Přejít na obsah

Jak homeofficujete?


Radik

Doporučené příspěvky

@dawe009, @cali tak vy dva jste mě rozsekali :thumbsup_anim: Uvědomil jsem si ještě dvě věci, který sem stojí za to napsat. Copak teď, to už je takový opakování z března, kde to byl pro dost lidí docela šok, hlavně kvůli neznalosti technologií a takovýho toho strachu z něčeho novýho.

Zaujal mě kolega, který mi vyprávěl, jak se při HO nemůže dostat do správnýho mentálního stavu pro práci, protože mu tam chybí ta cesta do práce. A že si teda musí jít nejdřív koupit aspoň snídani, aby jako nasimuloval tu cestu, a pak prej už v pohodě.

A druhá věc ještě z března, na kterou jsem si vzpomněl. Když to udeřilo, dostali jsme z vyšších míst rady a doporučení jak na práci z domova, jak na telekonference, vzdálenou spolupráci, atd. a mezi prvními body co udělat bylo: "oblékněte se" :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 94
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Taky jsem se takhle jednou v létě rezespalej, přeleženej, rozcuchanej, zarostlej a kvůli vedru nahoře bez rozkysnul do křesla - a při připojování ke schůzi s asi 50 lidma se místo "trojtečky" ukliknul na kameru. Přísahám že po té půlsekundě hrošího péčka (naštěstí jen v pološeru a během připojování ostatních) už se k Teams připojuju jedině s fyzickou krytkou na webkameře, sichr je sichr... 🙈

PS: Děcka už se pomalu učí reagovat na ukazováček výhružně ukazující směrem ven z místnosti - ale zkuste beze slov a viditelné pantomimy vysvětlit jezevčíkovi (kterého mi při té příležitosti pokaždé pustí do pracovny) že o jeho alarmy během videohovoru/přednášky fakt nestojíte... :furious:

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahojte, já se v pracko-insta-chlubícím vlákně zeptal @siwiho v reakci na jeho homeoffice, protože jsem zrovna ten týden slyšel od několika učitelů z různých škol, jak to na dálku nedávají. Nedivím se jim, taky bych to nedával 🙂 U sebe považuju za štěstí, že jsem si pár let před coronakrizí našel práci v korporátu, kde jsou lidi zvyklí dělat všechno na dálku by default - náš team je sice v Praze, ale zákazníky interní i externí, management, support jak IT tak HR, všechno máme rozházené po celém světě. Ne jenom ředitele na centrále, ale i middle management. Servery jsou na jiném kontinentu a já v databázích na nich přehrabuju data, kdokoliv s mými výstupy něco dál dělá, nedělá v ČR, takže stran pracovního procesu jako takového se pro mě tolik nezměnilo, fyzicky jsem s lidmi v procesu nebyl v kontaktu ani předtím. A coby těžkému introvertovi mi nijak moc nechybí ani kontakt s pražskými kolegy. Kulturu oblékání se a zapínání kamer máme zažitou, tady není problém, kafe ve firemním kávovaru v kanclu bylo hnusné, takže tady taky není s domácím turkem problém, HW výbavu jsem si z kanclu odvezl, pořídil si domů výškově stavitelný pracovní stůl a jde to.

V kanceláři jsem nebyl od konce února. Přišel jsem tehdy za šéfovou, jak se zvedla ta první vlna paniky, že bych pro jistotu radši pracoval z domu, právě proto, že to celkem snadno jde. O týden později přišel mail z centrály, že zavíráme a homeoffice mají až do odvolání všichni povinně. Odvolávalo se zatím třikrát a poslední oznámený hypotetický termín našeho návratu do kanceláře je červen 2021. Do kanclu se dá zajet "v nezbytných případech", je s tím spojeno plno omezení a extra bezpečnostní školení online, bez jehož absolvování a schválení člověka do kanclu nepustí automatické dveře. A rozhodně se takhle v kanclu nedá strávit celý den.

