Přejít na obsah

Zeno Navy Diver Retro


ponorka9

Doporučené příspěvky

Zeno Navy Diver Retro

     Nějakou dobu - myslím asi dva roky to bylo:) - jsem hledal co bych nasadil na zápěstí na teplé letní večery. Něco pohodlného, ne moc okázalého, něco na co bych nemusel dávat moc pozor, ale zase ne úplný low-end. Posupně jsem si ujasnil, že hledám potápky s oranžovým cifrem, spíše automaty a spíše na tahu, ani velké ani malé, VR 100 m by mělo být dostačující. Jako většina z nás za etalon v této specifikaci považuji DOXA SUB, ale chtěl jsem něco levnějšího, kde mě nebude moc mrzet, když s nima štrejchnu o gril nebo po pár pivech o futra. No a tak jsem hledal, skoro vybral a pak si to zase rozmyslel, až na mě letos na jaře na CH24 vyskočily hodinky nápadně se podobající výše zmíněnému grálu. Jednalo se o Zeno Watch Basel, model s podivným názvem Navy Diver Retro, reference 465N-a5M.  Chvíli jsem váhal, protože inspirace Doxama je zde opravdu velká a se značkou Zeno nemám žádné zkušenosti a do teď mě ničím neoslovila. No ale léto bylo na krku, tak jsem to odklikl a už to jelo....Holandský prodejce se v rychlosti dodání moc nepředvedl, ale nakonec hodinky po dvou týdnech čekání dorazily. Nedočkavě (jak jinak, že:)) jsem se pustil do rozbalování. Po vyndání originál krabičky z přepravního obalu jsem byl vcelku překvapen úrovní ambaláže. Pod bílým papírovým přebalem černá papírová krabička s potahem a hezkým stříbrným logem na víčku, uvnitř kvalitní a bytelná plastová krabička se stejným logem vně i uvnitř víčka vyložená černým sametem. Na tento level fakt pěkné. Vyndám hodinky, jsou pečlivě zabalené do folií, a po jejich částečném odstranění začalo období rozpaků a pochybností. Hodinky jsou kompletně ve vysokém lesku, ani jedna matná nebo broušená plocha a to včetně tahu, takže mi hodně připomínají ty nádherný kousky, co má náš Vietnamec v ulici za rohem. Tah má pro mě hodně podivnou konstrukci (o tom víc dále) a celou tu hrůzu završuje hodně vystouplá plastová bublina kryjící oranžový cifr. Váhám asi hodinu nebo dvě, zda je pošlu zpět, nebo je trochu upravím, abych je mohl vzít na zápěstí. Nakonec jsem se rozhodl si je nechat, hlavně asi proto, že se mi nechtělo řešit tu anabázi s vracením hodinek prodejci.

 

k001.thumb.jpg.d10b488f98a49ce7cf640775a5d56f1e.jpg

 

Trocha TTD (pro toho kdo nebyl na vojně: takticko technických dat):

 Co říká výrobce (jeho popis je teda velmi skromný):

Navy Diver Retro - Indication the dive depth for a no decompression dive and inner ring the corresponding dive time. Original design from 1970.

Reference:  465N-a5M,  EAN 7640155192897

Dial color: orange

Case Diameter: 40 mm,  Size  40 x 44 mm

Case Material: stainless steel, polished

Movement (Caliber):  ETA 2824, automatic

Water Resistance: 30 ATM

Glass: acrylic

Band: stainless steel bracelet

Já doplním nějaké údaje a zrovna přidám trochu svých postřehů:

Pouzdro má šroubované plné dýnko - na dýnku je nápis Swiss Made 485-4 All Stainless Steel Water Resistant 30 ATM. Dýnko je sice nudné, ale pohodlné a otevírací zářezy jsou hluboké, šance na poškrábání dýnka při otvíraní je tak poměrně malá.

 

k004.jpg.a692eaefccaeb02cfc2ecfe8e0ecd50f.jpg

Luneta je jednosměrná, 120 kliků. Díky zubům na obvodu s ní jde docela dobře točit, ale z výroby nesedí  indexy lunety a cifru (trochu, už jsem si zvykl). Luneta je hodně široká, neb je dvouřadá aka Doxa Sub. Vnější část s leštěnou plochou uvádí hloubku ponoru v metrech - čísla jsou zahloubená, ale malá a blbě čitelná. Vnitřní část (mimochodem jediná nelesklá plocha na hodinkách) je pak klasická minutová, hodnoty tištěné. Z kombinace údajů pak lze vyčíst, jak dlouho se v dané hloubce ponoru můžu zdržet, aniž bych musel dělat při výstupu na hladinu dekompresi. Vzhledem k tomu, že se nima nehodlám potápět (vlastně se nepotápím vůbec neb mi doktorka řekla, že s mými ušními bubínky bych neměl chodit ani do sprchy), tak tuto funkci nijak nevyužiju. Možná by se na to ale dala sbalit nějaká křepelka dychtící po hloubkovém ponoru:) Na dvanácté hodině jsou dva body, černý a oranžový, bohužel ani jeden není luminiscenční, což bych u potápek očekával. Průměr lunety je 40,5 mm, ale díky značné šířce lunety je průhled na cifr poměrně malý (28 mm).

k002.jpg.69097ac18f59e4564c4242a7dded6313.jpg

 

Korunka je umístěna na čtvrté hodině, není signovaná a není šroubovací. U potápek s WR 30 ATM mě to docela překvapilo, ale jde vytáhnout pohodlně a pokud plní slib o vodotěsnosti, pak s tím umím žít.

