Přejít na obsah

Nepravidelníček


sodekcz

Doporučené příspěvky

To je tak, když corona útočí a jednou za čas z toho baráku musíte. Ti trpělivější se nejspíš i nějakých hodinek dočkají.

Když se vydáte do Vrbice, ale podaří se vám zaparkovat o kus vedle. Pak to musíte všechno poctivě vodšmajdat. Cíl se přece nevzdává.

 

 

vino1.jpg

vino2.jpg

vino3.jpg

vino4.jpg

vino5.jpg

vino7.jpg

vino8.jpg

vino9.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Z Vrbice jsou moji rodiče, takže času dětství a mladí jsem tam strávil poměrně dost. U toho děla vedle mohyly jsme se s bráchou něco nablbnuli 🙂 Jinak si dovolím malou poznámku - místní neřeknou "...jedeme do Vrbice...", ale vždycky "na Vrbicu". Asi proto, že je na kopci 😁

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Za mě paráda, další tulák do party!  Sem budu rád chodit, máš pěkné fotky i vtipné povídání. Díky za možnost si rozšířit obzory. 👍

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Forde - to víš, my zpovykaní maloměšťáci, ze zatáčky před Vídní... Ale já sa polepším :) s tů výslovnosťů. A kdyby ostatní nevěděli, co majů Vrbičané pod kostelem a nad sklépky (to dělo nebyla úplně nejlepší fotka, ale co už).

delo.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tohle byly moje druhé od nahlédnutí pod pokličku ctěného chronomagorského serveru. Dnes jsou u jiného majitele. Sloužily mi velmi dobře, Citizenní Titanium, safír, lehounké, příjemné na ruce. Skoro mě to mrzí, ale snažím se moc nehamounit. Jen jsem je nahradil Promasterkami s radiem. Ty nejsou na ruce až tak úplně pohodlné, mají pocitově o něco ostřejší hrany tahu. Ale zase víc machrindex a to vysněné radio. Ciferník s plástvemi byl na sluníčku báječně modrý.

citizen.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

(Snažil jsem se natrénovat vkládání popisů mezi fotky (díky Berte za návod), ale nějak se s tím peru.)

Od rána se nemůžete odlepit od stolu, pořád někdo volá. Do toho vaše soláry škemrají jako malé děcko - nakrm nás, nakrm nás. Tak se odpoledne na poslední chvilku urvete (byl to pátek, k obrázkům se dostávám až teď), stihnete poslední sluníčko a k autu se vracíte téměř za tmy. Navíc, cesta je lesem a sluníčko na vás čeká až nahoře.

Rozhledna Babí lom. Máme to tady rádi. Taková občasná rychlovka, ale tenhle kopec mi většinou moc nevoní. Přes 200 m výškových z Lelekovic, ošidit se to nedá. Rozhledy docela slušné a když máte čas, můžete profrčet navazující hřebínek. Kdysi tady býval takový podivín, foukající bubliny z rozhledny. 

Už se to blíží, ale ještě tam nejste.

bl1.thumb.jpg.58ba5dc337673b5b41e7942161bf83a9.jpg

 

bl2.thumb.jpg.0962e966dd8a9e5c270ff73ecfdd946e.jpg

V dálce Vranov s Klášterem paulánů.

bl3.thumb.jpg.ef75923ae43033fbe2b3fe6bd680f121.jpg

Jeden z balvanů na hřebínku.

bl4.thumb.jpg.81891f349e4b0144592af50a2e6c821f.jpg

Těsně před západem.

bl5.thumb.jpg.c0bc830403bd26f44d9703ca9abb4d6f.jpg

Tady to krátké krmení.

c3.jpg.a27969f0952cc9496fd4d54d6606be9f.jpg

c2.thumb.jpg.f4f611a8892c3c9a00bce0b9ffcbb0de.jpg

Upraveno uživatelem sodekcz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Aibossy. Tohle byly moje druhé mechaniky. Černá pouzdra mě baví. Když jsem chtěl zkusit nějaké pro mě trošku slušnější mechaniky, nebyl důvod, proč moc váhat. Zhruba rok jsem je ponosil, nemůžu na ně říct křivé slovo. Denně cca do -6/-8 vteřin, poměrně stabilní odchylka. Rozumná ETA, safír. Jen jsem zatím úplně nedorostl do automatického období. Bylo mi líto je nechat zahálet, tak jsou u jiného člena fóra. Jen na tom PVD oproti stříbrnému brusu je holt všechno víc vidět.

 

vict1.jpg

Upraveno uživatelem sodekcz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Krátká nostalgická vzpomínka na "pětky". Bottlecapy jsem prostě musel vyzkoušet. lukbe je tak fantasticky nafotil, že jsem nemohl odolat. Ponosil jsem je pár měsíců a pustil do světa. V podstatě bych řekl, za málo peněz bylo hodně muziky. Trošku mě rozhodila nepravidelnost SEIKO strojku, ale přesto jsem s nimi byl spokojený.

