Přejít na obsah

Smart domacnost - rady (zacinam svetlom)


Doporučené příspěvky

Dík.

Ešte dve otázky a dám ti pokoj. Ak som dobre pochopil, k routeru sa pripája iba bridge (takže celá tá sranda nezasiera wifi pásmo), a ten debatuje so žiarovkami na 868 MHz. Ako je to odolné proti rušeniu? V rovnakom pásme u mňa funguje aj kúrenie (Danfoss) a meteostanica.

Pre moje potreby budú stačiť White Ambiance (ovládanie teploty bieleho svetla). Pripravím sa o niečo zásadné/použiteľné, keď nebudem mať RGBW žiarovky? Koľko diód je v tých White Ambiance?

Btw, v nejakej diskusii som našiel údaje lumenov pri rôznych teplotách. Snáď sa to niekomu zíde:

E27 White Ambiance Lumen Output
806 lm @ 4000K
400 lm @ 2200K
570 lm @ 2700K
480 lm @ 6500K
>80 CRI from 2200–4000K

A v nejakej recenzii som našiel pre RGBW žiarovku nameraných maximálne 754 lm pri deklarovaných 800 lm @ 4000K.

Edit: Dá sa v tej apke naprogramovať scenár, aby to o šiestej  pustilo 50% na 2200 K, po desiatich minútach 100 % na 4000K a o hodinu vypnúť?

Upraveno uživatelem wawrik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 48
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Jednoduchou meteostanici a bezdrátový termostat mám taky, ale obě ty svoje "uprdnutí" posílají snad jenom 1x za minutu, takže o žádném významném rušení nevím. Zigbee komponenty komunikují stylem "soused se sousedem" v rozprostřeném pásmu, kde se na nějaký realtime nehraje a v případě rušení/přetížení se požadavky s nějakým krátkým timeoutem opakují (aspoň u HUE, neplatí pro GU5,5 srágory od Osramu). Spíš může být problém s delším přetížením (už tak skoro plného a ne zrovna nejvýkonnějšího) bridge požadavky - třeba když se synátor v pelechu válí po ovladači a zadkem generuje jednu událost za druhou... :grrr:

RGBW je prostě "stylovka", vhodná do ložnic k děckám nebo do stojacích lamp v prostoru, typicky k lokálnímu obarvování bíle vymalované místnosti - viz náčelníkův obývák se rtuťovýma oblázkama, kde by decentní rozmístění páru barevných "flourish" bochníků nebo "Go" mohlo úplně změnit tu sterilní nemocniční náladu. Na "normální provoz" a lampičky k posteli samozřejmě stačí i "white ambiance" s ovládáním výkonu + barevné teploty. Nejlevnější je "jen bílá" (teda spíš oranžová, s "klasickou" barevnou teplotou kolem 3000K), tj. jen s regulací jasu - ta má i výrazně rovnoměrnější vyzařovací charakteristiku než "trychtýře", nevýhoda (totéž platí i pro teplotně neregulovatelné GU10) je paradoxně v minimální svítivosti, která je kolem 20% - tj. k noční navigaci na ajnclík je to možná až zbytečně silné. 

Scénář "buzení světlem" (pokud myslíš šestou ráno) je jedna z elementárních funkcí SW HUE - akorát ráno se pracuje s mnohem vyššími barevnými teplotami. Naopak večer je nejzdravější místo pevných časů dodržovat přirozený cirkadiánní čas soumraku (odvozeno od korigovaného úsvitu/soumraku v dané lokalitě a k danému datu), který si drží bridge a pravidla jsou pak o dost složitější - např. ráno namodralá pro probuzení, přes den dle potřeby čistě bílá a nebo dle senzoru přizpůsobená barva, po soumraku posuv přes 4000K až ke 2000K (načervenalé světlo prakticky bez modré) před spaním... 

PS: A co se výkonů týče, ve větších místnostech stejně u jediného "lustru" neskončíš, pokud chceš mít světlo tam kde ho potřebuješ :smoke:

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 25. 9. 2020 v 16:12, Radek124 napsal:

@actionman1 Ono není nutné to hned zkraje přepálit - pro počáteční oťukání fakt stačí vhodná startovací sada, která se dá následně rozšiřovat dle potřeby. Na spoustu míst (chodby, ajnclíky a jiné technické místnosti) bohatě stačí nejlevnější světlo/baňka/lampa - všimni si že samotný Phillips/Massive paradoxně prodává spoustu identických "nechytrých" svítidel za směšný zlomek ceny "smart kousků", které z toho vzniknou prostým zašroubováním E27/E14/GU10 "žárovky". Ušetřené prachy pak neskrbli a použij na spínačích a senzorech, protože teprve ty z toho po naprogramování bridge dělají "chytré osvětlení". Eshopovým údajům o počtu lumenů radši moc nevěř - a pokud bys vybíral u regálu v hobbyshopu (kde Ti nechají všechno zblízka pálit do obličeje), ještě jednou varuju před relativně nízkou svítivostí u všech přisazených stropních světel (X-krát v tom seznamu vidím předražený Hue Fair a Amaze, což jsou IMHO materiálově i funkčně naprosté dreky) - hlavně na okrajích rozsahu barevných teplot (typicky pro "večerní" barevné teploty <2200K), kdy svítí jen část LEDek a "ze stropu na podlahu v nejvzdálenějším koutě" už je to může být fakt daleko (viz páně náčelníkův obývák, kde to zachraňuje sterilně bílý nábytek)...