Cifr je oranžový, taková zlatá střední cesta. Ani jedovatá silničářská ani vybledlá dýně, mě odstín vyhovuje. Indexy aka Doxa Sub se světle zelenou lumi, ručky tužkové taktéž s lumi, obě stejně široké, což mám radši, než potápkové s velkou minutkou. Lumi sice svítí, ale je dobrá tak akorát pro kancldiving nebo pár chvilek před usnutím. V logu je v tomto případě Zeno letadlo nahrazenou kotvou, což považuji za plus. Letadlo na potápkách by mi fakt nedávalo smysl, i když logo je logo a to se obvykle nemění s typem hodinek. Datum je taktéž jako korunka na 4té hodině. Je tak malé, že je pro mě skoro nečitelné, ale zase nijak neruší, takže plusy vyrovnají mínusy:)    

Pro zakrytí cifru byl zvolen "retro" plast tak vypouklý, že by musel vydržet i ponor do Mariánského příkopu. Možná se to někomu může líbit, za mě to je největší nesmysl těchto hodinek. Rozhodnutí o jeho výměně za plochý safír bylo dílem pár sekund.  A to se považuji za retromila a hodinek s plastovým sklíčkem mám fakt hodně. Ale ta bublina.....

k003.thumb.jpg.8b12cd1f56ee9c37454dc17c9174a6bc.jpg

 

Celkový tvar pouzdra je takový minimalistický, nožky subtilní a výrazně ohnuté směrem k ruce, díky čemuž jsou hodinky pohodlné a dobře sedí na ruce. Boční plochy jsou poměrně malé, nad korunkou (na třetí hodině) je takový divný hranatý výstupek (na deváté hodině není), který je myšlen asi jako částečná ochrana korunky a zdá se, že i tak může fungovat. Díky tomu je pouzdro asymetrické, ale zvykl jsem si na to rychle a nijak mi to nevadí. Ono to je totiž celkově malé a nevýrazné a při běžném nošení nepostřehnutelné.

Strojek - co v nich je skutečně nevím, hodinky jsem neotvíral. Předpokládám, že základní ETA 2824-2, jak je psáno v oficiálním materiálu. Neurazí, nenadchne. Má to hacking, rychloposuv datumu, přesnost je běžná pro tento typ strojku (jdou pár sekund denně do plusu, neměřil jsem to a ani nebudu). Víc asi u tohoto typu hodinek nepotřebuju.

Tah - článkový s překlápěcí sponou s pojistkou, dílky pro výměnu mají šroubky, takže úprava délky je v pohodě. Články tahu jsou robustní ale asi duté, tah je poměrně lehký. Z boku mají tvar článku řetězu na kolo, poslední dílek, který dosedá k pouzdru je obrovský. Můj celkový dojem - odporný nesmysl, nechápu kdo to mohl odsouhlasit do výroby. Úprava bude jednoznačně nutná, takto je nenositelný.

Tolik moje postřehy. Hodinky jsem po jednom dni nošení poslal na tuning do Jihlavského Onyxu. Pokyn zněl takto:

- přebrousit všechny plochy pouzdra krom bočních stran

- přebrousit celý tah krom zajišťovací přezky spony (má pískovaný nápis ZENO WATCH BASEL, ten by zmizel)

- vyměnit tu strašnou bublinu za plochý safír

Pánové v Onyxu se s tím statečně poprali a splnili co jsem chtěl (díky moc!). A takto to nakonec dopadlo:

- pouzdro přebroušeno, lesklá zůstala luneta a boky pouzdra. Materiál lunety je ale bláto a vlásečnici na ni uděláte snad i ostrým pohledem

- tah přebroušen, ale i tak je pro mě nenositelný a nahradil jsem ho shark meshem s překlápěcí sponou. Díky nestandardnímu umístění otvorů pro stěžejky je mesh hodně blízko pouzdra a nevznikla zde skoro žádná mezera. Za mě spokojenost.

- výměna plastu za safír byla hodně komplikovaná, neboť originál plast nemá rovné boky, ale kónické. Jak jsem se dozvěděl, kónický safír se dělá pouze na zakázku a stojí skoro stejně, jako samotné hodinky. Pánové z Onyxu mi ale nabídli kompromisní řešení, které jsem bez problémů odsouhlasil: sendvičové sklo (tedy minerální základ se safírovým krycím sklíčkem s AR vrstvou. Za mě jsem s výsledkem spokojený.

P1600647.JPG

P1600643.thumb.JPG.c3551c1fe82d58f1461155027d18d687.JPGP1600646.thumb.JPG.e0dc631048a606fa87f8775250a45280.JPGP1600641.thumb.JPG.6bce2f95e200311078dbd2a4e71ec3e9.JPGP1600642.thumb.JPG.20fa260a5e9b999f13c032209643f967.JPGP1600645.thumb.JPG.de00cf9c55d2576b59ae09ff40a9a3db.JPGP1600649.thumb.JPG.4c90bbf207206e135bdb60fb01cf4adb.JPG

 

Co říci na závěr. Designově se v podstatě jedná o kopírku výše zmíněných Doxa Sub, změny proti předloze fungují špatně a hodinky srážejí o level dolů. Originál provedení hodinek je úplně nesmyslně lesklé, všechny plochy jsou strašně náchylné na poškrábání. Provedení se naprosto tluče s udanou vodotěsností a tímpádem s typovým určením hodinek. Jsou to asi tolik pravověrné potápky, jako Škoda Kamiq  pravověrný offroad. Ale po provedených úpravách se z nich nakonec staly mé docela oblíbené hodinky,  nosím je rád a to nejen na původně zamýšlená místa a akce. Jestli bych se je koupil znovu? Ani náhodou:)   

 

 

 

 

 

 

Upraveno uživatelem ponorka9
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...