Přejít na obsah

LEGO - tipy na rozšíření sbírky


Doporučené příspěvky

Zdravím,

nevím jestli už se to tu někdy přetřásalo, ale rád bych se zeptal jestli tu je někdo, kdo občas nějákou tu kačku pustí do Lega. Před časem jsem četl článek o Legu, s tím že když koupíte ten správný set, tak to může být i zajímavá investice. No věci se mají tak že mě to něják chytlo a už tam lítám cca. za 20k a ještě bych do sbírky občas rád něco přidal. Proto bych se zeptal zdejšího osazenstva, podle čeho se při výběru Lega řídíte Vy. Já zatím pořídil dům Simpsnových, herní konzoli Nintendo+startovací set, výroční parník s Mickey mousem, nějákej lunární modul jakože výročí NASA a pár autíček, ale to jsou menší sety, takže tomu moc nedávám. Teď mám momentálně v hledáčku novinku a to sice ambulanci Cadillac z krotitelů duchů. Krotitelé jsou totiž zřejmě celkem v kurzu, stačí se podívat na Heureku a tam je pěkně vidět vývoj cen setů s touto tématikou. Co vy na to? Díky za názory Jackie

a nepište my že je to 3,14čovina to už dávno vím 🙂 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 1tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Obecně nárůst ceny mají dospělé sety určené pro AFOL, takže UCS, Architecture, Ideas, Creators, drahé Technicy

Pak různé limitované edice nebo omezené na určité území, třeba Star Wars 20th Anniversary,  adventní kalendáře, a pak figurky vydané k otevření obchodu nebo závodu (třeba minulý rok měl Kladno cínový voják a ten měl hodně vysokou cenu)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám vypozorováno že největší nárůst ceny většinou bejvá když něco končí.

Jako jeden z mnoha příkladů :Lego technic motorka od BMW se doprodávala za nějakých 6-7stovek a dneska za to chtěj přes 3litry.

 

Upraveno uživatelem Bembeg
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na youtube je pár kanálů které se investováním do lega zabývají, třeba Brick Bucks, nebo občas Toy Talk Guys.

Nás to s manželkou tak nějak samovolně chytlo asi před rokem nebo dvěma. Stavění lego modelů se ukázalo být jako velmi duševně očišťující. Bohužel taky očišťuje peneženku, co bych za to dal kdybych v tom byl za 20k.

Při letošních vánocích dokončujeme sbírku aktuálních setů Harry Potter mé drahé polovičky, uvidíme co potom, možná se vrhneme na Architecture, těch už doma taky pár máme. Moji favoriti jsou spíš Star Wars, Technics a vesmírné Creator nebo Ideas. Saturn V a Lunární modul Apollo jsou fakt super modely, taky už je mám postavené.

EDIT: Kolega z práce nakupuje všechno co se mu líbí, ale nemá čas to stavět, takže si to schovává na důchod. Už to prý nemá kam dávat takže budou předělávat půdu na lego pokoj.

Upraveno uživatelem Drooz3R
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V řadě Creator Expert jsou krásný věci. My zatím máme Diner a Knihkupectví a chystáme se na největší sadu - náměstí.

Je to secvaknutelné do jedné ulice, vypadá tu úplně skvěle, má to hromadu detailů v interiérech a pro mě je obrovské plus, že je to v zásadě z klasických kostek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

My na Legu taky celkem ujíždíme, ale bohužel to i stavíme, takže o nějaké investici moc není řeč. Je hrozně těžký na začátku odhadnout co bude cenný a co ne, bylo pár stavebnic co vystoupaly cenou do nebe (UCS Millenium falcon) a pak Lego vydalo reedici a zase je to na "normální" ceně. Dá se ale říct, že když se nějaká sada pro dospělé stavitele koupí se slušnou slevou (třeba 25% a víc) a pár let zůstane v krabici, tak se na tom minimálně neprodělá. Já mám v krabici třeba rozložený první Technic Supercar (Porsche), kterých bylo na začátku hodně, ale teď už je Lego nedělá a uvidíme co to udělá s cenou. Osobně ho považuju za nejvíc zdařilý z celý edice. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Třeba "nenápadná" a dostupná stavebnice Audi S1 za pár stovek se stala cennou hlavně ve Španělsku, kde mohli majitelé po registraci (a tuším poslání fotky hotového auta někam na twitter/instagram) získat limitovanou edici figurky Michele Mouton.

Tu nedávno vydražil známý za 2 000 na ebay...

comparativaelpilotoesella_audi_lego.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jóó, Lego, a obzvlášť Technic, taky jsem před časem pár kouskům neodolal. Je to čistá práce, precizní step-by-step návody, žádný lepení, natož stříkání syntetickými barvami, propracovanost do mejmenšího detailu. Protože mě ale přirozeně táhnou ty nejsložitější (a pak tudíž největší) kousky, neměl bych to brzy po sestavení kam dávat. Dlooouhou dobu jsem koukal i po důlním rypadlu, ale to už jsem právě z tohodle důvodu neuskutečnil, i když ke konci se v některých shopech dalo pořídit za opravdu zajímavou cenu. Bohužel, už co čtu tohle vlákno, zase koukám, co se objevilo nového a za chvíli bych do toho mohl spadnout stejně jako se plácám v hodinkách. Ale naposledy jsem neodolal a koupil a postavi si tohle (zdroj legenio.cz):

 

l2.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Radik: no to je přesně ono, skladnost v porovnání s hodinkama je dost špatná 😄 Ideál je mít na to extra pokoj s policema, ale to už by člověk chtěl moc. Ten trend zaměření se Lega na dospělé stavitele je zřejmý a tempo představování modelů mimo běžné katalogy taky stoupá. I když je to víc zaměřené na děti, tak neuvěřitelná sranda je s Hidden side a s jejich AR online hrou přes mobilní telefony, která je navázaná na tu stavebnici. V podstatě geniální koncept. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Teď je to Coloseum úplně supr. Ecto 1 od Ghost Busters je taky boží. A úplně ňuňanej je ten žlutej Fiátek 500.