Inspiroval som sa Tvojou radou, trebalo mi uz nieco surne kupit lebo uz ma svrbelo tak som kupil dva reflektory na terasu (uz sa tesim kedy nam dom odovzdaju a namontujem ich :D) a do interieru pojdem do zakladnje sady stmievatelnych bielych ziaroviek a budem ju doplnovat. Ten visiaci luster co som povodne chcel som zrusil lebo som ho videl nazivo a mas pravdu. Pochopil som spravne ze hub staci jeden a esste otazka ze ovladace funguju ktorykolvek na vsetky svetla, alebo su pevne späte s miestnostou, alebo svetlom alebo ako to je?

A svetla doplnim aj TV Ambilight nech to ma styl :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ten chronomag cloveku dava, nejdriv jsem dle rad z fora nakoupil hafo mechanickejch strojku, nasledne koupil prvni ka brio (ted tocim seste), pak zacal sbirat modely a ted uz koukam po smart svetlech. Ze ja sem furt lezu, jsem mohl precist takovejch knizek. :)

 

Ale vazne, to Hue me nadchlo. Predstavuju si koupit na zkousku nocni lampicku s funkci buzeni svetlem. Mam si dat na neco pozor kvuli budouci kompatibilite? Pokud se to osvedci, tak to holt vymenim vsude. 

Predem diky za rady, ja jedu do ted na 50%  domacnosti zarovky, nejak mi vadej ledky a usporky. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To Hue nadchlo aj mna, zatial som objavil ze v Hornbachu maju najlepsie ceny, vyber ani nie. Ja pojdem do komplet Hue domacnosti co sa tyka svetla a tym padom s kompatibilitou by nemal byt problem. Strasne potrebujem ovladat celu domacnost jednym/zopar zariadeniami :D

Idem stylom zvonku dnu taze ja mam dva reflektory, zacinam terasou, pokracujem svetlom nad vchodove dvere a idem do interieru nasledne :D Buduci tyzden by sme mohli zacat prerabat tak dam echo akonahle to namontujem ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@actionman1 V "low-cost" režimu (tj. když si někdo koupí jedinou "žárovku/lampičku/lustr s ovladačem") máš ovladač spárovaný přímo se světlem, ale pro plnou funkčnost má smysl jedině spárování všeho s bridgem (při větších vzdálenostech se síť automaticky řetězí přes aktivní svítidla, takže není nutné řešit přímý dosah). U bridge si pak v pravidlech můžeš zadat to co uznáš za vhodné a zvolenou z událostí (jen ovladač má 4 knoflíky, u kterých umí rozlišovat krátký/dlouhý stisk, počítat o kolikátý stisk jde, jestli už něco kolem svítí, jaký je přitom čas a nebo část dne atd.) klidně ovládat i světla na opačném konci baráku. Co kvůli snaze o jednoduchost a přehlednost nezvládá výchozí SW Philips Hue a HomeKit, to levou zadní zvládá iConnectHue - včetně správy více můstků, editoru animací a dalších vylomenin B)

V ČR mívá dlouhodobě lepší ceny na věci od Philipsu (cca 5%?) OBI, jinak je ale dobré sledovat akce a doprodeje, kdy se dá běžně ušetřit i víc než 20%.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...

Jak už je to tady zvykem zavládlo i u mne nadšení a hned jsem letěl do OBI pro startovací sadu . K tomu ještě pohybové čidlo a světelná show může začít . Přemluvit manželku , aby nepoužívala klasický vypínač na zdi rovná se nemožné , tak jsem ho zaslepil tím přiloženým bezdrátovým .Dnes ve tři ráno výpadek elektřiny a samozřejmě budíček se světlem ...

Jde nastavit , že v podobném případě zustanou žárovky vypnuté ?

