Přejít na obsah

Seiko SRPE09K1 nastavení datum - poškození?


gery123

Doporučené příspěvky

Ahoj všem,  

 

Udělal jsem si radost novými hodinkami Seiko SRPE09K1 s kalibrem 4R36. 
 

Vím, že na hodinkách by se neměl datum nastavovat v určitý čas. Hodinář mi vysvětloval, že čas můžu nastavovat vždy, když jsou ručičky na pravá polovině strany ciferníku. Když mi datum nastavoval, bylo cca 1:15 ráno a v ten moment posunul otočením korunky datum a den. 
 

Když jsem si pročítal doma návod, psali tam, že datum by se neměl nastavovat mezi 21:00 - 4:00. Všiml jsem si také, že když jsem nastavoval čas, tak datum se otočil v 23:00 a den v 1:00 a pak ještě jednou ve 4:00. To znamená, když mi je hodinář nastavoval, tak posunul datum v 1:15 a hodinky ještě nedoběhly k druhému pootočení dne.

 

Může mi někdo poradil, co se s hodinkami mohlo stát a jak to poznám, abych je kdyžtak mohl reklamovat? Předem moc děkuji za odpověď. Petr

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

datum a den v týdnu můžeš nastavovat kdy chceš, jedno jaký je reálný čas. Prostě jen vytáhni korunku do polohy seřizování času, vteřinovka se zastaví, nastav na hodinkách cokoli mimo 21:00-4:00. Korunku zatlačíš o jednu polohu dovnitř, vteřinovka se rozběhne a točením korunky na obě strany můžeš nastavit požadovaný den a datum. Doporučuji nastavit předchozí den, vytáhnout korunku zpět do seřizování času a dojet po směru hodinových ručiček do dnešního dne a času. Zamáčknout korunku a je seřízeno.

Pokud ti přeskočí den i datum, máš hodinky v pořádku. Většinou když se seřizuje datum a den kolem půlnoci, poškodí se plastové kolečko, které hýbe věnci a potom datum a dne nepřeskočí. Den v týdnu skáče dvakrát, protože jsou tam dvě jazykové varianty.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak pisou kluci. Pokud nastavujes hodinky v dobe, kdy dochazi ke zmene data, hrozi poskozeni plastoveho kola datoveho vence. Jde o to o to, ze muzes jit “pres zuby”. Dulezite je to hrozi. Pokud datun preskakuje normalne a datumovka je v okenku rovne, je vse ok. Jinak mit rucky “vpravo” je logicky nesmysl. Ta poucka je obe rucky “dole” tedy pod osou 3-9.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V principu nejlepší je vždy to, co tady kluci píšou. Pokud si nejsi jistý, v jaké fázi zrovna hodinky jsou, tak je nejlepší nejdřív seřizovat v poloze pro čas. Začneš točit ručičkami a uvidíš, kdy ti přeběhnou přes půlnoc (kdy poskočí datum a případně den). Pak nastavíš nějaký vhodný čas  mimo kritické rozmezí a můžeš dělat se dnem/datem co dál potřebuješ.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Myslím že poloha ručiček nemá na funkci vliv😁 pokud se nastavuje čas pouze otáčením korunky ve směru hodinových ručiček, poškození hrozí pouze při otáčení do protisměru otáčení, několikrát se mi automaty zastavily v této fázi při přechodu dne v týdnu a nikdy při dodržení otáčení po směru se nic nestalo

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji všem za odpovědi. Chápu to tedy správně, že jedině, jak by se to mohlo projevit, je tak, že by se datum ukazovalo špatně nebo by bylo nakřivo?

 

Není možné, že by mohlo dojít k nějakému mikropoškození, které se objeví za 5 - 10 let, kdy hodinky už nebudou v záruce? Děkuji 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, klucí tu mají sice pravdu s nastavením, osobně bych ale v inkriminovanou dobu prostě na korunku nesahal pro jistotu vůbec. Asi bych takovýmu šikovnýmu hodináři pěkně a srdečně poděkoval za zničení datového soukolí. Hoši, že mu datum skočí už ve 23:00 je podle vás co? Cajk? 🤔  A ten den pro změnu o hodinu později? 🤔

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zkus vytáhnout korunku a prostě měnit datum a dny - jestli budou plynule přeskakovat, mělo by to být ok. Že se nemění datum/den přesně o půlnoci bych řekl že je běžné, zvlášť u "entry level" Seiko. Jestli tě to štve, mělo by to jít seřídit? 

Píši jen z poznatků, co jsem kdysi načetl na fóru, tak kdyžtak někdo zkušenější doplní nebo opraví :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jistě, podle manuálu je vše ok, do 4:00 se vše překlopí. Ale kolik z vás by chtělo hodinky, co překlopí datum ve 23:00? A den v 1:00 h - 4:00 místo 24:00 - 3:00? Hodinář mu to prostě zdupal, o tom není pochyb. Je mi to líto, sám z toho radost opravdu nemám.

Upraveno uživatelem ten blbej
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Levny Seiko zacne postupne preklapet datumku uz ve 23 a az do 3 je sejdrem. Dela to 6S26, 4R36 i 6R15. Mimochodem je to docela na houby, musim si na to davat pozor pri foceni. U beznych ETA je ten posuv o neco lepsi, ale porad ne skokem. Z hodinek co mam doma chodi skokove jen rlx a omega. Ostatni postupne a zacinaji pred pulnoci. Pokud preskakuje datum postupne mezi vsemi dny a cisla jsou v “normalnim” case v okenku rovne, hodinkam nic neni. Zdaleka ne kazde prehozeni ve spatnou dobu hodinky poskodi. Ty kola jsou plastova jemny tlak snesou a zalezi na tom, jak staly zuby k sobe. Nenech se vystresovat.

 

Prikladam video z SKX, ten pohyb zacina dokonce uz po 22:00

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám asi šestery 4R36, u všech začíná datumovka být šejdrem kolem 22:30, u všech se ale nejpozději v rozmezí od 23:55 - 00:03 datum překlopí. Den v týdnu je na tom podobně, jen se válí déle : od půlnoci se mi překlopí na němčinu název předchozího dne, to trvá do 1:30, od 1:30 do 3:00 se tam začíná válet angličtina už aktuálního dne, definitivně tam klapne do 3:00. To je železný, teda plastový pravidlo u šestero 4R36.

Mimochodem skokově chodí přesně o půlnoci nejenom Rolex s Omegou, ale i MIDO Multifort s kalibrem 80 (Eta C07.621). 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hezký, tak by to mělo nějak být i v 21. století 🙂

Na druhou stranu, je fakt, že tuhle moderní fičuru může člověk chápat i pozitivně, třeba jako jakousi čtvrdenní GMT funkci, hodí se to třeba astronautům na iSS, nebo vokurkám v ponorkách. Řeknou si: " Jo, teď je půlnoc!" , nebo třeba: "Jo, teď sou tři ráno! ". 😅

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Už jsem trochu klidnější. Budu to pozorovat a snad bude vše OK. Ještě jeden dotaz bych ale měl. Když jsem hodinky nastavoval, byly ,,vybité (neumím přijít na jiný výraz :D )‘ a když jsem je začal natahovat, tak trvalo tak 5 sekund, než se ručičky začaly pohybovat. Je to normální jev? Děkuji 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...