Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Který olej je nejlepší?
Tuto otázku si klade asi každý, kdo něco maže. V mnoha případech je nejlepší ten olej, který je zrovna k dispozici. Ale když je možnost výběru, pak je potřeba vybrat ten lepší.

Když jsem se začal rýt v hodinkách, koupil jsem lahvičku oleje Etsyntha 1-3 od Dr. Tilwicha.
Používal jsem ten olej na tenší čepy kapesních hodinek i na ložisko setrvačky. Hodinky fungovaly a fungují velmi pěkně a byl bych vcelku spokojený. Ale když jsem nabral odvahu a rozebral i náramkové hodinky, kde navíc setrvačky běhají rychleji, zahlodal červík pochybnosti. Po studiu návodů na servis těchto strojů bylo jasno - potřebuji jiný = lepší olej. Dle návodu Moebius 9010. Ale je opravdu lepší? 

oleje.jpg.9a9bc51bdad143aaf859d789a2099328.jpg

Nejsem tribológ, tak mi hodnoty říkají jen okrajově, co se asi děje s olejem při zmíněných teplotách. Pro Etsynthu mluví menší změna viskozity při změně teploty. Pro Moebius zas větší rozsah pracovních teplot. 
Proto jsem se rozhodl podrobit zmíněné oleje "odbornému" testu :)
Před nedávnem se mi poštěstilo vyhrát v aukci kapesní hodinky s krásným strojem, vybaveným Incablokem. Jedná se o Doxa 18.5", čili Unitas 445. 

stroj.jpg.501c7efd0530c25927edb13126d5c469.jpg
Stroj jsem rozebral, umyl, poskládal, namazal a protože běžel moc pěkně, rohodl jsem se, že ho použiju pro můj test. Test spočívá v porovnání rozkmitu setrvačky, při namázaní porovnávanými oleji. V průběhu pokusu mě napadlo: "Proč vlastně mazat?" Tak jsem experiment provedl i nasucho. Další logický krok byla úvaha: "Lepší jakýkoliv olej, než žádný!". Odolal jsem nutkání namazat setrvačku všemi oleji, které mám v dílně a tak jsem pokus omezil na další dva hodinářské oleje. Výběr padl na Moebius 941 - olej na palety kotvy, tedy olej, který není určený k mazání rotujících součástí. Druhý byl Moebius 9103 (Synt-HP 1000), který je určen na mazání čepů pracujících pod větším tlakem.

Průběh testu: Olej jsem měnil pouze v Incablocích setrvačky. Incablok a setrvačku jsem vždy umyl, osušil, namazal. Po složení jsem stroj natáhl do plna a nechal 30 min běžet. Po té jsem prováděl měření. Měřil jsem v jedné poloze - korunkou vzhůru. Měřil jsem pomocí programu Watch-O-Scope. Ten analyzuje zvukový projev stroje a výstupem jsou údaje o přesnosti chodu, kulhání  a amplitudě setrvačky. K správnému údaji o rozkmitu setrvačky je potřeba zadat úhel zdvihu kotvy pro konkrétní stroj. Tento parametr nemám, tak jsem ponechal výchozí nastavení. Nejedná se o absolutní test, nýbrž o porovnání.  V programu je celá řada parametrů - tyto byly v průběhu všech měření stejné. Měření probíhalo vždy asi 5 minut a já sledoval zobrazované hodnoty. Ty se průběžně mění a já hledal "typickou" hodnotu rozkyvu. Tedy takovou, která se zobrazovala nejdéle a nejčastěji.  

moebi.jpg.341a1d81dc1a3327d607a7218a52d272.jpg

Výsledky testu: Jednoznačný závěr mého "Velkého porovnávací testu olejů" :) je, že chod stroje JE ovlivněn použitým lubrikantem. Rozdíly mezi oleji, určenými pro malé čepy hodinek nejsou veliké (změna amplitudy v rámci 5%). Další oleje potvrzují, že je lepší nějaký olej, než žádný.  Výsledky jsem shrnul do tabulky, kde jsou oleje seřazeny od "nejlepšího" a ten byl použit pro výpočet percentuálního úbytku amplitudy.

vysle.jpg.28b8ed5191f8b8971a1a3cd0eafc632b.jpg

Poznámky: 
O kvalitě oleje vypovídají i jiné ukazatele, ne jenom okamžitá schopnost mazat.
Tato moje kratochvíle není žádným odborným pojednáním. Jenom jsem byl zvědav, jestli jsou rozdíly mezi oleji měřitelné v naprosto amatérských podmínkách.
 

Přílohy:

koupel.jpg.4b988398488d8f2a54c80b9c53c77c29.jpg

namaz.jpg.0d90ee18cfcc96895d81063fff3355f8.jpg

bezet.jpg.285fa39c216fcd1d44e583453f451ec0.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdysi jsem taky dělal pokus, namazal jsem Primky univerzálním olejem bez silikonů a pryskyřic tehdy za 50 korun, který se používá mimo jiné na šicí stroje. Fungovalo to taky v pohodě. Dá se předpokládat, že když ty oleje mají různou viskozitu, tak to bude mít nějaký projev na amplitudě.  Myslím ale, že měřit po 30 minutách chodu toho moc neřekne. U čerstvě vyčištěného a namazaného stroje trvá pár měsíců než si sedne a až pak je nejlepší ho zregulovat. Spíš si myslím že ty zásadní rozdíly se projeví tak po roce chodu. No a potom nějaký vliv na opotřebení, což se pozoruje těžko, dokud něco neupadne. Nicméně ty Primky nosím v práci a jdou s přesností v rámci tolerance výrobce už přes pět let 😀

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...