Přejít na obsah

Novodobé kapesní hodinky PRIM


Ivan Lelák

Doporučené příspěvky

Mám doma několik nefunkčních prastarých kapesních hodinek, jen proto že jsou krásné a dotváření atmosféru ve vitríně s náramkovými hodinkami, které mám jak starší, tak dost takových, které nosím. Jsem touhle zálibou (nechci tomu říkat vášeň, posedlost ani posedlost, protože už to tak neprožívám) mezi přáteli známý a tak, když jsem o víkendu slavil nadcházející narozeniny, objevil se i dárek ve formě kapesních hodinek PRIM. Nejdřív jsem si myslel, že jde o nějaký fejk, ale hodinky vypadají krásně, jsou v krabičce PRIM, v tašce PRIM a byl přiložen i záruční list. Začal jsem googlit a zjistil, že MPM opravdu nabízí celou škálu kapesních hodinek. Můj model jsem mezi aktuální nabídkou nenašel, ale po zadání konkrétního modelu (opsáno ze záručáku) už jsem ty "své" našel. Už se nevyrábí, nicméně jsem našel i jakousi starší recenzi, kde bylo uvedeno, kromě materiálů atd., že hodinky jsou osazeny strojkem "Prim 911". No a to mi není jasné, protože MPM má snad ve svých hodinkách japonské strojky a ne vlastní. Nevíte někdo o těchto hodinkách a použitém kalibru něco víc? Konkrétně jde o model WO4P.10079.A. Zpracování vypadá velmi dobře, i když z něj nemám pocit takové bytelnosti jako ze starých kapesních hodinek. Pouzdro je prý nerezové a pozlacené, o výdrži zlaté vrstvy si nedělám iluze, ale kdo ví. Sklíčko je minerální, ruční nátah, prý s rezervou 36 hodin. Součástí hodinek je i cca 30 cm dlouhý řetízek se sponou.

A rád bych se zeptal i na logo - na několika málo kapesních hodinkách PRIM je nápis jako na mých, ale na většině je jiné, viz poslední foto. Na krabičce od hodinek je stejné logo jako na hodinkách s nápisem "CZECH MADE" pod ním, ale na záručním listu už je to na poslední fotografii.  

Přikládám 3 fotky, první 2 jsou stažené, na třetích jsou mé hodinky na pracovním stole. Sluší jim to tam..:-).

Děkuji za informace.

ca35805b08d00a8cca2e0590c53499a6.jpg

f8df4ad8de9363a0e09e9c690240bb33.jpg

IMG_2020.jpg

imagesSSDTOYRS.jpg

Upraveno uživatelem Ivan Lelák
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Popravdě jsem po odkrytí strojku ještě nepátral, žádná zjevná možnost na dýnku naznačená není a nechci při nějakém neurvalejším pokusu narušit povrchovou úpravu. Je možné, že si kapesní hodinky MPM nechává dělat v Asii, nevím a proto jsem se ptal, třeba o tom někdo ví víc. U náramkových hodinek MPM uvádí, že strojky jsou japonské, tady netuším, ale vzhledem k ceně, která byla něco přes 5000,- si velké iluze nedělám, i když zase tak málo to nebylo. Zatím ještě fotko zbytku balení.. 

IMG_20200908_092627~01~01.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě ke strojku - zatím jsem našel jen fotografie strojků jiných modelů PRIM ze současné nabídky, ale tipuji, že to nejspíš bude stejný strojek..

5290.png

10308.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A přesně tak je to i s ženskýma. Někdo má rád kulatější, druhý zase kost a kůži a třetí si raději zajde do Bordelu a má vše. :guitar:

@Ivan Lelák , mně se líbí. ;) A to hlavně svým vzkazem pro širokou veřejnost. To, co bylo kdysi filozofií Primu (hodiny do každé rodiny), to musel nahradit druhý Prim z FM.

Takže si je hezky opečovávej. Máš je pěkné! :smile_anim:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zatím všem děkuji za názory, hlavně Mari se mi sil odpovědět na dotaz. Pokud by ještě někdo věděl něco konkrétního, budu rád. Musím uznat, že jsem překvapen přesností. Hodinky jdou od 7.9., jen o víkendu se zastavily, protože jsou v práci na stole a takovou rezervu chodu zase nemají. Ale od pondělka do pátku a tento týden od pondělka dodnes, ukazují čas na minutu přesně. Což mi přijde dobré na to, že jde o čínský strojek a hodinky jsou stále ve stejné poloze.

Jinak souhlas v tom, že někomu se líbí to, někomu tamto. Hardslimer oceňuje, že hodinky z Frýdku splňují tradiční heslo PRIMu o hodinkách do každé rodiny a já to respektuji, ale hodinek do každé rodiny, převážně pocházejících z Asie, jsou plné regály a tržnice, převážně nevalné kvality. Tradicí PRIMu ale také bylo, že vyráběl vlastní strojky, hodinky vznikaly v Čechách, s významným podílem ruční práce a že šlo o hodinky, které se dědily z otců na syny, třeba já mám doma své PRIMky z roku 1967, které jsem dostal, když jsem šel poprvé do školy. Stále jdou a jsou v překvapivě dobrém stavu. A pokud bych si měl vybrat mezi těmito dvěma tradicemi, upřednostnil bych spíš tuto. Ale to je téma do jiného vlákna..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...