 

petky.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když už tady byl Vranov z několika stran - je to historické poutní místo. Paulánský Klášter byl postaven 1617-1633 Maxmiliánem z Lichtensteinu. Klášter je připojený ke kostelu Narození Panny Marie. Jako většina sakrálních staveb má pohnutou minulost. Pochází postupnou obnovou, na kostele byla nově pořízena zvonkohra. Je zde krypta pro zakladatele řádu.

V zadní části kostela najdete poměrně velký betlém, který bývá přístupný minimálně o Vánocích. Donedávna byl přístupný přes kostel, dnes má svůj boční vstup. Za mírný poplatek do kasičky můžete zhlédnout kolíbání Ježíška a poslechnout některou z křesťanských písní.

vranov2.jpg.01a657c62804bc974be164e9277d57ae.jpg

vranov4.jpg.cbc2d36367c6fb728584bd987fbc2f98.jpg

vran1.jpg.fb4a3b81afd934103ce34013b1c2eadd.jpg

jeslicky.jpg.aab2deabc7287b13c2962d3f453ebffd.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Dnes se chlubím cizím peřím. Taková, dle mě, sympatická, pro někoho nostalgická digitronová záležitost. Vím, že v digitronech "jede" pár lidí a s větším či menším úspěchem na téhle technologii staví současné stroje - pro zábavu i pro nějaký ten zisk. Napíšu to hned na začátku - chcete-li hodiny, designovku, postavenou s novými digitrony v kombinaci s moderními technologiemi a s profi vzhledem, na webu určitě něco najdete (a nemám s tím nic společného) .

O digitronech se dá ledacos najít na webu. V podstatě se jedná o zobrazovací jednotku, doutnavku, vestavěnou do prostředí výbojky se studenou katodou. Tahle záležitost ve své době nemohla chybět v žádném velínu složitějších systémů, v měřících přístrojích a ve spoustě dalších užitečných věciček. Určitě se s nimi většina z vás (nás chronomagorů) někde setkala. Co se týká samotné technologie, trpí svou vlastní nemocí, otravou katody. Zjednodušeně, čím déle svítí nějaký symbol, resp. čím déle svítí  beze změny tím rychleji se blíží jeho smrt, kdy přestávají svítit jednotlivé symboly, nebo jejich části.

Jednotku z "Katody Olomóc" můžete sehnat někde v bazáčových zásobách, což nemusí být úplně dokonalé kousky a potom se pár jedinců snaží o udržení nebo vzkříšení výroby.

Tyhle hodiny vyráběl syn v rámci SOČky. Strávil nad nimi spoustu měsíců a mimo jiné vyvinul vlastní technické řešení v oblasti napájecích zdrojů. Digitron aby svítil, potřebuje poměrně vysoké usměrněné napětí. Cca 200 V, což jak jsem při diskuzi pochopil já, vyrobit zpětně z 12V napájecícho zdroje, navíc aby vám to zpětně nerušilo okolní elektroniku, není úplně snadné a je k dispozici pouze omezené množství součástek s dostatečnými parametry. Teď se vyhnu detailům, řešení syn publikoval na githubu a pokud byste někdo z bastlířů chtěli detaily, jsou k dispozici. Čas se aktualizuje z internetu a v případě výpadku elektřiny sice nesvítí, ale vnitřní hodiny jsou zálohované a běží. Po náběhu samotné elektřiny, i bez aktualizace znovu ukazují v rámci své vnitřní přesnosti +- tak, jako normální quartzové hodinky a to až do další aktualizace.

Ještě se vrátím k otravě katody. Nevíme nakolik to pomůže, ale aby se jednou za čas provětraly všechny segmenty, má vestavěnou takovou zajímavost, kdy každou celou hodinu 10 vteřin protáčí všechna čísla. Pokud mi někdo napíšete, jak sem vkládat videa, zkusím to natočit.

Hodiny zde :

 

digitron.jpg

Upraveno uživatelem sodekcz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Co napsat o nové akvizici...

Tritiovky je potřeba vyzkoušet. Fáze oťukáváme se. Červená má na slunku bezva nádechy. Seiko strojek, šroubovací korunka, 45 mm, 16 svítících trubek, prosklené dýnko. Jednosměrná, zatím pěkně křupavá luneta. Chod lunety mi sedí víc, než na bottlecapech. Bod na 12 a střed korunky není tritium, ale lumi.

Pocitově na ruce vcelku v pohodě. Jsou to asi mé kladivovky nejkladivovější. Když si utíráš riťku, než si zvykneš musíš dávat bacha, aby ti to nestáhlo ruku tam dolů:) Nic pro vyhublé kostnaté asketiky.

Přesnost a chod strojku se teprve vyloupne, jsou v běhu nějaké tři hodiny.

První obrázek:

 

 

ara1.jpg

Upraveno uživatelem sodekcz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...