Myslel jsem si, že budu šetřit čas, když necestuju do a z kanclu, mám to blíž s dítětem do školky, takže ráno odvážím a odpoledne vyzvedávám, dost často spolu s ženou, protože proč ne, aspoň se trochu vyvětráme a prcek má radost, že je s rodiči komplet, ale zase doma vaříme, častěji asi já, a musíme víc nakupovat, takže ve výsledku je to s časem asi nastejno. Soustředit se dokážu bez problému, s tím jsem nikdy neměl problém, navíc v téhle práci jedu na tickety s pevně danými termíny, pak už vůbec není co řešit. Ale i předtím, pokud jsem něco nestíhal, bylo to tím, že mě brzdilo něco jiného, třeba chybějící data k práci. Práce je pořád dost a do se aktivovalo plno interních odborníků s radami pro zachování psychického zdraví, pracovní výkonnosti, trpělivosti s kolegy a tak, ti mě serou nejvíc. Nejlepší bylo, když nám jakýsi myslitel z HR poslal v červnu mail se sedmi radami, jak zvládat práci z domu - šest z nich jsem už tři měsíce aplikoval, tři byly naprosto nezbytné, jinak by nikdo neudělal nic, a jednu jsem dodržet nemohl, protože se mnou v bytě ani nikde blízko za rohem  nebydlí moje máma. To jsem se neudržel a poslal krátký ale upřímný feedback.

Žena je taky na homeoffice a má trochu víc problém se na práci soustředit. Snažím se pomáhat a odlehčovat jí s domácností a dítětem, ale když byla na jaře zavřená školka a když teď na podzim bylo dítě nemocné, byl to masakr. Pracoval jsem prakticky pořád po půl nebo jednohodinách na střídačku se stavěním kolejiště pro vláčky, venčení a takových těch věcí, co člověk musí udělat, když má doma malé dítě. Zbytek práce jsem doháněl v noci a pak si v ty dvě ráno musel dát panáka, abych usnul. Teď je to zas lepší, ale navzdory tomu, co jsem napsal výš, jaká je to pohoda, pořád cítím, že svůj čas nemám pod kontrolou tak, jak bych chtěl, a paradoxně mám hodně málo času na Chronomag a volnočasový internet obecně. Na seriály nebo literaturu ani nemyslím, to se mi do žádného dne prostě nevejde. Tenhle pamflet píšu po částech v pauzách při práci, když mi na databázi běží dotaz.

Jinak čas - stran hodinek, od té doby, co mám v hodinkovnici jenom baterky a soláry, tak je to s nimi strašná pohoda 🙂 Žádné zastavování a oživování, seřizování, prostě si ráno něco vyberu, když po obědě chci, tak si je dojdu vyměnit a večer zrovna tak, tohle si užívám.

Jestli mi ale něco fakt chybí, tak je to samota. I v tom kanclu, kde bylo víc lidí, ale byli cizí, jsem neměl takový pocit neustálého "zapojení", teď je se mnou rodina pořád - není to ponorka, máme se rádi, ale třeba na té cestě do kanclu jsem dřív nemusel aspoň na chvilku myslet na nikoho, teď to vlastně nejde. Zavřít se sám na čtvrt hodiny na záchod ani sólo cesty na nákup nepomáhají 😄 

Hrozně mě pobavila single kolegyně, co bydlí sama v bytě, která v březnu hned po jednom týdnu homeoffice psala na firmení messaging hromadně všem, ať jí klidně voláme a dáváme videomeetingy kvůli každé blbosti, v jakoukoli denní nebo noční dobu, že je strašně sama a je z toho špatná, že si chce povídat... jsem jí chtěl navrhnout, že si to s ní vyměním. Nakonec jsem teda vyměkl, protože vypadala, že by to mohla vzít vážně 🙂 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo ještě k tomu rušení u meetingu: Když byl synek doma, potřeboval jsem půl hodiny bez hlídání dítěte, vysvětloval jsem na videocallu něco osmi lidem, když se ode mě začalo ozývat houkání sirény, jekot setrvačníku a tupé rány. Říkám: "Sorry kolegové, právě na mě zaútočila plastová policejní dodávka." Jeden kolega na to: "Vedeš dobrodružný život, Filipe!" Já: "To jo, život je jedno velké dobrodružství." Natočil jsem notebook s kamerkou, aby na sebe synek s kolegy viděli, a říkám mu: "Tak, policajte, zamávej mým kolegům!" Kolegové se tlemili, mávali, synek se začal stydět a šel si hrát do svého pokoje. Lepší než ho plísnit, že jo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 31 minutami, milan79 napsal:

