videu od Fortisu, co je na Youtube. Má souvislost se vzájemnou koordinací času více hodinek členů letecké skupiny a pomáhá při jednotlivých  manévrech atd. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za nasměrování. Dopátral jsem se, že tomu říkají Synchroline a jakýsi teoretický význam to opravdu má: pilot (v celou minutu) snáze pozná, jestli se čas na jeho hodinkách vejde do tolerance +-5 sekund oproti druhým). Aspoň že je tedy tento designový prvek podložen nějakou myšlenkou, i když ne zrovna převratnou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No už vidím, jak si frajeři při skupinové vzdušné akrobacii místo lomcování kniplem a přípustí plynu kochají podle plotu jdoucíma mechanickýma račmenama a čekají na celou minutu. Sorry, ale pitomější marketingovou konstrukci už jsem dlouho nezaznamenal... :skull:

Tenhle je sice sám a “od konkurence”, ale nepřijde mi že by ta kamera měla čas spočinout na zápěstí...

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Radku, máš pravdu. Ale i samotná skupina se ve vzduchu rozchází setkává a tyhle věci musí klapnout v určitém omezeném čase, jinak se třeba nestihnou srovnat do určité formace přímo nad diváky. Třeba 2 členové skupiny dělají zrcadlovou akrobacii před tribunou a zbylí dva 2 vytvářejí v pozadí z kouře srdíčko. Pak se ale musí setkat v danou dobu na daném místě a dál pokračují společně. Netuším, zda a jak si přitom kontrolují čas, spíš myslím že vše mají perfektně nacvičeno a při vystoupení mezi sebou komunikují a reagují podle toho. Tady ale spíš vidím využití v rámci plánování vystoupení a choreografie leteckého dne, kde je vše na minuty, i přesněji. Na briefingu třeba zazní "Skupina ta a ta musí být na startu přesně v xx hod, xx min. Odstartovat musí v tolik a tolik (v tu chvíli už musí být skupina Grippenů na dlouhém finále, aby sedla přesně v tolik a tolik), aby byla přesně v tolik a tolik nad bodem Alfa, připravená a srovnaná do úvodního průletu kolem tribuny po odletu MiGu-29, ten musí sestavu před diváky ukončit přesně v tolik a tolik. Průlet skupiny nad diváky musí být přesně v xx. minutu, ne dřív, protože tam bude dokončovat vystoupení skupina větroňů". Teď plácám blbosti, ale v zásadě je to tak a takový harmonogram jsme vymýšleli i na sletech UL letadel, kdy se plánovalo nějaké vystoupení. Třeba na Memorial Air Show v Roudnici, kdysi dávno, jsem musel být se skupinou rogal přesně v danou minutu na určeném místě a kolem diváků prolétnout přesně v danou chvíli, hned na konci dráhy uhnout a odletět, protože hned po nás byl průlet Spitfira  s Mustangem. A to mi věř, že jsme se všichni na hodinky koukali a s tolerancí pár sekund tu minutu dodrželi. A nejspíš právě proto je na těch hodinkách zvýrazněný proužek kolem pozice 12. Hodinky zase tak úplně podle plotu nejdou, určitě si je před akcí účastníci seřídí a ono to nějakou tu chvíli vydrží:-). Na spoustě hodinek jsou komplikace, které se dnes už nevyužívají. Netuším, jestli někdo někdy využije tachymetrickou stupnici. Nebo jestli někdo s Breitlingy na ruce bude za letu točit logaritmickým pravítkem a vypočítávat, jestli mu vyjde palivo. Přesto tam ty věci jsou, hlavně z tradice. Tohle je sice jen zvýraznění určitého časového pásma, žádná komplikace, ale přesto to může být užitečné. Ale přesněji by Ti to jistě vysvětlili přímo u Fortisů, můžeš jim napsat. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 13 hodinami, Radek124 napsal:

Sorry, ale pitomější marketingovou konstrukci už jsem dlouho nezaznamenal... :skull:

 

Radku, ale podobných marketing píchovin je v hodinařině mraky... koukni na Brejtle, Alpiny nebo Hamiltony, když už jsme u značek angažovaných v letecké akrobacii. A co taková pitomost jako je tachymetrická stupnice na hodinkách? 
Plno značek ti podobný voloviny vysmahne na svoje hodinky a pak ti maže med kolem pusy o cool komplikacích, takže proč ne i Fortis... ale ten k tomu dá i ten ksicht někoho, kdo opravdu lítá ty šílenosti - Marc Rollier, tým PC-7, Cástor Fantoba... 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Osobně se přidám k názoru Radka, u chron jsem byl rozpačitej, ale zvědavej, ale ta nechrona jsou pro mě slátanina a zvědavej na ně nejsem. Z fortisu jsem vyzkoušel a měl skoro vše, ale u tohodle vím, že to ani vyzkoušet nechci. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@libor2002 Že někdo teprve po letech na chronomagu objevuje princip tachymetrické stupnice (ať už na chronografech jako tuhle Ivan, nebo doktorských tříručkách s odečtem pulsu) je sice trapné ale pochopitelné. Nicméně třeba pro mě jako pro strojaře/automatizátora jde o často používanou a mimořádně užitečnou fíčuru (a nejde o žádné patníky u silnice): Stačí když si stopnu průchod jednoho cyklu/produktu strojem/procesem/linkou - a na škále rovnou vidím i počet kusů za hodinu, tj. dokonalá ukázka efektivity analogové technologie :smoke:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

O B-43 Bicompax stále tak nějak nevím jak moc se mi líbí. Vlastně líbí, ale obráceně zkosená luneta mi prostě nesedí. Ale ještě jsem je neviděl naživo a třeba změním názor. O drobné letecké vychytávce ve formě oranžového proužku už jsme tady psali. Ale když už jde Fortis do takových detailů, zaznamenali jste, že u chronografů s kalibrem 7750 měří stopky do 12 hodin, zatímco u Bicompaxů jen do 30 minut?  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Ivan Lelák Jak prosté milý Watsone: u Fortisu nedokázali vymyslet kam se 3. subciferníkem 7750, tak ho prostě neosadili a vymysleli si k tomu bajku že "důležité věci se v letadle stihnou do 30 minut". A tahle firma by se chtěla vecpat do "leteckého" chlívku místo Breitlingu... 🙉

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 35 minutami, ATOM napsal:

Jezis, tenhle typ chronografu dela a delali Sinn, Breitling...Komu tohle nevoni, je v nabidce model cosmonaut. Nechapu tyhle priblbly kydy....

Na tomto fóru si vážím mj. i slušnosti, nadhledu, tolerance a vzájemného respektu, zahrnující mj. i to, že se zde cizí názory nenazývají "přiblblými kydy". Děkuji. No a k tématu - samozřejmě je mnoho jiných hodinek v rodině Fortis, které mají chronograf s měřením 12 hodin, nejen Cosmonauts. Jen jsem chtěl upozornit na tento ústup od dle mé užitečné funkčnosti a protože se mi ty hodinky jinak líbí, přijde mi to škoda.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...