Akorát se mi už dvakrát stalo, že mi ve stavebnicích nad tisíc dílků chyběl dílek, respektive tam byl jiný, barevně a asi i váhově stejný, ale v té stavebnici ani jednou nepoužitý

Na tohle pak supr funguje podpora, která do pár dnů pošle dílky. Akorát, pokud je ten díl nějaký konstrukčně nutný a nejde bez něj pokračovat (což nebyl můj případ), tak to asi trochu nasere.

 

edit, ale dokoupit dvě standardní kostky v ceně 5 kaček je taky oser, ale potřebuju zkompletovat vagon Shell cisternu z roku 75

EA1EFEA5-5106-47AE-ABFB-EA39530F4A92.jpeg

Upraveno uživatelem bandicoot
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já už lego dávno neberu jako dětský hračky, ale spíš jako hračky pro chlapy :D Hele dejte pokoj, teď to zelený Lamborgnini Sian, žlutej Fiátek, k tomu Land Rover... No horší než ty hodinky! A teď co to zas projíždím, tak bych si rozhodně na stole dovedl představit i tohle :death:

(zdroj mall.cz)

1000

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 25. 11. 2020 v 12:25, Radik napsal:

Dlooouhou dobu jsem koukal i po důlním rypadlu

Tos měl. Za posledních pět let fakt asi nejlepší Technics - jak díky tomu, že to je složité (ale při přiměřené opatrnosti při stavení funkční), tak i proto, že to není další auto/jeřáb/bagr... I B model je zdá se celkem pikantní, i když pochybuju, že se někdy přiměju strávit několik hodin rozebíráním :)

Dneska se začiná prosazovat filozofie hromada motorů/ovládání přes mobil/málo převodů a trochu se o budoucnost velkých old-school sad bojím.

Prostě to nenahradí ten zážitek, jak se celé (jednomotorové, navíc skoro nejdál od podvozku, jak to jde) rypadlo dá do pohybu a dokonce i tu kostičku z jednoho konce na druhý převeze.

Sorry za mírný OT, ale akorát to dostavuju (rozděláno na chalupě asi rok a půl), mimulý víkend zprovozněno, teď už mě čeká jen finalizační kosmetická nuda.

Jinak se mi zdá, že Architecture stojí teď nějak za pendrek. Kde jsou časy Guggenheima, Lincoln Memorialu (s mikrofigurkou), vily Savoye nebo (dodnes mě krká, že jsem to nekoupil) Fallingwateru...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

dr.sphinx: na to je top ten velkej červenej technic jeřáb - pěkně jeden motor, spoustu převodů a vše funguje jak má. Proti těm licencovaným modelům ani nestojí nesmysl. IMO daleko lepší než důlní rypadlo. Z těch Creator aut mě nejvíc bavilo Aston Martin Jamese Bonda, vystřelovací sedačka je boží:-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Včera jsem hledal tip na vánoční dárky a narazil na tohle: https://www.brothers-brick.com/2020/11/23/lego-botanical-collection-unveiled-with-captivating-bonsai-tree-and-magnificent-flower-bouquet-news/lego-botanical-collection/
 

Od tý doby mně ty kytky ležej v hlavě :)

Upraveno uživatelem Paw
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Všeobecné je Lego výborná investiční záležitost.

 

Nedá se to v pár řádcích napsat napsat.

 

Kdo chce pochopit určité věci, doporučuji knihu od p. Janáče - Lego jako investice.

 

Dá se říci, že veškeré lincencované sety které vznikají ve spolupráci s automobilkami jsou skvělou investiční příležitosti...

 

Mrkněte na Lego Ferrari F40, 10248set v době uvedení stal cca 3000,- spadl na 2200, dneska je to cca 7k

 

Samozřejmě se na to nedá dívat tak, že za tuto cenu se to prodá.

 

Další důležitou věcí je pečlivě schovávani krabic, atd.

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 44 minutami, xcmaniax napsal:

na to je top ten velkej červenej technic jeřáb - pěkně jeden motor, spoustu převodů a vše funguje jak má...

Že přenos energie z jednoho motoru vůbec nějak funguje je u důlního rypadla malý zázrak, ale funguje to. Červenej jeřáb je dost dobrej - třeba otáčení základny je dost vymazlený, ale pokud člověk už nějaký top Technics jeřáb postavil (mám 42009), tak se pro další už nedokáže tak nadchnout. Nehci tvrdit, že je důlní rypadlo ta největší klasika, ale kdo má už něco prostavíno, ocení ho.

Co se těch investic týče - s ISS nebo lunárním modulem člověk chybu nejspíš neudělá. Takovej Taj Mahal druhá generace by taky mohli časem zase přestat dělat :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...