Ty sa musíš strašne nudiť. Toto sa mi nechce ani čítať nie ešte to písať 😀

To víš, o hodinkách sem nepíšu, tak jsem si to vynahradil aspoň takhle, v součtu je to pořád míň, než co většina členů prokecá v jiných offtopic vláknech (včetně tebe 🙂). A taky umím rychle psát, takže mi to možná zabírá míň času než tobě čtení 😉

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Krasne sa tu na Vas bavim :) A ako to citam, som coraz vdacnejsi, ze u mna HO nehrozi.

Pri dvoch desatmesacnych detoch by to vyzeralo asi takto:

buchot, krik jedneho, krik druheho, nasledne plac prveho... do toho krik mojej zeny - nieco ako: “Filip, neber jej hracku!!!”

a to by sa opakovalo cely den :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dneska jsem testnul poprvé HO. Pohodička, haranty jsme vystrnadili hrát si před barák, sex (v rámci bezpečnostní prestavky), muzika, cumenda z okna na podzimní listí a navíc jsem udělal kopec roboty kterou jsem před sebou tlačil celej týden. Takže so far so goood. 👍 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Už jsem na HO několik týdnů. Připadám si jak v americkým filmu, koš a linka furt plný krabiček vod jídla 😋 . Nabídka kolem Budějovický velmi dobrá, ceny příznivý.

Ale už mě HO trochu leze na nervy. Ani mi nechybí kancl, spíš kulečník a hospoda s kamarády.

Dnes rybarna.net a jejich korejský maso, not bad.

obed.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Dovedu si předsatvit práci z domova tak na 2-3 dny v měsíci, kdy bych si třeba napsal jídelníčky, vyřídil poštu, dotáhnul dokumentaci (nutriční terapeut a vedoucí stravování v domově pro seniory) ale jinak to v mojí profesi ani moc nejde. Naštěstí. Byl jsem 11 dní v karanténě kvůli covidu, dohromady mi nic nebylo  tak jsem měl připojení na dálku, abych mohl aspoň nanormovat. Úplně chápu jak tady někdo psal, že kolega se cestou do práce přehodí do pracovního režimu, mám to stejně, jak já se těšil zpátky za volant. Kafe ze zasedačkovýho kávovaru mě vyjde na 3 Kč, takže tam člověk taky přechodem na HO neušetří, z domu všechno trvá dýl a socializace na pracovišti je taky důležitá. I když všeho s míru, open space bych asi snášel těžko. I když teď musíme vlastními silami všechny testovat, máme zaměstnance v karanténě, složitě lepíme služby a máme hromadu přesčasu, tak jsem rád že můžu chodit do práce. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

My teď odjeli na venkov a dobrý je, že nemusíme ani dneska a ani v úterý zpátky jako dycky s celým stádem, páč děti maji taky ten HO a je šumák, kde u toho compu seděj. Já si dojedu změřit něco, co mám odsud blíž, než z domova, takže taky dobrý. Akorát si sem budu muset asi koupit velkej monitor, na notesu to není ono a ten co tu je, je na mě už malej.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
Před hodinou, potapec napsal:

Kdepak. Je to laserová myš, která se položí na ciferník hodinek a vteřinová ručička pak způsobuje nepatrný pohyby kurzoru => stav v MS Teams je online 😅

Masakr 😂 Ja to resil notasem na zidli vedle gauce a u NHL/Dark Souls/filmu obcas smatul po touchpadu. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...