Přejít na obsah

Jak namotat pero?


Doporučené příspěvky

Obrátila se na mě kamarádka, má po předcích šílený zlaty budík od Prim, budík upadl tak nešťastně že dopadl na natahovací kliček a ten se urazil i s osou ozubeného kola na kterém je pero pohánějící budík, Z řady sentimentálních důvodů ho chce spravit.

Budík, jsem rozebral, osu částečně odvrtal , vyřízl závit a na soustruhu dodělal, co chybělo. Celkem brnkačka, mám na to vybaveni a umím to. Na co nemám vybavení a co neumím je namotat pero a kolečko s napnutým perem pak osadit zpět do budiku.

Principálně je to jasné, na ose je vystupek ten zapadne do výřezu v peru, natahováním se pero napne a pak se jeho konec navlekne na jednu ze vzpěr v hodinovme stojku.
Super a ted jak to dělají hodináři, aby u toho nezešíleli vzteky a nepřišli o cokoliv díky "vystřelenému" peru?

Děkuji

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj Hodináři, pero předem  nenamotávají,  ale  dávají  se tam co nejméně napnuté. Budík se složí i s nenataženými  pery  a teprve pak se natahuje. Samozřejmě se kontrolují a stahují vychozená ložiska a leští  drsné čepy,  leští se i čepy tedy hroty setrvační hřídele. Výšková vůle kol. A maže se  jenom v určitých mazacích bodech .

    O jaký stroj konkrétně jde? B- 71 ? B- 90 . B- 70?  

   B- 60  nebyl   konstrukčně dobrý stroj.  Když tak pošli foto.

J.

Upraveno uživatelem Jiří9
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

chce to trošku násilí, to rozvinuté pero se trošku brání a snaží se pořád ty perovníky vyklánět ven. Některé stroje mají na desce stroje kolík, zarážku, aby rozvinuté pero nelezlo do stroje a neopíralo se o další kola, tak je potřeba si ohlídat aby pero nebylo na tom kolíku zachycené.

Budík je pohoda, horší je pero v bubínkovém perovníku. Když se musí vyndat a zas tam namotat, u nějakých hodin s velkou rezervou chodu, to taky může dopadnout jak šermovací scéna v kungfu filmu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ale ano navíječka per, na hodiny, s uzavřeným jakým koliv perovníkem,  s zuby i bez,  je dobrá věc. A ano,  ruce bez ní ,opravdu při navíjení  bolí . A když se to smekne, bez hadru nepřeji to nikomu.

Ale díky kamarádovi,  už ten problém  naštěstí nemám 😆.  Budíky jsou v pohodě. Horší jsou jednodenní prvorepublikové  a vlastně i čínské 30  denní  hodiny . Ty  jsou  při skládání fakt utrpení .

Vlastě se to u těchto hodin  při výrobě dělalo tak, že pera byla vždy nová a navíjely se jako nová až do složeného stroje. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Ahoj, 

existuje ještě jeden způsob jak navinout pero budíku. Mám ho od mládí, když jsem chodil při učení na hodinařské škole , dobrovolně za polévku a rohlík pomáhat do hodinářství na městečku k tehdejšímu mistrovi hodináři Jardovi Uchitilovi staršímu. 

Když jsem tam jako mladý ucho bojoval se skládáním budíku s vloženými a napruženými pery a on si toho všiml, tak řekl.,, blbče udělej to takhle''. Vzal ten budík všechno to vyspal, vyndal péra a kompletně ho složil bez per. Pak vzal pero a prstem zaklesnutým do závitů péra narovnal poslední dva závity, tam kde je vnitřní závěs. Ten pak zaklesl do palce na hřídeli pérovníku a klíčkem pero navinul úplně stejně jako kdyby to bylo pero nové, rovné neztočené. Za pár minut poskládaný celý budík, bez zbytečného rozčilování s napruženými pery, které tlačí do všech kol kolem. 

Toto je dle mě nejlepší způsob, který používám do dnes a za ty roky jsem takto opravil nevím kolik 1, 2, 3 tisíce budíků. 

Jedno omezení to má, dá se to použít pouze u B-71 a B-70, a nebo u budíků se slabším perem. U staré 90 nebo Junghansu si zničíte ruce a pero stejně vyhraje.... 😁 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já pera  u budíků, skládám odjakživa  tedy od školy  včetně koleček a nemám s tím problém. Snad u budíku B-60  a těch malých kienzle,  to je opravdu zabíračka.

Ostatní jako  B 71,  70,  90, velké B Junghans ,  velké Kienzle,  bez problému . U těch prvorepublikových a leteckých,   řeším spíš tu radiaci . Když jsou natřeny radioaktivní svítící barvou,  která dnes ani nemusí svítit, ale září v beta  někdy víc než je zdrávo.. 

Také jsem jich opravil za ty roky praxe, (30 let +)  určitě víc než 5 tisíc.  I když v poslední době, jsem se stal už jenom pedagogem volného času  a hodinařinu mám jenom jako koníčka 😄

Zdravím Rudu do Jihlavy 👍.   

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...