V "Chování při zapnutí" u jednotlivých žárovek vidím tři možnosti :

1.PH-výchozí(teplá bílá,plný jas)

2.Obnovení po výpadku elektřiny(Poslední použitá barva a jas) 

3.Vlastní (Vybrat barvu a jas)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 29. 9. 2020 v 11:31, actionman1 napsal:

To Hue nadchlo aj mna, zatial som objavil ze v Hornbachu maju najlepsie ceny, vyber ani nie. Ja pojdem do komplet Hue domacnosti co sa tyka svetla a tym padom s kompatibilitou by nemal byt problem. Strasne potrebujem ovladat celu domacnost jednym/zopar zariadeniami :D

Idem stylom zvonku dnu taze ja mam dva reflektory, zacinam terasou, pokracujem svetlom nad vchodove dvere a idem do interieru nasledne :D Buduci tyzden by sme mohli zacat prerabat tak dam echo akonahle to namontujem ;)

tak čo Tome, podarilo sa posunúť ďalej? Aké sú prvé dojmy, prípadne skúsenosti / spokojnosť? 😉

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ach jo, to je tak složité tam tu předvolbu klepnout a žárovku (jedno jestli vypínečem a nebo jističem) shodit/nahodit, že se jak nesvéprávní musíte ptát na internetu i na takové banality? 

V prehistorických firmwarech tahle fíčura nebyla (a proto je dodnes výchozí předvolbou "zapnout na 85% výkon večerního světla"), protože Philips "předpokládal" že ve světě už problémy se sítí nejsou - takže výchozí stav po zapnutí napájení bral jako "fallback" opatření pro "ruční režim", kdyby třeba chcípnul bridge. Lidi z Floridy a Texasu (kde při hurikánech mívají výpadky x-krát za noc) pak na fórech tak dlouho řvali že jim svítěj haciendy jak o vánocích, až se do SW někdy předloni doplnily i zmiňované alternativy (návrat+předvolba). A pozor, tahle nastavení jsou aplikovatelná jen na svítidla od Philips/Signify.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
před 5 hodinami, Radek124 napsal:

Venkovní věci jsem neřešil...

Škoda, dúfal som, že slepé uličky už niekto prešliapal predo mnou :D Inak som myslel spínanie 230 V, nejakú menšiu a elegantnejšiu verziu Osramu Smart+ Plug outdoor. Ale nakoniec to asi vyriešim spínačom typu Immax Neo, čo sa dáva do bežných krabíc pod nástenné vypínače, ten vopchám do rozvodnej exteriérovej krabice. Akurát som z nejakého videa pochopil, že by to malo mať spotrebu naprázdno skoro 3 W, čo mi príde celkom dosť...

image.thumb.png.eed91dd8c0a296a44b4e15f2ae37c6a1.png

Upraveno uživatelem wawrik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dnes prisly 3 senzory a 3x bile zarovky E27. Prni neprijemnost nevejdou se do svitidel na chodbe a wc. Nevadi vezmu do OBI a najdu kam by se vesla. 
 

Spis me zajima na WC mam senzor a nastaveno na 5 min - melo by stavit 😉  

jak ale vyresit chodbu, kde je vestavna skrin a manzelka bude chtit 20 minut “prehrabovat”? Naucit rozsvitit aplikaci v mobilu, lze k senzoru pridat i vypinac?

 

dik!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Vasa_H Nepopletls náhodou White Ambiance (které jsou skutečně delší a navíc směrové) s jednoduchými White, které na ajnclík (kde se řeší maximálně ztlumování) bohatě stačí?

IMG_2408_stomped-650x367.jpg

U IFTTT je fajn že intervaly jsou libovovlně nastavitelné (5 minut je na záchod IMHO málo, pokud nechceš při delším trůnění mávat rukama jak v hospodě minutovému PIR čidlu u pisoáru) - a že události ze senzorů i tlačítek jsou navzájem kombinovatelné/blokovatelné. Takže ANO, přehrabování při plném světle po libovolnou dobu je řešitelné - osobně se mi osvědčilo pověsit blokování na "delší přidržení ON" na nejbližším spínači (a potom ze stejného místa zase dlouhým podržením OFF vynutit zhasnutí). Jinak k nastavování z mobilu doporučuju iConnectHue, v Philipsácké aplikaci mi cokoliv víc než samotné vybírání barviček přijde zbytečně komplikované B)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

V Hornbachu jsem dnes narazil na tohle světlo do koupelny , doprodávají ho za 2150 kaček . Nahrazují ho novou verzí , která má i bluetooth .

Pro ostravské potencionální zájemce měli ještě něco v prodejně u Rudné , ve Svinově už byl jen ten nový typ za dvojnásobek .

https://www.svet-svitidel.cz/philips-34351-11-p7-led-koupelnove-osvetleni-zrcadla-hue-adore-led-40w-24v/?gclid=Cj0KCQiAtqL-BRC0ARIsAF4K3WEPTWR3iwA4gtK5N7IDgROavRzE42yqz_QRk6E8w0XrqL5__U0QOGUaAtr4EALw_wcB

 

6dbca9fdc9c2470aa5c0ab7a00f1a79f.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...